Pete Seeger och USA:s folkliga tradition

32226-33

FOTO Ingemar E L Göransson

I norra delen av New Jersey bor en man som är lika med modern amerikansk arbetarrörelses historia på sitt sätt. Det är Pete Seeger som snart nästan 90 år gammal har under ett långt liv sjungigt sig igenom den folkliga musiktraditionen men också varit i evig opposition mot den amerikanska högern och alltid varit på arbetarklassens, medborgarrättsrörelsen, minoriteternas och alla utsatta gruppers och individers sida.

 
Pete Seeger har varit propagandist för facket, kommunistpartiet (närmast socialdemokratiskt i USA). Han har under sitt liv kämpat för miljön och mot storbolagens rovdrift på människor och miljö. Han har ägnat tid åt kamp mot USA:s krig i Korea, Vietnam, Latinamerika och nu i Irak.

 
Pete Seeger är kort en folklig, radikal och högst levande ikon i det borgerliga USA som är liktydig med opposition, progressiv politik och kamp för mänskliga och inte minst fackliga rättigheter. Därför är det en gudasänd gärning Bruce Springsteen gör när han ger ut ”The Seeger Session” som kom på CD i förra veckan. En CD full med sånger som sammanknippas med Pete Seeger och hans liv. Här finns gospel, folksånger och sånger som sammanknippats med medborgarrättsrörelsen.

 
Det är en platta som visar på en tradition som löper från slavarnas sånger, bluesmusiken, den folkliga traditionen, 50-60-talens folkboom och outlaw-country. Det är en tradition som innehåller Woody Guthrie, Leadbelly, Bob Dylan, Frank Neil, Johnny Cash, Willie Nelson, June Carter, Mahalia Jackson, Emmylou Harris och hundratals andra mindre kända artister som har sina rötter i samma grund som Bruce Springsteen är så fast förankrad i.

 
När Springsteen spelar in ”The Seeger Session” så är det att komma tillbaka till sina gamla rötter och sitt ursprung. Det visar också på ett annat USA, ett folkligt USA, som skiljer sig från det USA som president Bush respekterar. Ett radikalare, folkligare och väsentligt mer mänskligt Amerika där det finns för plats för alla som inte ryms i högerns och bolagens USA.

 
”The Seeger Session” är därför en viktig CD, kanske på ett sätt, Springsteens viktigaste då han tydligt visar i vilken tradition han hör hemma. Det ger också ett exempel på att USA har trots allt en vital folklig musiktradition om vi inte visste det redan.

 
Exempel på musik som är värd att lyssna på i samband med ”The Seeger Session”:

 
Pete Seeger ”If I Had A hammer” (Naxos Folk Legends innehåller inspelningar med the Weavers m.fl fackföreningsnära grupper)

Pete Seeger ”We Shall Overcome”, ”The Bitter And The Sweet”, “I Can See A New Day”
(Columbia/CBS LP från 1960-talet som alla innehåller de sånger som han är mest känd för)

The Carter Family ”Keep On The Sunny Side” (Proper, innehåller en väsentlig introduktion till USAs folkliga musiktradition)

Johnny Cash ”The Sun Records Years” (Fruit Tree Innehåller allt från Sun-åren i Memphis, samma finns på Charly-utgivningar också)

Johnny Cash ”Unhearted” (American/Lost Highway, en box som bara inte går att undvika)

Willie Nelson “Red Headed Stranger”, “Across The Borderline” (Columbia, två lysande plattor i samma tradition)

Woody Guthrie ”The Ash Recording” (Smithsonian Folkways, en box med 4 Cd som täcker Petes vän och kollega under många år. En pelare i USAs folkmusik tradition)

Emmylou Harris "Elite Hotel", Red Dirt Girl" (Reprise resp. Grapevine är två som i stämning och sinne hör hemma i traditionen)

Alison Krauss + Union Station "Live", "New favorite" (Rounder djupt förankrad i den Seegerska myllan)

”Good News” (Proper en lysande heltäckande samling med gospel)

”Come To The Mountain” (Rounder, en samling med nyligen inspelad folklig musik)

Robert Johnson "The Complete Recordings" (Columbia Legacy grundvalen för all blues, aukustisk och elektrisk)

Lightnin´ Hopkins "The Complete Candid Session", "Lightnin´And The Blues" (Candid resp. Herald, Texas främste "songster" och bluessångare kanske någonsin)

och hundratals andra.....

