Demokratin är hotad

Hotas vår demokrati av internet eller är hotet mot internet också ett hot mot demokratin. Kan man se den nya välviljan att skriva lagar som var och en sig kanske inte är så uppseendeväckande. Det är ju självklart att säkerhetstjänsten i respektive land skall bevaka säkerheten. Det är självklart att artister och upphovsmän skall ha betalt för sitt jobb likaså är det självklart att man måste hitta former för detta.

 

Alltså lagar som FRA, IPRED och ACTA kan vid första påseendet inte verka så speciellt märkliga men det är den sammanlagda bilden som ger något helt annat. I sitt sammanhang blir möjligheterna i lagstiftningen en önskedröm för wannabe-fascister som vill kontrollera sin befolkning och hålla koll på vad de tycker och tänker outsinliga och detta med juridikens välsignelse.

 

Vad som är än mer bekymmersamt är den framväxande sammanblandning av säkerhetspolitik och transnationella företags gemensamma intressen sammansmälter på ett sätt som vi har sett sedan 11 september. Vi har sett hur odemokratisk lagstiftning och odemokratiska möjligheter för att i en terroristisk noja och stämning som sprider sig över västvärlden. Att resa in i USA är en prövning idag. I Dublin har USA och FBI upprättat en egen avgångshall med egen säkerhetskontroll inne innanför det irländska säkerhetsskalet.

 

Det är obligatoriskt med fingeravtryck och fotografering av ögon osv när du ska in i USA. I sig inget märkligt men sammantaget med lagstiftning som ACTA där industrin ger tullen uppdrag att kolla din telefon, dina dokument i datorn, din mp3-spelare osv. Det ger myndigheterna obegränsad kontrollmöjlighet av dig som person och dina åsikter, bekantskaper, vänner och kontakter innan du ens är misstänkt något som helst brott.

 

De multinationella bolagen har länge önskat hitta ett sätt att kontrollera och styra internet. Vinstmöjligheterna är obegränsade och därför blir internet en våt dröm för bolagskapitalismen. Därför ser vi idag en ohelig allians mellan reaktionärer, wannabe-fascister, transnationella bolag som tillsammans försöker ta kontroll över den viktiga demokratiska frizon som internet utgör. Kinas och Burmas diktaturer förbjuder internet; odemokratiska politiker som Bush lagstiftade om undantagslagar och ekonomiska jättar lobbar för kontroll av internet på olika sätt.

 

Om man inte ser helheten villar man bort sig i detaljer och småsaker. Det är det som sker när riksdagens ledamöter röstar ja till FRA, IPRED och vad det lider till ACTA. Helheten som de saknar innebär att de bara ser detaljer och inte vad den sammanlagda helheten innebär – försvagad demokrati och hot mot demokratin.

 

Vad vi ser är inte en kamp om upphovsrätten utan en kamp om demokratin och yttrandefriheten. Det är helhetsperspektivet. Frågan om artisters och upphovsmäns rättigheter är inte liktydigt med de stora bolagens önskan om kontroll och ökade vinster. Likaså är yttrandefrihet inte samma sak som Orwells kontrollsamhälle. Om vi inte aktar oss så kommer vi att gå med baken före in i en kontroll, wannabe-fascism. Det borde skrämma fler än mig.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

Glöm inte ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK!”


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Det är klart det skrämmer fler än du, mig exempelvis. Men jag har ju förstått att de som protesterar är mest intresserade av att kunna ladda ner musik och film från nätet. Den stora frågan tycks de flesta inte bry sig om - de har ju alla rent mjöl i sina påsar :-(.

2009-03-03 @ 01:08:28
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Thomas

Det lustiga är ju att - vid en eventuell svmp-vinst - unge herr Bodström kommer att fortsätta på den inslagna linjen med liv och lust. För övrigt en linje som han var med om att dra igång!

2009-03-03 @ 01:37:52
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

Thomas, läs bättre avd jag skrivet. Kritiken gäller alla politiker som inte ser helheten även (s). (mp) och (v) har dock varit konsekvent kritiska till dessa lagar. Om de ser helheten vet jag inte men man kan ju hoppas.

2009-03-03 @ 20:43:50
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

Thomas, läs bättre avd jag skrivet. Kritiken gäller alla politiker som inte ser helheten även (s). (mp) och (v) har dock varit konsekvent kritiska till dessa lagar. Om de ser helheten vet jag inte men man kan ju hoppas.

2009-03-03 @ 20:51:18
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0