Dålig valform, Dylan, youtube.com och annat

regn

Valstressen sätter in

FOTO Ingemar E L Göransson

Valrörelsen går in i sitt slutskede. Allt ska tas ut nu och det gäller att hålla tempot och accelerera ända in i kaklet som en välkänd idrottsledare sa.

  

Samtidigt verkar formen hos den borgerliga alliansen vara ojämn. Några exempel:


· Hanterandet av fastighetskatten med motsägande förslag som enbart förvirrar. Reinfeldt ser ut som en förvirrad Hamlet i sin obeslutsamhet. Socialdemokraterna har gett enda besked frysning till 2005 års skatt och utredning om framtiden· Kds moraliska gloria har kommit betänkligt på sned och det i ett läge då Hägglund började synas. Det är inte bra med mutaffärer och spionförsök där spåren leder ända fram till de innersta cirklarna i partiet. Partiets motto ”Ett hederligare Sverige” har fått en ny innebörd.· Trätan om biståndet som skedde förra veckan samtidigt som socialdemokraterna har varit mer tydliga i frågan.· Leijonborgs övergivande av jämställdhetsidealen i o m accepterandet av ett kommunalt hemmafrubidrag allt för alliansens ”enighet”· En framträdande folkpartist som åkte på rattfylla i helgen vilket påminner de flesta om Pilsäters ”timeout”· Maud Olofssons ultraliberala arbetsmarknadspolitik har inte vunnit något stöd varken i alliansen och i opinionen har inga vinster kunnat mätas. Tvärtom det har varit omfattande kritik mot Centerns nya förslag· Urstark ekonomi med rekordartad tillväxt och där regeringens 80 % sysselsättningsmål är ytterst nära att nås.· Opinionssiffror som tyder på att alliansen tappar och (s) växer i opinionen


 

Som sagt den gigantiska satsningen på att skapa en borgerlig opposition med ambitioner att bli ett regeringsalternativ håller på att haverera och problemen och motgångarna hopas för högeralliansen.

Ett misslyckande skulle få oöverskådliga konsekvenser för borgerligheten. Många huvud skulle rulla och högerledaren Yngve Holmbergs ändalykt för drygt 30 år sedan är bara västanfläkt mot vad som kommer då! Men så många konsulat finns väl inte i Houston, eller hur?

  

Till sist…….

32226-76


………När Bob Dylan släpper en ny platta "Modern Times" den första på åratal så är det en kulturhändelse av stora mått.  En platta där Dylan ger sitt musikaliska arv sitt tack. Bara det faktum att den traditionella bluesen ”Rollin´And Tumblin´” ges en grym behandling säger det mesta. En version som närmar sig de mest legendariska som Muddy Waters, Elmore James och varför inte Canned Heat. Den starka "Workingman´s Blues #2" är kanske det närmaste Dylan har kommit protestsånger sedan ”The Times They Are A-Changing”. Varför inte läsa Mats Engströms krönika på Aftonbladets ledarsida idag där han noterar hur kraftfullt Dylan kritiserar låglöneträsket på amerikansk arbetsmarknad. F.ö. är det inte dags att nominera denne vår tids störste poet i västvärlden till Nobels litteraturpris?


 

………..Var ute och surfade på www.youtube.com och hittade ett underbart amatörband The Stratogeezers. De spelar traditionell instrumental surfrock med entusiasm och bravur knappt hört sedan The Surf-Riders steg på scenen i slutet på 1970-talet. Surfa in och kolla själv! Låtarna kan du ladda ner lagligt till datorn.


 32226-77


………..Hittade i en skivshop en dubbel-CD av tveksam legalitet med Bruce Springsteen och the Seeger Band från deras Hovetkonsert i maj. Lysande ljudkvalitet och så otroligt bra. Varför var jag inte där?

  

Slutligen till sist…..

  

……….Var är utrikespolitiken och den internationella solidariteten i valrörelsen – Sverige är väl inte ensamt i världen?


neon

FOTO Ingemar E L Göransson

.............Stockholmare vet ni var i er vackra stad denna underbara neonskylt sitter?


