Höger-Littorins cynism

Höger-Littorins cynism

Arbetsmarknadsminister Littorin visar upp en genuin högerpolitikers cynism för arbetslösa och deras situation . Det kommer att ge honom den tveksamma "äran" av att bli Reinfeldts mest illa omtyckta minister.

FOTO Ingemar E L Göransson


Arbetsmarknadsminister Littorin är en man som lever långt från verkligheten. Annars är han bara en osedvanligt cynisk människa. En politiker som inte kan känna empati för någon utan bara följa den ideologiska kompassen som säger att folk vill inte jobba därför ska de tvingas (instament (= incitament) som han sa på när han debatterade med LO-ordförande Wanja Lundy-Wedin på TV4 i veckan som gick).


 

För vad kan man säga om en man som säger följande:


   -Det är jättetufft. Det är skit att leva på 680 kronor om dagen och därför vill vi inte att folk ska göra det. Jag kommer att göra allt jag kan för att folk ska ha ett jobb att gå till och inte en ersättning att leva på. (Aftonbladet idag). 


 Faktum är att Littorin bryr sig inte ett dugg om hur det blir att leva på det som blir kvar av a-kassan efter Reinfeldtregeringens bulldozerangrepp. Inte ett dyft!

 

Men var jobben ska komma ifrån vet han inte utan hoppas att det ordnar arbetsgivarna när arbetskraften har reats ut tillräckligt billigt och när svälten står för dörren. Han är cynisk när han konstaterar att det är jättetufft och det är skit. Men är det inte Högerlittorins förbannade plikt att söka hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Men samtidigt se till att de kan klara sig utan att rutscha ner i fattigdom och skuldsättning på grund av rationaliseringar och slimmade arbetsplatser.


Det är hans skyldighet som arbetsmarknadsminister för hela Sverige inte bara för Djursholm, Öfre Östermalm och Lidingö.För det är väl inte tänkt att alla ska bli pigor, gräsklippare och städgummor åt överklassen i dessa områden?

Han är cynisk när han halverar arbetsmarknadsutbildningarna. Han är också förbaskad cynisk när han tar bort 50.000 som har någon form av åtgärd, praktik eller plusjobb och ersätter det med 10.000 nystartsjobb.


 Han är en riktig fin representant för den höger som ser ner på vanliga arbetare som lata, ointresserade, obildade slashasar som måste tvingas och piskas till en arbetsinsats.


 Arbetsmarknadsminister Littorin har all chans att bli den mest illa sedde minister i den mest illa omtyckta regeringen i modern tid.

 
Fortsätt att sprida a-kasseupproret och skriv på protestlistorna på nätet – Ge högerregeringen och Högerlittorin det svar de förtjänar!

  Till sist………


 ………………Beklagar de underliga tecken som blev i gårdagens blogg. Har ingen aning hur det blev så – beklagar men hoppas att det gick att läsa i alla fall.


  ………………Nu blir det inga inlägg på några dagar då jag ska ut på tjänsteresa.  

Besök gärna min
fotoblogg och hemsidan !
 

 


Regeringen ger arrogansen ett nytt ansikte

Inte skiner höstsolen på regeringen, inte 

 

Det är ingen höstsol som lyser över regeringen Reinfeldt. Tvärtom bekymren hopar sig över alla misstag och dumheter de tar sig för. Reinfeldts regering har all chans att bli den mest impopulära ministären i modern tid.


FOTO Ingemar E L Göransson

Fredag eftermiddag på nytt. En vecka till har gått och helgen står för dörren. Fotbollssäsongen har slutat och bandysäsongen har inte kommit igång än. Alltså en helg där inte så mycket är inplanerat av matcher som annars är det normala tillstånden årets flesta helger.


 

Och när det är fredag så brukar jag i varje fall fundera på det som varit och vad som kan komma skall. Vi kan ju konstatera att det var den gångna veckan som Reinfeldtregeringen fick det allt hetare om öronen. Kritikstorman har växt i kraft under veckan i takt med SMHI:s varningar om den storm som just nu viner kring knutarna. Den politiska stormen gentemot den arrogans och maktfullkomlighet som Reinfeltdska ministären visar blir allt kraftigare för varje dag. Hur ska det sluta kan man undra – politisk härdsmälta?


 

Carl Bildts oljeaktier i Volstock Nafta som gör att han får dubbla lojaliteter i förhållandet till Ryssland är inte något som en utrikesminister skall sätta sig i. Bildt däremot visar sedvanlig överklassarrogans och avvisar varje uns av kritik gentemot honom och aktieinnehavet. I dag fredag har dock kritiken nått så långt att han har sålt sina aktier men behållit optioner för 5 millar. Dessa ska han sälja snarast enligt Aftonbladet idag. Men bara att det skall behövas en allt kraftigare kritikstorm, hot om KU-anmälan och kritiska ledarsidor för att Bildt ska inse att hans privatintressen inte gick ihop med att vara utrikesminister visar på den arrogans som den regering han ingår i visar.


 Maud Olofsson har i sin visdom meddelat att nu ska minsann bonusarna till toppcheferna i de statliga företagen tillbaka. ”Vi måste inse att de här bolagen finns på en marknad och vi måste rekrytera bra vd:ar” säger hon till DI. Färdriktningen av politiken är tydlig i varje fall. Mer till dom rika, betalat av de som lite har.  När samma argument används av det privata näringslivet så är det dålig advokatyr för en dålig sak – När näringsminister Olofsson upprepar det blir det enbart arrogant.

 Skolminister Jan Björklund har tydligen fört med sig sin militära kunskap och infört befälsordningen från armén till skolan. Nu ska det bli avstängning och kvarsittning när inte det är ordning i skolan. T.o.m. i gymnasiet som är frivillig ska lärarna kunna döma ut kvarsittning för olydiga elever. Känner inte Björklund till att frihetsberöva någon kräver domstolsbeslut. Men med sin militära bakgrund och sin uppfattning att det råder krigstillstånd i skolans värld så förvånar inget snart. Snart är det dags att visa fingret mot Björklunds klåfingrighet!

 Vilken lysande regering vi har skaffat oss. Svarta löner, svarta arbetsgivare, licensskolk, högeranarkister, dubbla lojaliteter, ministerstyrande statsminister, arrogant agande mot a-kassorna, brytande av normal utrednings och beredningsverksamhet, en arbetsmarknadsminister som vägrar att träffa facken om a-kassan osv. det är en regering som har all chans att bli den mest illa omtyckta i modern historia. 

De första indikationerna
kommer också nu när TEMO:s första väljarsympatiundersökning presenteras och där redan efter en månad är sympatierna omvända gentemot valet. Och vad mer hela 12 % av väljarna ångrar sitt val på valdagen. Ytterligare ett svårslaget rekord. Till sist……. 


……………När Linköpings fotbollstjejer (LFC)  vann Svenska Cupen i går kväll så ägnade TV-sporten händelsen ca 10 sekunder medan en obskyr golftävling (herrar) gavs flera minuter. Detta trots att Linköping slog Umeå IK på deras hemma plan med hela 1-3. Var det för att det var tjejernas Svenska Cup??


   ………….Per Nuder (s) förhoppningsfull att bli näste (s)-ordförande tyckte kritiken mot partiledningen var puerilt – Barnsligt och korkat av dig själv  Nuder och ytterligare ett skäl att du inte får min röst på att bli kandidat till partiordförande. ………….Protestlistorna mot regeringens raserande av a-kassan fortsätter att dra in namn. Idag fredag eftermiddag har 28.500 skrivit på. Gör det du också. Sprid även länken till andra, skicka runt den per e-post och klistra in den i din blogg om du har en sådan. Klicka på länken nedan och anslut dig till protesterna.
 