 
Till sist…….

 
………Kungen fyller år – gå med i republikanska föreningen; www.republik.nu

 
………det pågår hockeyturnering just nu – Intresse lika med noll!

 
………Välkommen till min hemsida www.kulturochpolitik.se

 
………Döp om Arlanda till Olof Palme Airport!

 
 
 
 
 
 

Musikens makt

32226-32
Var på skivmässa i dag. Som vanligt ganska mycket folk och väldigt mycket bootlegs. Onödiga tejper från stora artisters inspelningar. För, vem behöver eller vill lyssna på Beatles eller Stones spela fel 10 gånger i studion. Eller, höra Jimi Hendrix i usel ljudkvalitet från någon sunkig Londonklubb där ekot och gravkammarljudet är det som mest hörs?

 
Vad som var kul, var dock de tonåringar som köpt vinylplattor med Beach Boys, Beatles, Jimi Hendrix och andra 60-talsstorheter och utanför samtalade om hur jävla bra dom var. Artister som hade lagt eller dött av när tonåringarna själva föddes. Det om inte annat visar musikens storhet och förmåga att överbrygga generationer.

 
Själv då? Jo jag köpte ett gäng billiga, men bra, bluesplattor och en rörande live-inspelning med Johnny Cash från 1994. Men bara på CD, vinylen lämnar jag till den yngre generationen!

 
Till sist……

 
………Kungen fyller 60 år på söndag den 30 april. Fira det med att gå med i Republikanska klubben http://www.republik.nu/


.............Delta i kampanjen för att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport!
 
………Välkommen till min hemsida www.kulturochpolitik.se

Jag har placerat min blogg i http://bloggkartan.se/registrera/14005/linkoeping/  på bloggkartan.se
 


Våren, popularitet och musik

32226-31

Fotbollssäsongen har börjat
FOTO Ingemar E L Göransson

Jag har inte varit speciellt duktig senaste veckorna i att skriva på bloggen. Skälen är många men framförallt tidsbrist men nu ska vi göra något åt detta sorgliga faktum.

 
Att vara politiker är inte det lättaste. Hur du än gör så är det någon som tycker att det är fel eller att politiken skall bedrivas på ett annat sätt. Att bli politiker är med andra ord inte ett snabbt sätt att bli populär.

 
Det har våra riksdagspolitiker och inte minst partiledarna fått veta den gångna veckan. Aftonbladet publicerade en lista som visade att de borgerliga partiledarna hade förlorat, tillsammans, nästan 20 procentenheter i popularitet sedan förra mätningen. Göran Persson hade däremot vunnit någon procent. Om det här är ett tecken på vart den kommande valvinden är på väg så är det också ett tecken på att väljarkåren börjar genomskåda badargänget och kafferepet från Högsby respektive Bankeryd och stödet för (s) och vänstern.

 
Politiken är annars osedvanligt lugn för ögonblicket och tidningarna har svårt att hitta rubriker som upprör eller intresserar den lösnummerköpande publiken. Som sagt – var är valrörelsen?

 
Per Ledin från Färjestads SM-vinnande hockeylag har bötfällts att betala 20.000 för sitt verbala rasistiska angrepp på en måldomare. Ledin vill inte betala utan försöker nu komma undan sin bestraffning. Så gör en rakryggad karl! Bra jobbat Ledin – arma Färjestads Hockey Klubb.

 
Nu sitter jag här med en god öl och skall snart avsluta dagens blogg. Men först vill jag dock tipsa om några lysande plattor som är värda att lyssna på så här när våren är äntligen här:

 
Everly Brothers spelade in mycket god musik själv lyssnar jag just nu på den efterlängtade CD-utgåvan av ”Two Yanks In England” där de kompas av The Hollies. Ljuvlig stämsång och vackert så man kan dö!

 
John Coltrane ”Live At Birdland” är ett av den avantgardistiska jazzens främsta verk. Lyssna och njut av Coltranes toneruptioner.

