Folkpartiets grumliga röstfiske

32226-47

Sydengland 1970-talet

FOTO Ingemar E L GöranssonAlla människor skall behandlas lika – ingen för mer – ingen för mindre. Det här är en av portaltankarna i fackets arbete och verksamhet. Det innebär också att alla skall bidra efter förmåga till det gemensamma samhället vi lever i – och få det stöd som vi alla kan och behöver i olika skeden av livet. Det gäller skola och utbildning, det gäller vård och omsorg där vi som barn behöver stora omsorger och får också ta del av vårdens resurser. Det gäller inte minst när man blir äldre då kroppens degenerering sakta men säkert tar sin tribut med en ofta försämrad hälsa och krämpor som sätter in.


 

Det är också viktigt att samhället och vi som medborgare visar hänsyn och tolerans i vårt förhållande till våra medmänniskor. Att acceptera att vi inte är alla lika och att vi har våra egenheter. Att visa upp en generös attityd och en nyfikenhet på det och de som vi lever under så kort tid tillsammans med.


 

Medborgarskapet är egentligen en konstruktion som inte har speciellt mycket med människors förhållande till varandra. Medborgarskapet i ett land eller en nation har inget med hur vi ska förhålla oss till våra medmänniskor över lag. Vi har alla gemensamt en och samma konstruktion vad det gäller kroppens funktioner, vi har två ben, två armar osv. Människan oavsett hudfärg, etniskt ursprung, längd, vikt, utseende o.s.v. ett och samma släkte. Det som egentligen mest skiljer oss åt är olika levnadsvanor, kulturmönster och därmed också religion och språk.

 


En kulturvetare kan
förklara detta väsentligt bättre än undertecknad. En läkare kan däremot inte skilja en afrikan från en lett, en norrman eller en svensk. Inget skiljer vad det gäller fysiken, matspjälkningen, rörelseapparaten, hjärnans konstruktion osv.


 

Nu finns det politiker som vill låta kulturarvet styra hur vi ska förhålla oss till varandra. Att låta exempelvis religionen uppdela människosläktet i acceptabelt, tolerabelt eller ta avstånd ifrån är egentligen inhumant och förlov sagt ganska korkat. Rädslan för den muslimska trosbekännelsen som sprider sig i västvärlden har stora likheter med det agitation som den katolska kyrkan använde för att rättfärdiga korstågen och Jerusalems ”befrielse” för tusen år sedan.


 

En annan sådan här måttstock har blivit synen på språket. Man måste kunna tala svenska för att bli svensk medborgare hävdar Folkpartiet och Leijonborg sitter på en presskonferens tillsammans med den gamla f.d. maoisten Mauricio Rojas och med allvarliga miner säger att ett språktest måste till för att bli svensk medborgare.


 

Det dyker då upp ett par problem med detta resonemang. För det första vad är en acceptabel språkkunskap för att då bli aktuell för denna ynnest och vem skall sätta upp kriterierna?


 

För det andra vad gör vi, med alla som vi inte påstår att vi inte förstår idag? Tornedalningar, östgötar utanför Mjölby, vissa skånska dialekter, gotlänningar osv. alla de svenskar som talar starka och tydliga dialekter som många gånger är svårare att förstå än invandrare som bryter på olika språk. Vete attan om jag skulle bli svensk medborgare med Leijonborgs språktest med den Linköpingsdialekt som jag talar.


 

Men låt oss lämna raljansens scen och vara allvarliga. Folkpartiets förslag är inte ett seriöst försök att integrera utan ett oblygt röstfiskeri som gick bra förra gången och kanske går återigen. Förslaget är också en gruvlig och enkelriktad skuldbeläggning på invandrarna då språket får bli den allt överskuggande orsaken till bristerna i integrationen.


 

Detta, då orsaken långt mer ligger hos oss som redan har vunnit ynnesten att vara medborgare och vår intolerans mot hur andra behandlar eller använder svenskan. Likaså lägger det skulden på invandraren för att det finns fördomar om deras kompetens, kunskaper och förmåga att ge ett bidrag till vårt gemensamma samhälle. Politiken skall inte stryka fördomar och bigotteri medhårs utan ta strid med sådana tendenser.


 

Folkpartiet fiskar i fördomsfullhetens avloppsdiken med sitt språktest. Det gillas säkerligen av högerextremister i Sverigedemokraterna, halvfulla gaphalsar på kräftskivor eller kostymnissar med främlingsfientliga åsikter. Det gillas säkerligen av den obetänksamme som låter reptilhjärnan styra före förnuftet.


