EU-valet - ett ställningstagande

Kan du tänka dig att inte rösta i riksdagsvalet nästa år? För de allra flesta framstår det som en dålig idé, bara tanken på att inte rösta till riksdagen, landstingen eller kommunerna är inget som en majoritet uppfattar som ett bra alternativ.

 

Den 7 juni är det ett viktigt val. EU-parlamentet är de facto minst lika viktigt för demokratin. Mängder av frågor har idag ett europeiskt och internationellt perspektiv och då välja att inte rösta framstår som mindre välbetänkt. Det handlar om snart alla politikområden. Inget land är en ö längre utan alla är beroende av varandra och detta ännu mer i kristider som dessa.

 

Spelar det någon roll vem man röstar på i EU-parlamentsvalet. Det är ju i alla fall här hemma som de viktiga besluten tas. Att resonera så innebär att man tänker helt fel. Precis som det spelar roll vem som sitter i kommun- eller landstingsfullmäktige och bestämmer så är det viktigt vilken regering vi har. Det är få som säger emot.

 

Men när det gäller EU-parlamentet påstår vissa att det inte spelar någon roll för det är ”andra” som bestämmer än parlamentet. Det är alla byråkrater och kommissionen som bestämmer menar en del som säger att de inte ska rösta den 7 juni. (Självklart ingen eller ingen är perfekt men man måste ta ställning utifrån vad som finns att välja mellan även i ett EU-parlamentsval.)

 

Men det är fel sätt att resonera. För visst är det skillnad mellan höger och vänster i EU-parlamentet. Det gäller synen på kollektivavtalen, synen på vilka frågor som EU skall besluta i och det gäller viktiga saker som lagstiftning där EU-parlamentets beslut direkt får betydelse för vår egen riksdag.

 

Vill du ha en radikalare politik än den som Reinfeldt för här hemma ska du rösta rött i EU-valet för ett EU-parlament som domineras av högern i Europa motverkar möjligheterna att driva en rättvis politik efter vårt eget val 2010. När Reinfeldt har fått beröm av Sveriges kommissionär så är det ett mått på att högern för en helt annan EU-politik än socialdemokraterna. Att Margot Wallström var nöjd med Reinfeldts högerregering som har varit väsentligt eftergiven till signalerna från Bryssel än vad socialdemokraten Göran Persson var är inga positiva nyheter.

 

Vill du ha ett större nationellt inflytande över EU då är det helt fel väg att inte rösta eller att rösta på borgerliga kandidater. Det finns ytterligare ett viktigt skäl att rösta och att rösta på röda kandidater. Vid ett lågt valdeltagande blir det lättare för främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna att komma in. Likaså tokpartier som Piratpartiet eller extrema grupperingar att få plats i Bryssel. Vid lågt valdeltagande eller röstning på fel kandidater så hjälps de in i parlamentet.

 

Jobben är viktigaste frågan i EU-valet säger socialdemokraterna. De borgerliga partierna säger att det är lura väljarna för arbetsmarknadspolitik och sysselsättning är nationella frågor och åt det kan EU inte göra något.

 

Vilket resonemang. De borgerliga partierna har inte varit speciellt aktiva när det gäller att motverka effekterna på arbetsmarknaden av Lavaldomen eller andra för löntagarna och arbetsmarknaden negativa domar i EU-domstolen.

 

Det är väl snarast så att Reinfeldt och andra borgerliga politiker inte ser på EU med ett socialt perspektiv som socialdemokrater gör. EU behöver inte med nödvändighet vara en marknadsliberal union där löntagarna och jobben får stå tillbaka för marknadens kortsiktiga vinstintressen.

 

Socialdemokraterna vill se ett socialt Europa där arbete och sociala villkor är viktigare än marknadens kortsiktighet. Borgerliga EU-anhängare ser på EU med ett visionslöst perspektiv där inget går att förändra. Hade socialdemokraterna samma uppgivna syn på EU så skulle vi inte se på EU som en möjlighet för en bättre värld och ett jämlikare Europa.

 

Jobben först innebär också att argumentet att det spelar ingen roll om man eller vem man röstar på i EU-valet faller. De borgerliga kandidaterna kommer att acceptera status quo och har inga ambitioner om ett bättre Europa för andra än kapitalet och högerns politiska ambitioner. Därför blir din röst på de socialdemokratiska kandidaterna viktig. Den gör skillnad för ett rött Europaparlament betyder att löntagarnas intressen får större tyngd och det finns en motkraft mot marknadskrafterna i Europa.

 

Bara frågan om de fackliga rättigheterna har under de senaste åren blivit en europeisk stridsfråga där Europas höger sätter marknaden och konkurrensen före löntagarnas rättigheter. Vi har sett hur flera domar i EU-domstolen har inneburit en press mot våra framförhandlade avtal och rättigheter. Laval eller Vaxholmsfallet är ett tydligt exempel på hur EU sätter kapitalets intressen för löntagarnas rättigheter. Med den tolkning som EU-domstolen gör kan det bli svårt för att inte säga omöjligt att hävda svenska kollektivavtal i Sverige vilket kommer att leda till i värsta fall lönedumpning. På längre sikt sämre löner och villkor för alla på arbetsmarknaden.

 

Idag har EU-parlamentet en borgerlig majoritet. Om efter valet den 7 juni det fortfarande är en borgerlig majoritet i EU-parlamentet innebär att löntagarnas rättigheter minskar i betydelse och de rättigheter som vi har idag kan vara borta eller kraftigt försvagade om några år.

 

Om du tänker rösta i riksdagsvalet 2010 så har du ingen anledning att inte rösta den 7 juni i EU-parlamentsvalet. Jag har den uppfattningen att man ska rösta, man ska rösta rätt (dvs. inte mot sina egna intressen) och därför bör man rösta rött. Själv kommer jag att kryssa Göran Färm som jag upplever som den mest gedigne av de socialdemokratiska kandidaterna.

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Och vill du ge legitimitet till ett system som inte med bästa vilja i världen kan kallas demokratiskt, då ska du rösta. Vill du inte ge detta skendemokratiska system legitimitet, då ska du inte rösta.



Jag röstar inte!

2009-05-30 @ 02:22:27
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0