Högern kan inte föra annat än högerpolitik

Finns det anledning att förvånas över att vitt är vitt, att en ko producerar mjölk, att natten är svart och att högerpolitik är högerpolitik? Jag kan låta bli att förvånas över att socialdemokraterna envisas med att fråga sig varför högerregeringen står passiv och tittar på när jobbkrisen förvärras. Det är lika förvånande som att eld brinner och vatten flyter; kort sagt det är själva essensen i regeringens politik. Det är ingen misslyckad politik, tvärtom det är deras största seger hittills.

 

Ikväll ska Mona Sahlin debattera med Fredrik Reinfeldt och Sahlin kommer givetvis att försöka nagla fast Reinfeldt vid det faktum att februaris varsel på 16.000 är lika med ett all-time high. Tyvärr kommer Sahlin att misslyckas genom att det inte är ett misslyckande för den borgerliga politiken – det är en framgång!

 

För högerregeringen ger jobbkrisen och arbetslösheten enorma möjligheter att genomföra sin borgerliga kontrarevolution. Nu skapas det mentala läge som gör att allt blir möjligt sett ur deras synvinkel. Nu blir det borgerlig skördetid. Skatterna kan ytterligare sänkas, lagstiftning i arbetsgivarnas intresse och en ökad privatiseringsvåg av det som har varit vårt gemensamma.

 

Arbetslösheten är Reinfeldts enskilt viktiga vapnet för att knäcka facket och därmed i steg två kraftigt försvaga socialdemokratin. En svagare fackföreningsrörelse, knäckt av havererade a-kassor och kraftigt minskat medlemsantal innebär att möjligheten att upprätthålla och teckna nya kollektivavtal minskar väsentligt. Den onda cirkeln är skapad.

 

Reinfeldt har helt enkelt fått det chocktillstånd som Naomi Klein beskriver i sin bok Chockdoktrinen fast i lightform. Det mentala tillståndet och den samhälliga situationen då allt blir möjligt.

 

Så länge inte socialdemokraterna och oppositionen inser att det här är kärnan i den borgerliga politiken kommer socialdemokraterna framstå som att vara på defensiven och inte det kraftfulla alternativ som ska rädda Sverige från högerns re-make av välfärdssamhället till ett välståndsståndssamhälle för en del men inte för alla.

 

Mona Sahlin måste säga sanningen i kväll – högerns politik är marknadens politik, marknadens ohotade makt. Varför då bekämpa arbetslösheten när den är Reinfeldts viktigaste bundsförvant?  Det är vad som behöver sägas, men varför gör ingen det då?

 

Om man följer debatten på exempelvis s-bloggar ser man tydligt hur socialdemokratin har lurats att diskutera Mona Sahlins person och inte forma ett radikalt socialdemokratiskt alternativ till högerns strategi. Därför framstår socialdemokraterna som misslyckade och Mona Sahlin kan målas ut som en svag ledare och socialdemokratisk politik som ett icke-alternativ. Det faktum att socialdemokraterna och det röd-gröna alternativet är det enda möjliga och realistiska alternativet håller på att förloras genom att oppositionspolitiken har drivets precis dit Reinfeldt vill.

 

Regeringens politik är inget misslyckande, den är en framgång. De har lyckats att genomföra den politik de vill. Målet att marknaden skall ta över allt mer av det staten tidigare haft ansvar för som arbetarmarknads- och näringspolitik är nu marknadsanpassad. A-kassan, stöd för omställning, företagsstöd i branscher med problem är nu en marknadsfråga. Precis som regeringen vill, precis som regeringens politik syftar till. Icke-politik och marknadsherravälde. Högern är på väg att förverkliga sin dröm om ett samhälle var och en får klara sig själv. Gud ha barmhärtighet med den som inte klarar stålbadet för staten kommer inte ha det.

 

Det ingen anledning att förvånas över att vitt är vitt, att en ko producerar mjölk, att natten är svart och att högerpolitik är högerpolitik. Det är verkligheten, inget annat. Berätta om den ikväll, Mona!

 

www.kulturochpolitik.se

dagens foto

www.ordochkultur.se

 

 

Glöm inte att ansluta dig till ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK” om du tycker att regeringens kulturutredning har brister.


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Håller helt med dig vad gäller högerns politik och att de just nu genomför en chockterapi a la Friedmans chockdoktrin.Men sedan är det dessvärre stopp för min del. Jag var med, och du också, förra gången det begav sig, och då GP fortsatte regeringen Bilds sparpolitik som "lösning" på fastihetsbubblan och kraschen den gången, och därmed bidrog till att skapa mycket mer arbetslöshet än vi borde ha behövt ha. Han påhejades dessutom ivrigt av Sahlin. Så kan man förvänta sig något annat än samma vanvettiga politik från socialdemokraterna den här gången? Var och när skulle Sahlin ha lärt sig mer nationalekonomi sedan dess?

Jag grät blod över GP:s agerande då och kan gråta blod över socialdemokratins flathet nu.

2009-03-18 @ 02:48:30
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0