 

Folkpartiets språktest är ett skamligt förslag som tar fokus ifrån kärnfrågan; hur ska vi gemensamt åstadkomma att alla människor behandlas lika – ingen för mer – ingen för mindre. Men den tanken har Leijonborg redan för länge sedan lämnat för röstmaximeringens princip!


 

Till sist……


 

……………börsdirektörerna ökade sina löner förra året med hela 16 %. Man kan alltid skylla på styrelserna, marknadsläget, hotet från utlandet eller väderprognosen. Till syvende og sidst handlar det om börsdirektörernas girighet!


 

……………101 fackligt aktiva krävde igår på Aftonbladets debattsida att Svenskt Näringsliv byter spår och bidrar till att skapa 500.000 nya jobb – vad säger Urban Bäckström som Sverige med honom som statssekreterare förlorade 468.000 jobb?


 

……………AMS vill starkare styra ungas utbildningsval för att pressa tillbaka arbetslösheten. Generaldirektören Bo Bylund är äntligen på rätt spår. Sverige behöver inte fler TV-hallåer och mediafolk utan fler elektriker, styr och reglermekaniker och andra mindre glamorösa yrkesmänniskor.


 

……………Idag släpps den sista (?) av de av Rick Rubin producerade Johnny Cash American V: A Hundred Highways album. En döende mans testamente – jag rusar till skivaffären.

  

Arbete åt allt fler

32226-46

FOTO Ingemar E L Göransson

Midsommarhelg och mycket fotbolls-VM. Vad ska man säga? Sverige förlorade rättvist mot ett på de flesta punkter bättre Tyskland. Argentina vann efter stora problem mot ett väsentligt bättre Mexico än man kunde vänta.

 

Vad som kan irritera är den brasilianske domarens agerade under Sverige-matchen där han släppte ett antal frisparkar på exempelvis Ljungberg och i vart fall minst en straff. Sedan ser det illa ut när en domare flinar när han visar ut Teddy Lucic efter en tveksamt gult kort. Eller ännu mer när man kan uppleva domaren som en tolfte tysk utespelare. Hur som helst Sverige kunde inte vinna matchen. Inte bara var statistiken (inte en vunnen VM-match sedan 1958) utan tyskarna var helt enkelt för bra.

 

Hur som helst matchen mellan Tyskland och Argentina på fredag blir inte så lite den i vart fall moraliska VM-finalen.

 

Det engelska landslaget har inte varit till någons glädje i vart fall om man gillar fotboll. Ecuadors insats måste också i matchen England – Ecuador räknas som lika dålig som hela den urtrista, oinspirerade matchen blev. Kanske den sämsta åttondel någonsin!

 

Man kan inte annat än lida med australiensarna efter deras förlust i de absolut sista sekunderna. Hur som helst behöver de inte skämmas för sin insats. De har glatt med sitt spel och sin inställning.

 

I förra veckan publicerade både SCB och AMS siffror över respektive befintlig arbetskraft och registrerad arbetslöshet. Den ena siffran visar på en arbetslöshet inräknat i åtgärder på närmare 8 % medan AMS siffror visar på en öppen arbetslöshet på 4,2 % samt åtgärder på 3,2 % sammanlagt 7,4 %. En förfärande hög siffra men samtidigt finns det positiva sidor. Antalet lediga platser slår rekord och hittills i år har över 300.000 nya jobb anmälts vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året.

 

Ett annat tecken på att det går rätt är att långtidsarbetslösheten bland ungdomar är nere i den lägsta siffran sedan 1990; 1500 personer. Som sagt det går åt rätt håll men mycket är kvar till full sysselsättning. Men statistiken visar på ett stort, närmast fundamentalt problem som Reinfeldtalliansen har. Sysselsättnings och arbetslöshetsargumentet håller på att vittra sönder medan jobben kommer tillbaka och detta trots att ingen har försämrat anställningsskyddet och löntagarnas rättigheter.

 

LAS-gnället möter sitt exit p.g.a. verkligheten inte följer domedagspredikningarna som kommer från Reinfeldt och hans tre apokalypsens ryttare.  Högerns politik att hota med katastrofens rand och måla upp svenska folket som ett folk av antingen bidragstagare eller utestängda stackare som får försörjas av ett fåtal som dignar under skatteokets förtyck  har misslyckats.

