Kan det bli fred?

Den humanitära katastrofen på Gaza-remsan fortsätter. Israels fullskaleangrepp på Hamas är också ett fullskaleangrepp på palestinierna som nu befinner sig i en gettoliknande situation inte olik den som Polens judar befanns sig i när nazisterna angrepp Warszawas getto under andra världskriget.

 

Israel skapar sitt eget monster när de på detta urskiljningslösa metoder slår till mot Gaza City, sjukhus, skolor och andra institutioner, bostäder osv. Det är ett närmast totalt krig som Israel genomför mot Gaza.

 

Brutaliteten kan jämföras med falangisternas i södra Libanon under inbördeskriget kring 1980 då slakten på palestinier pågick som värst.

 

Israels problem är att genom sin oförmåga att komma till förhandlingsbordet skapar sitt eget monster då desperation och hopplöshet döper nya självmordsbombare och våldsmän. Inte heller har saken blivit bättre under president Bush tid i Vita Huset. Tvärtom, Bush s.k. krig mot terrorismen har gett Israels mer extrema politiker fria händer och därmed mer ved på våldsspiralens eviga eld.

 

Israel är en unik statsbildning. Den är en skapelse av kolonialismens sista dagar och av det dåliga västerlandets samvete som av politisk feghet inte försökte stoppa förintelsen. Feghet och en tendens att se åt något annat håll när Europas judar skickades till förintelselägren. Dessa två skapade staten Israel. En stat som till stora delar skapades och döptes i våld och blod. Stern-ligan är välkänd och deras terrorism som inte står efter dagens islamistiska terrorister i grymhet och fanatism.

 

Kan det bli fred i regionen? Troligtvis inte så länge ingen förmår att tvinga Israel och Hamas till förhandlingsbordet oavsett vad de tycker om varandra. Israel är en verklighet men Hamas har ett utbrett stöd bland palestinierna och så länge inte Israel inte inser det kommer våldet att regera och blodet flyta i regionen.

 

Det är lätt att starta krig sa en vis man men det är ett helvete att avsluta dem. Israel räknade med att vara ”klara” med sin aktion på Gaza när Obama svärs in som president. Det kommer säkerligen inte vara möjligt. Det innebär att Obama direkt får et utrikespolitisk prövning som nyvald president.

 

(Jag har varit upptagen med annat under den senaste veckan så därför har det inte blivit mer skrivit, beklagar detta!/Ingemar)

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0