Reinfeldt gillar arbetslösheten

Alla kräver det. LO, Svenskt Näringsliv, Konjunkturinstitutet, kommunerna och landstinget. Regeringen å sin sida skakar på huvudet och med illa dold skadeglädje meddelar att nästa år slår massarbetslösheten till och svensk ekonomi sjunker med ofattbara 4-5 % i år och minst lika mycket år. Arbetslösheten kommer att nå 12 % och det ett valår.

 

Reinfeldt blinka med sina cockerspanielögon och lägga huvudet på sned samtidigt som han säger att han tänker vårda statsfinanserna oavsett vad som händer. Alltså arbetslösheten, på ren svenska, skiter regeringen i för om man ska göra något blir man tvungen att öka statsutgifterna och även höja skatterna.

 

Nu är höjda skatter ett rött skynke för högern oavsett hur det ser ut med arbetslösheten. Huvudsaken att medelsklassen får behålla sina skattesänkningar medan de arbetslösa får klara sig bäst de kan. Cynismen i högerns politik är inte förvånande men i högsta grad utmanande.

 

Regeringen vill inte göra något arbetslösheten. Deras uppfattning är att det får lösa sig självt. Borg & Co. tänker troligtvis på följande sätt.

 

Vi har sänkt skatten för medelklassen och hyfsat välavlönade löntagare, t.o.m. LO-medlemmar. De vill behålla sin skattesänkning, sina tusenlappar och så länge de har sina jobb säkra så bryr de sig inte om de som blir arbetslösa. Regeringen räknar med att 30 års egoistindoktrinering från högern, Timbro och arbetsgivarna ska ge utslag i valet 2010.

 

Fungerar det? Det vet vi inte, men om det blir som prognoserna säger att den öppna arbetslösheten hamnar nästa år på 12 % så är situationen snart i nivå med 30-talets massarbetslöshet. Vad som också måste räknas med är det missnöje som kommer att blomma upp med politiken och politiker i allmänhet. Ett missnöje som gör att alltfler kommer att röstskolka och de som kommer att göra det är traditionella vänsterväljare då de har en större tendens att misstro politiken och politiker.

 

Så massarbetslösheten kan paradoxalt spela i händerna på Reinfeldt och ge oss en ny mandatperiod med högern. Inte en lysande framtid precis.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

Skriv på ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK”!


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Jag har nog lite svårt att tro att massarbetslösheten skulle resultera i röstskolkande pga Reinfeldts politik. Om vi får fler röstskolkare så torde det mer bero på att folk inte ser något bättre alternativ, alltså på att sossarna och deras triangel inte lockar eller övertygar om att de har ett bättre alternativ.Däremot är risken stor att eländet leda till att SD tar hem en massa röster och stödjer Alliansen så att den kan sitta kvar, i synnerhet om alternativet, den där treröran som är alternativet, inte kan prestera en övertygande politik.

2009-04-04 @ 01:36:54
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: kalleankapartiet

Tror mer på att de med kalkylerande framtidsblickar målar upp en jättedyster bild, för om det inte blir fullt så dystert kan de alltid slå sig på bröstet och säga att det var tack vare deras politik.

2009-04-04 @ 23:11:24
URL: http://kalleankapartiet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0