Tjugo år efter Olof Palme

32226-14

FOTO Ingemar E L Göransson

Det har gått 20 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata. 20 år utan att brottet har fått en slutgiltig lösning och 20 år där myter, spekulationer och konspirationsteorier har fått ersätta fakta och vetande.

 
Men det är också 20 år där samhället har förändrats så närmast totalt. Ett samhälle där solidaritet har ersatts med av egoism och marknadens tyranni. I dag skall vi själva i valfrihetens namn välja för att få pension, välja telebolag, elleverantör osv. Vi skall i all oändlighet välja och bevaka våra val efter principen var och en för sig själv och alla andra för dem. Det är ett samhälle där egoismens höga visa har gjort samhälle väsentligt mycket sämre och kallare.

 
För Palme var den fulla sysselsättningen och solidariteten det mest väsentliga. Likaså att samhället skulle vara en sammanhängande organismen där det fanns utrymme och plats för alla. Idag är den fulla sysselsättningen möjligen en politisk vision som tas fram vid högtidliga tillfällen. Det viktiga i dagens Sverige är bekämpandet av inflationen och att hålla räntan på en närmast obefintlig nivå.

 
Det är bra med låga räntor, det är bra med låg inflation men det är inte bra med ett samhälle där arbetslösheten får bli det som tudelar samma samhälle och ställer unga mot äldre; fattiga mot rika; invandrare mot infödda; kvinnor mot män osv. ett tudelat samhälle där politiken har reducerats till ett transportkompani till markanden.

 
Olof Palme sökte hela sitt aktiva liv en tredje väg mellan socialism och kapitalism. Sverige lyckades en period att hitta en sådan väg; folkhemmet. Idag finns inte någon sådan eller sådana politiker. Alla förhåller sig till en allenarådande marknaden och dess herravälde.

 
För socialdemokratin var det en förlust av sin själ som skedde den 28 februari för 20 år sedan. Ideologin och den ideologiska spänstigheten försvann i sorgearbetet efter Palme. Därför har också vägen för socialdemokratin blivit en utveckling, dock under motstånd, till en till marknaden synnerligen pragmatisk socialdemokrati.

 
Ingen ifrågasätter högt idag den väg som socialdemokratin har hamnat på. Och det är högst olyckligt för det behövs en tredje väg, en ny tredje väg mellan socialism och kapitalism i ett integrerat Europa och i en värld där det kalla kriget har ersatts vad en amerikansk militär och politisk dominans. De små ländernas roll har också försvagats betydligt under perioden efter murens fall. Inte på grund av att Sovjetblocket var en bundsförvant till de små länderna utan för att det kalla kriget höll supermakterna sysselsatta med sig själva och i skuggan av det kunde de små ländernas inflytande växa.

 
Olof Palme hade en enorm betydelse för en hel generations självbild. För en generations framtidstro och en generations önskan att utveckla samhället där det fanns plats för alla. Var finns vår tids Palme; var finns den ideologiska fyrbåk som så väl behövs i dagens marknadsanpassade samhälle. Var finns helt enkelt den politiska debatt som ser bortom ekonomiska kvartalsrapporter och börsnoteringar?

Det är kallt på soffan i det som är kvar av folkhemmet, när blir det varmare?


Hysterisk glädje och folkrörelse

32226-13

FOTO Ingemar E L Göransson

14 medaljer, 7 guld 5 silver och 2 brons. Kan Sverige insats i Turin-olympiaden uttryckas bättre än i ett sammanfattande ord SUCCÉ. Alla dysterkvistars och förståsigpåare fick ge sig. Idrottarna lyckades över alla förväntningar i tävlingarna 2006.

 
T.o.m. de utskällda och ifrågasatta tre Kronor lyckas med det största av allt inom hockeyvärlden att ta OS-guld. Erkännes att jag liksom de flesta andra har fått omvärdera skepsisen inför ”Foppa”, ”Sudden” och ”Linkan”, De var inte slut, de hade motivation och de ville vinna. Likaså är det bara att beundra den kollektiva styrka som både Tre Kronors herrar och damer visade när det gällde.

