Labor vann i Australien

Labour i Australien fick en jordskredsseger i valet. Den gamla högerregeringen fick ett välförtjänt respass och John Howard förlorade till och med sin parlamentsplats. I en kommentar till valet sa ACTU:s (ACTU motsvarar svenska LO) ordförande Sharon Burrow:


"The Australian people have totally rejected the vicious anti-union campaign of the Liberal and National Party in this election. This election was a referendum on industrial relations and WorkChoices has clearly been a major vote shifter. The Australian people have said that they want their rights at work protected and respected.

The Liberal Party and their supporters in the business community should respect this decision, and never again attempt the kind of policy extremism we have seen under this Government.

This extreme attack has been totally rejected by mainstream Australia,"


Den gamla högerregeringen har fört en politik som i grunden varit både provokativ och förödande för löntagarna i Australien. Med den nya Labor-regeringen finns en chans för en ny politik där löntagarnas rättigheter ges utrymme och det blir slut på John Howards ensidiga gynnande av kapitalintressena och arbetsgivarna. Australiens arbetare har äntligen möjligheten att återfå sina fackliga rättigheter.


En annan konsekvens är att Austrailen nu avslutar sitt deltagande i Irak. En spark i röven på Bush som blir allt mer isolerad även internationellt i sitt krigsäventryr i Irak. Opinionen i Australien mot kriget har också varit stark och den har säkerlige var en starkt bedragande orsak till Labors och Kevin Rudds seger.


En intressant och inte oviktig politisk konsekvens är att miljöfrågorna får ett mycket större vikt med den nya regeringen. Till miljöminister förväntas Midnight Oils sångare Peter Garrett bli. En intressant utveckling från politiskt färgad aussie-rock till ministerkostym.


Lokaltidningen Östgöta Correspondenten skriver idag att arbetare lever kortare och är sjukare än medel- och överklass. Inte undra på eftersom arbetare har sämre villkor och är utsatta för mer stress, sämre arbetsmiljö och sämre levnadsvillkor. Att det skall behövas en professor på ett universitet för att komma fram till det som redan August Palm sa. Men visst det är bra att även akademin inser verkligheten.


Till sist.....

Att lyssna på:  Alicia Keys "As I Am" en alldeles utmärkt modern soul-platta att njuta av.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0