Politisk darwinism

Svenska Dagbladet tillhör på sin ledarsida en av de mest marknadsfundamentalistiska i svensk press. Dras ledarskribenter ser sällan några problem med marknadsekonomin. Det finns inga regniga dagar där inte utan allt som händer är positivt på ett eller annat sätt. Här råder en politisk drawinism istället för klarsynthet.

 

Ett bra exempel på detta är dagens signerade ledarartikel av Sanna Rayman ”Kriser är en livsbetingelse” citerar hon Dick Kling av de ideologiserande ekonomerna på Timbro. ”kriser är en livsbetingelse som man egentligen ska bejaka” säger självsäkert kling. Det budskapet måste glädja alla 10.000-tals som har varslats och snart kommer att tillhöra krisens arbetslöshetsarmé med allt vad det betyder.

 

Centerpartisten Annie Johansson menar att politiskt är det inget alternativt att inte göra något. Hon fortsätter vad man kan ana viss vånda säga att om man vill ha fortsatt ”liberala reformer” efter 2010 i vart fall. Underförstått helst skulle hon helst politiker inte göra något utan låta marknaden sköta sig själv. Det vill säga en marknadsliberal politik där vanliga arbetare och tjänstemän får ta smällen av marknadens dvs. kapitalismens, misslyckande.

 

Det är lätt att vara marknadsliberal politiker och vinna stöd när högkonjunkturen boomar men när de kapitalistiska kriserna och lågkonjunkturerna slår till blir det lite mer svårt. De otacksamma tjänstejoner kräver att samhället ska bidra så de inte hamnar i fattigdom och elände som annars blir marknadspolitikens konsekvens om den inte regleras på något sätt.

 

Reinfeldts regeringen är inte pigg på att reglera marknadsekonomin utan måste varje gång tvingas till av verkligheten att bedriva någon form av krispolitik. Ideologi-ekonomen Kling menar att staten och politiken egentligen inte skall lägga sig utan det är medborgarna som ska ta stöten. De ska spara och planera så de klarar när krisen slår till som den alltid göra i ett kapitalistiskt samhällssystem.

 

De lågavlönade, redan arbetslösa som inte kan med bästa vilja i världen spara då? Vad ska ske med dem. Det har varken Kling eller Johansson svar på. Svaret är nog att det bryr sig inte varken Timbro, Centern eller Reinfeldt om. Inte heller Svd:s ledarsida då de är helt förblindade av sin fundamentalistiska tro på marknadskrafternas förmåga. Vi andra är mer skeptiska – visa av erfarenhet.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0