 
Skidåkarna tog hem guld på närmast rot på ett sätt som vi inte sett någonsin tidigare. Som helhet så är det bara att gratulera till framgången för svensk idrottsrörelse; denna den största folkrörelsen. Det är också en seger för folkrörelsetanken och breddidrotten som gör att barn och ungdomar kan ägna sig åt sin älskade idrott oavsett om man råkar vara född i miljonprogramsförorter eller överklassområden i storstäderna. Eller om man kommer från landsbygden, landsorten eller storstäderna. Alla ungdomar har chansen i folkrörelseidrottens svenska modell att lyckas.

 
Det är bara tacka och ta emot! Det är bara att glädja sig åt framgångarna och det är bara att tacka för de gångna veckorna underhållning, spänning och inte minst närmast hysteriska glädje som vi fått uppleva!
Motlut för Reinfeldt

32226-12

FOTO Ingemar E L Göransson

Det har varit ett politiskt konvent i Sverige. Enligt amerikansk modell har det varit ett konvent. En uppvisning i vad man vill att alla andra skall se. Kort de borgerliga partierna har visat upp sin s.k. enighet på Norra Latin i Stockholm. De har talat om mer ordning och betyg i skolan, mera poliser och ordning, mer konkurrens och utförsäljning av sjukvården och över lag mer marknadslösningar och mindre av gemensamma lösningar av de samhällsproblem som måste lösas.

 
Men har någon observerat detta? Nej det har förpassats till nyhetsplats t.o.m. i de stora dagstidningarna har de inte varit föremål för ledarspalten: Svd hade idag sin ledare om förslaget att låta nikotintuggummi säljas i alla affären och DN valde att skriva om Hamas istället.

 
Det går t.o.m. att ana ett om ett försiktigt kritiskt anslag i både DN och SvD istället för den önskade hallelujah-stämningen. Man kan ana ett missnöje från SvD ang. den borgerliga alliansens delning avd det gäller arbetsrätten där tre partier vill kraftigt luckra upp den medan moderaterna säger sig inte vilja göra några förändringar. Och vad kan Reinfeldt göra, för skulle han säga sig också vilja gå de övriga allianskamraterna till mötes skulle de nya moderaterna som arbetarparti vara helt körda och den mödosamt uppbyggda strategin helt raserad.

 
Samtidigt visar de senaste opinionsundersökningarna att sakta men säkert krymper skillnaden mellan blocken ihop och det börjar närma sig ett dött lopp som kommer att avgöras på valdagen och inget annat. Givetvis stör detta alliansens upplägg samtidigt som uppmärksamhet går till Leijonborgs ganska obegripliga förslag om en partibetäckning när alla partier nu redan är klara med sina nomineringar. Uppmärksamheten kring Pilsäters rattonykterhet är väl inget som heller gör den tilltänkta resan till Rosenbad lättare.

 
Vad väljarna och politiken förtjänar är en valrörelse kring sakfrågorna och kring de två politiska alternativen som står mot varandra; Högerns väg med otrygghet och ökade klyftor eller ett samhälle där vi gemensamt löser problemen.

 
Till sist……

 
………Man får gratulera östgötarna till att få behålla sin landshövding Björn Eriksson ytterligare tre år.

 
………Undrar hur det står till när någon skickar smutskastande mail kring Reinfeldt från en dator på det socialdemokratiska partikansliet. Med sådana vänner behöver partiet inga ovänner. Fullständigt obegripligt!


............Håller Palmemordet på att lösas? En tidigare kriminell från kretsen kring Christer Pettersson har på sin dödsbädd klivit fram och pekat ut Pettersson. Mordet skall ha varit ett misstag utan måltavlan var knarklangaren Sigge Cedergren.


………Tre Kronor till att ha gått till OS-final i hockeyn för första gången sedan 1994 – lysande spel, smart taktik och kämpande offervilja gav segern. Nu tar vi guldet på söndag!


............Bokrean är ett under; hittade en ljuvlig bok om Elvis konserter genom åren. Informativ text av Robert Gordon och massor av foton. Wow!


Olympiska spel och musik

32226-11

Ett mörkt Norrköping februari 2006
FOTO Ingemar E L Göransson

Så då vet vi vilka som kommer att mötas i ishockeyturneringens fortsättning; Finland, Ryssland, Tjeckien och Sverige. Inget Canada, inget USA dvs. den råjobbande fysiska hockeyn har fått vika för den mer tekniska och av spelsystem präglade europeiska ishockeyn. Intressant; för det innebär att den väsentligt mer eleganta och spelskickliga hockeyn har vunnit över den råa styrkan i olympiska spelens hockeyturnering.

