Sommar, rötmånad och politik

32226-61

Stockholms skärgård
FOTO Ingemar E L Göransson


Den första veckan av semestern är slut och tre veckor återstår. Sena kvällar som är mer än ljumma där man kan sitta i den ljuvliga sommarnatten och bara njuta av tillvaron. Om man sedan har något gott att äta och ett glas med whisky gör det hela inte sämre.Politiken är lite av rötmånad. Så när Lars Leijonborg häromdagen lät undslippa sig ett skämt som hörde hemma på herrarnas på Folkpartiets högkvarter och inte i offentligen så var det som att ertappades hycklare med de bildliga byxorna nere och den bildliga rumpan bar.För Leijonborgs uttalande om att han hellre umgicks med Marit Paulsson än med Victoria Silvstedt för han ”vill ju prata också” åskådliggör att drängstugementaliteten i offentlighet gör sig inte speciellt bra. Vad förutsätter Leijonborg med sitt ”också”, eller vad har han för förutfattade meningar om Silvstedt? Vad har han för värderingar av en människa som han bara känner från kändispressens skriverier. Människosynen och sexismen i Leijonborgs uttalande är så uppseendeväckande att den blir faktiskt både rötmånadsaktigt och uppseendeväckande.Om inte händelserna i mellanöstern vore så tragiska så är de inte så lite rötmånadsaktigt på det flagranta sätt som Israel bryter mot alla internationella överenskommelser och konventioner. De genomför tvångsförflyttningar av stora grupper människor, de terrorbombar Beirut och Tyr, de slår medvetet ut alla möjligheter till att infrastrukturen skall fungerar, angriper flyktingkolonner och inte minst de högaktningsfull skiter i om FN finns i området och t.o.m. angriper obeväpnad FN-personal.Det finns givetvis en rätt för israel liksom alla andra länder att försvara sig men Israel bryter grovt mot propotionalitetsprincipen när man slår ut en suverän stat som Libanon för att angripa Hizbollah. Israels agerande tjänar inte freden utan enbart krigets arkitekter på alla sidor i den komplicerade Mellanösternkrisen. Den svenska regeringens tystnad är typiskt i detta fall eftersom socialdemokraterna under Göran Perssons tid tyvärr har blivit allt servilare gentemot Israel.


 


32226-55

FOTO Ingemar E L Göransson

Var på Skansen i tisdags på allsången för första gången i mitt liv. Jag, familjen och 20.000 till. Det var helkul. Hög stämning och en väldigt blandad publik, bra musik och allmänt trevligt i högsommarvärmen. Anders Lundin har gjort en välgärning när han har förnyat detta förut inte så lite mossiga TV-program. Sedan var Eric Gadd hel suverän – utan tvivel Sveriges bäste manlige inom soul-facket.32226-56

FOTO Ingemar E L Göransson


Var på fotboll i torsdags då Linghems Sportklubb (divison 4) mötte IFK Norrköping (superallsvaenskan) i östgötacupen. Publikrekord med över 500 betalande på lilla Lingheden. Bra med pengar in till den lilla klubben och bra stämning. Hur det gick? Hmm, 3-12 blev förlusten för LSK. men i sig en typisk svensk sommarkväll på landet med fotboll, värmen och tågen på stambanan visslande förbi var 20 minut. Lördag förmiddag och snart är det dags att ge sig iväg igen. Några bloggar blir det inte de kommande veckorna vad jag kan se. Sommaren och resandet kommer att ta all min uppmärksamhet. Ni mina kära läsare får hålla till godo med dessa små tips till hängmattan och bandstranden (om inte börjar jobba på måndag!).Manfred Mann är värd att återuppta eller upptäcka. Detta engelska 60-tals band som blandae jazz, R&B och beat till en under mix på 1960-talet. Bandets bästa tid var den då Paul Jones var bandets sångare. Dessa tre LP finns återutgivna i orignalformat på cd:5facesofmann

The Five Faces of Manfred Mann (HMV 1964). Bluesstandards och några egna original. En av de bästa LP i sin genre.mannmade

Mann Made (HMV 1965). Här blandas jazzinfluenser med originalitet och suvärent musikalitet.


soulofmann

Soul Of Mann (Instrumentals) (HMV 1966). Instrumental LP med starka jazzinfluenser. Både out-takes, baksidor och tidigare utgivna spår.


