Idergard, Green och andra fundamentalister

I Svenska Dagbladet skrev den förre MUF-ledaren Thomas Idergard en indigerad artikel på ledarsidan ang. Vänsterpartiets Lars Ohly och hans avsvärjelse av kommunismen. Lars Ohly har väl aldrig framstått som en speciellt trovärdig person som kan knappast vara värd denna uppmärksamhet som exempelvis högergurun Idergard lägger ner så stor energi på. Skälet är naturligtvis ett annat. För en fortsatt socialdemokratisk regering förutsätter borgarna att den blir beroende av vänsterpartiet. Så intresset för Ohlys avsvärjelser blir en angelägenhet för högern då den har betydelse för en eventuell borgerlig alliansens möjligheter att gripa makten 2006.

 
Men det kan vi lägga åt sidan för det för det finns något annat som är värt att reflektera över i Idergards drapa. Det ”klasslösa samhället” är den egentliga måltavlan, dvs. strävandena från arbetarrörelsen under över hundra år att skapa ett så jämställt och jämlik samhälle som möjligt. Idergard citerar Marx när han skrev i Kommunistiska Manifestet 1848 ”av var och en efter förmåga åt var och en efter behov”. Detta skall enligt Idergards logik leda till ett samhälle där ingen äger något och där diktatur är nödvändig. Följden av att försöka förverkliga sagda marxska devis kommer enligt Idergard att leda till åsiktsförtyck, avskaffande av mänskliga rättigheter, koncentrationsläger och död och förintelse.

 
Säga vad man vill om Thomas Idergard som den konsult och vd han är så är hans slutsatser något hårresande. För det första måste man förstå i vilket samhälle dvs. I vilken samhällig kontext som Karl Marx skrev och man måste också lära sig och skilja mellan teoretiska modeller för samhällsutvecklingen och realiteten.

 
1840-talet var en period av stora samhällsförändringar. Industrialismen växte fram och med den ett armod och en fattigdom som följd av den rovdrift som bedrivs av fabriksägarna och de borgerliga klasserna. En rovdrift som skapade en social oro med bl.a. en revolutionsvåg över Europa under 1848. Det var iden verkligheten karl Marx skrev sin berömda pamflett Kommunistiska Manifestet. En stark bidragande orsak till de samhälliga oron var den tidens Thomas Idergarder som inte visade minsta empati eller bekymrade sig det bittersta om hur den andra halvan levde. Egentligen är det den tidens borglighet med sitt förakt för arbetarklasens villkor som föder fram det monster som Thomas Idergard angriper: den rysk-leninistiska  kommunismen..

 
Det finns få som har sympati för det perverterade system som sovjet-kommunismen står för. Men den moderna socialdemokratiska rörelsen är den egentliga arvtagaren till Marx samhällskritik och här står jämliks- och jämställdhetsidealet kvar. För om vi släpper oreglerat marknaden fri så får vi samhällen som påminner om den röra som Europa var under 1840-talet. Fattigdom och social oro där ett fåtal är otroligt rika medan flertalet är fattiga t.o.m.,. lever i armod. Den ryska rövarkapitalismen bär syn för sägen i det fallet.

 
”Det klasslösa samhället är en fruktansvärd utopi, ett vidrigt mål och en olidlig plats. Eftersom det är ett samhälle där alla är exakt lika. Förtryckta.” Det är Thomas Idergards dom över arbetarrörelsens kamp för ett bättre liv för alla. Ett liv där ingen med Per-Albin Hanssons ord inte får plats i finrummet. Det medvetna sammanblandandet av socialdemokratins politiska mål och medel med kommunismens revolutionsromantik är enbart för att förvirra och för att lyfta den nyliberala utopin om marknadens som allas välgörare.

 
Jag skräms alltid av självsäkra och dogmatiska personer som exempelvis Thomas Idergard som tror att de har alla svar på alla frågor. De är på ett sätt lika farliga som alla andra ideologiskt renläriga för verkligheten är inte renlärig, verkligheten är komplicerad och den kräver politik och politisk ödmjukhet för att inte gå överstyr. Detta gäller även nyliberaler som bygger sig trosvisshet på Adam Smiths teorier eller vänsterpartister som vilar på Lenins bokliga teorem.

 
Noterat

……JC har lanserat ett klädmode under namnet Ingo och med den legendariske boxaren som varumärke. Hur lågt kan man sjunka när föremålet sitter svårt sjuk på ett sjukhem och inte protestera mot denna behandling.

……Åke Green, pastorn och fanatikern som betraktar homosexuella som cancersvulster väntar på sin dom i HD. Han har dock redan dömd sig själv som inskränkt och högst okristlig.


Kommentarer
Postat av: Uffe

Tack Ingemar för denna objektiva analys! Underbart att det fortfarande finns människor som tänker till och inser att den fria marknaden inte är det finaste som finns. Vår värld är ful och fulare blir den för varje dag som går.Kommersen har gått överstyr,det räcker att lyssna till den verklighetsfrånvände Idergard för att inse det. Det är bland annat politiker som har samma sjuka åsikter som han som styr vårt land. Det är en villfarelse att tro att vi är på väg att göra vårt land till en bättre plats att leva i med dessa onda individer i cockpit. Jag säger onda för att deras människosyn är just detta. Allt som inte genererar kapital måste bort. Akutsjukhusen ska säljas ut för att übermänniskor ska tjäna pengar på andras olycka. För mig är det gott mot ont, men eftersom jag är minoritet är det väl bara och ta skeden i vacker hand och inse fakta.Det är fult att bry sig om varandra, skammen och piskan ska ristas in i människors hjärtan.

2007-09-19 @ 00:57:02
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack för dina synpunkter och kul att du hittade det här gamla inlägget.

2007-09-24 @ 19:21:15
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0