 
Det är bara och gratulera och det är också en glädje att se hur domarna har lyckats (relativt) konsekvent klarat att hålla råskinnen på mattan och släppt fram lirandet istället för bökandet, fasthållandet, spirandet, spelsaboterandet och stillaståendets hockey.

 
Det är också bara att gratulera publiken till att få se semifinaler och final som kommer att bli bra hockey.

 
Sverige har lyckats göra sitt bästa VM någonsin med minst 11 medaljer. Helt underbart och så kul för svensk breddidrott. Vinteridrotterna kommer nu att få ett uppsving och klubbarna kommer att få en anstormning av ungdomar som vill åka skidor, tjejer och killar som vill spela ishockey, utförsåkandet kommer att få nya vitamininjektioner osv. Breddidrotten denna vår största folkrörelse med tusentals oavlönade ideellt arbetande ledare, föräldrar och ungdomar som har så roligt med sin idrott.

 
Idrott är kultur och som sagt vår största folkrörelse och ett OS med sådana stora framgångar är dess bästa reklam och rekryteringskampanj.

 
Snart veckoslut och dags för några musiktips:

 
The Free Spirits Out Of Sight And Sound ABC-Paramount US 1967
En märklig, underbar och sällsynt blandning av amerikansk psych, idiska influenser och jazz med Larry Coryell. Just det senare närmast legendariske jazz-gitarristen som här gör sin första platta. Har tyvärr aldrig givits ut på CD. Jag lyckades hitta den på e-bay i form av en japansk promo.

 
R. L. Burnside Saturday Night At The Juke Joint Fat Possum US 2000
Om det här är en legal platta utgiven av Fat Possum är jag tveksam till. Det är dock en lokal radio-show inspelad live december 1999. Har aldrig sett den i några listor men den ser ut som en promo. Hur som helst detta är rå lantlig blues med distorsion och grymt röj. Burnside dog förra året av ålder och lång tids spritkonsumtion. Fattigmans blues när den är som råast! Leta, leta och du kanske finner! Jag hittade CD:n på Internet.

 
Bob Brookmeyer And Friends Columbia US 1964
Lysande jazz med Stan Getz, Herbie Hancock, Gary Burton m.fl “friends”. Har nu kommit ut på CD, genom Columbias Legacy-serie. Kristalklart ljud och extraspår som kommer direkt från arkiven. En klassiker som är värd en och två lyssningar.

 
Trevlig helg!

 
 

Valdebatt, hätska utfall och Elvis

32226-10

Göran Persson talar i Örebro inför 1200 partivänner

FOTO Ingemar Göransson

Måndag kväll, sitter här och funderar över varför saker är som de är. Det är dagen efter den första stora partiledardebatten och den kanske inte gav så mycket nytt egentligen.

 
Alternativen är tydliga och det är befriande på något sätt. För när det blir trångt i den ”liberala” mittenfållan så blir allt också så förtvivlat grått och inte så lite lagom. Inte så att det är önskvärt med extremalternativ utan de demokratiska alternativen till höger och vänster behöver bli synliga för att vara alternativ. Troligtvis är det också den enda vägen att få upp valdeltagandet som under en följd av val följt det sorgliga europeiska mönstret – d.v.s. nedåt.

 
Göran Persson visade fram en eftertänksam, resonerande attityd vilken är klokt. För politiken är idag väsentligen svårare än vad den var för 10, 20 eller 30 år sedan. Det finns inga enkla lösningar eller gordiska knutat som bara är att hugga isär så löser sig allt. Självsäkerhet och en vi-har-den-enda-vägens-politik är så långt från verkligheten som det bara är möjligt.

 
Fredrik Reinfeldt i sin tur har en aggressiv framtoning med substansen är just den enda vägens politik där hävdandet av gordiska knutar blir lätt en besvärelse som bara skapar besvikelse och minskad tilltro till politik som samhälligt verktyg för samhällsförändring.

 
En annan sak som slår mig är den hätska stämning som är från anhängarna till alliansen. De för sin politiska ”agitation” med inte så lite av hatiska tonlägen och invektiv, nedlåtande tillmälen och idiotförklarande av sossar i allmänhet och fackligt aktiva sossar i synnerhet.