RÖR INTE VÅR A-KASSA

  …………..Har du hört talas om den nya hundrasen – rondellhund – som har börjat avla av sig i Östergötlands gatu- och vägrondeller. Det började för några månader sedan och har med hastighet av sällan skådat slag spridit sig över hela länet. Till allas glädje utom några byråkrater på Vägverket.

 cdr 

Veckans hembrända De tio låtarna denna vecka får bli dessa: 

1. Townes Van Zandt Poncho & Lefty
  ( från The Best Of Townes Van Zandt,  Charly CD)

Enligt många USA:s bästa singer/songwriter någonsin. Jag säger inte emot.

2. The Black Angels The First Vietnamese War  (från Passover,  Light In The Attic CD)En ny grupp från Texas. En flammande och mörk protest mot USAs krigföring i Irak

3. Jefferson Airplane The Ballad Of Me &You & Pooneil  (bonusspår från After Bathing At Baxter´s, RCA CD)När rock blir improvisation till mästerskap. Lysande hippierock från 1967.12 minuter som man aldrig glömmer.

4. Grace Slick & The Great Society White Rabbit  (från Collectors Item Columbia CD)Inspelad innan Jefferson Airplane och alltså originalet. Grace Slick tog, med sig mycket till Jefferson Airplane det är tydligt. Oslagbar version av det engelska Uncut kallade världens bästa acid-låt.

5. Stratogeezer Besame Mucho  (från deras demo-cd)
Atlanta surfar. Ett halvamötarband som spelar lysande och övertygande rock i Ventures/Dick Dale traditionen. Följ länken och lyssna.

6. Del Shannon Stranger In Town  (London single)Pop goes paranoia. Del Shannon, denne psykotiske låtskrivare som förföljdes hela livet av sina mörka sidor här i sitt mest paranoida 2-minutersepos.

7. Candi Staton His Hands (från His Hands Honest John CD)Nyinspelad ljuvlig soul med den återupptäckta och tidigare bortglömda kvinnan  med silverrösten från den djupa södern.

8. Bruce Springsteen Bring `Em Home (från We Shall Overcome American Land edition Columbia CD)Flammande protest mot krigsvansinnet i Irak med en nyskriven vers till Pete Seegers protest mot Vietnamkriget.

9. Bruce Springsteen American Land  (från We Shall Overcome American Land edition Columbia CD)
Immigrantens klagan kan man saga om denna nya låt som finns med på den reviderade upplagan av Seeger Sessions. Girigt av Columbia, ja men faktiskt värt pengarna då det är till en tredjedel en ny CD/DVD.

10. The Soul Stirrers Peace In The Valley  (från Good News Proper CD)Sam Cooke innan soul och pop-karriären. Det är så att man kunde ha gått i kyrkan om han hade sjungigt där. Trevlig helg och besök även min fotoblogg:
http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

och hemsidan:

www.kulturochpolitik.se 


OBS! Jag har varit tvungen att göra vissa justeringar i denna blogg då den innehöll felaktig ordbehandling i originaltexten vilket gav en hel del märkliga tecken. Vissa länkar har därför försvunnit. Hoppas om överseende med detta. Texten i sig är den samma även och nu går det även att läsa gjorda kommentater.
 


Högern bryr sig inte det bittersta om arbetslösheten

Högern bryr sig inte det bittersta om arbetslösheten

Att högerregeringen inte bryr sig ett dugg om de arbetslösa är ett faktum som arbetsminister Littorin har visat med all önskvärd tydlighet i sitt hanterande av a-kassen. Svaret kan bara bli en allt mer infekterad konflikt mellan fackföreningsrörelsen, a-kassorna och löntagarna å ena sidan och högerregeringen å andra sidan. Hur den slutar avgör troligtvis hur utvecklingen blir fortsatt under mandatperioden.

FOTO Ingemar E L Göransson


Om man ska döma efter bloggvärlden så är intresset för a-kassan inte speciellt stor hos de ”sanningssökande” ny- och andra liberaler. Dessa musketörer som har dragit i harnesk mot vad de kallar livstidsförsörjning genom den för dem så förhatliga a-kassan. De har nu tappat intresset och empati med de som drabbats av arbetslöshet har högern aldrig lidit av.


 

Undertecknad gjorde en liten slagning på www.intressant.se och sökordet a-kassa och resultatet blev klent. Endast 20 träffar och flertalet av dem var ickeborgerliga och/eller vänsterbloggare. De borgerliga var mest lättade över att Reinfeldt nu slår till mot a-kassan och indirekt mot facket som de ser som den kraft som måste slås ner i skosulorna för att även försvaga och hålla socialdemokratin från att komma tillbaka valet 2010.


 

Att de sedan inte bryr sig ett spår om att det lagförslag som de lägger inte har processats fram på normalt sätt; dvs. utredning, överläggningar med berörda organisationer osv. Ett rimligt remissförfarande, konsekvensanalys och allt annat som tillhör en normal process när ny lag skrivs. Demokratin sitter tydligen inte så fast hos dessa utan de politiska strategierna får förtur.Sedan har högerregeringen högaktningsfullt gett fan (ursäkta uttrycket) vad vanligt folk och främst arbetslösa känner och deras oro för hur de ska klara sig om de inte får det där jobbet som arbetsmarknadsminister Littorin hoppas på ska komma. För något annat än förhoppningar har han inte att komma med. Det är också en form av styrande – förhoppningar och stilla böner.


 

De 23.500 som hittills skrivit på protestlistorna på nätet har en annan uppfattning än den som Höger-Littorin hyser. De är oroliga och de anser att Littorin och resten av högerregeringen ska hålla fingrarna borta från a-kassa. Det Aftonbladet i dag kallar a-kasseupproret är ett faktum. Lena Melins analys är på pricken riktig; regeringen Reinfeldt har dragit på sig en strid som kommer att bli avgörande för resten av mandatperioden.


Gör som du också och skriv på protestlistorna och visa högerregeringen att de inte klarar att rasera a-kassan utan ett starkt folkligt motstånd!

   


Till sist……


 

………Vem gillar regeringen egentligen? Se nedan:


 

………skolminister Jan Björklund gör mig illamående med sina allt mer märkliga påfund vad det gäller skolan. De senaste med könsuppdelade klasser och förändringar som gör att barn från arbetarhem skall få det svårare att gå vidare om de väljer yrkesinriktade utbildningar. Det gör att de inte heller kommer att kunna läsa KY-utbildningar om de saknar grundläggande kunskaper i kärnämnena. Tydligare kan inte klasstänkandet bli!


 

………regeringen tar bort all medel till arbetsmiljöutbildningar ca 100 miljoner vilket gör att det blir svårt att bedriva arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. Resultat sämre arbetsmiljö och ett raserat arbetsmiljöarbetet. Löntagarna känner inte på det, seriösa arbetsgivare tjänar inte heller på det men oseriösa arbetsgivare som inte bryr sig om sina anställda gillar säkert beslutet. Konsekvens fler skador, fler arbetsolyckor men om man har uppfattningen att löntagare är ett nödvändigt ont för att tjäna pengar så är beslutet logiskt.


 

………Regeringen tycker inte forskning kring arbetslivet och arbetslivsfrågor, arbetsmiljö och andra frågor kopplade direkt till vanligt folks arbetsliv är viktigt. Därför lägger man ner Arbetslivsinstitutet som har under många år byggt upp en omfattande kunskap om arbetslivet. En konsekvens är att utbildningen av företagssköterskor läggs ner. Vårdförbundet protesterar nu mot regeringens beslut.


 

………Kolla in hemsidan där du nu kan avlyssna och lagligt ladda ner det utmärkta amerikanska surf-rockbandet Stratogeezers demo-cd. (Tack vare Rob och de andra i bandet vänliga bistånd). Du kan också avlyssna de jinglar som skådespelaren Roland Janson (Tack till Roland för att jag får använda dem ) gjorde åt LO och Metall i valrörelsen. Så surfa in på www.kulturochpolitik.se
spike 


………Lyssnar just nu på Spike Jones & His City Slickers. Det är som att se en Bröderna Marxs-film. Dvs. fullständigt anarkistisk humor med inte så lite politisk udd ibland. Men framförallt – otroligt roligt!

