Missade du styrelsekursen, Wanja

Jag har suttit ett antal styrelser genom åren. Det har varit allt från föreningsstyrelser över folkbildningsorganisationer till arbetarkommunens styrelse. En sak man har fått lära sig genom åren är att man har ett absolut ansvar för de beslut som tas i styrelsen om man inte reserverar sig mot besluten.

 

När Wanja Lundby-Wedin nu säger att hon inte har förstått, att hon har blivit förd bakom ljuset eller vad nästa ursäkt blir för de beslut som hon faktiskt under ett antal år skrivet sitt namn under inger det tyvärr ingen trovärdighet.

 

Det är faktiskt styrelsens absoluta ansvar att ta reda vad man skriver under och det är den enskilde styrelsemedlemmens egna absoluta ansvar att göra så. Det kan man aldrig när man sitter i en styrelse komma undan. Därför blir också LO-ordförandens försvar och förklaringar allt tunnare ju mer de upprepas. För det är elementa som lärs ut första dagen på styrelsekursen.

 

Historien är ett tecken på den ideologiska svaghet som finns inom arbetarrörelsen och resultatet av 30 års ideologisk inmatning från högern. T.o.m. fackföreningsrörelsens tyngsta och viktigaste namn upprepar direktörernas mantra att det måste se ut så här med skyhöga löner och bonusar för att man skall kunna rekrytera toppnamnen till företagen.

 

AMF-historien är sorglustig men framförallt oroande då den visar på den ideologiska svagheten som finns inom arbetarrörelsen, det saknas helt enkelt ideologisk och politisk kompass, precis som när partiföreträdare menar på fullt allvar att det är medelklassen som är viktigast ur ett valstrategiskt perspektiv.

 

AMF-historien visar också på ett annat fenomen. Oförmågan att hantera krissituationer. WLW reste enligt uppgift till Köpenhamn för att fira en födelsedag och hoppades troligtvis att det skulle blåsa över medan istället det blev värre än någonsin. Det första budet när det gäller krishantering är att säga sanningen, hela sanningen och inget annat. Att söka ducka eller slingra sig undan är lönlöst – allt blir värre av det.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

Glöm inte namninsamlingen för en ny kulturpolitik värd namnet ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK.”


Kommentarer
Postat av: Thomas

Gratulerar till Wanjagate! Kopplingen till SAP och dess VU gör ju det hela extra pikant - den givna valmedarbetaren för Mona kan bli ett riktigt sänke! Om hon fortfarande sitter kvar på 1:a Maj kan hennes tal bli riktigt intressant att lyssna på!Sorry - lade in kommentraren på fel ställe först - tag bort den från ditt förra inlägg.

2009-03-25 @ 02:00:20
Postat av: Kerstin

Det där snacket att man måste betala dem så bra för annars stannar de inte i Sverige, är ju rena dumheterna. Det är nu en gång så att dirrarna i USA och England har betydligt bättre betalt än de svenska, trots att även dessa har alldeles för höga löner och bonusar, så vem tror att en enda av dessa svenska dirrar hade suttit kvar i Sverige om de varit så eftertraktade att de hade kunnat få dirrejobb där de betalas bättre?Nej, sanningen är att det enda de är verkligt kompetenta för är att sno åt sig själva stora mängder pengar. För resten har de de ju varit med och sänkt världsekonomin - det kallar jag inte kompetens.

2009-03-26 @ 02:07:18
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Helt rätt, Kerstin!

2009-03-26 @ 19:55:06
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0