Tekniken går inte att stoppa

Domen mot The Pirate Bay har skakat om fildelningsdebatten ganska dramatiskt. Inte för att den kom som en överraskning men mest för den får konsekvenser som alla kanske inte räknat med.


Att det är olagligt med fildelning är väl en sanning med modifikation för det är ju inte tekniken i sig som är olaglig utan att sprida material som har en upphovsman hej vilt som är det olagliga. Formellt är det sant även en kopia av en CD för att använda i bilen eller att säkerhetskopiera det dyra dataprogrammet är olagligt men jag betvivlar att något kommer att någonsin bli dömd för det. Det är inte det fildelningsdebatten handlar om.

 

Problemet blev istället när en nyproducerad film eller ett dataprogram fanns på nätet innan det fanns i butikerna eller på biografen. Investeringarna, dvs. produktionen, hotas givetvis av motorer som The Pirate Bay. Nu kommer inte fildelningen att upphör, inte ens den olaglig, utan kommer att hitta nya former. Det är en konsekvens av The Pirate Bay-domen. För övrigt "fildelning" är inget nytt, det fanns från den dag då det gick att föra över ljud från en form till en annan; fonogrammet, grammofonskiva, radion, TV, rullbandet, kassett och nu internet. Inget nytt bara olika former och olika snabb distributionsform.

 

(En parantes är ju att rasisten och fascisten Carl Lundström får ta hela den ekonomiska smällen – intet ont som inte för något gått med sig som någon skrev på en blogg.)

 

En bra sak som kanske kommer ur hela Pirate Bay-röran är att industrin äntligen utvecklar nya former för distribution. Spotify är ett exempel på en sådan bra lösning. Förslagen om en bredbandsavgift modell avgiften som fanns på kassettband och finns på CD och dvd-skivor eller STIM-avgiften som kom till för att kompensera upphovsmännen när radion började spela musik på 1920-talet.

 

Tanken att allt är gratis, dvs. att kompositörer, författare och andra inte behöver pengar för att leva och skapa är en ultra-liberala klyscha utan någon som helst substans. Alla måste och ska ha betalt för sitt jobb och för det man skapar. Hur ska man annars kunna klara sig. Eller skall kulturellt skapande bara vara en syssla för redan förmögna?

 

Det stora hindret för att utveckla internet till en i positiv bemärkelse marknadsplats för att sprida kultur är de gamla distributionsformerna av kulturarbetarnas verk. Vi behöver inte CD-skivor för att lyssna på musik, vi behöver inte DVD som bärare av bild och ljud, vi behöver inte pappersboken för att läsa men vi behöver kulturen för berikar våra liv och är det som skiljer oss från djuret.

 

Utvecklingen har kommit olika långt inom olika kulturformer men tekniken kan ge oss tillgång till mer och bättre kulturupplevelser om de gamla distributionsformerna ges sin plats på det historiska museet dit de är på väg. Allt går inte att ersätta eller distribuera med varken gårdagens, dagens eller morgondagens teknik men tekniken kan öka intresset för kulturens mångfacetterade estrad.

 

Priset för utvecklingen ska inte betalas av kulturarbetare med sämre villkor utan av den motsträviga och till vissa delar redan obsoleta nöjesindustrin.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

Anslut till protesterna mot regeringens kulturutredning. Skriv på "UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK"!

Kommentarer
Postat av: Tor

"formellt är det sant även en kopia av en CD för att använda i bilen eller att säkerhetskopiera det dyra dataprogrammet är olagligt men jag betvivlar att något kommer att någonsin bli dömd för det"Det du nämner är absolut inte olagligt. Inte heller att kopiera verk till sina närmsta vänner eller i familjen är otillåtet."rasisten och fascisten Carl Lundström får ta hela den ekonomiska smällen – intet ont som inte för något gått med sig som någon skrev på en blogg"Med den logiken kanske vi skulle stifta allmänna åsiktslagar som dömer folk med avvikande åsikter till stora skadestånd? En högst osympatisk människosyn tycker jag.

2009-04-20 @ 19:59:51
Postat av: Ingemar E L Göransson

Okay, det var kanske en mindre välbetänkt kommentar men det var faktiskt ett citat. Lundström får i varje fall inga pengar kvar att finansiera nynazistiska organisationer som han enligt uppgift har gjort.

2009-04-20 @ 20:59:54
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Helge

Att stjäla någons copyrightade material är Stöld, oavsett hur lätt det är eller hur många andra som gör det och oavsett om det pågått under lång tid.

2009-04-25 @ 09:31:50
Postat av: Ingemar E L Göransson

Det är skillnad mellan copyright och upphovsrätt. Copyright till ett verk skaffar sig den som mångfaldigar det. det är inte samma sak som att upphovsmannen har den ideella rättigheten att förfoga över det han eller hon har skapat.

2009-04-26 @ 17:03:10
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: helge

Intressant....jag googlade lite....http://www.copyrightsidan.se/upphovsman#copyrightar

"Det svenska ordet för copyright är upphovsrätt"http://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsr%C3%A4tt

"Den ideella rätten innebär att den som skapat ett verk har rätt att bli omnämnd som upphovsman och ett skydd att inte verket används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn"helge

2009-04-26 @ 20:04:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0