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se
 

Watergate och Nixon - Kdgate och Hägglund

riksdagen

Inte Kdgate utan riksdagen

FOTO Ingemar E L Göransson


Richard Nixon hamnade i det politiska tvärdraget när Watergate rullades upp. Han förlorade ära, eftermäle och presidentskapet. Det som han hade lyckats med glömdes bort; som få ett slut på Vietnam-kriget och öppnandet gentemot Kina. Allt som folk kom ihåg var den storljugande Tricky Dick från Watergate.Nu har valrörelsen fått sin egna lilla kdgate i och med den i alla stycken klantigt genomförda försöket till infiltration av SSU och därmed tillgång till socialdemokraternas ”war-room” under slutklämmen av den pågående valrörelsen.


 

Tänk färdigt tanken att Louise Axelsson hade lyckats och blivit en i gänget av SSU-valarbetare. Skadan kunde ha blivit omfattande för (s) framförallt som det blir allt mer spännande och oklarare vem som kommer att ta in Rosenbad efter valdagen.


 

Vad som är uppseendeväckande är att det är skenhelighetens högborg och vi-som-är bättre-moraliskt måttstocken Kristdemokraterna som planerar och försöker genomföra ett regelrätt infiltrationsförsök. Att sedan det hela var klantigt och avslöjades förändrar ingen i sak. Bara det faktum att det var Kristdemokraterna och att bara misstanken leder högre upp i organisationen farligt nära Göran Hägglund är sensationellt i sig.


 

När Stockholms KDU-ordförande Maurice Forslund också fick ta sitt pack och gå visar på att Axelssonskans försök hade en högre välsignelse (ursäkta vitsen!). Skulle sedan Expresens uppgifter om en tredje på central nivå placerad person kände till planen så kan Kristdemokraternas valrörelse vara slut. Det kan också kosta högeralliansen deras valseger.

 

Hur det hela slutar vet vi om några dagar men Kristdemokraterna kan mycket väl förvandlas till Krisdemokraterna för att så uppenbart bryta mot sina egna postulat och den i skyn uppkörda moralnäsan kan lätt förvandlas till en Pinocchio dito.


Nixon föll på Watergate och högeralliansen kan göra det på sin egen desperata och klantiga Kdgate.rover

Tack och farväl!

FOTO Ingemar E L Göransson


I går var det ett med blandade känslor avsked som skedde från familjens engelska Rover. Bristen på reservdelar, ett kommande upptornade berg av verkstadsräkningar och behovet att byta bil till något större gjorde att Rovern fick bytas mot en Peugeot 407SW. En också i sanning vacker bil och otroligt rymlig. Men Rovern hade personlighet. Den hade en underbar fomgivning med känsla av engelsk bilbyggartradition med läder och träpaneler. Peugeot liknar mer ett kärnkraftverk med all elektronik och datorer i alla hörn. Men jag lär mig väl!


simone 


Lyssnar på Frank Sinatra "Swing Easy/Songs for Young Lovers" (MFP CD). Så romatiskt och vackert så det är inte klokt. Svänget är heller inget fel på. Bland Frankie Boys bästa 50-talsinspelningar.


 

Kan även rekommendera Nina Simone "Simone At Town Hall" (Colpix CD) Denna fantastiska jazz och bluessångerska i gränslandet till både gospel och soul. Simones obändliga kraft och kamp mot rasismen i USA lyser igenom denna inspelning från 1960-talet.  

Till vår tid då The Holmes Brothers ”Simple Truth” (Alligator CD) är högoktanig modern blues. Kom inte och säg att inte bluesen lever. The Holmes Brothers bevisar detta med eftertryck!Till sist…..


 

………Ännu fler opinionsundersökningar går Reinfeldt emot. Idag visar både SIFO och Temo på att det är jämnare än någonsin mellan blocken. Reinfeldt faller dramatiskt trots cockerspanielögon och valmanifest.


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !


Högerns "verklighet" och sysselsättningsmålet som har nåtts

32226-4

FOTO Ingemar E L Göransson


Ja, då kom det till sist Reinfeldtalliansens valmanifest. De frågor som man är oense om lades åt sidan och de som man inte var intresserade av gavs inget eller ringa utrymme. Således familjepolitik ägnas inget utrymme så väljarna vet inte om det ska bli en hemmafrulön modell kd eller hur det blir med föräldraledigheten med en högerregering.


 

Utrikespolitiken är ett område som av Reinfeldt och co. ägnas inte någon uppmärksamhet. Det är så att man kan tro att världen upphör inte vid Stockholms tullar utan vid de svenska gränsstationerna.