 

Till sist……

 

……...besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se

 

……...vad jag blir trött på Telias bredband – det går ner gång efter gång på kvällarna. Har någon något tips varför.

  

Med stetsonhatt och kravatt - Funderingar kring midsommar

32226-45

Författaren i sin stetsonhatt
FOTO: Eva-Lotta Göransson

”Med Stetson hatt och kravatt” sjöng Hasse & Tage för många år sedan i 88-öresrevyn. Med stetsonhatt det låter något det. Om man tittar på fotografier ända fram till mitten av 1960-talet så är ingen barhuvad. Från 14-årsålder så hade nästan alla manliga medborgare hatt. Det var en signal att nu var du en vuxen man.

 
Jag använder hatt och har gjort det till och från sedan början av 1990-talet. Inte för det coolt (men det är det också) utan för det är den ultimata huvudbonaden. Skyddar mot brännande sol, skyddar mot hällande regn och är skönt att ha på huvudet när det blåser även om man ibland får hålla i hatten.

 
Den som använder hatt i dag får stå ut med blickar och inte minst med korkade skämt som har du glömt hästen eller ”Hey cowboy!”. Men skit i det jag gillar att bära hatt och är i ett gott sällskap alltfler blir vi i denna än så länge dock exklusiva skara. Men det är många som inte vågar att ta detta utmanade steg – att bli hattbärare!

 
I dag kommer jag nog att ta min stetsonhatt midsommar och allt som det är!

 
De engelska musiktidningarna Mojo och Uncut är två lysande exempel på musikjournalism på en nivå vi aldrig ser i Sverige. Intressanta essäer om artister och deras verk, initierade recensioner och andra artiklar som fördjupar nöjet med att lyssna på musik. Men inte nog med detta varje nummer skickar med en CD med musik som ofta är vald med stor omsorg oavsett om det är för att ge exempel och illustrera det man skriver om eller rent tematiska samlingar. Ibland t.o.m. tidigare inte utgivna spår eller för tidningen speciellt inspelade spår.

 
Ett av de mest spännande projekten på länge är det senaste där The Beatles Revolver album har nyinspelats med dagens artister. Fantastisk bredd och spännande covers som ger Beatles-originalen en ny dimension när albumet från 1966 fyrtio år senare är i högsta grad levande. Köp senaste numret av Mojo och hör hur Revolver skulle kunna ha låtit om det hade spelats in 2006 och inte 1966. Förbluffande bra!

 
Midsommarafton med sedvanligt midsommarväder – dvs. regn och sol omväxlande. Ett litet tips till snapsen ikväll Throndhjem Akvavit eller Bommerlunder. Den första är en norsk fruktig och mild kryddad snaps från Trondheim med Bommerlunder är en nordtysk från Flensburg även den en mild kryddad snaps med en något lägre alkoholstyrka (38 %). 

 
Till detta testa den utmärkta brittiska bittern Brakspear som säljs som folköl. Rejäl smak och en liten smaksensation faktiskt. Och kvällens whisky varför inte en liten Bowmore Enigma 12-årig singlemalt och njuta av havsdoften från de inre Hebriderna blandas med smak av sherry och honung.

 
I morgon gäller det för Sverige att vinna över Tyskland. Ingen lätt uppgift men inte omöjlig. Sverige har ingen press som tyskarna har. En tysk förlust vore lika med nationell katastrof och glöm inte sommaren 1994 hur det gick då. Men jag måste säga mitt favoritlag är Australien som spelar en brittisk fotboll på det sätt som engelsmännen själva har glömt bort. Även om de uppskrivna bortskämda miljonärerna är duktiga så är det ett ljusår ifrån det hjärta som grabbarna från down-under visat under VM. Matchen mot Kroatien är en av de bästa och dramatiska fotbollsmatcher jag någonsin sett – underbart att se. Jag hoppas att australienserna går långt, långt med den inställning och det hjärta de visar!

 
Dagens blogg innehåller inget om politik – inte för att det inte finns att skriva om men jag börjar bli så förb*nn*t trött på gnällspikarna på den borgerliga sidan. Deras verklighetsuppfattning gör att man kan tro att vi lever i en totalitär bananrepublik där folket svälter och tigger på gatorna! Önskar du käre läsare en sådan diet så länka över till LO:s valblogg där högerskribenter tar ära och redlighet av LO:s bloggare bland annat undertecknat. Här kan man bli kallad för det mesta och politiken är i kommentatornas värld en enkelriktad gata, och det kan inga hur starka än de är, argumnet ändra på.