 

Till sist……


………Såg i Aftonbladet att Carola hade kört 160 på 70 väg och det var okay eftersom hon var sen till ett uppträdande. En varning till trafikpolisen jag kommer att köra 160 på vägen till Arlanda inom kort. Jag ska träffa mitt flygplan till utlandet. Tala om lika inför lagen!


 

………Nu hotar Göran Hägglund med att Alf Svensson kan bli finansminister i en alliansregering. Jo nog behövs erfarenhet och Svensson har ju erfarenhet av att missköta regerandet.


 

………Den av historia intresserade bör läsa Barbara W. Tuchman ”En fjärran spegel - Det stormiga 1300-talet”; en lärd, spännande och högintressant tegelsten som lämpar sig för badstranden och hängmattan.


 

………Lyssna på den lysande historieberättaren Ray Davies nya CD ”Other People´s Lives” – en varm och älskvärd platta om vanliga människors liv i dagens England.


Besök gärna min hemsida under min tysta period. Vet du något om de gamla fotografierna som jag lagt upp är jag tacksam.      

Filosofisk betraktelse

32226-54

Författaren begrundar tillvaron på en ålandsbåt i helgen
FOTO Eva-Lotta Göransson


Semester, sol och tid att tänka över livet.

Bob Dylan skrev i sin ”My Back Pages” på “Another Side Of Bob Dylan”

 Yes, my gard stood hard abtract threats
Too noble to neglect
Deceived me into thinking
I had something to protect
Good and bad, I define these terms
Quite clear, no doubt, somehow
Ah. But I was so much older then
I´m younger than that now

(My Back Pages från Sångtexter 1961-2001
Prisma Stockholm 2004 sid 134)

 

I min värld är dessa rader centrala i Dylans diktning men också centrala i min världsbild. Jag inser att det jag trodde mig veta i unga år vet jag att jag inte kände till idag och än mindre då. Att ungdomens självklara absoluta vetande har ersatts av kunskap som lär mig att det jag vet väsentligt mindre än vad jag självsäkert tog som absolut och odiskutabel sanning då.


 

Det självklara har ersatts med skepsis och ifrågasättande av alla (falska) profeters självklara och givna svar. Nyfikenheten har fått ersätta det enkla beslutsamma, "jag vet jag kan" och stridslystnaden har förvandlats till den åldrande mannens förundran över världens föränderlighet.


 

Inget är självklart och ingen har alla svar på alla frågor.


 

Detta gäller inte minst politikens värld som jag har levt med sedan barnsben. De självklara svaren; de endimensionella svaren på samhällsfrågorna har allt mer bytts mot reformismens långsamma tålmodiga gråa steg-för-steg politiska lösningar.


 

Så när självsäkerhetens politiker säger att gör si eller så löser vi allt likt med ett alexanderhugg mot den gordiska samhällsknuten så blir allt bra och himmelriket infaller likt en religiös uppenbarelse.


 

Att världen inte låter sig förändras med så enkla medel har blivit allt mer uppenbart och skepsis till politiker likt Reinfeldt och hans högerallians har ökat från skepsis till ren misstro då de tror sig ha alla svaren.


 

Politik handlar istället om långsam förändring där lugn och analys av konsekvenserna alltid finnsmed. Orättvisor tas inte bort med radikalismens alexanderhugg oavsett om det är vänster- eller högerradikaler som utdelar huggen.Till sist.......


..........I dessa semestertider blir det sporadiskt mellan inläggen vilket den intresserade läsaren säkerligen förstår.


..........Lyssnar just nu på Ornette Colemans "Free Jazz" & "This Is Our Music" båda från 1961 och Ray Davies lysande "Other People´s lives"


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se      

Svartjobb är en dålig affär

32226-53

FOTO Ingemar E L Göransson

När man jobbade som jag fackligt inom transportbranschen under många år var det vanligt med svarta löner. Det var vanligt att man växlade in övertid exempelvis mot svart ersättning. Det var inget märkligt tvärtom det var legio under 1970 och 80-talen. Jag slutade som åkerichaufför i mitten på 1980-talet så efter det vet jag inte från egen erfarenhet hur vanligt det är idag.

