Högern bryr sig inte det bittersta om arbetslösheten

Högern bryr sig inte det bittersta om arbetslösheten

Att högerregeringen inte bryr sig ett dugg om de arbetslösa är ett faktum som arbetsminister Littorin har visat med all önskvärd tydlighet i sitt hanterande av a-kassen. Svaret kan bara bli en allt mer infekterad konflikt mellan fackföreningsrörelsen, a-kassorna och löntagarna å ena sidan och högerregeringen å andra sidan. Hur den slutar avgör troligtvis hur utvecklingen blir fortsatt under mandatperioden.

FOTO Ingemar E L Göransson


Om man ska döma efter bloggvärlden så är intresset för a-kassan inte speciellt stor hos de ”sanningssökande” ny- och andra liberaler. Dessa musketörer som har dragit i harnesk mot vad de kallar livstidsförsörjning genom den för dem så förhatliga a-kassan. De har nu tappat intresset och empati med de som drabbats av arbetslöshet har högern aldrig lidit av.


 

Undertecknad gjorde en liten slagning på www.intressant.se och sökordet a-kassa och resultatet blev klent. Endast 20 träffar och flertalet av dem var ickeborgerliga och/eller vänsterbloggare. De borgerliga var mest lättade över att Reinfeldt nu slår till mot a-kassan och indirekt mot facket som de ser som den kraft som måste slås ner i skosulorna för att även försvaga och hålla socialdemokratin från att komma tillbaka valet 2010.


 

Att de sedan inte bryr sig ett spår om att det lagförslag som de lägger inte har processats fram på normalt sätt; dvs. utredning, överläggningar med berörda organisationer osv. Ett rimligt remissförfarande, konsekvensanalys och allt annat som tillhör en normal process när ny lag skrivs. Demokratin sitter tydligen inte så fast hos dessa utan de politiska strategierna får förtur.



Sedan har högerregeringen högaktningsfullt gett fan (ursäkta uttrycket) vad vanligt folk och främst arbetslösa känner och deras oro för hur de ska klara sig om de inte får det där jobbet som arbetsmarknadsminister Littorin hoppas på ska komma. För något annat än förhoppningar har han inte att komma med. Det är också en form av styrande – förhoppningar och stilla böner.


 

De 23.500 som hittills skrivit på protestlistorna på nätet har en annan uppfattning än den som Höger-Littorin hyser. De är oroliga och de anser att Littorin och resten av högerregeringen ska hålla fingrarna borta från a-kassa. Det Aftonbladet i dag kallar a-kasseupproret är ett faktum. Lena Melins analys är på pricken riktig; regeringen Reinfeldt har dragit på sig en strid som kommer att bli avgörande för resten av mandatperioden.


Gör som du också och skriv på protestlistorna och visa högerregeringen att de inte klarar att rasera a-kassan utan ett starkt folkligt motstånd!

   


Till sist……


 

………Vem gillar regeringen egentligen? Se nedan:


 

………skolminister Jan Björklund gör mig illamående med sina allt mer märkliga påfund vad det gäller skolan. De senaste med könsuppdelade klasser och förändringar som gör att barn från arbetarhem skall få det svårare att gå vidare om de väljer yrkesinriktade utbildningar. Det gör att de inte heller kommer att kunna läsa KY-utbildningar om de saknar grundläggande kunskaper i kärnämnena. Tydligare kan inte klasstänkandet bli!


 

………regeringen tar bort all medel till arbetsmiljöutbildningar ca 100 miljoner vilket gör att det blir svårt att bedriva arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. Resultat sämre arbetsmiljö och ett raserat arbetsmiljöarbetet. Löntagarna känner inte på det, seriösa arbetsgivare tjänar inte heller på det men oseriösa arbetsgivare som inte bryr sig om sina anställda gillar säkert beslutet. Konsekvens fler skador, fler arbetsolyckor men om man har uppfattningen att löntagare är ett nödvändigt ont för att tjäna pengar så är beslutet logiskt.


 

………Regeringen tycker inte forskning kring arbetslivet och arbetslivsfrågor, arbetsmiljö och andra frågor kopplade direkt till vanligt folks arbetsliv är viktigt. Därför lägger man ner Arbetslivsinstitutet som har under många år byggt upp en omfattande kunskap om arbetslivet. En konsekvens är att utbildningen av företagssköterskor läggs ner. Vårdförbundet protesterar nu mot regeringens beslut.


 

………Kolla in hemsidan där du nu kan avlyssna och lagligt ladda ner det utmärkta amerikanska surf-rockbandet Stratogeezers demo-cd. (Tack vare Rob och de andra i bandet vänliga bistånd). Du kan också avlyssna de jinglar som skådespelaren Roland Janson (Tack till Roland för att jag får använda dem ) gjorde åt LO och Metall i valrörelsen. Så surfa in på www.kulturochpolitik.se




spike 


………Lyssnar just nu på Spike Jones & His City Slickers. Det är som att se en Bröderna Marxs-film. Dvs. fullständigt anarkistisk humor med inte så lite politisk udd ibland. Men framförallt – otroligt roligt!

 

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Jag gisssar att även en och annan aningslös ungliberal och ungmoderat, som ska till och avsluta sina studier, känner sig lite illa till mods när de inser vilken sits de med inte så helt liten sannolikhet kommer att hamna i ganska snart. Att de skulle kunna bli både arbetslösa och bidragslösa direkt efter examen hade de nog inte räknat med.

Måhända är det en av orsakerna till att det är lite tystare från det hållet på många bloggar, vilket förefaller vara fallet, och ännu fler av dem är aningen mindre stora i korken på sina egnaq bloggar just nu. Har man huggit sig själv i foten kanske man inte tycker det är så kul att att vara storkäftad liberal, centerpartist eller moderat längre.

2006-10-26 @ 20:32:22
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Fredrik Pettersson

Jag tycker att du har en intressant blogg med bra inlägg! Det behövs fler röster i debatten!

Vi kaske skulle ta och länka till varann?!

Hör av dig om du tycker att det är en bra idé!

Keep up the good work!

MVH

Fredrik Pettersson
fredrikpettersson.blogg.se

2006-10-27 @ 18:50:16
URL: http://fredrikpettersson.blogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack för de vänliga och uppmuntrande orden Jag lägger upp dig som länk.

2006-10-27 @ 20:43:19
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Ellen

Jag kan inte sticka under stol med att allt det här gör mig galen.. Varför inte fortsätta sparka på dem som redan ligger..??!
Bra och välformulerat inlägg! Mer sånt!
Den här bloggen ska jag ta o bokmärka för framtida bruk!

2007-02-11 @ 12:11:06
URL: http://en08.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0