Det hårdnar mellan facken och regeringen

Har moderaterna fått hybris?

Den 14 december kommer tusentals löntagare att manifestera sitt stöd för a-kassan mot högerregeringens försök till systemskifte på arbetsmarknaden.

FOTO Ingemar E L Göransson

Två veckor kvar till julafton. Det finns inte tillstymmelse till julstämning; ingen snö, ingen kyla men det sörjer vart fall undertecknad inte över men två veckor kvar – året har bara rusat fram. 2006 kommer också att kommas ihåg inte bara för klimatdiskussionen utan även för att det var det året svenska folket genomförde en folkomröstning för eller emot Göran Persson och på kuppen vart sittande med en högerregering som har börjat sitt de små stegens väg mot systemskiftet på arbetsmarknaden.


 

Ett systemskifte som ska skapa öka klyftor och ett splittring av löntagarna där de väl etablerade med god utbildning och höga inkomster ställs mot de lågutbildade, lågavlönade timanställda inom en tjänstesektor som skall betjäna de förra.


 

Det som nu sker med a-kassan är det första steget tillsammans med nedläggning av arbetslivscentrum, halvering av Arbetsmiljöverket, gigantiska skattesänkningar för villaägare och förmögna, slaktning av AMS och skrotning av vuxenutbildning och yrkesutbildning för vuxna. Ett sannskyldigt systemskifte som sedan kommer att förändra förhållandet mellan arbete och kapital till de senares fördel. Nästa steg kommer att bli ett angrepp på arbetsrätten då inte högerregeringen kommer att skapa några nya jobb utan arbetslösheten kommer att fortsätta att ligga högt.


 

På torsdag den 14 december manifesterar fackföreningsrörelsen över hela landet (så här ser det ut hos dig) sitt stöd för a-kassan mot högerns angrepp. Det kommer att ske till ackompanjemang av musik. Mängder av artister och andra kulturarbetare kommer att delta över hela landet. Leo, Jesper Oldenberg, Triple & Touch, Py Bäckman, Sanna Carlstedt, Mikael Wiehe, Ronny Eriksson, Douglas Unger, Midnight Scrapers, Plura & Carla (från Eldkvarn), Roland Janson, Ewa Carlsson och Ewert Ljusberg är några som kommer att stå på scener runt om i landet tillsammans med fackföreningsfolk till stöd för en fungerande a-kassa. Det är en imponerande och viktigt att stämma i bäcken för annars riskerar vi att rusa in i en mardröm där den svenska modellen kommer att bytas ut mot en angloamerikansk arbetsmarknadsmodell där löntagarna reduceras till utbytbara verktyg i produktionen.


 

Hittills har nästan 50.000 undertecknat LO:s namninsamling medan 53.000 harundertecknad andra pågående protestlistor. Dvs. att över 100.000 svenskar har protesterat mot högerns angrepp på löntagarnas a-kassa och trygghet. Reinfeldt borde lyssna, om inte annat för de faktum att han ska försöka regera de kommande 3 år och 9 månader. Att göra det och samtidigt vara i konflikt med löntagarnas organisationer kan knappast ge ett gott samarbetsklimat som alla regeringar behöver med arbetsmarknadens parter.


 
 

Till sist………..

  

……………….Det öppna kriget inom kristdemokraterna i Linköping fortsätter. Säga vad man vill om det kristna sinnelaget men det innehåller inte lite av småaktighet, maktfullkomlighet, baktaleri och personliga vendettor. I vart fall som kristdemokraterna har uppfattat budskapet i Linköping.


 
 

Veckans ”hembrända”.

 

1. Patti Smith Gandhi
(från ”Trampin´” Columbia US 2004)

Punktanten kan fortfarande. Detta 9-minuters suggestiva äventyr är minst lika bra som allt hon gjort förut.


 

2. Anthony Hamilton Ain´t Nobody Worryin´
(från ”Ain´t Nobody Worryin´” Sony /BMG US 2006)

Modern deep-soul när den är som bäst.


 

3. Sanna Carlstedt Önskelistan
(från ”Det e jag som är Sanna” Satellite Sve 2006)

Slår inte denna genomsympatiska kombination av Janis Joplin och Cornelius Vreeswijk så ska jag äta upp min stetsonhatt!


 

4. Ray Charles I Can´t Stop Loving You/Born to Lose
(Karusell Sve single 1962)

En av mina första singlar och fortfarande så fryser jag när jag hör den.


 

5. Midnight Scrapers Eldorado
(från den kommande  CD-debuten “Fast Side- Slow Side” Popmate Sve 2007)

Rolling Stones i svensk tappning. Men fasen så mycket mer spännande. Sensationellt bra – nästa års genombrott i stor stil. Jag lovar! (Tack Patrik för att CD:n!)


 

6. H.P Lovecraft The White Ship
(från ”H. P. Lovecraft” Philips LP 1967)

Amerikansk psychmusiks mesta episka inspelning. Blir aldrig fel. Fortfarande ett mästerverk.


 

7. Snooks Eaglin Mean Old World
(från ”Snooks Eaglin New Orleans Street Singer” Smithsonian Folkways US 2005)

En ung Eaglin (1959) som sjunger skjortan av många väsentligt äldre bluesfarbröder.


 

8. Peps & Blues Quality Sweet Mary Jane
(från ”Svensk jazzhistoria Vol. 10” Caprice Sve 2005)

Tidigare ej utgiven radioinspelning som är väsentligt funkigare och mycket bättre än LP-versionen.


 
9. John Mayall with Eric Clapton They Call It Stormy Monday
(från ”Bluesbreakers” Decca UK 2006)

Äntligen utgiven med rent ljud. Claptons absolut bästa gitarrsolo från den här perioden (1966).


 

10. Bernt Rosengren kvartett Fria improvisationer
(från ”Svensk jazzhistoria Vol. 10” Caprice Sve 2005)

På äventyr i jazzvärldens improvisationsverkstad. 15 minuter grundat på turkiska folkmelodier. Även denna ej tidigare utgiven radioinspelning.


 

Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och

fotobloggen.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0