 

Så när jag fick frågan häromdagen på e-posten från en ung kille så det ingen främmande fråga som jag fick utan har fått samma fråga från några andra förut. Varför kan man inte jobba svart. Det är väl ingen som tar någon skada av det. Jag kunde givetvis ha svarat det enkla och självklara svaret – Det är olagligt.


 

På sätt och visst borde det räcka men det blir lite tunt för nästa fråga blir: varför är det olagligt. Det blir lite som det här med fartgränser. Vi vet alla att det är olagligt att köra för fort men flertalet av oss gör det då och då. Det är svårt att motivera sig att hålla rätt fart när man kör en modern bil med ABS-bromsar och diverse elektroniska hjälpmedel som gör bilen säkrare än då hastighetsbegränsningen sattes till 90 eller på en rak lugn motorväg.


 

Så funderingarna kom igång och en inventering av argument tog form. Det första argumentet var det gavs sig självt. Jobbar du svart har du inget skydd mot att bli lurad eller utnyttjad av mindre seriösa arbetsgivare. Du kanske inte får rätt lön, du blir blåst på OB, övertidsersättning och semesterlön eller traktamenten. Mycket pengar som den arbetsgivaren kanske blåser dig på. Inget kul och inget smart.


 

En arbetsplats där man jobbar svart finns säkerligen inget kollektivavtal vilket innebär att du är oförsäkrad om något händer. En olycka kan få katastrofala följder för dig och dina närmaste. Ingen olycksfallsförsäkring, ingen möjlighet till rehabiliteringsförsäkring, ingen försäkring som täcker sjukvårdskostnader eller olyckor i samband med resor till och från jobbet. Ofta är det också så att de ev. privata försäkringar inte gäller om man jobbar svart.


 

Du kan inte heller dra av dina arbetsresor om du pendlar till ett svartjobb. Du riskerar att förr eller senare kommer skattmasen och kollar dig i sömmarna och åtal med sköntaxering och t.o.m. en vistelse innan för gallerförsedda fönster följer.


 

Ett annat viktigt argument är pensionen i framtiden som man skall få ut. Har du inte betalt skatt så får du en usel pension. Det blir bara den lilla folkpensionen (ca 6.000 just nu tror jag). Detta eftersom skattesystemet bygger på livsinkomsten och inget annat. Så, har man inte haft en inkomst får man ingen pension. Visst man kan köpa egen pensionsförsäkring men förr eller senare kommer skattemyndigheten att undra varifrån inkomsterna kommer.


 

Men det viktigaste argumentet är ändå att vi är alla medlemmar av ett samhälle och vi har ett gemensamt intresse att detta samhälle ska fungera. Vi behöver sjukvård, barnomsorg, skolor, universitet, vägar, järnvägar, flygplatser, försvar, rättsystem med domstolar osv. Vi har ett gemensamt intresse av att samhället ska fungera och därmed också ett intresse av att allt detta finns när vi behöver det. Detta är ett skäl om något för att vi solidariskt måste finansiera detta tillsammans.


 

Detta är nog det starkaste argumentet mot svartjobb – vi är alla del i den större levande organismen som kallas samhället. Jobbar vi svart så är det kortsiktigt ganska riskabelt och långsiktigt blir det förgörande för individen och för samhället som organism. Var inte kortsiktigt obetänksamt småsnål och var inte långsikt dumdristig jobba inte svart!


 

Grabben som frågade svarade dagen efter att så här att han inte tänkt på det och skulle fundera på mitt svar innan han någon gång jobbade svart igen.


 

Till sist


   

………var samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin och Metallbasen Stefan Löfvén presenterade regeringens satsning på miljöteknik i tisdags i Motala. I dag en starkt växande exportbransch som omsätter 240 miljarder. Inga låglönejobb utan trygghet utan kvalificerade jobb.


 

………är sommaren är rätt tillfälle att testa ny eller oupptäckt musik på Just nu lyssnar jag på Ornette Colemans otroliga ”Free Jazz” från 1961. Nästan 40 minuters improvisation – lysande och ruggigt spännande musikupplevelse.