 
För övrigt har det gjorts en större uppdatering på min hemsida där ett stort antal fotografier från arbetlivet för 30 år sedan har lagts ut som i går. Fotografier som jag själv inte hade sett då de aldrig kom över negativstadiet. Ett unikt dokument av arbetslivet på ett åkeri för 30 år sedan.

 
Trevlig midsommar och kör nyktert!


Tål Skattebetalarnas Förening verklighetens ljus

32226-44

FOTO Ingemar E L Göransson

Jag fick ett brev härom dan. Det var ett frieri, ett frieri till egoismen och egennyttan. Brevet var från Skattebetalarnas Förening, detta gnällspikarnas och skattekverulanternas egna kotteri. Med enkla intill infantilitet gjorda beskrivningar om hur samhället i allmänhet fungerar och i synnerhet vart skatten går.

 


Inte ett ord
om vad skolan kostar, universiteten, äldrevården, omsorgen och sjukvården, försvaret, demokratin, infrastrukturen, pensionerna osv. Inte ett ord om att allt detta kostar pengar och att det blir både billigare och enklare när vi solidariskt efter förmåga bidrar så att alla kan få del av det de behöver vid olika skeden av livet.


 

Istället skriver de behöver vi 250 myndigheter i Sverige och så väljer man två för flertalet okända myndigheter; Handelsflottans kultur- och fritidsråd och Nordiska Afrikainstitutet.

För den som vill ha reda på vad Nordiska Afrikainstitutet gör se http://www.nai.uu.se/  eller under vad Handelsflottans kultur- och fritidsråd gör http://www.seatime.se/ . Medan NAI forskar kring det moderna Afrika och HKF ser till att svenska sjömän får tidningar, post och böcker ut till båtarna och ser till att det finns vettig sysselsättning för lediga sjömän var än de kommer runt jorden.


 

Det är lätt att vara populist och vädja till de giriga och egoistiska egon men det är svårare att inse att ett samhälle byggs bäst i solidaritet inte av en samling människor som ser till sitt eget kortsiktiga bästa. Skattebetalarnas förening står för de sämsta sidorna hos skattekverulansens värsta.

 Den som vill läsa mer om socialpolitik och skatterna som gemensam finansiering kan läsa på min hemsida uppsatsen Välfärd för alla eller välstånd för få  Till sist…..


 

………Fotbolls-VM fortsätter och Argentina och Spanien imponerar mest i mina ögon. Kul och fartfylld fotboll med teknisk briljans. Även Tyskland imponerar med sin effektivitet. Vete attan om inte Argentina går mot ett nytt guld!?

 


………opinionsmätningarna fortsätter att vara mer frekventa än sommarskurarna. Ett är klart och det att inget är klart. Persson har medvind och Reinfeldt har uppförsbacke.


 

………Persson ompröva inställningen till kärnkraften – låt inte en mer än 25 år gammal folkomröstning styra 2006.


 

………Över 1200 mail kom till fackets hjälptelefon första helgen den var öppen. Ungdomarnas frågor gällde löner, arbetstider och annat. Säg inte att det inte finns behov av fackligt arbete bland ungdomar. Telefonnumret är 020-560056 för att få hjälp om du är ung och ny på jobbet!


 

………Tredje säsongen av På spaning i New York har släppts på DVD. Så bra att det inte är sant – en äkta New York-stämning, bra skådisar och lysande manus!


Som sagt besök gärna min hemsida


Borgerliga trollkonster

32226-43

Illusionisten Joe Labero kan lura vem som helst, men se upp med Reinfeldtallianens trollkonster med arbetslöshetsstatistiken.

FOTO Ingemar E L Göransson

Det finns ett enkelt sätt att ljuga trovärdigt. Det är att använda sig av statistiska utsagor. Ett exempel på detta har vi sett i exercisen med arbetslöshetsstatistiken. AMS påstår att arbetslösheten sjunker och att allt fler får jobb medan Reinfeldt-alliansen påstår tvärtom att den är högre än någonsin trots nästan rekordartad tillväxt.