 
Mer jazz; Thelonious Monk är en annan av jazzens stora stilbildare. Hans två första Lp från början av 1950-talet finns på CD numera och i en remix av Rudy van Gelder. Svängigt värre och en milstolpe i jazzhistorien

 
Engelska Sanctuary har givit ut en samlings-cd med sånger om otrohet under namnet "Back Street Affairs – Country Cheatin´ Songs". En samling som gräver ner sig i countrymusikens verkliga natur långt bortom Nashvilles bolagsbossar och kommersiella beräkningar. Sorgliga sånger om mänskliga människor. Sånger om otro och svek.

 
Ett tips till musiklyssnandet; Den legendariske bluesshoutern Jimmy Rushings två LP utgivna ursprungligen i mitten av 1950-talet har återutgivets av lilla Lone Hill Jazz med extranummer.  CD:n heter ”Complete Goin´ To Chicago And listen To The Blues”. Lyssnaren serveras ett sväng av det grymmare slaget och klassisk blues med jazzkänsla. Finns att hitta på nätet om inte annat.

 

Till sist……

 
……...Gene Pitney, 65 år, och en av popmusikens bästa balladsångare har hastigt avlidit. Rösten som skrev mängder av låtar, lirade med tidiga Rolling Stones och spelade in ballader som ”24 Hours From Tulsa”, ”Tower Tall”, ”I´m Gonna Be Strong” med flera. Vila i frid!

 
………Läste om Hells Angels ledaren som har dömts för våldtäkt av en yngre man. Om det inte vore så tragiskt så skulle man kunna skratta åt eländet. Tala om macho!

 
………Se upp med Panda antivirusprogram i version 2005. Det fungerar inte ihop med Windows Media Player 10 utan det blir omöjligt att ta del av mediafiler. Supporten erkände för undertecknad att de hade problem som de inte lyckats lösa!

............Glöm inte att det är dags att hedra Olof Palme med att byta namn på Arlanda till Olof Palme Airport!


............Uppdateringarna av hemsidan fortskrider och snart släpps en del nyheter; www.kulturochpolitik.se
 
 

Mobbnings-SM i hockey

32226-30

 FOTO Ingemar E L Göransson

SM-finalen i hockey 2006 håller på att utvecklas på ett sätt som inte kan vara något att vara stolt över; knappast vare sig från Färjestads sida eller från hockeyförbundets höjdare. Hockeyfinalen har blivit allt mer av en mobbningsfinal där ändamålet att vinna SM-bucklan till Karlstad har suddat bort det mesta av omdöme och sportslighet.

 
Per Ledin och andra Färjestads spelare har tagit tillfälligt i akt att systematiskt tracka Ola Salo Frölundakassen för att få honom ur balans. Det verkar också som man har lyckats då Frölunda nu ligger under i matcher. Men är det en ärofull seger om den beror på att man från Färjestad med hjälp av mobbing lyckats få Ola Salo att darra i målet. Då är det ju inte frågan om fair play utan om ett förhållningssätt som inte hör hemma i idrotten.

 
Vi har sett det här tidigare under årets Elitserie där olika lags supportrar har utmärkt sig med rasistiska påhopp på andra lags spelare. Så när nu Färjestadsspelarna använder epitet som tjockis och på andra sätt trackar och mobbar Ola Salo tyder det på en förråande av hockeyn som inget har med idrottens grundidé.

 
När sedan Per Ledin angriper Ola Salo i slutet på matchen med en regelvidrig tackling, eller när LHC angriper Frölundaspelare i slutet på redan förlorade matcher så är det oroande tecken. Angreppen på domarna med skällsord, nedsättande kommentarer som ”jävla tattare” nu senast i Göteborg borde få hockeyförbundet att vakna och ta tag i utvecklingen innan det går för långt och blir ohållbart.

 
Till sist……

 
………Svenska folket har börjat vakna och enligt SIFO tappar alla de borgeliga partiledarna i förtroende hos väljarkåren. Värst är det för tvålen och bondfångaren Reinfeldt. Han har tappat och är tillbaka där han december 2004. de övriga borgerliga fortsätter samma kräftgång och Maud Olofsson har tappat mer än 20 % av det tidigare förtroendet hon hade. Persson stärker istället sin ställning.