 

……… avled hjärnan bakom och grundaren av den nyskapande rockgruppen Pink Floyd – Syd Barrett härom veckan. Efter ett förlorat liv i sinnessjukdom och sviterna av drogerna han tog under mitten av 1960-talet. Barrett var mannen som skapade den märkliga och skrämmande värld som sedan blev Pink Floyds.


 

……….tog även sångaren och Tv-personligheten Freddie Garrity avsked av omvärlden i förra veckan. Garrity tillhörde med sitt band Freddie & The Dreamers de mer framgångsrika banden i den engelska pop-invasionen av USA i mitten 1960-talet. Hans clowneri gjorde honom populär även som barnprogramledare.


 

………Billy Preston, även kallad den femte Beatles-medlemmen har spelat sin sista ton på pianot. Efter en lång karriär tillsammans med artister som Sam Cooke, Mahalia Jackson, Ray Charles, Little Richard och inte minst The Beatles och George Harrison. Mest känd var han för sin millionsäljare ”That´s The Way God Planned It”


 

………den förste som fick ett genombrott i Europa med sin Ska-musik (en föregångare/parallell till reggae) från Jamaica var Desmond Dekker som dog den 25 maj. Han fick en överraskande hit 1967 i England med ”007 (Shanty Town)”, ”Israelites” och ”It Miek”.Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se      


Två månader kvar och det är jämnt

32226-52

Socialdemokratisk båtturné i Nyköping

Foto Ingemar E L Göransson


Om två månader är det val och vi ska bestämma vilken politik som ska bli den vi lever med de kommande fyra åren. Ska vi åter få en borgerlig regering som har som främsta målsättning att försvaga löntagarna och vrida maktbalansen på arbetsmarknaden mer i händerna på arbetsgivarna ,med allt vad det medför av ökad lönespridning och ökande klyftor.


 

Eller ska vi fortsätta på en i grunden reformpolitik där inte bördorna läggs på arbetslösa och sjuka. En politik som behåller maktbalansen mellan arbete och kapital och löntagarnas organisationer inte försvagas.


 

Som det ser ut just nu är det hugget som stucket. Det kan gå åt vilket håll som helst Den ena dagen presenterar Demoskop en opinionsundersökning där vänsterblocket totalt har tappat nästan 10 % på en månad och dagen efter kommer Skop med men som tyder på dött lopp. Att det kommer att bli en strid in på mållinjen är uppenbart. En strid där varje röst kommer att bli betydelsefull.


 

Vad som skrämmer i vart fall undertecknad är den grundideologi som finns hos den borgerliga alliansen. Kläm åt de arbetslösa och sjuka, tvinga dem till underbetalda låglönejobb som röjer vägen för ökad lönespridning och ökade klyftor. Försvaga facken så att de inte klarar att ta upp striden för medlemmarnas intressen och tvinga ett brott mellan fackföreningsrörelsen och socialdemokratin.


 

Ovanpå det så finns en önskan hos alla de borgerliga partierna tt förverkliga sina hjärtefrågor, sänkta inkomstskatter, något slags bidrag för hemmavarande mammor, avskaffade skatter som fastighetskatten, förmögenhetskatten och så vidare. Ingen har väl räknat på hur mycket statskassan skulle förlora på en borgerlig misshushållning på nytt. Spåren från Fälldin och Bildt förskräcker – det var dyrköpta regeringsår.


  

Till sist……..


 

Israel uppförs sig på det sätt som världssamfundet normalt kritiserar när det sker. Övervåldet och det massiva angreppet på Libanon för att slå ut terroristerna i Hizbollah har fått prägel av en kollektiv straffexpedition. Det av krig under så många år plågade Libanon som var på väg att etablerar sig som ett  allt bättre fungerande tolerant flerreligiöst samhälle. T.o.m. turisterna var på väg tillbaka men hela denna positiva utvecklig hotas nu av israelisk ockupation av den södra delen av landet.


 Israel har på några dagar slagit ut alla kommunikation genom urskillningslösa bombraider mot Beirut och södra Libanon. Samtidigt angriper Hizbollah i eftermiddag Haifa och allt fler tecken finns på ytterligare på en upptrappning och hotet om totalt krig i området kan inte bortses ifrån.

 

FN måste agera och USA kan inte längre tyst se på medan Israel gör som de själva önskar.Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se  där jag söker upplysningar om en handfull nära 100-åriga foton!   