 

Inte ens fastighetsskatten blir i manifestet vad mången borgerligt sinnad villaägare har hoppats på utan det som enligt Reinfeldt för några veckor sedan betraktades som konfiskatoriskt har nu blivit höjden av politisk konst.


 

Vad finns då kvar av den borgerliga västen när den nu förvandlats till en vante. Jo, angreppet på de arbetslösa som inte skall få en höjning av taket så att en majoritet får 80 % i ersättning utan tvärtom färre skall omfattas av en a-kassa namnet värd. Det och angreppet på löntagarna och facket är som hugget i sten; försämringar vad det gäller skatteavdraget för fackavgiften och kraftigt ökad a-kasseavgift.


 

Så av den borgerliga alliansens storslagna bygge blev det egentligen bara vad min gamle mattelärare kallade mgn – minsta gemensamma nämnare. Bra i matte men duger inte i politiken. Vilken politik som utöver mgn som skall förras ges inte mycket besked om.


 

Men om nu Reinfeldts & Co valmanifest måste kännas som en närmast anti-klimax för borgerligt sinnade så är det desto mer intressant det faktum att regeringens politik har faktiskt nått resultatet att 79,9 % av befolkningen mellan 20-64 är i arbete. Den högsta siffran sedan 1980-talet. Dvs. så många har inte varit i jobb sedan den djupa lågkonjunkturen i början på 1990-talet. Regering ändrar ur det perspektivet delar av arbetsmarknadspolitiken för att fler ska kunna ställa om och snabbare komma in i jobb.


 

Resultatet att 79,9 % är i jobb visar på att regeringens politik har lyckats väsentligen bättre än den svartmålning som Reinfeldt & Co står för. Fortfarande dock så är arbetslösheten bland ungdomar hög men de flesta nya jobb går nu till unga mellan 20-24 år, allt enligt SCB.


 

Ur det perspektivet blir också den Reinfeldtska vanten förstålig; Kvar blev endast angreppet på de arbetslösa, sjuka och facket som har ett enda syfte att pressa tillbaka löntagarna och förflytta makten på arbetsmarknaden allt mer i händerna på hökarna i Svenskt Näringsliv och att slå sönder kollektivavtalsmodellen.


 

Till sist……


 

………enligt RUAB så leder vänsteralternativet i opinionen med 1,7%. Vill bara påminna om att RUAB var det enda institutet som hade rätt vid valet 2002. Alltså inget är klart och björnen är inte skjuten ännu!


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se ! 

Valets viktigaste frågor

boll

FOTO Ingemar E L GöranssonDet pågår en bloggstafett över landet. Bloggare på vänsterkanten skriver om vilka de tycker är valets viktigaste frågor. Det kan synas vara sent att komma med det nu men jag tror på ett sätt är det helt rätt timing. Följande är mitt bidrag till denna för valdebatten viktiga nog så betydelsefulla aktivitet:


 

Det över allt annat viktigaste frågan är JOBBEN. Därför är det med förvåning och viss förtvivlan jag ser hur mitt parti, socialdemokraterna, inte med ett ord konkret har någon strategi för hur jobben ska komma. Inte ett ord i valmanifestet som stödjer eller stimulerar nya jobb. Med detta lämnar också Persson och partiledningen en form av walk-over till Reinfeldts högerallians och deras orättvisa låglönemarknad modell Aleksandor Gogas budgivningsförmedling jobbjakt.


 

Den andra frågan är LÖNTAGARNAS RÄTTIGHETER. Med en borgerlig högerregering kommer arbetsrätten att radikalt förändras till arbetsgivarnas fördel. Förslagen om att försvaga fackets möjligheter att agera i kollektivets intresse och namn kommer att kringskäras. Genom dramatiska höjningar av kostnaderna för det fackliga medlemskapet kommer också organisationsgraden att successivt minska och därmed hotas hela kollektivavtalsmodellen. Svagare fack – starkare arbetsgivare – större löneskillnader och fattigare och svagare löntagare.