 
AMS siffror är baserad på registrerad arbetslöshet, dvs. AMS egen statistik där Kalle och Stina som är inskrivna som arbetssökande. Likaså AMS skiljer mellan öppet arbetslösa och de som är åtgärder. Så det innebär om du är under utbildning till ett nytt jobb, har praktik, plusjobb eller andra åtgärder så registreras det som under åtgärd. Rimligt, eller hur? AMS registrerar faktum och inget annat.

 
När Reinfeldt & Co påstår att arbetslösheten är mer än dubbelt så stor som AMS, dvs 8,6 %  medan AMS registrerar en öppen arbetslöshet så är den på 4,2 %. Detta baserar sig på Eurostats statistik. Visst det låter bestickande eller hur. Vän av ordning anar nu ugglor i mossen på grund av den stora skillnaden.

 
Egentligen är jämförelsen meningslös och den är allra minst missvisande för att inte säga förvillande. Vilket kanske till och med är syftet. Häng med nu!

 
Eurostat bygger sin statistik på arbetskraftsundersökningar i respektive land. Dvs. man frågar x antal personer om de är arbetslösa eller sysselsatta. I Sverige frågar SCB ca 20.000 personer om detta men med en metod som inte är jämförbar med övriga Eurostatländer. Dvs. redan här blir Sveriges siffror inte jämförbara med resten av Europa. Orsaken är att SCB bytte förra året metod som första europeiska land.

 
Inte nog med det, Eurostats siffror innehåller också alla studerande som aktivt söker jobb medan de pluggar. Exempelvis läkarstuderanden som söker jobb för att finansiera sina studier blir då arbetslös vilken han eller hon inte är i AMS statistik utan ses som inte stående till arbetsmarknadens förfogande.

Joe Labero lägger dimridåer för att lura sin publik och vi älskar att bli lurade. Men när borgerligheten försöker lura oss genom sina av statistik tillverkade dimmridåer så är det oärligt, bedrägligt och falskt.
 
Detta innebär att jämföra AMS arbetslöshetssiffror med Eurostat blir som att jämföra hastighetsbegränsningar i kilometer med engelska eller amerikanska miles. Man måste förstå och begripa skillnaden för annars blir det helt åt skogen. Det enda syftet att använda Eurostats siffror som borgerligheten gör är att förvirra och vinna enkla politiska poäng genom att ljuga utan att för den skulla fara med osanning. Politiskt klandervärt men ett mått på vilka ambitioner som får råda; strävan efter makten eller sanningen.

 
Till sist……

 
………Brottskod förvunnen återkommer på TV. Eftersom SvT helt obegripligt släppt den utmärkta serie så börjar den på söndag i TV5. Missa inte!

 
………fotbolls-VM fortsätter med att inga av de stora anstränger sig för mycket. Bästa matchen hittills var när Australien vann över Japan. Underhållande, spännande och offensiv rolig fotboll.

 
………Lyssnar på Morrissey – Live At Earls Court. Utmärkt platta väl värd båda öronen.

 
………3 månader till valet och förtroendet för regeringen ökar medan Reinfeldts allians börjar bli allt mer tilltufsad. Väljarna inser allt mer vad en högerregering skulle betyda .- klokt!

Besök gärna min hemsida där det skett en hel del uppdateringar www.kulturochpolitik.se !Fotbolls-VM, fildelning och jazz

32226-42

FOTO Ingemar E L Göransson

Jaha, det var det igång. Dvs. världen största idrottstävling fotbolls-VM. Två dagar av fotboll men vilket lag framstår som det bästa hittills? Jo, Ecuador med deras starka försvar och giftiga kontringsspel. Tyskland – läcker som ett såll i försvaret, England spelar så tråkigt som bara dom kan, Sverige omständligt och faller in i Trinidads lusspel.

 
Vi som älskar fotboll får hoppas på bättre spel i de övriga grupperna för inget av laget som hittills visat upp sig 20.00 lördag är värda att gå vidare – i vart fall inte med det spel som hittills presterats.

 
Fildelningsdebatten fortsätter och framstår som vindflöjarnas paradis. När kritiken mot fildelningslagen från juni 2005 blir allt starkare så byter flera partier uppfattning för att vinna de kritiska rösterna från ilskna ungdomar. All visste att de skull bli så här för om man stiftar en lag så skall polisen naturligtvis försöka upprätthålla den annars är det meningslöst att stifta lagar. Lagar som inte upprätthålls banar väg för laglöshet och brist på respekt för lagstiftningen och det juridiska systemet. Å andra sidan skall aldrig samhället stifta lagar som man inte kan upprätthålla.