Måleri, Lou Rawls och högerns politik

32226-51

En sommaridyll i Stockholms skärgård

FOTO: Ingemar E L Göransson


Att måla är nödvändigt


Jag kommer inte att göra detta igen. Det här är sista gången och jag får en massa hjälp av barnen. Nästa gång får det bli en yrkesman som gör jobbet om så där 8-10 år.


 

Vad pratar jag om; jo, jag målar om huset. Det är 8 år sedan sist och det är 8 år längre in i medelålder med full fart mot ålderdomen. Nästa gång kåken skall ges ny färg och underhåll då är undertecknad farligt nära pensionsåldern.


 

Det är inte utan man funderar när man står uppflugen på skakig ben tre-fyra meter över moder Jord om det är vettigt att göra så här. Att med darrande knän och ben måtta med pensel och samtidigt hålla i en stege och en halvfull färgpyts. Är det vettigt när det finns yrkesfolk som gör det på en femtedel av tiden och till en rimlig kostnad.


 

En målare skulle kanske ta 5.000 kr för att göra hela jobbet och då blev det gjort på några dagar. Själv har jag hållit på nu i snart tre veckor, lite varje dag och tomten ser ut som ett bombnedslag.


 

En yrkesman med kvitto skulle kanske måla kåken för 8-10.000 med material och allt. Vita pengar, kvitton och ett förstklassigt yrkesjobb. Nästa gång blir det så, då ungarna är utflugna Gud vet var och jag är nära, nära pensionen.Upptäck Lou Rawls - En jazzens stora 


En av jazzens största
sångare lämnade oss i vintras. Jag skrev då några korta rader om honom; Lou Rawls. Varför jag återkommer beror på att för några veckor sedan släppte Capitol en samling med det bästa från hans år under 1960-talet på den klassiska etiketten Capitol. En etikett som även hade Frank Sinatra och Nat ”King” Cole.


 

Lou Rawls rörde sig mellan genrer på ett sätt som ingen av hans kollegor på bolaget gjorde. Medan Sinatra och Cole rörde sig mellan jazz och easy listning så grävde Rawls även ner sig i bluesens värld också. Han hade också en bakgrund med samarbete med geniet framför andra Sam Cooke och var väl hemma i gospelns värld.


 

Född 1933 på Chicagos South Side och med en karriär som började redan i slutet av 1940 men som kom att få sin mest lysande kraft under 1960-70-talen. Hans mjuka mörka röst och hans val av socialt medvetna texter kombinerat med vanliga jazz, soul och easy listning och inte minst utflykter i bluesens värld blev Lou Rawls en viktig del av den svarta medvetenheten och identiteten i USA under de här åren.


 

Hans version John D. Loudermilks ”Tobacco Road” är i dag en klassiker i sin beskrivning av livet i ghettot Likaså dess parallell ”Dead End Street” med sin ofrånkomliga monolog.


 

Lou Rawls var även en vänlig själ som efter ett mail från undertecknad skickade både ett signerat foto, ett vänligt brev och senare en personligt signerad julhälsning.


 

Den som inte lyssnat på Lou Rawls kan testa några av de nedan förslagna CD:na.


 

Live (Capitol USA 1966) CD av tveksamt ursprung som jag hittade i USA. Innehåller bl.a. ”Southside Blues” och ”Tobacco Road”


 

Too Much! (Capitol USA 1966) Även denna CD av tveksamt ursprung som jag hittade på samma loppmarknad på Manhattans Eastside. Härligt bluesig platta med bl.a. studioversionen av ”Dead End Street”.


 

The Philly Years (Repertoire Tyskland 1994) En utmärkt samling av Rawls silkesmjuka inspelningar från 1970-talet.


 

Live (Right Stuff USA 1994) Inspelad 1978 med en show som är lika delar philly-soul och jazz.


 

Live at The Century Plaza (Rebound USA 1994) en 1990-talskonsert som visar att fortfarande här är Lou Rawls alldeles lysande sångare.


 

The Best Of Lou Rawls The Capitol Jazz & Blues Sessions (Capitol USA 2006) En utmärkt sammanfattning av Rawls mest kreativa period under 1960-talet. 

Till sist…….