 
……….Det är bara att gratulera Claes Eriksson (från Galenskaparna) och de efterlevande till Vilgot Sjöman som vann i Hovrätten mot TV4 striden om sönderstyckningen som görs av den kommersiella TV mot upphovsrättsinnehavarnas vilja. Ett stort grattis till KLYS (slarvigt kulturarbetarnas LO) och deras ordförande Peter Curman som drivit frågan med stor energi!

 
……….Tittar med stort intresse på andra säsongen av Columbo och måste erkänna det är fortfarande synnerligen underhållande som deckarserie i klassen pusseldeckare.

 
……….Om någon vecka kommer Bruce Springsteens Pete Seeger-hyllning. Jag ser fram mot den med stort intresse måste jag säga.

 
………..Jobbet på att bygga vidare på hemsidan fortsätter och om någon vecka eller så kommer flera omfattande uppdateringar. www.kulturochpolitik.se är fortfarnde andressen – Du är välkommen!

 
………..Min privata kampanj för att byta namn på Arlanda till Olof Palme Airport fortsätter – Du stödjer väl idén också! Skicka ett mail i så fall till [email protected]

 
 


Centern, CPE och arbetslösheten

32226-29

Högerns arbetslöshetspolitik - En regnbåge
FOTO Ingemar E L Göransson

Långfredag och en vecka av resande är över. En kort vecka som välkomnade våren, en svag försiktig och allt annat än varm vår men det går att vistats ute utan att frysa ihjäl. Under veckan har också mycket skett.

 
De franska högerregeringen under De Villepin fann för gott att ge upp den meningslösa striden för efter att miljoner fransmän demonstrerade för likvärdig behandling i arbetsrätten för alla. Som sagt, den franska högern fann för gott att skrota ett dåligt förslag. Här hemma däremot har Centern fortsatt att hävda med bortagen arbetsrätt för ungdomar så löser det sig.

 
Vad då centern, fyra borgerliga ungdomspolitiker med centerns Federley i spetsen, SvD:s ledarsida och andra vapendragare inte förstått (eller vill förstå) så är LAS redan så full av hål att arbetsgivaren kan göra nästan vad som helst redan.

 
Det enda som lagen kräver är att man förhandlar. Hela frågan handlar, som vanligt, om vem som skall ha makten på arbetsmarknaden; arbetsgivaren i get majestät eller en balans mellan arbete och kapital.

 
När borgerligheten använder arbetslösheten som ursäkt för sina strävan av avreglering, laglöshet och diskriminering av vissa grupper av löntagare vill man inte se vad som orsakar arbetslösheten och vägrar notera några fakta:

 
1. arbetsgivarna vill ha enbart 100 % arbetskraft; ingen som kan bli föräldraledig eller inte har full yrkeserfarenhet. Detta är kortsiktigt och det är långsiktigt sett rent ut sagt korkat då det innebär att företagen förlorar i förnyelse och på sikt också tappar erfarenhet då ingen för vidare den tysta kunskapen och erfarenheterna till nästa generation

 
2. arbetsgivarna ser alltför kortsiktigt på anställningar; ser dem inte som en investering utan ser dem som en arbetskraft som skall lösa ett akut problem; därav de alltför vanliga korta anställningarna. 30 % av alla kvinnor under 30 år har inte fastanställning idag.

 
3. många av arbetsgivarna idag ser genom glasögon som utgör den kvartalskapitalism som vi genomlider enbart på de närmaste månadernas vinst eller förlustsiffror inte sina företag som något långsiktigt

 
4. många arbetsgivare tror sig veta hur lagstiftningen fungerar men är ofta mindre kunniga på området än man kan vänta sig. Jag vet jag har sett det alltför många gånger själv.

 
5. ungdomar många gånger får inte en riktig information så de kan välja utbildning utifrån behoven på arbetsmarknaden utan alltför många väljer exempelvis media som är ett säkert sätt att bli arbetslös. Samhällstrender och nedvärdering av exempelvis hantverksyrken bidrar till att i vart fall späda på ungdomsarbetslösheten

 
6. högerns idoga anti-LAS propaganda under mer än 20 år har skapat mer troende än vetande. Propagandan har blivit självuppfyllande på något sätt

 
7. AF skulle kunna fungera bättre vad det gäller att matcha sökande och existerande jobb än vad som sker idag. Jag vet att så är fallet efter ha jobbat med arbetslöshetsprojekt under flera år.