 

Det blåser upp till storm

Det blåser upp till storm

Det är löntagarna som får betala överklassens skattesänkningar. Nu blåser allt fler till strid mot högerregeringens orättvisa politik.

FOTO Lånat från LO:s 100.00-kampanj - fotografen okänd.


Det är inte bara höststormar som närmar sig utan det är också en politisk storm av sällan skådat slag som håller på att blåsa upp.


 

Orsaken är naturligtvis det fullständigt idiotiska, orättvisa och ogenomtänkta förslaget till förändringar av a-kassan som den borgerliga högerregeringen tänker tvinga igenom från den 1 januari.


 A-kassorna är inte beredda, de arbetslösa tvingas i många fall att få acceptera en väsentligt lägre ersättning då ersättningsnivån sänks och en bortre parantes införs. Att det här kommer verka snabbt är ingen tvekan om då ca 60.000 som är i arbetsmarknadsåtgärder kommer att kastas ut i öppen arbetslöshet i stället.


 

Det är ett orättvist förslag eftersom det slår med all kraft mot de som har det sämst. Ett exempel den avgift som skall betalas till a-kassan blir lika stor om du jobbar deltid som heltid. Konsekvensen blir att lågavlönade drabbas extra hårt av högerregeringens svångremspolitik.


 

Arbetsmarknadsminister Littorin blev också svaret skyldig i morgonens debatt i TV4 med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin då Littorin inte kan lova ett enda nytt jobb utan har bara fromma (?) förhoppningar att arbetsgivarna skall anställa fler med högerns politik. (Läs gärna LO:s kritik mot förslaget här.)


 

Motståndet och protesterna börjar växa. LO:s styrelse kommer att ha ett extra styrelsemöte kring strategin för att bemöta högerns politik redan på fredag. SAC (Syndikalisterna) manar till generalstrejk; tidningarnas ledarsidor har bytt fot och börjar kritisera förslaget; den på Internet snabbt växande namninsamlingen ”Rör inte vår a-kassa” har sedan igår fått in ca 5.000 nya namn vilket innebär att den sedan i söndags har fördubblats och är uppe i nästan 20.000 namn.


 

Det är inte bara höststormar som närmar sig utan Reinfeldts högerregering går till mötes sin första ordentliga kraftmätning med fackföreningsrörelsen. Högerpolitiken kan bara mötas med fackföreningsrörelsens fulla kraft – det är nu det gäller!


SKRIV PÅ NAMNINSAMLNGEN RÖR INTE VÅR A-KASSA

 

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se  och  min fotoblogg  http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg !

  

Rör inte vår a-kassa - Littorin gör en liten reträtt

Hotet mot arbetsrätten är verkligt

Löntagarna är eniga i sitt motstånd mot Reinfeldts högerregerings försök att haverera a-kassan!
15.500 har redan skrivit på protestlistor!

FOTO Ingemar E L Göransson


I kväll meddelar Aftonbladet att regeringen har gjort en eftergift för den ökade kritiken mot förslagen om a-kassan. Utjämningssystemet, dvs att avgiften mellan respektive a-kassa, blir kvar och att det får inte kosta mer än 300 kr i höljning att vara med i a-kassan .Men fortfarande håller arbetsmarknadsminister Littorin fast vid att höj, försämra och göra a-kassan obligatorisk. Här har inte högerregeringen backat. Men fortsätter kritiken att växa så blir situationen ohållbar för högern att göra sitt systemskifte på arbetsmarknaden och att försvaga facken och löntagarna.Kan inte fackföreningsrörelsen göra klart att man behövs att löntagarna behöver en stark fackförening för att klara hävda sina intressen så är det klent med den fackliga styrkan och förmågan att mobilisera när det behövs.

 

Nu verkar som om  Anders Malmgrens initiativ  håller på att växa mycket snabbt. I kväll har över 15.500 namn kommit in på listan som Anders börjat. Det innebär att under dagen ca 3.000 namn kommit in.


 

Det gäller att inte släppa taget nu och släppa a-kassan för att Littorin gjort en liten reträtt. Allt utom en total och full back är oacceptabelt. Skriv på och sprid listan, sprid länken till varenda facklig medlem, varenda fackklubb, varenda facklig avdelning och varenda löntagare. Transportarbetarförbundet har exempelvis lagt en länk från sin hemsida www.transport.se .


 

Rör inte vår a-kassa måste vara det som enar oss just nu. Följ länken nedan:


 

RÖR INTE VÅR A-KASSA!!


 

Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !


Rör inte vår a-kassa

Rör inte vår a-kassa

TUC, den engelska motsvarigheten till LO, försvagades kraftigt tack vare en brutal politik av reaktionären Maggie Thatcher på 1980-talet. Ska svensk fackföreningsrörelse gå samma väg under Reinfeldts regeringstid? En högst berättigad fråga när man ser förslaget till förändrad a-kassa. Och ska det ske medan arbetarrörelsen tittar på?


FOTO Ingemar E L Göransson


Väl medvetna om att a-kassan är ett fundament i den svenska modellen så angriper högerregeringen samma a-kassa med syftet att försvaga facket. Väl medvetna om man angriper och försvagar facket så försvagar man också kollektivavtalen. Simsalabim så är också den svenska modellen med relativt jämstarka parter på arbetsmarknaden ett minne blått och golvet för vad du och jag accepterar att jobba för försvinner ner i ett bottenlöst hål.


 

De "nya" moderaternas strategi för att försvaga fackföreningsrörelsen och därmed löntagarna är synnerligen listigt uttänkt. Den moderata dominoteorin där försvagad a-kassa leder till svagare fack vilket innebär försvagad styrka i avtalsförhandlingarna och möjligheterna upprätthålla existerande kollektivavtal och därmed ett arbetsgivarnas totala maktutövande. Ett maktutövande som inte kommer att störas av bråkande löntagare som kräver sin rätt.


 

Därmed har också systemskiftet på arbetsmarknaden genomförts, inte över en natt men på lite längre sikt. För vad blir konsekvensen när lågavlönade och deltidsanställda tvingas betala mer i a-kassa avgift än vad de får i löneökning över flera år. Än mer när höjningen av a-kasseavgiften blir obligatorisk och inte minst relaterad direkt till avtalsområdets arbetslöshet. Och samtidigt a-kassan ger ett sämre skydd. Svagare fack, lägre organisationsgrad vilket innebär att fackets roll både fackligt blir svagare t.o.m. marginaliserad samtidigt som därmed facket också får en svagare roll politiskt.


 

Reinfeldt med sina bruna vädjande cockerspanielögon är inget annat än en kallhamrad ”unionbuster” fast han inte använder likt sina US-amerikanska kollegor busar med käppar, basebollsträ och hundar utan finlemmade och välverserade studenter från Handelshögskolan med bakgrund i MUF.


 

Reinfeldt är om han lyckas i alla fall lika framgångsrik om vi håller tyst, inte protesterar och låter systemskiftet ske. Hittills har protesterna från arbetarrörelsen var klena, de fackliga förbunden verkar vara i chocktillstånd och socialdemokratiska partiet ägnar sig åt självrannsakan medan generalangreppet sker.


 

Hur som helst Aftonbladet har skrivet i flera dagar om vad som hotar och en Anders Malmgren i Karlstad har startat en namninsamling mot systemskiftet under parollen ”Rör inte vår a-kassa”. Skriv på och sprid den vidare hittills har nästan 11.000 personer skrivit på den (söndag kväll)  – Gör det du också innan det är för sent!


 

SKRIV PÅ: RÖR INTE MIN A-KASSA!


 

Besök gärna min fotoblogg och hemsida också!Hit men inte längre!

Hit men inte längre!

