Kunskap är det bästa medicinen mot Sverigedemokraternas smitta

Kan man med odemokratiska metoder bekämpa odemokratiska krafter. Jag har svårt att se hur man skall kunna lyckas med det. Den enda kraften för att bekämpa grupper som Sverige"demokraterna" är att man för det första förstår vad de står för och för det andra hur de tänker.


Under de senaste veckorna har radioprogrammet Kaliber avslöjat vad som är de riktiga Sverige"demokraterna" och vad de är för figurer. Bilden blir då något annat än Jimmie Åkessons polerade anlete och försäkringar om att SD är lika goda demokraterna som alla andra.

 

Men det var innan de hade sjungigt nubbevisor som hyllade mordet på Olof Palme eller öppet rasistiska och främlingsfientliga attityder. Kort sagt, Kalibers förtjänst var att de tog SD med brallorna nere och rasismen och de fascistiska värderingarna till alla att beskåda som genitalierna hos en halvfull blottare.

 

Det är många av oss som avskyr SD:s värderingar, deras bigotta uppfattningar och deras populistiska politik. En del ser dom som en isolerad politisk företeelse i Sverige utan möjlighet att påverka svensk politik mer än marginellt i enstaka kommuner där de demokratiska partierna inte kan enas om att hålla dem ute från allt inflytande.

 

Men sanningen är att SD inte bara är en del av en internationell främlingsfientlig rörelse utan också är en del av en fascistisk tradition som går tillbaka på 1920 och 1930-talens vänsterfascism och vänsternazism. Vänster i den betydelse att dessa grupper hade en vänsterfraselogi riktad mot ”kapitalet” och mot delar av borgerligheten. De tyska nazisterna hette ju också nationalsocialister vilket är ett minne från denna vänsterfascism/nazism.

 

De var främlingsfientliga, de var rasister och de var anti-kapitalistiska. Därför var de också särskilt farliga som vad Ture Nerman kallade ”folkförförare”. De utnyttjade orättvisor, sociala problem och stämningar bland vanligt arbetande människor och arbetslösa. SD är en del av denna tradition. De är rasister, främlingsfientliga, de är odemokratiska och de försöker utnyttja sociala orättvisor men menar att det är invandrare och ”främmande kulturer” som är orsaken.

 

Ska man förstå vad SD är så måste man känna till deras rötter och ideologi. På facebook finns en grupp, ”Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, ”som vänder sig mot SD och vill stoppa dem från att komma in i riksdagen. Bra, att människor engagerar sig mot SD men det är också avgörande att man förstår vad man bekämpar.

 

"Jag vill bara göra ett förtydligande för den gruppen. Det har aldrig och kommer aldrig att accepteras någon typ av referenser till förintelsen eller till nazismen på 30-talet i den här gruppen. Den typen av argumentation leder endast att leda till man förlorar fokus på den verkliga frågan, främlingsfientligheten idag. Fortsatta diskussioner eller påpekanden kring detta kommer leda till uteslutning."

 

Så här skrev gruppen initiativtagare i ett meddelande efter undertecknat hade påpekat SD:s fascistiska rötter och politik. Ett märkligt synsätt. Förutom odemokratiskt så är det meningslöst att försöka bekämpa något som man inte vet vad det är. Det största hotet mot demokratin är okunskap än värre att inte vilja skaffa sig kunskap. Ska SD förhindras från att komma in i riksdagen måste man sätta sig in i deras politik och förstå deras taktik. För att inse och förstå den måste man skaffa sig kunskap, inte av taktiska skäl förtiga. Det är en väg som bara kan gynna brunspräckliga företeelser som Sverige"demokraterna".

 

Uppdatering 22.48:

Gruppen ovan har ändrat sitt regelverk så nu får man diskutera SD:s historiska arv. Ett bra beslut som bara kan berömmas.

 

 

Glöm inte ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK” – Skriv på om du delar uppropets innehåll.

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Nej, det går aldrig att vinna en spel mot dem som fuskar, om man inte avslöjar dem för fusk.

2009-04-12 @ 02:09:16
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0