 

……...Det är helt bedrövligt hur ungdomar behandlas av arbetsgivarna i samband med sina sommarjobb. Löner som är ett skämt, arbetsvillkor som strider mot lagen; hot mot ungdomarna; inga raster; alltför få har anställningsbevis osv. Katalogen med brott och utnyttjande av ungdomarna är häpnadsväckande och upprörande. Kom inte och säg att inte facket behövs som en del nyliberaler och högersympatisörer till Reinfeldtalliansen.


 

………VM i fotboll slutade där många hade tippat men bara till hälften. Frankrikes tillvaknade var kanske VM:s mest glädjande sensation och Zidanes uppvaknade gjorde honom till VM:s bäste spelare.


 

………Högerkommentatorer på LOs valblogg vill införa en a-kassa på socialbidragsnivå och ta bort anställningsskyddet i LAS. Jo, det alliansfäderna inte vågar säga för fotfolket fram.


 

 Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se

  

Machiavelli och Fredrik Reinfeldt

32226-50

FOTO Ingemar E L Göransson


Vad är makten värd – hur mycket är vi beredda att betala för att nå makt?. Finns det ett högsta politisk, ekonomiskt och filosofiskt pris vi är beredda att ge för att nå maktens tinnar och få utöva makt? Eller har makten i sig ett egen värde som inte har något pris?


 ”En klok furste kan följaktligen inte och bör inte hålla ord, när detta är till skada för honom och när de skäl som förorsakade hans löften inte längre är för handen. Om alla människor var goda skulle denna föreskrift inte vara riktig, men eftersom människorna är onda och inte är ordhålliga mot dig behöver du inte vara ordhållig mot dem.”
(Natur & Kultur Stockholm 1958 sidan 89)

 

Machiavelli har blivit symbolen för amoralisk och cynisk maktutövning där makten är centrum och inte vad makten skall användas till. Dvs. att de politiska visionerna, ambitionerna, önskan om att förändra får vara andrahandssyfte medan maktutövningen är det primära.


 

Det innebär att ideologi, löftestrohet, politisk linje är inte det viktigaste utan att få utöva makten är det primära.


 

När exempelvis Fredrik Reinfeldt byter fot i fråga efter fråga så sker det för att vinna röster  - underförstått för att vinna det kommande valet. Detta är ingen överdriven beskrivning eller nidbild då Reinfeldts ”nya” moderater har övergivet varje nyliberal eller t.o.m. konservativ uppfattning med det uttalade syftet att nå regeringsmakten.


 

Winston Churchill sa en gång att en del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull. Churchill kunde ha sagt detta med Fredrik Reinfeldt i tankarna men det är ju naturligtvis omöjligt då Churchill inte kunde känna till Reinfeldts existens men som beskrivning på moderatledarens förvandling från nyliberal till vingflöjel är slående. Churchill presenterar en träffande beskrivning av makttrånadens diagnos.


 

Så när partistrategen Anders Borg (m) uppfattar att majoriteten av löntagarna gillar kollektivavtal överger (m) sitt motstånd mot kollektivavtal. När (m) inser att majoriteten av väljarna omfattar den generella välfärden så överger man sina tankar om att överge den generella välfärdspolitiken.


 

Likaså när man inser att för den borgerliga alliansens enighet och för att hålla sig väl med den starka lobbysammanslutningen Villaägarna är fastighetsskattens avskaffning nödvändig och en eventuell framgångsfaktor för att tippa över giriga eller snåla villaägare till sin vågskål. Då glömmer Reinfeldt sina uttalande på partistämman där han var absolut motståndare till att ta bort fastighetskatten om det skulle drabba vård, skola och omsorg. Nu står moderaterna bakom ett förslag som genomfört betyder att ca 30 miljarder kronor kommer att saknas i statskassan 2008.


 

En sak är kompromisser, det måste alla politiker göra. Men ett parti eller en rörelse som överger och byter ståndpunkt enbart för att tillfredställa en verklig eller inbillad opinion är inte själv trovärdig som politisk kraft. För jag som väljare kommer naturligtvis till sist fråga mig kan jag lita på någon som inte hyser någon bestämd uppfattning utan låter sina övertygelser helt styras av önskan om att öka chansen till maktutövning för maktutövningen skull.