 
Ett exempel på detta är när man satte bötesstraff på att gå mot rött. Idag är det väl ingen som bryr sig om den lagen när man står vid en öde gata och har rött – å andra sidan ingen polis skullle rapportera dig för slikt brott.

 
Fildelningsproblematiken handlar ytterst om att upphovsmännen skall få betalt för att vi skall ha rimliga förutsättningar för ett levande kulturliv. Hur det sker är av mindre intresse faktiskt! Men det borde man tänkt på innan man skriv in EU-direktivet om upphovsrätten som svensk lag.

 
Den jazzintreserade bör skynda till skivaffären och inhandla Thelonius Monk Quartet with John Coltrane At Carnegie Hall (Blue Note/Thelonius records). Den legendomsusade inspelning som ingen har hittat sedan 1957 hittades för något år sedan på fel ställe i en omärkt kartong och har nu nått publiken. Ett msäerverk av två av jazzens stora innovatörer och genier. Lyssna, njut lägg dig i solen och bara ta emot detta helt fantastiska juvel i jazzens historia.

 
Apropå fynd, jag hittade bland alla foton och andra papper som varit försvunna i årtionden. Austin A30 Sevens instruktionsbok. Denna lilla pärla från bilismens historia är en riktig udda fågel. Vill du läsa den så finns den på www.kulturochpolitik.se (se Volvo Amazonsidan) och som en pdf.
 
Nä, är det dags att titta på Argentina och hoppas på bättre fotboll, eller hur!

 
 
 

Politik, fildelning, maskinkrossare och anarkister

32226-41

FOTO: Ingemar E L Göransson

De senaste dagarna har debatten om fildelning tagit ny fart. Orsaken är givetvis polisens och åklagarnas nedslag mot ”The Pirate Bay”. I kölvattnet på den har anklagelser haglat från olika håll och de flesta har varit riktade mot justitieminister Thomas Bodström. Anklagelser om eftergivenhet mot USA, registrering av medborgarna osv. Samtidigt som det har kommit fram besvärande uppgifter om ”The Pirate Bay” att indirekt varit finansierat med hjälp av pornografivinster och haft samarbete med högerextremister. Likaså är uppgifterna att Anti-pratbyrån skall ha 400.000 svenskar registrerade i ett eget register uppseendeveckande.

 
Nu tror jag inte justitiedepartementet är så obetänksamma att de tar order från USA och allra minst tror att justitieministern som högst ansvarige politiker för rättssystemet och rättsäkerheten låter sig luras in i en sådan fälla.

 
Däremot är jag inte förvånad om ultraliberaler kan mötas som såta vänner med högerextremister och låta sig finansieras med porr-pengar. Detta då egoismen och en närmast anarkistisk och absurd syn på frihetsbegreppet är dem nästan gemensam. Är dessa uppgifter riktiga, bekräftades i Aftonbladet i går för övrigt, så är också trovärdigheten för ”The Pirate Bay”:s helt försvunnen.

 
Sakfrågan kvarstår i alla fall. Hur ska legitima intressen från musiker och upphovsmän kunna mötas samtidigt som den nya tekniken gör det möjligt att sprida musik, film och böcker till var och en med en dator och en Internetuppkoppling. Problemet, eller snarare utmaningen, försvinner inte för att den sent uppvaknade industrin inser att den är på efterkälken.

 
Nöjesindustrin har på ett sätt sig själv att skylla när den satt sig i en situation där man i dag likt maskinkrossarna i Englands textildistrikt krossade maskinerna på 1800-talets mitt försöker krossa den moderna tidens maskiner – IT-teknologin. Maskinkrossarnas möjlighet om att stoppa utvecklingen var lika illusorisk som dagens nöjesindustris förhoppning om att vrida klockan tillbaka till tiden före Internet.

 
Tekniken finns idag, vanan att ladda ner finns hos en hel ungdomsgeneration och vi har fått en situation där en undergroundekonomi hotar på sikt hela nöjesindustrins existens på grund av dess senfärdighet och ovilja att förändra sitt arbetssätt. Bristen på insikt och anpassning till de nya möjligheterna har blivit nöjesindustrins kvarnsten. Tyvärr drabbar det kulturarbetarna, musikerna, konstnärerna och filmmakarna med en oanad och destruktiv kraft.