 
Det här skiljer sig markant från den nästan servila stämning som rådde i söndagens partiledardebatt. Det är viktigt att kunna skilja mellan person och sak. Dessa unga, för de är nog det, wannabes hyser ett så närmast vitglödgat hat mot socialdemokratin att det nästan är skrämmande. När man läser kommentarerna på LO valblogg (där jag själv är en av bloggarna) så undrar man om dessa människor egentligen mår bra av att hata och förakta så mycket. Det skrämmer mig faktiskt för det är ett rent klasshat som syns mellan raderna från vissa kommentatorer.

 

 
För övrigt…..

 
…..Det går inte att låta bli att kommentera mordet på lille Bobby. Frågan kvarstår om hur kunde de sociala myndigheterna undgå att undersöka hur förhållandena var framför allt som Bobby själv inte ville hellre än vara hos mormor där pojken kände sig trygg. Man får hoppas att det görs en ordentlig utvärdering av det som skedde och hur det kunde få ske. Jag blir så ledsen när jag läser om hur pojkens korta liv slutade.

 
……Karin Pilsäter i lag och ordning-partiet (fp) torskade i lördags morse för rattfylla. Tragiskt, dock en reflektion är var är alla vänner av ordning på DN, SvD och Expressen som brukar kräva avgång, offentlig stegling och hudflängning. Hoppas det är en ändrad attityd som även gäller alla som gör en tavla. Hoppas att Pilsäter kan få ordning på sina bekymmer och återvända till politiken, inte för att jag gillar hennes politiska uppfattning utan av rent mänskliga skäl.

 
……Var i London för någon vecka sedan och på HMV på Oxford Street köpte den synnerligt vackra boken ”Memphis Recording Service The Beginning of Elvis Presley The Birth of Rock `n´ Roll Volume 1 1953-1954” som innehåller DVD 5.1 med de ursprungliga Sun-inspelningarna i ett helt överlägset sound och för första gången sedan då utan RCAs studiopålägg. Inte nog med det: ”That´s all Right” pressad i vinyl från originalmatrisen från 1954 och en vacker bok som berättar historien. Så läcker och ett blivande samlarobjekt på grund av de mycket begränsade upplagan.

 
…..Har åter stiftas bekantskap med den lysande engelska komediserien ”Yes, minister” (Javisst herr minister på svenska) som troligtvis är en av de roligaste serierna om politikers ambitioner och tjänstemännens makt.


.....Ny layout på bloggen - Vad tycks? 


Arbetets hjältar

32226-9

FOTO Ingemar E L Göransson

Jag har varit på 25-årsmiddag. Det var inte min utan min kära hustru som skulle få sin guldklocka för 25 år på Landstinget i Östergötland. Hon var inte ensam utan det var många som var där. Närmare 100 stycken jubilarer som har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt sjukvården och belönades för detta med utmärkelse och en trevlig middag med underhållning.

 
Nu måste någon som har bättre kännedom om arbetslivet anno 2006 invända mot detta. Hela friden, har de jobbat 25 år på samma ställe. Vad är fel, är det en skyddad verkstad eller vad….? Det moderna arbetslivet kräver att löntagaren skall vara flexibel, byta jobb, flaxa runt och vara anpassningsbar inför minsta vink eller ”signal” som det heter. Och här är det en hel hop med kvinnor och faktiskt några män som gett landstinget och sjukvården sina liv. De har med glädje och stolthet stannat kvar och vet att de göra en viktig insats för sina medmänniskor. De har en makalös erfarenhet av sjukdomar, lidande men också av att ge tröst och sprida glädje i de stunder då livet är som värst.

 
Dessa människor är arbetslivets ryggrad – stabiliteten som får resten att fungera. T.o.m. få de flexiblas arbetsliv att hänga ihop med magsår, psykoser, ångest och evig oro. 25-åringarna är de verkliga arbetets hjältar, de är de som arbetslivet inte skulle fungera utan!

 
Skål och tack att ni finns!

 
*****

På söndag är det partiledardebatt på TV4. Den ska jag se. Det ska bli intressant hur mötet blir mellan Persson och ”tvålen” Reinfeldt. Reinfeldt hade svårt vad det gällde miljöpolitiken i den för några veckor sända radiodebatten. Vi får se också om Persson är lika stridslysten som han var på LO och Socialdemokraternas gemensamma valupptakt i veckan i Örebro. Det verkar som om valkampen håller på att hårdna betydligt och skiljelinjerna mellan blocken blir också allt tydligare. Det bar låt oss få en tydlig vänsterpolitik kontra en tydlig högerpolitik.