FOTO Ingemar E L Göransson

Varför så förvånade? Varför upprördheten från media? Varför lyssnade de ni inte INNAN valet? Var det någon som trodde att Reinfeldt inte skulle genomföra sin politik? Ursäkta i så fall var ni antingen godtrogna eller direkt korkade.A-kassan kommer att kosta skjortan och den blir obligatorisk vilket innebär att det blir att lätta på plånboken på mellan 200-400 spänn i månaden. Det motsvarar mer än vad många fick i löneförhöjning förra året före skatt. Så det blir att pynta och gilla läget. Att sedan a-kassan blir sämre och ersättning blir tidsbegränsad till max 300 dagar. Att sedan samma regering vill skärpa villkoren för att bli berättigad till ersättning.


 

Reinfeldts högerregering genomför sin utlovade politik där a-kassan och facket är måltavlan. Förutom att a-kassan blir obligatorisk, dyrare och sämre. Det mesta i politiken har udden riktad mot facket och löntagarnas intressen.Arbetslivsinstitutet läggs ner vilket innebär att statens bidrag till arbetsmiljöutbildning försvinner. Det innebär också att den forskning och kunskap som finns här försvinner.

Arbetsmiljöverket halveras
vilket betyder att satsningarna på uppföljning av arbetsorganisation och ensamarbete försvinner.Pengarna för uppsökande verksamhet
kring vuxenutbildning dras in och det betyder att lågutbildade löntagare inte kan få information om möjligheterna att studera i vuxen ålder är ett minne blott.


 

Likaså försvinner löntagarnas avdragsrätt både för fackavgiften och a-kassan.


 

Helheten? Hela politiken är riktad mot löntagarna, mot vanligt arbetande folk till båtnad för överklassen, arbetsgivarna och högern.Så varför så förvånade och upprörda. Bli förbannad istället demonstrera, protestera och sitt inte hemma och svär över regeringens löntagarfientliga politik. Protesterar vi inte nu så är det för sent i morgon. Ska världens starkaste fackföreningsrörelse låta sig fösas till slaktbänken utan att göra något som helst motstånd. Nu eller aldrig – sen är det för sent.


 

Till sist……..


………Missa inte Robert Lauls blogginlägg om a-kassan!


cdr

  ………The Byrds Eight Miles High (från Untitled/Unissued Columbia CD 2000)

Den otroliga Live-versionen av Byrds mest kända hit-single där 3-minuters 45:an blir 17 minutersäventyr


………The Duo-Tones Pipeline (HeyDay CD 2002)

Paul Johnson alias Mr. Moto är en legend i amerikansk surf-rock. Hämtad från en egenproducerad CD. Lysande!


………Ray Charles I Can´t Stop Loving You (Karusell single 1962)

Country möter soul; white-neck möter black music. Resultatet lever fortfarande.


………Bessie Smith Down Hearted Blues (Charly Cd 1993)

Inspelat på 1930-talet och med bluesens mesta och bästa röst någonsin


………Maria Hörnelius Brödupproret (Proletärkultur LP1978)

Kent Anderssons text framförd av Göteborgsskådespelerskan  Maria Hörnelius – oslagbart!


………Sonny Rollins I Can’t Get Started (Blue Note CD 2002)

Tonen I Rollins sax när den är som mest ljuvlig.


………Johnny Ace Anymore (Duke single 1954)

R&B-ballad när den är som mest själfull.


………Freddy Fender Before The Next Teardrop Falls (Dot single 1974)

Fender dog för några veckor sedan och därmed Tex-mex-musikens kanske mest älskade sångare.


………Elvis Presley The Wonder Of You (RCA Victor single 1972)

En av Elvis bästa singlar från de sista åren


………Blind Lemon Jefferson See That My Grave’s Kept Clean (JSP CD 2003)

Inspelat i Chicago 1926 och en klassiker som otaliga gett sig på inklusive Bob Dylan. Men originalet har den rätta känslan av förtvivlan och misär.


 

Missa inte min fotoblogg och hemsidan!

  

En regering av fifflare och lagbrytare

Girighetens rätta ansikte

FOTO Ingemar E L Göransson


Fredrik Reinfeldt är missnöjd med att Radiotjänst har anmält Borelius, Stegö Chilò och Tobias Billströms långvariga fusk med Tv-avgiften. Reinfeldt menar att det ät fel av radiotjänst att anmäla fuskarna när dom ångrar sig. Därmed närmar sig statsministern farligt nära ministerstyre. Han lägger sig i en myndighets verksamhet, dvs. Radiotjänst.Hallå,  herregud de tre fuskande musketörerna drabbades av svårartad ånger när de ertappades  med fingrarna i syltburken inte kom de fram och rättade till sitt fuskande tidigare.Stegö Chilò hade
hela 16 år på sig och Billström hade haft 10 år på sitt att rätta till sitt fel och ångra sig. Dras typ av ånger är inget värd då den handlar om att försökta komma ur en en ohållbara klandervärd situation.Det verkar för övrigt som att göra misstag och fel ett moderat personlighetsdrag. Likasom att göra rätt för verkar vara det samma. Att skatteplanera, betala ut svarta löner, att inte lämna kontrolluppgifter, skita i avgifter och annat som påverkar den egna oftast välfyllda plånboken i negativ riktning är uppenbarlig djupt stötande för dessa högeranarkister.Fredrik Reinfeldt är missnöjd med att Radiotjänst ger Borelius, Stegö Chilo och Billström samma behandling som alla andra som ger tusan i att betala sin TV-avgift. Men Reinfeldts missnöje närmar sig ministerstyre då han lägger sig i eller har synpunkter på hur en myndighet sköter sig jobb.Högerregeringen har på kort tid visat vad den är för en regering. Det är en moderat regering där de tre övriga partierna har reducerats till transport och servicekompani till en samling av av högeranarkister som sätter sig över lagen.


 

Det är allvarligt för vi ser nu hur Reinfeldt försöker styra myndigheter att agera som han vill. Vi ser också hur man nonchalerar enskildas rättigheter när man kör igenom a-kasseförändringar som påverkar enskildas rättigheter utan att ta hänsyn till den normala utredningsvägen och bedömningar som ska göras. A-kassornas samorganisation har protesterat mot detta men regeringen tvingar igenom a-kasseförändringarna utan hänsyn till normal behandling.Vi har fått en regering vars största parti består av skattefuskare, svarta arbetsgivare, bidragsfuskare (var Billström sjuk när han sjukskrevs sig efter kritiken mot utebliven TV-avgift), skatteplanerare och ministerstyrare. Kort sagt vi har fått en laglös regering som bara ser till sin egen plånbok och skiter i hur vanligt folk har det. Detta likt en sydamerikansk banarepublik för 30-40 år sedan.Detta blir än tydligare när Sverige för första gången någonsin har ”begåvats” med en finansminister i Anders Borg som betalat svart, anlitat svart arbetskraft och även människor utan arbetstillstånd som arbetskraft, underlåtit att följa skatteregler, lämna kontrolluppgifter, inte betalt Tv-avgift och vad mer som kan dyka upp.Många känner sig lurade idag. Arbetslösheten skall ökas med 50-60.000 när AMS-åtgärder tas bort, studenter fick inte mer i plånboken, lågavlönade får högre avgifter, arbetslösa och sjuka får det sämre. Löntagarnas organisationer skall försvagas genom att dramatiskt höja a-kassan och ta bort löntagarnas avdragsrätt. Allt detta medan högavlönade, rika, fastighetsägare och företagare får gåvor av staten. Den nya borgerliga regeringen är inget annat än svensk politisk historias största rip-off, en blåsning som svenska folket kommer att dyrt få betala.


 Professor Hans Dalhqvist vid Malmö Högskola skriver idag i Aftonbladet att ” De har ägnat sig åt handlingar som Reinfeldt själv beskrivit som tecken på att vi lever i en ”girighetens kultur”; ”då våra värderingar trasas sönder och de små övertrampen inte möts av tydliga reaktioner öppnar det för den värsta formen av girighet, den rena brottsligheten.” Det är en girighet, som enligt Reinfeldt, hotar ”de värderingar och den moral som bär upp ett fungerande samhälle”.

