Mardröm

 

FOTO Ulf Sandberg

 

Måndag kväll. Sitter vid köksbordet med en kopp varmt té efter att ha varit i Norrköping på Fastighetsanställdas avdelnings repskap. Inte bara jag utan också Roland Janson och genomfört vårt seminarium – Den korsfäste arbetaren.

En monolog och ett seminarium om arbetarklassen bortspelad i politikens dans. Gensvaret var totalt. Vår kritiken mot nyliberalerna och deras uttolkare i regeringen Reinfeldt var utan reservation men även kritiken mot vår arbetarrörelsens oförmåga att bemöta deras politik.

 

Och, det är ett problem när exempelvis riksdagens sammansättning består av till 60 % medelklass och om man vill räkna generöst hela arbetarklassen representeras av 18 % med ett ursprung ur sagda klass.

 

Givetvis blir de politiska besluten därefter – de lär inte gå arbetarintressena tillmötes.

 

SIFO:s senaste mätning liknar en mardröm. (s) fortsätter att tappa tack vare Mona Sahlins missgrepp i förhållandet till (v). Än värre är att som det ser ut just nu klarar sig både (kd) och (sd) kvar respektive in i riksdagen. Det skulle om det blir verklighet innebära att det kan bli så att fascisterna i (sd) kan bli tungan på vågen i favör för en fortsatt högerregering.

 

Arbetarrörelsen och främst fackföreningsrörelsen måste vakna och ta sitt politiska ansvar. Det är dags att mobilisera till politisk verksamhet i förbunden.  Om det inte sker så är risken uppenbar att vi sitter även 2010 med Reinfeldt som statsminister och stödd på fascister som då kan börja kräva politiska eftergifter, vilket de garanterat kommer att göra.

 

Ett hot att ta på allvar. Vilket också blev slutbudskapet på Fastighets avd 4 repskap.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Anders Nilsson

Ja, jag håller helt med dig. Det var när Mona missbedömde det politiska läget och bjöd in Ohly till diskussion igen som möjliga väljare försvann tillbaka till de borgerliga. Hade hon hållt fast vid samverkan med mp så kunde en historisk allians kunnat byggas i svensk politik och follklig platform för en genuint progressiv politik blivit berklig. men nu...? Samma harv som förut.

2008-11-18 @ 00:23:46
URL: http://my.opera.com/ekehog/blog/
Postat av: Jasenka Mauzer Åkerlund

Ja du har helt rätt, men det som du och alla andra inte talar om är det som kommer att hända den 20 november 2008 i riksdagen, då ska man rösta JA till Lissabonfördraget och därmed även utstationeringsdirektiv. Detta är resultat av att man har noll koll på arbetarens situation i dagens Sverige eller ännu värre man kanske inte bryr sej..Det är inte så enkelt att sätta sej in i andras verklighet och våra folkvaldas verklighet är det mycket länge sedan överensstämde med en vanlig arbetares verklighet.

2008-11-18 @ 00:33:34
Postat av: Tobias

"Fascister"? Vad är det som är "fascistiskt" med sd? Vänstern kanske ska ta sig i kragen och återgå till nationell solidaritet framför internationell. Annars kommer tappet till sd bli ännu störe. Det kan ingen "antirasism" råda bot på. Var så säker.

2008-11-18 @ 03:02:57
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

När det gäller Mona Sahlins missbedömning så är den att hon låter sig dikteras av (mp) och inte från början har sökt ett samamarbete mellan de tre partierna.

Arbetarväljarna det vill säga (s) kärnväljare litar inte på (mp) och vill se (v) i ett alternativ till högerregeringen.

Att jag inte har skrivet om Lissabon beror mest på att det inte blivit så - alltså rena tillfälligheter. Min uppfattning är att det beslut om tågordningen för att facken skulle acceptera Lissabon (som har klara förbättringar i förhållande till förra stadgan) var att Stråhts utredning skulle vara klar innan Sverige ratificerade fördraget. Problemet är nu att LO och förbunden är splittrade i frågan där förbund som Byggnads och Transport vidhåller LO-kongressens beslut medan LO:s ledning har avviket från kongressbeslutet av pragmatiska skäl. Olyckligt. Frågan har helt enkelt blivit ett djävulens alternativ.

Tobias har jag för mig rycker ut som brännvinsadvokat för (sd) så fort någon skriver något negativt om sagda parti.

Jo, de är ett fascistiskt parti. Ett parti som bygger sin politik på etniska förtecken och bedömning av människor utifrån var de kommer ifrån är inte bara fördomsfullt, bigott utan också rasistsikst och fascistiskt.

Sverige"demokraternas" partiprogram är nästan ett plagiat av det Liedholms-nazisternas under 30-talet. De var ett vänster-nazistiskt parti. Vänster i betydelsen att de kritiserdae kapitalismen men ett rasistiskt och nationalistiskt parti.

(sd) ligger i den historiska fåran och att då riskera att de kan komma in i riksdgaen och bli tungan på vågen är allt annat än en ljus framtidsdröm. Det är helt enkelt en ren och skär mardröm. Sedan fåt Tobias i sin okunnighet om vad fascism är tycka vad han vill.

2008-11-18 @ 10:30:21
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0