 
Hur skall man då bemöta och inrätta sig efter verkligheten? Finns det en framtid för nöjesindustrin över huvud taget? Faktum är att allt fler musiker har börjat att helt enkelt vända ryggen åt industrin och själva distribuerar sin musik genom betalfunktioner på nätet. Författare har också börjat att själva distribuera sina verk, över nätet eller som Jan Guillou och andra som startade Piratförlaget för att få makt över sina egna böcker. Det finns idag diskussioner bland yngre svenska författare att börja låta sina böcker laddas ner istället för att trycka dem eller både och.

 
Att stjäla andras verk som en oreglerad fildelning innebär är inte acceptabelt. Det är ojust mot upphovsmännen, musikerna och författarna. Det kommer att omöjliggöra deras försörjning på sikt och innebär att kulturen blir än mer trängd än den redan är. Men samtidigt kan det inte vara samhällets främsta sysselsättning att jaga 15-åringar som laddar ner låtar från nätet. Det kan inte heller vara acceptabelt att som Anti-Piratbyrån bygga upp ett hemligt register där 400.000 svenskar finns registrerade. Och det kan inte heller vara okay att finansiera fildelningsverksamhet med hjälp av prostitution och pornografi.

 
Naturligtvis blir hackares angrepp på regeringens och polisens hemsidor ett allvarligt säkerhetsproblem som man bara inte kan avfärda med en axelryckning. De flesta håller säkerligen med om detta. Samhället kan aldrig tillåta en utveckling som leder till anarki. Inte heller kan samhället frånta en grupp arbetande människor deras levebröd som kulturarbetarna riskerar om inte tekniken används på ett för kulturarbetare och konsumenter vettigt sätt.

 
Vi behöver inga maskinkrossare lika lite som ett gäng anarkister.  Men vi behöver kulturen för det är den som skiljer oss från djuren och gör oss till samhällsmedborgare.

Glöm inte att besöka min hemsida www.kulturochpolitik.se !
 
 


Medeltidens eller 2000-talets skola

32226-40

Hildur Göransson, min mormor, gick i varannandagsskolan i slutet på förr-förra seklet. Hur mycket i grunden har skolan egentligen förändrats sedan dess? Bilden är tagen ca 1975 då Hildur var över 80 år.

FOTO Ingemar E L Göransson

Bild ett:

För någon vecka sedan såg jag på nytt den mästerliga filmatiseringen av Umberto Ecos ”I Rosens namn” och jag fastnade för en scen som jag tidigare inte lagt större uppmärksamhet till. Scenen är att Sean Connerys rollfigur broder William är i ett samtal med en av klosterbröderna. Det är inte just detta som väckte mitt intresse utan bakgrunden som visar en av munkerna som undervisar de övriga. En bild av medeltidens skola, men också en påminnelse om hur vårt skolsystem har sina rötter i klosterlivets medeltida utbildningssystem.

 
Vad som slog mig var hur lite som egentligen har skett med pedagogiken på nästan ett millennium. T.o.m. då den medeltida skolan går tillbaka till grekernas sätt att lära ut.

 
Bild två:

Varanannandagsskolan där min mormor gick för att hon skulle hjälpa till i slåttern och alla andra lantliga sysslor. Sommaren var därför ledig för annars hade aldrig bondeståndet accepterat folkskolereformen 1848.

 
Bild tre:

Vakna upp klockan 7.00, en snabb dusch, frukost, påklädning, hopsamlade av skolböcker, papper, gympakläder, iväg, lektion, lektion, håltimma, håltimma, lunch, lektion, lektion, prov, gympa, hem, en macka, läxläsning, träning, matteprov i morgon, chatta med kompisarna, i säng 22.00. Vakna 7.00 osv. osv. osv.

 
Bild fyra:

Räta led, betyg varje termin, prov, test, vad kommer på provet, råplugg, råplugg, läxor, förhör, läxor, prov,

 
Bild fem:

Undersköterskan drar med sig sjuksängen med döende Lasse, lastbilschauffören kör några extra lass med jord på kvällen medan han äter sin kvällsmat, Kontorspersonalen tar med sig datorerna i bilkön, telekillen kopplar om grannarnas telefoner medan han hugger in på revbensspjället på festen,

 
Bild sex:

Jag hör det och jag glömmer
Jag ser det och minns
Jag gör det och jag förstår
Konfucius

 
Bild sju:

"Vårt bildningsarbete skall skapa är inte likriktning och rättrogenhet, varken i politiska, religiösa eller andra ting. Det skall tvärtom göra oss kritiska, självständigt tänkande och bedömande människor, människor som har sinne för det relativa i allt, människor med förmåga att både ge och ta skäl, resonliga människor, sådana ett demokratisk samhälle behöver, inte självsäkra dogmatiker."