 

Ställ  citatet i kontrast till Reinfeldts beklaganden och ursäktande av sin fifflande ministerlista som säger det mesta om den dubbelmoral och den unkenhet som präglar moderaterna. Överklassens lagbrott är beröm eller ursäktliga medan underklassens skall beivras.
 

 

Det är Montezumas hämnd mot vanliga arbetande människor där Montezuma har iklätts sig Fredrik Reinfeldts välskräddade kostym. Överklassen förnekar sig aldrig!

 
berry sweet little 16
 


Till sist………

 

………………undertecknad ber att få gratulera Charles Edward Andersson Berry, dvs Chuck Berry som idag fyller 80 år. Utan Berry hade aldrig R&R sett ut som den gör. Berry förde också in novellen som text i sina låtar som på ett oefterhärmligt sätt skildrade det vardagliga livet i USA.  Grattis Chucken!………………När kommer Lars Leijonborg att efterlysa en moralkommission som skall skärskåda moderaterna? Helt plötsligt har han drabbats att svårartad tystnad, Leijonborg som annars brukar vädra sin indignation över varje sup eller dumhet en socialdemokrat gör sig skyldig till. Tystnaden är den feges godkännade.


 

Kolla in www.kulturochpolitik.se där några större uppdateringar har gjorts; ett drygt 100-tal tips om bra musik; en sida om Rover och lite annat.


 

Titta gärna också på dagens bild på fotobloggen  http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg .


En orättvis budget

En orättvis budget

FOTO Ingemar E L Göransson


Så, då är det dags för högerregeringens första budget. Reinfeldt & Co fullföljer sin politik riktad mot löntagarna med försämringar för arbetslösa, sjuka och pensionärer. Samtidigt som förslagen om förbättringar för Djursholmsproletariatet. Skattesänkning för miljonärer genom att fastighetsskatten och genom att inkomstskatten i faktiska siffror minskar med ökad inkomst.


 

Det är en orättvis budget. De som får betala är de arbetslösa genom att a-kassan blir dyrare och sämre samtidigt som a-kasseavgiften ökar dramatiskt för vanliga löntagare liksom avdragsrätten för fackavgiften och a-kassan. Trafikförsäkringen kommer att privatiseras genom att trafikskadorna tillåts helt att slå igenom. Sjukförsäkringen försämras till de sjukas näpsande.


 

Det är en orättvis budget. Det är en högerbudget, det är en högerregering som lägger fram den och det är inga nya moderater utan det är de gamla vanliga knallblå högerns politik. Angrepp på vanligt folk, löntagarna, sjuka och arbetslösa med de förmögnas och rikas båtnad.


 

Det är en orättvis budget. Det är en ensidig partinlaga från arbetsgivarintressena i Svenskt Näringsliv. Tanken är att ett försvagande av de fackliga organisationerna så de inte klarar hålla emot högerns dröm låglöneträsket till de rikas glädje och ökade rikedom.


 

Det är en orättvis budget som drabbar fel och belönar lika fel grupper. När förmögenhetsskatten och fastighetskatten minskas och tas bort och det gynnar våra Borelius och Stegö Chilòs. Det är en politik som är orättvis och som skapar nya och fördjupade klyftor mellan rika och fattiga.


 I ”Näringsliv/24” beskrivs budgeten med följande ord ”Låginkomsttagare snuvas på tusenlappen. Sänkt inkomstskatt med regeringens jobbavdrag ger några hundralappar extra kvar i plånboken. Mest kvar får höginkomsttagarna”. Journalisten konstaterar att den beramade 1000:- i plånboken så är det de som tjänar mer än 300.000:- per år. 

Det är en orättvis budget som har som enda förslag är att städa och piga hemma hos Djursholmsöverklassen. I sanningen en sann högerpolitik!  Det är en skamlig politik. 
   


Till sist……..


Ettan gick ……………………Borelius
 

Tvåan gick……………………Stegö Chilò
 

Trean går……………………..så småningom


.....................Varför jaga plankare på tunnelbanan och kollektivtrafiken när halva moderaternas riksdagsgrupp ger tusan i TV-avgiften? Moderaterna politikens plankare?


 Besök gärna www.kulturochpolitik.se som har fått några nya uppdateringar. Kolla gärna in min fotoblogg http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg . 

 Freddies och Tobbes sanna strategi

Freddies och Tobbes sanna strategi

FOTO Ingemar E L Göransson


Enligt uppgift har  Veckoschakalen avlyssnat denna konversation vid buggning av Fredrik Reinfeldts dator.-Hur ska vi bli av med det eländiga public service, frågade Fredrik den unge pigge moderatproselyten Tobbe.


-Ja, ja ger f-n i betala licensen och är vi tillräckligt många som skiter i det så går radion och TV bankrutt.


-God idé men lite för kollektivistiskt tycker jag.


-Jo men Freddie kommer du ihåg den där tjejen som bossade för Timbro. Vad hette hon? Felicia Stiga Fiol??!!


-Nej, du menar Cecilia Stegö Chilò , vad är det med henne Tobbe, Vad menar grabben?


-Jo hon betalar ingen licens, hon har aldrig gjort det heller och hon betalar inga arbetsgivaravgifter. Den tjejen tror på arbetets frihet – där är allt knallsvart. Det du Freddie, det mer än du vågar din lilla mespropp!


-Men Tobbe lille, vad kan hon göra då?


-Jo men tänk nu – Cicci skiter i vad folk tycker alltså hon kan säkert köra över riksdagsfjantarna och kulturvänsternissarna och se till att public service-eländet säljs ut och vi kan äntligen få en fri TV och radio där vi bestämmer!


-Just det, tänk Tobbe.


-Ja, ja jag är så smart så!


-Men Tobbe tänk om det inte funkar då?


-Varför ska det inte funka?


-Jo, tänk om kulturnissarna, museichefer, journalister, TV-producenter, skådisar, författare och alla andra kulturnissar inte köper det då och börjar protester. Då kan det gå som med Maria.


-Skit i det, kommer att funka. Maria – det var ditt fel som inte såg till att sopa igen ordentligt så journalistvänstern inte kunnat hitta nå´t!


-Vi använder Cicci som våran pitbullterrier och befriar kulturen!


-För helsike Freddie sätt på Arvingarna så vi kan få lite kultur, Var är chipsen och cidern?


Till sist.........(några infama sanningar)


......................9 av 10 svenska hushåll betalar sin TV-avgift, 9 av 10 moderater gör det inte (i vart fall om man ska tro de senaste dagarna)

......................Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) har öppnat en avdelning i Djursholm - kollektivanslutning diskuteras

......................Det finns fler anarkister bland moderaterna än hos AFA

......................Kommande avgångar i Fredrik Reinfeldts regering; Cecilia Stegö-Chilò och Tobias Billström för sin s.k. civila olydnad

cdr 


Söndag förmiddag och dags för några nya låtar som är värda att lyssna på:


1. Bruce Springsteen Point Blank (från CD-EP:n Seven Nights To Rock) 
Tidig live-version med annan text om en heroinberoende ung tjej - med en furies känsla och attack.

2. Jim Farrells´s Surfaries Penetration (från CD:n "Basic Tracks")
Klassisk surfgitarrist tillbaka och skarpare än någonsin.

3. Jerry Lee Lewis Lost Highway (från "Last Man Standing")
Över 70 år men fortfarande med den rätta glöden!

4. Willie Nelson It Always Will Be (Från CD med samma namn)
Ytterligare en veteran som gör musik bättre än någonsin

5. Nina Simone Don´t Let Me Be Misunderstood (från "Gold")
Så glödande själfull sång som är tidlös

6. Sade Is It A Crime (Från "Promise")
Kan aldrig lyssna för mycket på denna fantasiska kvinna

7. Solomon Burke Wealth Won´t Save Your Soul (från "Make Do With What You Got")
Pastor Burke håller straffpredikan, något för Maria Borelius och andra girigbukar?