 

Vad vi ser i årets val är just detta. Hur ideologi och politik har fått ge vika för röstmaximering och strävan efter makten som sådan. Vad och varför lämnas dock väljaren och medborgarna helt utan kunskap om. Tragiskt, skrämmande och avslöjande.


 

Till sist…….


  

……...Frankrike gick vidare till final i fotbolls-VM efter en i mitt tycke ganska tråkig och andefattig match. Finalen på söndag lovar tyvärr att bli en taktisk seger med en gigantisk kamp på mittfält och inte alltför publikfriande anfallsspel. Hoppas jag har fel!


 

………denna sommar verkar vara dystopisternas högtid. Först kom Johnny Cash med "America V A Hundred Highway". En CD gjord i dödens väntrum och nu har också Scott Walker släppt sin nya ”The Drift” som är en mörk resa i ett skrämmande och förvridet universum där både Bosnien-Hercegovinas blodiga 90-tals historia och Mussolinis älskarinnas dödslängtan får plats till en musikalisk bakgrund som liknar ett Velvet Underground med dödslängtan. En av de märkligaste, originellaste och mest spännande CD på länge.Besök för övrigt gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se    

Israeliska övergrepp och en populistisk höger

32226-49

FOTO Ingemar E L Göransson

Israel bryter mot folkrätten och tillämpar kollektiva bestraffningar. Det har skett förut och det sker på nytt nu i fotspåren på den kidnappade israeliske soldaten Gilat Shilat. Angreppen på den palestinska civilbefolkningen ligger helt i linje på den militant politik som Israel har fört under ett antal år.


 

Man använder metoder som för tankarna till övergrepp som Song My i Vietnam, händelser som sker i dagens Irak och tyvärr påminner till viss del om vad som skedde av övergrepp mot en försvarslös befolkning i Tyskockuperat områden i exempelvis Polen under andra världskriget.


 

Brotten mot folkrätten måste alltid fördömas oavsett vem som görs sig skyldig till dessa avskyvärdheter. Den svenska regeringens tystnad är skrämmande och oförlåtlig. Istället för att försöka påverka parterna i denna våldsspiral som aldrig verkar ta slut så hukar regeringen och utrikesdepartementet är mål tysta.


 

Våld måste alltid fördömas och inte minst våld från en regering som ockuperar stora landområden som Israel gör måste få veta omvärldens motstånd mot sin politik.

 


Högeralliansen har kommit överens om att slopa fastighetskatten. Till glädje för Djursholmsborna, Lidingös villaägare och alla andra som gjort stora vinster på de gångna årens ökade huspriser.


 Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att ” varje slopad krona från fastighetsskatten är en slopad krona för vård, skola och omsorg” men som Reinfeldt nu säger ”att man måste väga olika saker mot varandra”. Konsekvens i högeralliansens politik har aldrig varit deras starka sida och Reinfeldt har nu satt ett nytt rekord i vindflöjelpolitik.

 

Allt med syfte att röstmaximera och vinna valet. Det är möjligt att detta nya utspel från alliansen kan få det jämna läget att tippa över till alliansens fördel. Men då har valet vunnits på årets dyraste valfläsk 5 miljarder som är statens inkomst på fastighetsskatten. Vem betalar? Vård, skola omsorg, ännu högre a-kassa, mer avgifter osv. Vem vet och inget svar är att vänta heller!Kort sagt: Ingen kullerbytta, ingen ändrad ståndpunkt är omöjlig bara det är möjligt att vinna någon liten egoist någonstans för att uppnå regeringsmakten. Inte undra på att politikerföraktet växer!Till sist……

 ………i kväll är det den första semifinalen i fotbolls-VM Tyskland möter Italien. En rysare där inget är säkert. 


 Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se


Man ska svara på brev

32226-48

Kollektivavtalens framtid med Reinfeldt?

FOTO Ingemar E L Göransson


”Varför får vi inte svar på våra brev till den borgerliga alliansen om arbetslöshetsförsäkringen?”


 

Så skriver LO:s ledning till de borgerliga partiledarna som en uppföljning på det öppna brev som skrevs i september och sedan upprepades i december förra året. Skälet varför LO-ledningen tar sig mödan att begära de borgerliga på besked är naturligtvis för att a-kassan är för den vanlige LO-medlemmen av största vikt.