 
8. den offentliga sektorn har idag inte resurser att fungera som en regulator som sög upp arbetskraften som inte fick plats inom den privata sektorn av arbetslivet. Den möjligheten försvann med besparingsbetingen och budgetsaneringarnas tid.

 
9. frånvaron av ett långsiktigt ”samhällskontrakt” likt Saltsjöbadsavtalet som gav grunden för tillväxten efter 2:a världskriget; det saknas en gemensam grundsyn mellan fack, arbetsgivare och den politiska makten som då var fallet. detta bröts upp när SAF gick från intresseorganisation till propagandamaskin på 1970-talets slut.

 
Saken är nog snarast att det inte är för lite osäkra jobb som finns idag utan att det är för mycket av den varan. På mig verkar det som om Centern och de unga borgerliga högerpolitikerna gått vilse i inte bara i politiken men även i pannkakan! Läs även gärna Aftonbladets ledare idag http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/  eller Lena Sandströms krönika i samma tidning på torsdagen http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,809013,00.html

 
Till sist……

 
………Glöm inte att tala för att Arlanda skall byta namn till Olof Palme Airport

 
……….Glad påsk!

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se
 

Vårtecken i förvalstider

32226-28

Parksofforna tas fram i Kalmar
FOTO Ingemar E L Göransson

Nu är det hopp om bättre tider. Våren kommer äntligen – Bilden ovan är ett vårtecken – Parksofforna kommer fram i Kalmar och det redan för en vecka sedan.

 
Ett annat säkert vårtecken är att opinionssiffrorna kommer lika ofta som vår regnen. Den ena dagen så leder det borgerliga blocket. Och att den andra dagen leder vänstern med (s) i spetsen den påstådda opinionen.

 
De borgerliga partiernas spekulation i tsunanmikatastrofen slog helt fel och ingen för dem positivt gav den i vart fall i procentsiffror. Lika vanligt och ett tecken på hur hård och smutsig denna valrörelse blir är medias intresse för politikers tillkortakommande på olika sätt.

 
Det har varit Pilsäters rattfylla, Gunilla Carlssons giriga och ogiltiga skatteavdrag, Perssons slarv mot arbetsmiljölagen, Ilmar Repaalus påstådda mutmisstanke och inte minst SSU ordförandens Anna Sjödins usla omdöme att gå på krogen på Stureplan med efterföljande slagsmål, påstådda rasistiska skällsord och uppvisat dåligt omdöme i allmänhet.

 
Är detta tecken på att det är vår, vid sidan om parksofforna i Kalmar. Kanske inte men det är ett tecken på att valröreslen blir lång, den blir hård och riskerar att handla mer om icke-politik än om politik. Förlorarna; uppenbart väljarna!

 
Till sist……

 
………tycker inte du också att det är dags att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport för att hedra vår främste internationellt erkände politiker. Skicka gärna en kommentar!

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se


Stress

32226-26

FOTO Ingemar E L Göransson

Enligt tidningen Stockholm City från den 5 april så mår flickor och unga kvinnor väldigt dåligt. Orsaken är den press som de upplever p.g.a. de krav som finns från arbetslivet, skolan, omgivningen och allt som sker omkring dem.

 
Mer än var femte ung kvinna uppger att de mår så dåligt att de har självmordstankar. Mer än var femte tjej känner sig stressade eller mycket stressade. Nästan var tionden har försökt eller funderar på att ta livet av sig eller känner svår ångest. Skolan kräver toppinsatser för att komma in på den önskade utbildningen. Arbetslivet kräver maximal insats om man har jobb annars så är den höga arbetslösheten en stressande faktor med medföljande fattigdom, svårigheten att få någonstans att bo, osäkra anställningar ifall det går att hitta ett vick eller liknade.

 
Sexualisering av media, betal-TV-kanaler, reklam, film och delar av den kommersiella kulturen orsakar en sådan utsatthet och stress och osäkerhet kring den egna identiteten under tjejernas uppväxt som var omöjligt, otänkbar,  bara för tio år sedan.