Alf Ahlberg "Vårt bildningsarbetes faror och framtid"  Tidningen Studiekamraten, ABF 1952 särtryck sid 11
 
För vem är skolan? Är den inte för att barnen och ungdomarna skall lära sig sådant som behövs för att klara livet som vuxen. Arbete, social förmåga och kort sagt allt som har med ett gott liv att göra. Förutsättningarna är olika. Vissa kommer från en familj där lärandet finns i väggarna och där föräldrarna är välutbildade medan andra kommer från sämre villkor men i skolan har de haft möjligheten att träffas och inse att de i grunden alla är människor som skall kunna leva tillsammans i samma samhälle. Och inte minst alla dra sitt strå till den samhälliga stacken så att alla får ett så gott liv som det stor mänsklig makt att skapa.

 
Samhället förändras. Villkoren för lärandet likaså. Alf Ahlberg den tidigare citerade giganten i svensk bildningsrörelse skrev redan på 1940-talet att "Vi lever i en tid av stora och genomgripande omvälvningar. De yttersta grundvalarna för vårt liv, både det andliga och det materiella har blivit problematiska." Naturligtvis måste det få konsekvenser för hur vår skola ser ut.

 
Det var inte utan att det var pinsamt att se hur kristdemokraten Inger Davidsson med överlägsenhet och ”jag-vet-bättre-attityd avfärdade vänsterpartiets Rossana Dinamarca på morgon-TV i början av veckan då de skulle diskutera (vp):s förslag för att göra skolan mer jämlik. I stället för att lyssna så slog Davidsson bort Rossana som om hon var en obehaglig fluga på den självgoda (kd)-fasaden.

 
Den intresserade kan läsa (vp):s förslag http://www.vansterpartiet.se/vp/32371.cs

 
Det finns mycket vettigt i (vp):s idéer om den framtida grundskolan då den idag inte är jämlik utan arbetar med odemokratiska metoder, obsolet pedagogik och tyvärr ibland ganska trötta och oinspirerade lärare.

 
I dagens skola finns mycket av medeltiden och bondeståndets krav kvar. Lärarna fungerar som lärare mer än som pedagoger och två-terminssystemet är ett skäl till svårigheten att planera skolans arbete och den stress som präglar mycket av elevernas verklighet.

 
Det utmärkande för dagens grundskola är det samma som var i min grundskola för 40 år sedan; råplugg och betygsjakt. Naturligtvis en del av de nödvändiga kunskaperna fastnade men det har varit livet som blivit mångas universitet och det gäller framförallt arbetarklassens barn.

 
Fundera lite på om vad som skulle kunna göras med en grundskola som inte hade läxor, bättre organisation, fler engagerade lärare, trevliga och ändamålsenliga lokaler och ett demokratiskt sökande arbetssätt. En sådan skola betyda att alla fick bättre möjligheter att skaffa sig kunskap och bli starkare och självständigare människor. Då duger inte varken fp-Leijonborgs ålderstigna lag och ordning-skola eller Kd-Davidssons överlägsna attityd. Det gäller istället lyssna på alla goda idéer som för grundskolan in i 2000-talet.

 
Till sist……

 
………Lyssnar på Johnny Cash ”Personal File” som kom i veckan. En naken, privat Cash som på toppen av sin rösts styrka med stort, stort hjärta sjunger sina favoritsånger på några privata tejper från 1973. Ovärderlig utgåva!

 
………En av de siste av Chicago-bluesens fortfarande levande klassiska musiker Otis Rush (73 år) var i Sverige 1977 på turné. Då passade han på att spela in en LP, "Troubles, Troubles" i Stockholm som senare Sonet gav ut. Jag hade missat den men den har kommit ut nu som CD i serien The Sonet Blues story. Och banne mig det är Rush bästa platta. En avspänd och briljerande musiker som spelar lika bra som han var sympatisk när jag hade en pratstund med honom 1977 i Linköping.

Välkommen till min hemsida www.kulturochpolitik.se  där finns bland annat en Skivbod med en del bra musik till vettiga priser.

 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0