8. Mulligan Dublins Fair City (från albumet med samma namn)
Påminner mig om vilken vänlig och charmig stad Dublin är. Gruppen Mulligan spelade på en pub och jag köpte plattan av dem  Caulters klassiker får här en underbar tolkning

9. Jackie De Shannon What The World Needs Now (Liberty single)
Bacharach-David sång i sin bästa version med en av rockhistoriens bästa röster. Ljuv musik i det bästa betydelse.

10. Ronald Isley Anyone Who Had A Heart (från "Isley Meets Bachararch")
Ännu en fantastisk tolkning där deep soul möter middle-of -the road och gör det till ett mästerverk.

Besök gärna hemsidan där divese uppdateringar äntligen har skett. Likaså är du välkommen till fotobloggen !


 


Avgå Sjödin och det ögonblickligen!

16:05

I dag på lunchen kom domen över Anna Sjödin. Hon fälldes på flera punkter men det viktigaste och allvarligaste var hennes rasistiska glåpord mot dörrvakten Babak Jamai. Det är allvarligt när SSU:s ordförande, även om det är på fyllan, använder rasistiska uttryck eller glåpord för för arbetarrörelsen och inte minst SSU:s trovärdigheten som anti-rasistisk politisk kraft. Det är viktigare än enskilda medlemmar även om de råkar vara ordföranden.


Min son är med i SSU och jag vill inte han ska tro att det är okay att slänga ur sig rasistiska och nedsättande tillmälen om sina medmänniskor. Så ur mitt, arbetarrörelsens och inte minst alla invandrares perspektiv är det nödvändigt att Anna Sjödin lämnar sitt ordförandeskap och helst SSU. Hon har visat att henns omdöme och värderingar inte sitter djupt utan när polityren har tvättats av så framträder en fördomsfull och maktfullkomlig karriärist!


Avgå omedelbart, Sjödin!

Ekonomiska oegentligheter, svarta och dubbla löner, avgiftsfuskare och snyltare

Ekonomiska oegentligheter, svarta och dubbla löner, avgiftsfusklare och snyltare

En vanlig jobbare får betala snällt sina avgifter medan Reinfeldts ministrar excellerar i fusk. OBS arbetaren på bilden har inget med att göra högerpolitikernas fusk - han är högst hedervärd och har alltid gjort rätt för sig.

FOTO Ingemar E L Göransson

Kulturministern Cecilia Stegö-Chiló har medvetet inte betalat sin TV-avgift på 16 år (!!!) närmare lagtrots går det inte att komma. Migrationsminister Tobias Billström har inte heller betalat, i hans fall 10 år (!!!), då han inte tyckt programmen var bra och att han ogillar public service (Expressen idag).  Handelsminister Maria Borelius brydde sig inte heller om att betala sin avgift när hon flyttade hem från England detta trots att hon äger 6 TV-apparater. Ett förbiseende?Både Stegö-Chilò och Borelius
har också erkänt att de har haft svart arbetskraft och i vart fall Stegö har sagt att hon använt även svart arbetskraft i sitt företag. Nu har också miljö Andreas Carlgren tagits med fingrarna i syltburken då han har mot reglerna mottagit ersättning från riksdagen fast han har haft nya inkomster. Carlgren upphörde inte med det här förrän någon på Centern påpekade för honom att han inte hade rätt till dubbla ersättningar. Då hade han fått ut 130.000 kronor från statskassan som han inte skulle haft.Det tycks enligt vara en
genomgående egenskap eller brist hos ledamöterna i Reinfeldts högerregering att strunta i att bidra till det gemensamma som att betala sin TV-avgift, arbetsgivaravgifter, skatt och ta ut dubbla löner. Det kan inte vara eller är en tillfällighet att detta sker utan snarare ett uttryck för den borgerliga överklassarrogans som ibland beskrivs som borgarklassens diskreta charm. En arrogans som vi andra kallar för brottslig.Radiotjänst vd Lars Lindberg
uttryckte igår sin syn på regeringsledamöter som inte har brytt sig om att betala sin Tv-avgift. Han betraktade dem som ”snyltare” och det är ett nog så uppseendeväckande uttalande av en vd som bara kan tolkas som ett rejält irriterat sinnelag och en fullt berättigad upprördhet över den politiska trotsighet mot de demokratiska fattiga beslut som vi andra accepterar och rättar oss efter.Regeringens trovärdighet krackelerar också när man har gått till val på sin moraliska ofelbarhet och att man dragit i harnesk mot påstått överutnyttjande av socialförsäkringssystemen.De senaste dagarnas skandaler
och turbulens visar med all tydlighet att Sverige har fått en överklassregering som sätter sig över fattade lagar och beslut om det gagnar deras egen plånbok. Det påminner inte så lite om sydamerikanska bananrepubliker. Och detta innan de har börjar regera. Fler sådana här skandaler så är väl frågan om inte Reinfeldt får genomföra sin första regeringsombildning. Eller utlösa nyval så vi kan få en regeringsduglig regering istället för ett gäng fifflare och småbrottslingar. Arma Sverige och arma svenska folk!Har du sett min
fotoblogg  om inte besök den gärna!

Kolla in uppdateringarna på
hemsidan  100-tals tips om bra musik bl.a. !


Var är moralpaniken nu, Reinfeldt & Co?

Var är moralpaniken nu, Reinfeldt & Co?

Inte lysande inledning för moderatregeringen inte.

FOTO Ingemar E L Göransson


Reinfeldts moderatregering har fått några rejäla problem av moralmodell på sig redan innan man har börjat regera ordentligt. Trots det så har inga borgerliga ledarskribenter, inga kristdemokrater tagit till de moralistiska brösttonerna eller ingen folkpartist eller moderat har ropat på konstitutionsutskottet eller ministrarnas avsked.Dubbelmoralen, dubbla standards för vad en borgare kan ta sig för eller vad en vänster eller (s)-politiker kan ta sig för har varit uppenbart då de tre första moralproblemen har landat i regeringens, läs Reinfeldts oönskade knä.


 

Det första är osäkerheten om Leijonborg visste vad hans närmaste i ledningen höll på med. Om han visste så har han ljugit å det flagrantaste och till den mån att hans förtroende som utbildningsminister som skall lära skolvärlden den folkpartistiska moralkakan kan knappast var trovärdig. Å andra sidan om han inte visste så är han oduglig som ledare för sitt parti och än mer oduglig som chef för ett departement i konungariket Sverige.


 

Det andra är Cecilia Stegö Chiló och hennes erkännande av att hon har anlitat svart arbetskraft både privat och i sitt yrke/företag. En direkt brottslig handling även om den råkar vara preskriberad. Hennes allt annat än ödmjuka försvar där kommentaren att ni får väl avsätta mig om ni vill lovar att det kommer att bli konflikter med henne som minister. Attityden att brotten inte är något att bry sig om är minst sagt anmärkningsvärd. Ska inte en minister gå före och vara ett exempel istället för att närmast stolt och trotsigt säga att begå det här brottet är inget att bry sig om. Säg att hon hade gjort sig skyldig till narkotikainnehav, bankrån eller kört 120 km förbi en skola. Hade dessa brott om de varit preskriberade inte heller varit något att bekymra sig om?


 

Det tredje är Maria Borelius och hennes svartbetalade barnflickor och hemhjälp. I mycket påminner det om Cecilia men det finns en avgörande skillnad. Borelius har ljugit och hon har svängt sig med den urbota korkade förklaringen att hon och hennes make inte hade råd att betala löner efter avtal och betala vitt. Detta p.g.a. familjens låga inkomst på 1,6 miljoner per år!!!! (Räknat på snittet på den inkomst familjen hade under 1990-talet rättelse gjord den 13 oktober.)Man tror inte sina öron och ögon när man hör denna minst sagt korkade bortförklaring. I vilken värld lever Borelius må hända. Det var inte 16 miljoner lire utan 16 miljoner svenska kronor!