 
Pojkvänner, kompisar och media kräver att tjejer ska vara alltid vackra och den kroppsfixering som alltmer fyller det offentliga rummet i form av reklam, Big Brother-såpor osv är ytterligare en stressande faktor.

 
Vad gör vi med våra ungdomar, vad gör vi mot våra tjejer. Med vilken rätt ställer vi orimliga krav i skolan, arbetet, och fritiden på våra barn och inte minst våra tjejer.

 
Hela samhället har utvecklats till ett högpresterande ekorrhjul där vi springer och springer allt fortare. det marknadsekonomiska tänkandet håller på att ta knäcka samhället och prestationsångest börjar bli en folksjukdom. En del klarar inte av ”speeden” utan ramlar av medan andra fortsätter till det tar slut på ett eller annat sätt. Är det rimligt att fortsätta så här?

 
Jag tycker inte det utan samhället måste bli mer rättvist och ta större hänsyn till människornas behov snarare än att människorna skall ta hänsyn till samhällets behov!

 
Till sist……

 
…….Gunilla Carlsson, vice ordförande (m) har drabbats av stress på annat sätt; det har uppenbart lett till svårigheten att fatta att skattebetalarna inte ska betala hennes betal-TV; nöjesboende på hotell; borttappade kläder osv. Hennes försvar för sitt skattefusk är lika svagt som när Gudrun Schyman sökte samma försvar för en del år sedan. Kanske Reinfeldts borde fundera på Gunilla Karlsson möjlighet att kunna klara en ev. ministerpost när hon inte vet vad som är mitt och ditt.

 
……..min deklaration kom igår – jag fick 80 kronor tillbaka. Men då har jag betalt mina kläder själv!

 
……..ett musiktips: John Lee Hooker Black Night Is Falling utgiven av det lilla kanadensiska jazzbolaget Just A Memory. Inspelad Live i Montreal 1977 – Hooker i toppform.

 
……..det är dags att hedra Olof Palme med att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport – vem tar det politiska initativet?

 
Besök gärna min hemsida: www.kulturochpolitik.se  
 
 

Dags för ett nytt samhällskontrakt

32226-25

Arbete i glasriket

FOTO Ingemar E L Göransson

Lördag förmiddag med en svag antydan till vår men inte mycket mer. För över 100.000 ungdomar är det ingen vår utan en fortsatt vinter. Med det menar jag för alla de ungdomar som inte kan hitta ett jobb och som arbetsgivarna sorterar bort för att de har för lite erfarenhet; för mycket utbildning; för lite utbildning; namn som är för mycket ovanligt osv. Skälen är många men resultatet är det samma ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden.

 
Är det över huvud acceptabelt med en arbetslöshet på 6-7 procent samtidigt som ekonomin är urstark. Urstark ekonomi och hög arbetslöshet hänger det ihop kanske. Inflationen är i stort obefintlig samtidigt som ungdomar, invandrare och de som inte har förmågan att vara högpresterande på grund av exempelvis någon funktionsnedsättning inte kommer in på arbetsmarknaden och får ett jobb.

 
När jag var 18 år flyttade jag hemifrån till Göteborg och sökte snart jobb då studera inte var min grej. Jag hade säkerligen gott och väl tjugo olika jobb; kort sagt jag var en hoppjerka som man sa men fick hela tiden jobb.

 
I dag går det inte ens att vara hoppjerka i vart fall inte på eget bevåg; fär den arbetslöse ett jobb så är det en kort vick; en timanställning; ett flaxande från det ena till det andra. Kort sagt det är den bästa av världar för ungdomar inte den sämsta. Det beror inte på att ungdomar inte vill ha jobb utan på att insteget till arbetslivet har blivit, som det inte var på ”min” tid, så otroligt svårt då de jobb som jag hade inte finns längre.

 
Slimmade organisationer; överdriven rädsla från arbetsgivarna att anställa och inte minst en negativ bild av arbetslivet där exempelvis industrin framställs som smutsig och dåligt betald. Där arbetare framställs som ”losers” i media och där en glamorös bild av mediajobb, IT och TV-kändisskap blir normen för många. Titta bara på alla TV-serier, såpor osv. vad ger de ungdomar för bild av arbetslivet och att vara arbetare?