 

Den tredje frågan är SKOLAN. Den nuvarande skolan ger i vart fall i teorin alla samma möjligheter oavsett bakgrund och ekonomiska villkor. Men skolan är segregerad genom friskoleeländet som segregerar eleverna och inte minst förhindrar mötet mellan barn och ungdomar oavsett vilken klass eller bakgrund de har. Detta har varit ett kitt som hållit ihop samhället. Det håller nu på att krackelera och med Leijonborgs katederskola kommer detta att accentueras ytterligare.


 

Den fjärde frågan är UTRIKESPOLITIKEN. Det verkas som om inget finns utanför våra egna gränser. Detta samtidigt som det pågår fler krig idag än någonsin. Samtidigt som fler svälter än någonsin. Samtidigt som högern och näringslivet hyllar avskyvärda regimer som Kinas i den sanna rövarkapitalismens namn. Vem står för internationell solidaritet och stöd till de fattiga länderna och folken. Vem står för fredsträvanden och alla folks rättigheter?


 

Fyra frågor bland många andra. Fyra frågor som undertecknad anser vara de viktigaste. Det är min personliga prioritering och den och dess bevekelsegrunder står jag själv för. Jag har varit medlem i SAP i många år och sympatiserat med parti i många fler. Olof Palme skapade min uppfattning om världen och det var i 1960-talets radikalism som mina grundläggande värderingar skapades. Därför är det med sorg som jag ser den anpassning till budgettak och imaginära inflationshot styr dagens politik.


 

Vill vi något och i så fall vad – var finns arbetarrörelsens ideologer idag? De behövs för idag verkar alla vara "kommunalpolitiker"; var är vår tids Olof Palme, Pierre Schori, August Palm, Tage Erlander; Östen Undén, Hjalmar Branting eller Per-Albin Hansson. Var finns de radikala socialdemokratiska kvinnorna Signe Vassman, Agda Österlund, Anna Sterky, Kata Dalström, Alva Myrdal eller Anna Wisborg.


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se 

Sista minuten

klockan

FOTO Ingemar E L Göransson


I går släppte socialdemokraterna täckelsen till sitt valmanifest. Inget uppseendeväckande utan ganska förväntat. Ordning och reda och fortsatt inrättning under budgetordningens och prisstabiliseringens förbannelse. (Här hittar du hela manifestet.)


 

Löftet om en tandvårdsförsäkring var med liksom höjningen av a-kassan så att i vart fall 70 % av löntagarna får vid arbetslöshet 80 % i ersättning. Det är bra och det är riktiga och viktiga löften. Men samtidigt känns Perssons och mitt partis valmanifest som defensivt i ett läge då fortfarande förfärande många går arbetslösa. Inga löften om fler jobb i offentlig sektor, inga satsningar av dignitet på infrastrukturinvesteringar och inga stimulanser till att anställa fler inom privata näringslivet.


 

Det känns som defensivt och inte så lite brist på offensivlusta. Det än mer bäddar för Reinfeldts högerallians som i ord i vart fall kan upplevas som , av många, som offensiv när han lägger huvudet på sned i TV-rutan och ler och tindrar med sina cockerspanielögon.


 

Risken är att vi får en Holmbergeffekt där medelklassens egoism låter sig fångas och röstar fram en högerregering. Högeralliansen vinner inte på egen styrka utan på socialdemokratins svaghet. Tyvärr, för kostnaden av en högerregering kan bli synnerligen dyr för främst löntagarna. Höjda kostnader för att vara med i facket, dyrare sjukvård, medicin, läkarbesök, slopad avdragsrätt för husräntorna, a-kassan blir försämrad osv. Men allvarligast är den utlovade låglönearbetsmarknad där de som har det svårast på arbetsmarknaden kommer att förvandlas till en svensk variant av de anglo-saxiska ländernas ”working poor”.


 

(s) måste komma med en rejäl jobbsatsning inför valrörelsens sista dagar om vår trovärdighet som ett parti som har som mål full sysselsättning i bra och utvecklande jobb för alla. Persson, kom igen nu; vi vet att du kan!


 

Till sist……


 32226-68


………Köp Tom Pettys nya och helt lysande platta ”Highway Companion”. Här blandas samhällskritik med en bugning till den klassiska L.A. och S.F-traditionen från The Byrds och Buffalo Springfield. Jeff Lynnes produktion är också excellent och lyfter fram Pettys aforismiska texter. En i sanning superb platta av den 55-årige Tom Petty.