 

Ovanpå detta kommer överpappa Fredrik Reinfeldt och tycker att det inte är så farligt och inget att bråka om. Man kan undra om han har tagit en braja ihop med sin finansminister Borg och därmed tappat omdöme och insikt om vad medlemmar av hans regering har gjort och vilka värderingar de har.


 

Regeringen har det högsta ansvaret för lagstiftningsarbetet och att lagen följs i landet. Även om man inte gillar vissa lagar så är man skyldig att följa dem. Att bagatellisera sina egna övertramp är värre än att erkänna dem. Alla kan göra misstag men det håller inte att urskulda sig då det visar på att man inte förstått och inte begripit, möjligtvis har man tagit del som det heter i det militära.


 

Frågorna som inställer sig är givetvis; var är den borgerliga moralpaniken?; vilka mer brott eller övertramp har regeringsledamöterna begått eller kommer att begå för att man inte bryr sig om vissa lagar. Borgaren blir med andra ord anarkist och det är bara en frasradikal kusin till nyliberalen. Men det visste vi redan!


Vad kan Kim Lantz förvänta sig av kulturministern (m)

Vad kan Kim Lantz förvänta sig av kulturministern (m)

Göteborgs Folkteaters regissör Kim Lantz
FOTO Ingemar E L Göransson


Den nye kulturministern Cecilia Stegö Chilò är chef för den borgerliga tankesmedjan eller snarare propagandacentralen Timbro som har Svenskt Näringsliv som huvudfinansiär. Att sätta henne som ansvarig för svenskt kulturliv och högste ansvarig för ett levande kulturliv där hon under år som markandsliberal där marknaden är måttstocken för allt är att sätta vagnen för hästen. riskabelt och livsfarligt för kulturen?Timbro har tillsammans med högern har propagera för en avsmalning av public service där SR och SvT ska ha enbart en uppdrag som lite spetsigt uttryckt barnprogram och nyheter medan resten får den kommersiella radio och TV:n ta hand om.Likaså har Timbro och högern varit motståndare till allt kulturverksamhet som kan betraktas som ideologisk till sin grund. Det innebär exempelvis statliga bidrag till kulturverksamhet på arbetsplatserna genom Kultur i Arbetslivet eller kulturverksamhet som varit samhällskritisk och fått statliga bidrag. Likaså har samma krafter villat dramatiskt dra ner stödet till folkbildningen under fältropet att vuxna kan betala sin egen fritidsverksamhet.Ett annat objekt
för högerns ogillande har varit Arbetets Museum i Norrköping då museets huvudmän är tre folkrörelser LO, TCO och  KF. Detta samtidigt som museet har ett nationellt uppdrag och internationellt idag mycket välkänt och har en mycket god renommé.Men vilken uppfattning
har nu Stegö Chilò? Det är inte lätt att veta för enligt dagens radiointervju i efter tre var det inga klara besked utan hänvisning till den kommande budgeten. Innan vi vet finns det dock all anledning att vara kritisk utan att för den skull döma henne i förtid. Men vi får nog vara beredda på att det kan hända saker som inte är i linje med en radikal kultursyn. Frågan är hur mycket ideologisk bokstavstrohet ska få styra kulturpolitiken i fortsättningen eller om politiken blir mer öppen än vad man kan befara?Till sist……..…………….det är oroväckande att Göran Persson hänger kvar på det sätt han gör vilket innebär att ja-sägarna kring honom också fortsätter att vara maktens centrum i socialdemokraterna. Öppna upp istället och släpp krispolitikens blöta filt – (s)-väljarna vill se en radikalt formulerad politik istället för sifferexercis. Vi vill se rättvisa lösningar på sysselsättningskrisen. Det behövs inte mer höger utan mer radikal socialdemokratisk politik!……………..Äntligen har den stora uppdateringen av hemsidan blivit klar. En sida med långt mer än 100 tips om bra och för många okänd musik. Det tog tid men hoppas det är intressant. Kolla in själv!Glöm inte heller fotobloggen!


Hotet mot arbetsrätten är verkligt

Hotet mot arbetsrätten är verkligt

Från byggnadsarbetarnas demonstrationer för kollektivavtalet vårvintern 2006
FOTO Ingemar E L Göransson


Det är inte utan att man som socialdemokrat ler i mjugg när kvällstidningarna i går hade braskande rubriker om att Reinfeldt och Bildt hade haft ett ”gräl” om arbetsrätten.

Carl Bildt,  den gamle fackföreningsätaren med Thatcherismen som ryggrad deklarerade att arbetsrätten måste förändras med Fredrik Reinfeldt, den moderne folkförföraren, surt konstaterade att ”det har vi inte gått till val på”.


 

Det här exemplet, incidenten, ger den nya moderatregeringens dilemma i ett nötskal. De moderata väljarna delar nog Bildts uppfattning medan mediastrategerna bakom Reinfeldt inte är lika glada. Större delen av Reinfeldts moderata ministrar är har varit i tjänst hos Bildt på ette eller annat sätt och Reinfeldt riskerar att när lojaliteterna prövas bli överflyglade av Bildt och hans kompisar på ministerlistan. Än mer så när den mest nyliberale ministern Maud Olofsson hyser uppfattningar om arbetsrätten och fackföreningar som Bildt samtidigt som hon har hand om näringspolitiken. Att så är fallet bekräftar Olofsson i i dagens Expressen där hon säger att hon helt delar Bildts uppfattning om arbetsrätten.


 

Ovanpå detta framträder två ministrar öppet och säger att de har använt svart arbetskraft både privat och i jobbet. Maria Borelius som nu är handelsminister och den nye kulturministern Cecilia Stegö Chilò både privat och som arbetsgivare. Deras uppfattning om arbetsrätten lär inte vara överdrivet fackföreningsvänlig.


 

Den som trodde att arbetsrätten och kollektivavtalen inte var i fara med Reinfeldt som statsminister riskerar att få ett brutalt uppvaknade. Högerns uppfattning om kollektivavtal närmar sig nog snare den moderatpolitiker som i valrörelsen uttryckte uppfattningen att ”kollektivavtal är bra men det är var och en som ska teckna det”. Och det var väl inte det som alla hörde när Reinfeldt och Carlsson började krama kollektivavtal, eller hur?


 


cdr


Till sist……

 

………Veckans hembrända cd att spela i bilen


 Van Morrison & The Cheiftains I Cant Stop Lovin´ You  (Polydor single 1991)

En single från Morrisons inspelningar I början av 1990-talet med Irland mesta folkmusikikonerMothers Of Invention Trouble Comin´ Every Day (Från Freak Out-LP Verve 1966)

Zappa som en svidande och tydlig samhällskritiker – aktuellare än någonsin 40 år senare!Kasey Chambers Barricades & Brickwalls (titelspår från EMI CD med samma namn)

För mig en ny bekantskap från Australien – kraft och poesi!Teddy Thompson  Shine So Bright (från Separate Ways Verve Forecast CD)

Klassisk singer-songwriter som också en ny bekantskap.