 
Det kan inte fortsätta så här det är givet. Ungdomar och andra utanför arbetsmarknaden måste komma in. Det behövs ett samhällskontrakt som gör att kraven för att få jobb sänks. Det handlar inte om att LAS (Lagen om anställningsskydd) är för rigid för den är snarare ett mental hinder inte ett reellt för LAS är likt ett fisknät där det mesta rinner igenom utan snarare den bild som har målats upp av LAS som en mur mot omvärlden.

 
Idag finns det alfa-kassa; socialbidrag; försäkringskassa; AMS-medel osv. men det finns ingen som helst samordning mellan alla dessa konton utan de får verka var och en för sig utan att påverka och samordnas till en effekt på arbetslösheten. Likaså arbetsmarknadspolitiken jobbar i ett vakuum utan kontakt med andra system. Utbildningsvärlden lever också i sin egen värld. Det behövs jobb som de lagerjobb, hantlangarjobb, lärlingsplatser och introduktionsjobb som fanns när jag började,

 
De slimmade arbetsplatserna, den nerskurna offentliga sektorn, de omöjliga kraven på erfarenhet och den språkliga intoleransen som finns mot den som råkar bryta på ett annat språk är några av de viktigaste orsakerna till arbetslösheten och samhällets oförmåga att bryta den destruktiva situationen. Det är inte arbetsrätten utan det är bristen på jobb och idéer samt samordning som är det största skälet till eländet.

 
Det är bara att konstatera att när marknadsekonomin inte klarar av att sätta människor i arbete på ett acceptabelt sätt alltså måste politiken finna en tredje väg. En blandekonomisk väg som kan både se till löntagarnas och de arbetslösas intresse och arbetsgivarnas legitima behov och där samhället, staten och politiken tar ett ökat ansvar. Samhällets intresse av att allt fler har jobb ska också balanseras in i denna svåra ekvationen.

 
Eller är det så att det pågår ett politiskt spel är inflationsmål, budgetdisciplin och budgettak sätts före arbete och sysselsättning

 
Den ofta så eftertänksamme och kloke Torbjörn Gustavsson har i den gångna vecka tänkt på arbetslösheten i sin spalt ”Å andra sidan” i Östgöta Correspondenten. Han har väckt ett förslag som liknar det ovan skissade på. Jag är helt övertygad om att det är fullt möjligt att få ner arbetslösheten bland inte bara ungdomar utan också överlag om den verkliga viljan finns.

Ett samhällskontrakt mellan arbetsgivare, fackföreningar och staten likt Saltsjöbandsavtalet skulle kunna skapa förutsättningarna för en väsentligt bättre situation. Socialdemokratin och arbetarrörelsen kan inte med självaktning bara invänta bättre tider utan får inte bli svaret skyldig. Det är dags att våga utmana marknaden och skapa förutsättningarna för ett slikt samhällskontrakt. Till fördel för de arbetslösa, ungdomsgeneration och därmed hela samhället! Snacka inte bara utan gör något och det snart!

 
Den som vill läsa Torbjörns artikel följ länken:

http://www.corren.se/archive/2006/3/31/1v1v456krdh1a38.xml?category1=1097835189-26&

 
Till sist……

 
……det är bara att jubla LHC vann även hemma mot Frölunda – Nu är finalspelet inom räckhåll! Inte illa för ett lag som var i div 3 för mindre än ett årtionde sedan.

 
…….köp och njut av Van Morrisons nya ”Pay The Devil” en underbar gest till hans kärlek till countrymusikens rötter – En helt ljuvliga platta.

 
…….Lucinda Williams Live @ The Fillmore är en juvel inom countryrockgenren som bara inte får missas. Gruvligt starka låter och gruvligt sväng parat med tårdrypande sentiment.

 
…….hittade Doris "Did You Gave the World Some Love Today, Baby "på CD på Coop för en spottstyver. För den som inte ver är detta svenska mästerverk inspelat 1969 av den svenska sångerskan Doris. Bortglömd på vinyl (omöjlig att hitta) utgången för längesedan på CD och så bra att det inte är klokt!

 
……..tittar på C.S.I Säsong två på DVD; intelligent och spännande med ett antal avsnitt TV aldrig visade.

 
……..Glöm inte att det är dags att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport!

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se

RSS 2.0