 

………29 augusti kommer Bob Dylans ”Modern Times” Enligt engelska musikmagasinet ”Mojo” är plattan ”brilliant”. Vi får se nästa vecka!


 

………I eftermiddag spelar Linghems Damer (ungdomar) mot ÅFF på Kopparvallen i Åtvidaberg. Förra gången lagen möttes blev det en lätt seger för LSK. Hoppas på samma idag.


 

………Den amerikanska friidrottsstjärnan Marion Jones har torskat för doping. Stäng av fuskarna på livstid – det är det enda sättet att stoppa fusket och få idrotten ren.


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !


Falska och riktiga åsnor

en riktig åsna

En äkta och vänlig åsna från Rhodos

FOTO Ingemar E L Göransson

Är du villaägare eller funderar du på att köpa kåk? Efter Reinfeldts besked att ränteavdragen inte är säkra och inte kan långsiktigt ses som en grund för en husbudget så är det nog många som drar öronen åt sig. För vad annars kan man göra för att köpa hus det är ett långsiktigt åtagande som måste fa tydliga spelregler annars så kan man sitta pyrt till en vacker dag.Reinfeldts uttalande är uppseendeväckande då han ena dagen friar till de mest snåla villaägarna och lovar att fastighetsskatten ska bort och nu i helgen säger att det ska finansieras med försämrade eller borttagna ränteavdrag - är karl, förlåt mig sagt, en åsna eller har han drabbats av hybris i ett galopperande stadium?

 

Andra åsnor är Sven Nylander och andra välkända friidrottare som har ertappats på muggen snortande kokain. Idioter, ja men än värre; dessa är exempel för andra idrottare och främst idrottande ungdomar. Nu står dessa idioter med sin hybris på muggen och drar i sig knark och sedan tror att de kan komma undan med allt. Deras straff blir rättsväsendets sak medan deras eftermäle blir dödande.


 


32226-66


Till sist…….

 

………det lilla tyska skivbolaget GRMBIT har gett ut två fantasiska och klassiska jazzkonserter i deras fullständiga forn: Thelonius Monk Quartet with John Coltrane At The Five Spots och Art Blakey & The Jazz Messengers At Club Saint Germain. Blakey här på toppen av sin kreativitet och ännu en strålande inspelning med Monk och Coltrane från deras korta samarbete i slutet av 1950-talet.

Glöm inte min hemsida: www.kulturochpolitik.se !


NSF, Miles Davis och facket på Rhodos

32226-63


FOTO Ingemar E L Göransson


Så, hemma och på köksbordet ligger en halv meter med post. Reklam, paket från postorderföretag, en signerad Johnny Cash-LP inköpt på e-Bay, tidningar, räkningar och valreklam från Nationalsocialistisk Front.


 

Det är inte utan att man med äckel och avsky tar upp detta helkorkade och från all intelligens befriade aktstycke som predikar våld och intolerans. Lyssna bara på detta lilla citat från de ”nationella”: ”Svenska folket hotas av utrotning”.  Det blir också närmast skrattretande att höra följande ur hästens mun ”I dag behövs fler poliser på gatorna och straffen måste vara kännbara”. Sagt av NSF-kandidaterna Göran Jonsson och Jonas Andersson som båda är välkända kunder både i tingsrätten och inom kriminalvårdens institutioner. F.ö. det är inte var dag man ser en hel lista med bara kåkfarare och kriminella halvfigurer.


(På förekommen anledning vill jag dock påpeka att åsnorna på fotot ovan är inte sagda små-nassar utan vänliga arbetande grekiska djur.)


 

Skrattretande, avskyvärd propaganda och patetiska svinpälsar som visar upp sitt fula fascisttryne. Håll dom utanför – inte röst på sådant slödder.


 

nikos


FOTO Ingemar E L Göransson

Som sagt hemma
igen efter två veckor i den grekiska solen på Rhodos. En underbar ö med underbara vänliga människor. Det var också glädjande att se att de anställda på SunVings anläggningar hade lyckats förhandla sig till ett kollektivavtal och deras fackklubbsordförande Nikos var både stolt men också bekymrad över Vings hårdnackade attityd till de anställdas krav. Förhoppningsvis kommer det senare en längre intervju med nikos att publiceras på LO:s hemsida www.lo.se .