 
*****

När 30.000 LO-medlemmar säger sitt så är det starkt. Det går inte att runda de krav som LO-medlemmarna har på politiken.  De viktigaste är givetvis fler jobb –all annan ambition utom full sysselsättning är omöjlig. Bättre arbetsmiljö, stärkt anställningstrygghet, starka kollektivavtal och bättre socialt skyddsnät i form av högre pensioner, ökade resurser på äldre och skolan ger ett tydligt besked.

 
För att läsa alltihop gå till:

 
http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/E0758AD65BC61840C125711500465CDB

 
******

Lite övrigt.....

........Fredag, det är skönt. Äntligen en andningspaus efter en vecka av resande, våldsam förkylning och havererad koppling på bilj*veln. Hoppas helgen blir bättre!

 
.......Fick på brevlådan en fransk cd-box med repliker på Eddie Cochrans vackra franska EP-plattor från slutet och början av 1950 och 60-talen. Lysande rock & roll med skyhögt nostalgivärde!

 
Trevlig helg!

 
 


Dubbelmoral och klasspolitik

32226-8

Det är inte bara vädret som är kyligt och ogästvänligt
FOTO Ingemar E L Göransson

Nu blir det kamp för de som har det sämst, bättre villkor i föräldraförsäkringen, generösare sjukkassa och väsentliga förbättringar av a-kassan. Likaså går skallet; sluta upp och misstänka missbruk av de sociala skyddsnäten. Nu gäller det att ställa tillrätta orättvisorna och spä på bidragsystemen rejält. Därför reses kraven och kampen skärps mot de orättvisa villkoren. Nu är det kravmaskinen som ställer alltfler och alltmer långt gångna krav. Men, kan kravmaskinen facket aldrig sluta tänker vän av ordning.

 
Men, hallå, det är inte LO eller TCO eller ens SACO eller något av centralorganisationernas medlemsförbund som ställer kraven. Utan det är, sitt ner och håll i er, det är den borgerliga alliansen; Firma Reinfeldt UPA som ställer dessa krav. Inte för löntagarna utan för arbetsgivarna. Bättre villkor, bättre sjukkassa, bättre a-kassa och generösare föräldraförsäkringen för , inte löntagarna, utan arbetsgivarna!

 
Värderingarna är tydliga; löntagarna skall klämmas åt; de ska ha sämre a-kassa, sämre sjukvillkor och mindre föräldraförsäkring. Löntagarna skall kollas mer, de skall misstänkas att fuska och missbruka det gemensamma. Latmasken skall därför jagas ur kroppen på dem samtidigt som arbetsgivarna skall uppmuntras med mer av allt Arbetsgivarna får liksom Ceasars hustru inte misstänkas.

 
Det är så klart även för den fullkomligt blinde eller politiskt illitterate att människosynen som ”Tvålen” Reinfeldt och hans kompisar i högerfronten hyser kan sammanfattas som; arbetare är misstänkta figurer medan arbetsgivarna står över all misstanke.

 
Intresset tiger sällan still, tvärtom vad hjärtat är fullt av skvallrar munnen. Och i det här fallet så skriker intresset högljutt på ett sätt som man sällan ser. Helt enkelt, det är skillnad mellan folk och fä!

 
Den borgerliga dubbelmoralen är så ofantligt tydlig. Arbetaren skall klämmas åt för att hållas på plats samtidigt som arbetsgivaren måste belönas för att göra ett arbete. Arbetaren måste däremot piskas till arbetsinsats medan den rike måste behandlas med generösa gåvor stulna av den fattige som i alla fall bara är lat och vill ligga samhället till last.

 
Resonemanget är inte nytt – tvärtom överheten har alltid talat på detta sätt. Läs den uppsats som finns på min hemsida som behandlar hur socialpolitiken alltid varit en fråga om klasspolitik.

 
http://www.kulturochpolitik.se/226bf126-a496-4e50-8376-b37e96607f61-29.html

 
Allianens påfågelfjädrar faller en efter en – det nya arbetarpartiet moderaterna visar vad det egentligen är – samma gamla högerparti som alltid! Glöm inte det på valdagen!

