Reinfeldt ser ut som att han pallat äpplen och torskat

Dagens Nyheters förstasida i dag står Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors och ser ut som två skolungar ertappade med att palla äpplen. (Nu ikväll får man leta i DN:s arkiv efter FRA-artikeln - DN gör sitt för att inte Reinfeldt ska behöva skylta mer än nödvändigt med sitt nederlag.)

 

Reträtten som regeringen och då främst Reinfeldt fått göra vad det gäller den illa genomtänkta FRA-lagen är kanske något av det mest nesliga men även prestige- och förtroendeknäckande en svensk regering fått göra under många herrans år.

 

Här tvingade man igenom en lagstiftning som en klar majoritet underkände från början av högst goda skäl. Man körde över sina egna kritiker, man sket fullständigt i oppositionen och man rundade myndigheter och alla experter på ett uppseende nonchalant sätt. Regeringen och främst moderaterna visade upp en tydlig maktarrogant sida som kontrasterar bjärt mot talet om den lyssnade regeringen.

 

Nu gick det åt helvete om vi ska vara ärliga. Ungdomsgrupper, äldre väljare, alla från borgerliga sympatisörer till ultravänster sågade regeringens ”utredning” jäms med fotknölarna och plötsligen befanns sig Reinfeldt och hans allierade i frågan i absolut isolering.

 

Att det skulle gå åt helsicke kunde man räkna ut från början med tanke på den starka opinion som fanns även innan det framforcerade riksdagsbeslutet. Men att opinionen skulle vara så stark och organiserad räknade knappast Reinfeldt med.

 

Det finns två eller tre intressanta slutsatser att dra av FRA-debatten. Den första är att den sittande regeringen inte ger mycket för ordentliga utredningar det är tydligt men demokratiskt bekymmersamt för det innebär att riksdagen får dåliga och undermåliga underlag för sina beslut. Därmed är också risken för att dåliga och illa underbyggda beslut tas. Vi har sett detta flera gånger under mandatperioden; a-kassan där man får backa och nu FRA.

 

Det andra är att uppenbart inte fungerar partipiskan lika starkt längre på grund av den debatt som kan drivas i andra forum. Det är intressant att se hur för första gången i svensk politisk historia bloggandet och bloggare fäller i slutänden ett riksdagsbeslut som är riktigt dåligt från början.

 

Medborgarjournalistiken som bloggande är har de facto varit det som har organiserat kampen mot regeringens FRA-förslag. Det har varit en lösligt sammansatt kör av kritiker från olika utgångspunkter som faktiskt fått riksdagsledamöterna att våga bryta partipiskan och tvinga fram en förändring av FRA-lagen som inte kan ses som annat än en total reträtt från ursprungsförslaget som var ur demokratiskt synvinkel lika rumsrent som Stasis verksamhet på sin tid.

 

Det är roligt att ha kunnat bidra om än i det lilla till att ge Reinfeldt, Bildt och Tomhylsan Tolgfors en knäpp på näsan i FRA-frågan.

 

Det tredje perspektivet är nog riktigt belastande för Reinfeldt som i o m den här frågans behandling har tappat en stor del av det ev. förtroende han hade i ungdomsgeneration och säkert en stor del av valmanskåren. En förlust som är tveksamt om han kan återvinna innan mandatperioden är utgången. Omvändelse under galgen ser aldrig bra ut och det späder bara på misstroende.

 

Så Reinfeldt har all anledning att se ut som han har pallat äpplen och blivit ertappad med det samma. Pinsamt och inget som någon gillar att råka ut för. Men som den som pallar tar en risk att åka dit och Reinfeldt tog en risk och torskade så det stänkte om det!

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0