32226-65

 

Att leta bra musik i Grekland var ett roligt företag. Jag hittade en CD med Greklands Beatles från 1960-talet Olympians. Det låter som en sen 60-talsgrupp med ganska mycket charm men ganska lättviktigt.32226-64

 

Dock det verkliga fyndet var att äntligen hitta den sedan många år utgångna Miles Davis plattan ”Lift To The Scaffold” som är ett soundtrack som Davis spelade in i Paris 1958 till Louis Malles thriller med samma namn (på franska ”Ascenseur pour l´échafud”). LP-plattan är helt omöjligt att hitta och den mycket ovanliga tyskpressade CD från 1988 är inte lättare att hitta. Suverän 50-tals jazz med Davis på sitt bästa humör. En verklig bra sen-kväll-lyssnings plattaTill sist……….

 

………Valrörelsen börjar likna en bondauktion där nu Reinfeldt lovar att in blanco bjuda över alla socialdemokratiska förslag. Trovärdigt; nej med makttrånande vill jag påstå.


 

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !Terrorister, utrikespolitik och valrörelsen

Ellithea, Rhodos lördag 12 juli


Jag blir så förbannad på dessa terrorister som hotar världen och oskyldiga med vansinnesdåd. Bara tanken att spränga ett stort antal flygplan över Atlanten är tillräckligt för att skapa ytterligare en upptrappning av denna nya spänningens strategi.


Jag brukar inte dela Bush uppfattning med de som planerar slika dåd är inget bättre än fascisterna som i Italien försökta krossa demokratin med bombattentat. De är absolut inga frihetshjältar utan fega stackare som gömmer sig bakom religiös fantatism. Och de spelar i händerna på extremister som vill inskränka dina och mina demokratiska rättigheter.

Läser i dagens tidning (en dag sen) att utrikespolitiken börjat göra sitt inträde i den svenska valrörelsen. Inte en dag för tidigt då valrörelsen hittills inte har behandlat hur utrikespolitiken skall se ut med en borgerlig respektive socialdemokratisk regering.

Aftonbladet hade i går en ledare i ämnet som klart visar hur utrikespolitiken skulle förändras till en kortsiktig, kortsynt för att inte säga närsynt praktik med Reinfeldt i Rosenbadssulkin. Uppenbart är att det enda tillfälle som utrikespolitiken är intressant för den nuvarande alliansen är när man kan göra en fråga i konstitutionsutskottet.

Inte för att Perssons utrikespolitik har varit en sådan lysande stjärna men under den nya regimen Eliasson har proffisionalism blivit ledstjärnan för UD:s görande och låtande. Vad som saknats under mandatperioden av udd i utrikespolitiken skulle med Maud Olofsson troligtvis förändrats till en utrikespolitik styrd av ensidigt USA-acceptans och EU-federalism. Vilket inte har ett brett stöd i opinionen.

Det är slående hur tyst det varit från borgerligt håll under Mellanösternkrisen och den rädsla som har funnits för att stöta sig med USA och från främst CUF-håll ensidiga påhejandet på vad än Israels armé tagits sig för med.

Det är inte utan man saknar en Sten Andersson, en Pierre Schori eller en Olof Palme i utrikespolitiken i denna krisens yttersta dagar. Jag håller mig till Jan Eliasson och fruktar ett tyst UD under Maud Olofsson.

Till sist.......

...........Vansinnet fortsätter; Hizbollah skickar i sina okontrollerbara raketer och Israel bryr sig inte ett spår om vad världen och FN säger. Endast USA kan stoppa vansinnet men vill inte.

...........30 miljarder kostar en borgerlig valseger i vart fall om man skall tolka de sista opinionssiffrorna. Uppenbart räcker vallöftet om fastighetskatten ska bort för att köpa tillräckligt många medelsklassväljares gunst.


Detta är min sista semsterblogg - nästa vecka är jag back i selen igen!


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !


Semesterbrev

Att sitta på Rhodos och följa vad som sker i sverige sker med en dags fördröjning i vart fall om mans kall följa svenska tidningar (som kostar 3€) men det finns SvT Europa och inte minst Internet som faktiskt kostar skjortan här.