 
Till sist…..

 
…….Polisen har lyckats identifiera den arma flickan som hade sextorterats av ett gäng  neandertalare som sedan hade filmat brottet. Hoppas hon får sin upprättelse och ”grabb”gänget sitt välförtjänta straff.

 

Kyla, SÄPO och SD

32226-7

Dröm om bättre och varmare tider
FOTO Ingemar E L Göransson

Lördag morgon och kallt som bara den. Nästan –20 klockan 6 på morgonen. Nu har jag frusit nonstop sedan i julas. JAG VILL HA VÅR!!!!

 
Men det kanske inte är det viktigaste denna lördag. SÄPO har tydligen talat om för det webbhotell som har Sverige”demokraternas” hemsida hos säg att de borde stänga ner den då de småfascisterna i SD har publicerat de rasistiskt anstrukna Muhammedkarikatyrerna. Känner mig lite kluven faktiskt – Absolut inte till SD för de är bara att betrakta som irriterande ohyra med sin fascistiska och rasistiska politik. Det är en unik händelse att SÄPO (och även UD?) tar för sig att agera på detta vis. Yttrandefriheten och tryckfriheten är så viktig i ett samhälle så det känns tveksamt att strypa den oavsett hur starka utrikespolitiska skäl man än har.

 
Som jag ser det borde det varit bättre att åtala löjliga familjen i SD och pröva det juridiska i det i övriga högst anstötliga i deras publicering. Samtidigt kan jag känna att om SD inte hörs så är det ingen förlust men det är en politisk värdering som i säg inget har med yttrande och tryckfrihet att göra. Även skräp och anstötliga saker kan tryckas utan förhandscensur men med risken för juridiska efterräkningar.

 
Det är å andra sidan UD:s och SÄPO:s uppgift att se till svenska intressen och svenskar väl och ve i alla länder och se till att de inte utsetts för onödiga risker som i den upphetsade stämningen som råder i kölvattnet på Muhammedteckningarna.

 
Att SD inte besitter något som helst omdöme är inte att förvånas över men det verkar också som om SÄPO och UD kan ha handlat lite i panik för att minimera riskerna. ”man skall inte döma” som bankkamrer Muntzing säger i Hedebyborna. ”Man ska inte döma” då vi inte vet hela bilden och vad som egentligen låg bakom SÄPO:s undantagsvisa aktion. Fast kan dom jävlas lite med extremhögern så är det en omväxling mot SÄPO:s vanliga avvaktande handlingsmönster högerut.

 
Lördag morgon och det är kallt som i Antarktis. En vecka är slut och några dagars ”vila” med tvätt, strykning, städning, läxhjälp och andra nödvändiga sysslor. Sedan kommer en ny vanlig arbetsvecka och lika kallt fortsätter det att vara. JAG VILL HA VÅR!!

 
För övrigt….

 
…….Den utomordentligt vänlige och suveräna jazz- och bluessångaren Lou Rawls har flyttat upp i den himmelska Rock n Roll Hall Of Fame efter 72 år då han gladde oss med sin sång.

 
…….Centern-Mauds förslag att ungdomar skall vara utan anställningsskydd är mer korkat än vad man trodde är möjligt t.o.m. från det hållet. Se vidare LOs kommentar www.lo.se


Betyder bloggen nå´t

Så, då har jag varit på bloggseminarium. Suttit i två dagar och lyssnat på föreläsningar och diskuterat med kollegor och likasinnade om bloggen verkligen har någon betydelse och självklart har den betydelse; den kan fälla topppolitiker i USA, CNN-journalister osv så nog har bloggandet betydelse.

Senast nu i eftermiddag läste jag om en 93-årig man som bloggar och tycker det är stenkul. Det har brutit hans isolering och gett honom massa nya kontaket som lyser upp hans tillvaro nu när han inte längre orkar gå ut. Han heter Allan Lööf och hans bloggadress är http://allanloof.blogspot.com

Så det är bara att blogga på och delta i debatten efter bästa förmåga. Kan Allan så kan givetvis vi alla andra!

Keep on blogging!!

