Lördag kväll blues

Herregud!

Lördagkväll och bara några veckor kvar till jul. inga julklappar köpta och hela huset ser ut som ett kvalificerat kaos. varför? Jo en renovering av köket, som var nödvändig efter 15 års slitande på det, och med allt som följer med en total renovering.

Ut med allt gammalt, inredning, gamla maskiner, frys, kyl, micro, spis osv och istället just nu inget - totalt inget bara ett kaos.

Inget hittar man, ingen mat kan går att laga, hustruns bingolottokalendrar är försvunna osv. Samtidigt är huset funnt av hantverkare som kopplar, snickar, bär in och kastar ut embalage och annat som blir över!Fy f-n vad det ser ut!

På radion hörde jag att en majoritet av svenska folket kräver utrikesminister Laila Frievaldts avgång för alla misstag som gjordes under katastrofen för ett år sedan i Thailand. Byråkratin på utrikesdepartementet gjorde en samling missar och klantigheter. Man förstod inte och tog inte åt sig information som kom in.

Freivalds gick på teater istället för att ta en fast hand om det hela. Nu kliver alla fram och kräver hennes avgång. Ja kanske det men inte för att hon skall hängas för det som hände utan snarare att hon aldrig borde kommit tillbaka som minister efter hennes förra varv. Freivalds är kanske inte den mest lysande av våra politiker, hon kanske inte ens skulle ha varit politiker någon gång överhuvudtaget.

Tilllåt mig tvivla, om vi bortser från partipolitiska taktiska hänsyn som gör att den s.k. alliansen nu kräver hennes avgång, så skulle det ha fungerat bättre med Leijonborg eller Maud Olofsson som utrikesminister. Tvivelaktigt, det är lätt att vara efterklok men det är bättre att vara klok före än efter?!

Det finns också en annat perspektiv i hela historien; när senast hände det en katastrof på andra sidan jordklotet där tusentals svenskar var inblandade. Aldrig så vitt jag vet. Det finns därför ingen beredskap för sådana här händelser. Samtidigt finns det eller fanns det en överto på att den statliga byråkratin skall fungera. Faktum är att ett antal av tjänstemännen på UD var mer än lovligt saktfärdiga med att agera.

Kommissionens rapport visade på stora brister i beredskap och organisation som tillsammans med att för många begrep för lite av vad som hände innebar att det gick som det gick - åt skogen! Lär istället av misstagen så de inte görs om. Hänga folk är en sämre lösning som inte förhindrar ett upprepande.

Ska någon gå så ska det vara för att de i alla fall inte bort ha det jobb de har eller haft på grund av bristande kompetens!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0