Skit samma det var inte det jag tänkte på. Uppenbarligen  har äntligen Göran Persson kritiserat Israel men samtidigt inte sagt ett ord om palestinernas tragedi. Det går inte att säga A utan att låta den följas av B. Konflikten i mellanöstern är enbart inte en konflikt mellan Israel och dess legitima rätt på säkerhet;  Utan också, det handlar om hur palestinerna under mer än 50 år varit utlämnade till en kolonialliknade politik där Israel fått bedriva sin egen politik med stöd från väst utan någon hänsyn tagits till palestinernas situation.

Men det är bra att Persson äntligen tagit avstånd från Israels bombmattor mot ett försvarslöst Libanon, men glöm inte palestinerna på Gazaremsan och på Västbanken!

Välkommen till min egen hemsida www.kulturochpolitik.se

Problem

När man sitter i värmen här på Rhodos blir den svenska politiken lite avsides. Så när man läser om att fyraav de svenska kärnkraftsaggregaten står still p.g.a. översyn eller säkerhetsproblem så anar man ett möjligt politiskt problem. Inte för de partier som har hållit fast vid sin ursprungliga linje utan för Centern och Maud Olofsson som gjorde vad Aftonbladet kallade "århundradets mest korkade energiöverenskommelse" med de övriga allianspartierna. Inte för att jag personligen har ändrat min uppfattning om kärnkraften som är snarlik den som LO:s industriförbund har; dvs. positiv. Utan för att Centern har satt sig i en situation där centerväljare som är kärnkraftsnegativa nu får en bekräftelse på vad de anser vara en felaktig Centerpolitik. En politik som helt av styrts av Maud Olofssons personliga makthunger - inte av en opinion inom partiet. Problem, ja med stor sannolikhet om frågan fortsätter att leva under valrörelsen.

Läser även att Göran Persson tycker hans egen semester är viktigare än att delta i en partiledardebatt i samband med Pride-festivalen. Vem är så korkad på (s) partiexpedition att han eller hon råder Göran till ett sådant vansinnigt obetänkt beslut. Vakna, det är faktiskt valrörelse och att lämna walk-over på detta sätt är allt annat än en smart och genomtänkt valstrategi.

I går kväll var det en stor demonstration genom gatorna i den vackra staden Rhodos City. Bortemot tusen greker demonstrerade mot Israels fortsatta övervåld mot Libanon. En lugn och värdig demonstration mot det sanslösa övervåld som Libanon utsätts för. Ett fortsatt krig kommer att omöjliggöra en fredlig lösning eller överenskommelse i området då varje bomb göder hatet mellan folkgrupperna. Redan nu ses hur Hizbollah urskiljningslöst besvarar Israels angepp med mängder av inte styrbara raketer som träffar orskiljningslöst. FN måste stoppa katastrofen innan det är försent och upptrappning är utom alla kontroll.

Rhodos, semester och inga nyheter

Inga bilder den här gången beroende på att jag befinner mig på Rhodos. På Sun Wing Resort och här är som att befinna sig i Sverige på något märkligt sätt.

Det är hart omöjligt att få en bild av hur grekerna upplever kriget i Libanon då det finns inga grekiska nyheter här varken på grekiska (som f.ö. jag inte kan) eller på engelska. TV-kanalerna är svenska förutom att CNN finns här också. Det går t.o.m. att höra Dagens Eko så jag har i vart fall noterat upprördheten över Israels bombning av ett bostadshus där ett stort antal kvinnor och barn som sökte skydd undan Israels bombningar.

En berättigad upprördhet som till sist även Göran Persson delar. Men jag saknar en Pierre Schori eller Olof Palme som vågande tala klarspråk i kriser som kriget i Libanon.

Att befinna sig här på Rhodos är som sagt som att befinna sig i Sverige på olika sätt; affären har Kalles Kaviar, Aftonbladet, Expressen, Svd , DN och svenskt godis och det finns ett drag av svenskt tönteri som vattengympa två gånger om dagen. Hög musik och en massa människor som gympar i den 35-gradiga värmen.

Ett positivt inslag är att de anställda på Sun Wing har en egen fackexpedition, nu ska jag ta reda på om och hur deras kollektivavtal ser ut!

Till sist..........

Läste att Carolas fortkörning har fått stor uppmärksamhet hemma. Lika inför lagen gäller tydligen inte Carola! Jag mötte inget förbarmande när jag körde 83 på en nyligen omskyltad 90-sträcka för några år sedan.

Glöm inte min hemsida www.kulturochpolitik.se!

RSS 2.0