 
Ronald Isley & Burt Bacharach Make it Easy On Yourself (från Isley Meets Bacharach Dreamworks CD)

Deep soul möter easy listning, elegans och melodimakeri. Perfekt för sena kvällar.Johnny & The Hurricanes Red River Rock (London single 1959)

Lysande instrumentalrock av den nyligen avlidne Johnny Paris som var en ödmjuk man som fortfarande turnerade 250 dagar per år vilket han atalde om när jag mötte honom I samband med en konsert I Linköping för några år sedan.John Coltrane My Favorite Things (från Live At Half Note Impulse)

En extatisk 23 minuters version från den nyligen utgivna plattan inspelad I New York på 1960-talet.Paul Butterfield Blues Band East West (från LP med samma  namn Elektra 1966)

Detta mästerverk där blues och indisk raga möts är oöverträffat. Mike Bloomfields mest magiska minuter.Neil Diamond He Ain´t Heavy, He’s My Brother (från Rainbow-LP:n MCA 1973)

Denna broderskapets och tolerans höga visa i sin oöverträffade version. Jag ryser fortfarande av välbehag.The Kingsmen Louie Louie (Fontana single 1963)

Archetypen för alla punk-låtar någonsin – fortfarande en höjdare!Tio låtar som kan göra vilken bilresa som heslt till ett nöje, jag lovar! 

Besök gärna min fotoblogg och hemsidan också. Äntligen kommer det när som helst flera större uppdateringar!          

Enpartiregeringen

Uppförsbacke för Reinfeldt eller för oss andra?

FOTO Ingemar E L Göransson


Så det en blev en enpartiregering där stödtrupperna är helt beroende av jätten i moderaterna. Att näringslivslobbyn gläds åt den moderata absolutismen är inget att förvånas över. Med statsministerposten, utrikesposten och finansministern så blir den politiska våta handen ett faktum över den regering som Reinfeldt skall leda i de kommande fyra åren.


 

Den borgerliga, för att inte säga högborgerliga, profilen är än mer understruken när nyliberalen Maud Olofsson får ansvaret för näringspolitiken och hon lovade i TV4-nyheterna att nu skall de gå att bli rik på företagande i Sverige. Samtidigt får löntagarna nöja sig med att betala högre avgifter till a-kassan, trafikförsäkringen, fackmedlemskapet, läkemedel, resor osv.


 

Det är att inse att det som näringslivet hoppas dra in nu kommer löntagarna att få betala och framför allt lågavlönade, arbetslösa och sjuka. Klasspolitiken har fått ett ansikte – en bäver som tillsammans med moderat-Littorin tänker knapra i sig löntagarnas rättigheter och välfärd. Allt bäddar för strid inte för samförstånd


 

Att Carl Bildt gör comeback i regeringen är en överraskning, men faktum är att undertecknad tippade det tidigare i veckan. Varför, jo inget att alliansens partier har varken kunskap eller intresse för utrikespolitik utan Bildt är Reinfeldts enda möjlighet att få någon kunskap eller kompetens på utrikesdepartementet. Att Bildt blir utrikesminister kan bara betyda att Reinfeldt kommer att ägna utrikespolitiken enbart förstrött intresse utan kommer att ägna sig åt sin strategi för att genomföra systemskiftet i Sverige.


 

Det känns unket att kd får de sociala frågorna och familjepolitiken på entreprenad. Det riskerar att föra jämställdheten åratal bakåt till förmån för hemmafrulöner och en förgången tids syn på familjen och relationer. Samma gäller fp och det sorgliga faktum att jan Björklund nu får ansvaret för skolan. Nu kommer att formerna bli det avgörande inte innehållet. Ordning, snörräta rader och tyst i klassen blir f.d. officerens bud till skolan.


 

En moderat enpartiregering med stora risker då var och en av de andra partierna fått sina hjärtefrågor tillfredställda kommer att driva på utgifterna och inte minst när smekmånaden och ifrågasättandet av de vidlyftiga vallöftena kommer. Då kommer det verkliga testet och det kan bli dyrt för svenska folket, tyvärr.

    

Hur blir det med politiken, Reinfeldt?

Hur blir det med politiken, Reinfeldt?

I dimman dold

FOTO Ingemar E L Göransson


I morgon presenterar Fredrik Reinfeldt sin regering efter att idag blivit vald till Sveriges statsminister. Vad är det för regering vi kommer att få, vad är det för statsminister som ska leda Sverige under den kommande mandatperioden.


 

Faktum är att ingen egentligen vet. Vilken politik ska regeringen driva vad det gäller arbetsmarknaden; Maud Olofsson vill ta bort anställningstryggheten för ungdomar; Reinfeldt själv har kallat striden för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige för ”en skam”; alltfler och mer högljudda röster hörs från arbetsgivarhåll för att LAS skall förändras vad det gäller turordningsreglerna osv. Vilken politik Reinfeldts regering ska driva vet ingen frågan är om han själv vet ens.


 

Vilken utrikespolitik blir det med NATO-vurmarna i Folkpartiet som kanske t.o.m. får utrikesdepartementet. Hur blir politiken gentemot EU – hur kommer Reinfeldt att förhålla sig till arbetstidsdirektivet och tjänstedirektiven. Ska vi få Sverige förhålla sig till de fattiga länderna när moderaterna vill sänka biståndet medan Folkpartiet vill något annat.


 

Vi vet inte, men i morgon vet vi hur det blev, i vart fall vilka som ministrarna blir.

Besök gärna fotobloggen och hemsidan www.kulturochpolitik.se !


I all framtid fredad.......

I all framtid fredad.......

Tidningsrubriken fråm maj 1980
FOTO Ingemar E L Göransson


I morgon så blir Fredrik Reinfeldt svensk statsminister. Vi begåvas med en högerman som statsminister och det har inte skett på tre mandatperioder. Förra gången då var det Carl Bildt, denne adlige son av Halland, som lyckades missköta landet så till den milda grad att det tog mer än ett decennium innan det var någorlunda kurant på nytt.


 

Hur det blir med det den här gången vet vi inget om förrän när facit skrivs inför valet 2010, men att det kommer att föras en politik med inriktning medelklassens väl och arbetarklassens näpsande står nog utan tvivel. Nu börjar också önskemålen från borgerligt håll att det är dags att göra något åt den, i deras tycke, förfärliga arbetsmarknadslagstiftningen.


Det handlar om Svenskt Näringsliv som vill ha bort turordningen i lagen om anställningsskydd (LAS) i vart fall för ”småföretag” var någonstans den gränsen nu skall dras. Den genuint borgerliga Östgöta Correspondenten framför i dagens ledare att ” Kanske var det taktiskt rätt av de borgerliga partierna att inte ta striden om las under valrörelsen. Lagen är något av en helig ko i den svenska politiska debatten – det märktes inte minst på den starka kritik som centerpartiet fick utstå för sitt förslag.


 

Men det borde inte innebära att lagen för alltid ska vara fredad från förändringar. En omstöpning av las kan mycket väl vara det som behövs för att infria Alliansens löften om fler nya, riktiga jobb.”


 

Eller som i Svenska Dagbladet där chefsekonomen på Kaupthing Bank Joakim Stymne vill se felt F-skattsedlar framför allt i service sektorn. Inte för att kringgå LAS enligt skribenten utan för att skapa frihet! En märklig definition på frihet att behöva konkurra med sitt anbud mot sina tidigare arbetskamrater.


 

Sammantaget är det uppenbart att sakta men säkert byggs nu de borgerliga förväntningarna upp på en försvagad arbetsrätt och ökad makt för arbetsgivarna. Detta sett i samband med det juridisk avgörandet av Vaxholmsfallet och tjänstedirektivet tyder mycket på att arbetarrörelsen och främst fackföreningsrörelsen får några tuffa åt framför sig om det skall bli möjligt att freda löntagarnas fackliga rättigheter.


 

Facket får nog rusta sig både för en strid med blanka vapen i avtalsrörelsen men också en minst lika ideologisk strid med högern om medlemmarnas rättigheter. De LO-medlemmar och arbetare som röstade på Reinfeldt och hans vasaller kan nogsamt få ångra sitt misstag. ”Inte för alltid fredad skrev Corren i det ovan citerade. Inte för alltid fredad…..sanna mina ord……inte för alltid fredad…

  

Till sist………

  

………Aftonbladet har startat en gratistidning .se i storstäderna. Arbetarrörelsen skulle behöva en gratistidning över hela landet för att driva opinionsarbete!


 

 Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !

RSS 2.0