Skjut inte på pianisten!

IF Metall får från olika håll kritik för sin uppgörelse med arbetsgivarna om permitteringslön. Många är rädda för att det ska sprida sig och innebär press på lönenivåerna och ett race mot botten. LO:s avtalssekreterare Per Bard konstaterar att det här är ingen långsiktig lösning.

 

IF Metall däremot har ingått ett avtal om permitteringslön hoppas att detta ska stoppa massuppsägningar i ett läge då den ekonomiska krisen har ett närmast galopperande förlopp. Egentligen finns det ingen anledning att kritisera IF Metall då de inte haft något val i den krissituation de är i. Bara det faktum att de tvingas höja a-kasseavgiften kraftigt nu när de ser hur arbetslösheten sätter månadsrekord efter månadsrekord.

 

Den socialdemokratiske arbetsmarknadspolitiske talesmannen Sven-Eric Österberg har fattat galoppen och menar att IF Metall avtal är konsekvensen av regeringens infama politik för att skapa en låglönearbetsmarknad. IF Metalls påtvingade avtal är konsekvensen av att den sittande regeringen har helt lagt ner all arbetsmarknadspolitik och näringspolitik. Regeringen är de som skall kritiseras och det har Österberg insett.

 

Österberg har rätt. För givetvis har regeringen, Timbro och arbetsgivarna planer för sin maktutövning. Ingen skall inbilla sig att inte Timbro och arbetsgivarnas hökar inte påverkar och lobbar på regeringen att ändra spelreglerna för relationerna på arbetsmarknaden. Genom att regeringen medvetet valt att inte bedriva arbetsmarknadspolitik, inte stötta industrin på olika sätt som andra länder och att sänka a-kassan till den sämsta i norden har också strategin lyckats.

 

Margret Thatcher på sin tid ville sänka den engelska industrin och hon lyckades. Thatcher ville skapa en lågavlönad service arbetsmarknad och hon lyckades och hon ville försvaga facket och har lyckades över hövan. Samma strategi ser vi nu hos Reinfeldt och kompani. Det är dags att avslöja strategin och för facken och arbetarrörelsen gå i offensiv mot politiken som leder till lönedumpning.

 

Men framförallt och för  hela friden skjut inte på pianisten!

 

Till sist:


I går var undertecknad och Roland Jansson i Kristinehamn och genomförde vårt gemensamma seminarium ”Den korsfäste arbetaren”. Så här skrev LO-distriktet efteråt på sin hemsida:

”provocerade de närvarande genom att ifrågasätta engagemang, arbetsmetoder och om vi verkligen "gjort läxan". Har vi tänkt på hur vi ska arbeta framöver för att uppnå de politiska målen?.... Många deltagare fick sig nog en tankeställare under eftermiddagen.”


Intresserade av att boka seminariet kan gå in på Ord & Kulturproduktioner för ytterligare information.

Undertecknad har också gästat Kulturbloggen med ett inlägg om kulturutredningen. Se länk.

 

Glöm inte att skriva på och sprida ”UPPROP FÖR  EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK”

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0