 

Det handlar om att få besked om vad som kommer att gälla efter ett eventuellt borgerligt regeringsövertagande efter valet i september.

 

Kommer a-kassan att vara kvar i facklig regi och vilka regler kommer att gälla. eller ska en eventuell borgerlig regerings första åtgärd bli att socialisera fackens a-kassor? Hur blir det med nivåerna och framför allt vad kommer att ske med balansen mellan parterna på arbetsmarknaden där kollektivavtalen utgör grunden för förhållandet mellan parterna.


 

Fördelen med kollektivavtalen är att uppkomna tvister kan lösas på eller nära arbetsplatsen. Inte heller är det oviktigt att avtalen därigenom anpassas till olika branschers villkor.


 

Men hela denna delikata balans är beroende av jämstarka parter och att parterna är fristående från staten. Men ska man tro de uppfattningar som enskilda partier eller talesmän lagt så är i vart fall vissas i alliansens ambition att försvaga löntagarna.


 

Så det finns grund för LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson och chefsekonom Dan Andersson ställer frågan igen: Vad vill alliansen med arbetslöshetsförsäkringen och varför svarar ni inte på LO:s brev?


 

Skälet kan bara vara två: att man inte vill tala om vad man vill göra då det skulle kosta röster bland LO-medlemmar och eller de fyra allianspartierna inte är överens och det vill man för allt smör i Småland inte visa upp för presumtiva väljare.


 

Oärligt, fegt eller bara ren valtaktik – kanske allt men att förvänta sig att Reinfeldtska högeralliansen skulle låta bli a-kassan är nog ett dåligt stalltips. Med erfarenhet hur borgarna diskuterar om a-kassan och de arbetslösas situation och om hur man ser på facket och facklig verksamhet så är det troligt att tuffa tider stundar med en högerregering.


 

Vi vet att den borgerliga uppfattningen är att facket har för stor makt och man vill reducera den till förmån för arbetsgivarna. Så har man alltid tyckt och inget tyder på någon ändrad uppfattning. Att Maud Olofsson vill ta bort kollektivavtalen för ungdomar vet vi också och vilken grupp på arbetsmarknaden blir nästa målgrupp mauderaterna? Invandrare, kvinnor med småbarn, äldre män med ont i ryggen osv. När man börjar repa upp kollektivavtalen i ena ändan så går det snart maskor som sliter itu hela kollektivavtalssystemet.


 

Kommer något svar på Håkanssons och Anderssons öppna brev? Det är nog inte troligt men jag kan ha fel!


 

Till sist…..

 

………AMS-chefen Bo Bylund vill öka styrning av ungdomars utbildningsval. I en artikel i DN den 28 juni signalerar han att AMS mer aktivt skall försöka styra utbildningsvalen mot arbetsmarknadens behov. Bra det behövs inte fler TV-hallåor, mediamänniskor utan fler plåtslagare, styr- och reglermekaniker, svetsare och andra mindre glamorösa men nyttiga yrkesmänniskor. Det märkliga är att ingen har reagerat på hans artikel som är det vettigaste som kommit från AMS på länge.


 

………Denna politikens Skenninge Marken pågår denna vecka i Visby, dvs. Almedalsveckan. Utspelen kommer att hagla och ett av de senaste är ett påplussande från Reinfeldtalliansen av (s) förslag till tandvårdsreform. Det var bara några månader sedan då samma allians angrepp regeringen i frågan och kallade regeringens förslag för ansvarslöst. Vadå, valfläsk?!


 

………Fotbolls-VM blev fotbolls-EM när både Argentina och Brasilien förlorade sina kvartsfinaler. Jag sätter mina pengar på Tyskland men hoppas med hjärtat att Frankrike vinner med det spel de har visat upp i de två senaste matcherna.


 

………Johnny Cash American V – A Hundred Highways (Lost Highway CD) är bland det mest rörande och på många sätt plågsamma jag hört på länge. Ett minnesord över giganten som gick sin egen väg. Sårbar, grubblande människa som på detta postuma mästerverk väntar på det oundvikliga. Ett värdigt slutord och må The Man In Black le i sin himmel.


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se    

RSS 2.0