För övrigt:
........Jag längtar efter våren!
........Lyssnar på Jackie De Shannon Are you ready for this? Återutgivning av engelska RPM av den bästa rock-tjejen från 60 och 70-talen
........Har åter sett på Deadwood - kan inte bli bättre som TV-serie!
........Varför i hela h-e skall mitt parti börja med nätpoker, snälla tänk efter lite!Nej till extremisternas provokationer

32226-6

Extremismens återvändsgränd
Foto Ingemar E L Göransson


När den främlingsfientliga Jyllands-Postens publicerad ”satiriska” bilder på islams profet Muhammed så är det något som givetvis skapar debatt och upprörda känslor bland troende muslimer. För det första så är avbildandet av Muhammed förbjudet enligt muslimsk tro och för det andra så är bilderna klart rasistiska i sin karaktär och har till syfte att förolämpa muslimer och muslimsk trosuppfattning.

 
De kan jämföras med om en tidning skulle få för sig att publicera bilder av Maria och Josef av pornografisk natur så skulle det väcka en enorm anstöt hos troende katoliker och uppfattas som en förolämpning och skymf av de troende.

 
Yttrandefrihet innebär inte att man måste publicera bilder eller texter som kan uppfattas som antingen som anstötliga eller förolämpande. Vi tillåter exempelvis inte bilder som de som naziblad som Der St¨µrmer gjorde i sin antisemitiska propaganda under 1930-40 talen. Vi tillåter heller inte att människor framställs i bild eller text som kan vara åtalbara. Därför finns också tryckfrihetsåtal att ta till.

 
Idag är det politiskt möjligt, t.o.m. politiskt önskvärt i vissa kretsar att framställa muslimer och islam på ett sätt som påminner om det som var skälet till korstågen för snart tusen år sedan då ”saracenerna” skulle utrotas och Jerusalem skulle befrias. Rasismen och demoniseringen av den muslimska kulturen var likartad då som nu och syftet var att utmåla islam som det stora hotet mot den västerländska kulturen och västerlandets levnadsmönster och vanor.

 
Idag sker det under stridsropet krig mot terrorismen och då är alla propagandametoder tillåtna. Jylland-Postens teckningar skall ses som en del av just denna propagandaoffensiv mot islam. Att USA och Bush-administrationen har ett intresse av att islam och muslimer framställs på detta sätt är mindre en amerikansk omsorg och bekymmer när det gäller bristen på demokrati i arabvärlden. Inte heller bekymras Bush av det avskyvärda och primitiva kvinnoförtrycket i exempelvis Saudi-Arabien eller Afghanistan utan bekymmer mer av pekuniär natur: stavat olja.

 
Alltså; till syvende og sidst handlar hela den danska krisen inte om tryckfrihet eller yttrandefrihet utan om hur extremistiska politiska strömningar triggar varandra till nya brott som gör att hela vår värld hotas av en våldsspiral som bara är i extremisternas intresse.


Vi ser det också i hur Syrien söker slita sönder Libanons fredliga utveckling med att uttnyttja den danska krisen för sina syften och spela ut olika extrema grupper mot varndra i ett försök att distabilisera Libanon och därmed förvärra krisen i regionen.


Tyvärr verkar alla maningar till lugn och dialog i vart för stunden falla på hälleberget. Förnuftiga röster får för den skull inte tystna utan måste fortsätta tala för förnuft och människovärdet mot extremister oavsett de finns i Danmark eller i islamistiska grupper.

 
Låt inte förnuftet tystas!

 
 
För övrigt…….

 
……..att svensk politiks arbetsmarknadsfundamentalist # 1 Maud Olofsson vill ersätta arbetslöshet med rättslöshet; då blir alla ungdomar både arbetslösa och rättslösa – Lysande Maud!

 
……..att SSUs ledning har börjat slumsysterverksamhet hos överklassbrattsen och de småkriminella i Stockholms mest kriminella område: Stureplan.

 
……..att den ryska seger i Bandy-VM var helt förtjänt – Det bästa laget vann och det unga svenska landslaget kommer att vinna om något eller några år.

……..att Neil Diamonds nya 12 Songs är mästerlig och Rick Rubin har gjort en magnifik produktion – Spring och köp!

 
……..att veckans nostalgitripp är franska Magic Records EP-box med den franske pop-sångaren Richard Anthonys alla 60-tals-EP; snyggt repro-jobb och lysande ljudkvalitet. Kolla in www.magic-records.com

 


RSS 2.0