Förbrukat förtroende
De sista dagarna har gett en uppvisning hur förtroende kan med lätthet förbrukas. Lars Leijonborgs "Sapnetgate", Anna Sjödins krampaktiga försöka att stanna kvar som SSU-ordförande är ett annat exempel. Givetvis gäller samma sak högerregeringen Reinfeldts totala underskattning av fackföreningsrörelsens förmåga att mobilisera mot deras löntagarfientliga politik. Allt detta har en gemensamt nämnare och det är förbrukat förtroende.
FOTO Ingemar E L Göransson
Folkpartiet är inte så lite i gungning. Vem som helst skulle ha fått myror i byxorna och känt att jorden gungade under honom när t.o.m. den egna etikkommisionen bestående partivänner klart och tydligt säger det alla redan vet: Lars Leijonborg försökte sig på en mörkläggning efter dataintrånget i somras i SAPnet.
Lille Lars ljög och slingrade sig inte bara för media, den socialdemokratiska partiledningen utan också för det egna partiet! Han uppträdde som en sentida Richard Nixon och därmed förbrukade allt förtroende som eventuellt fanns. Idag är det bara de lydiga i partistyrelsen som stödjer honom – och de har ett egenintresse för de sitter lika löst som partiledaren om Leijonborg får gå.
Men inte Lars Leijonborg, denne riddare för lag och ordning, hårdare tag, och allmän rättning i ledet. Han, Lars Leijonborg, står över sådant han är ”untouchable” likt en maffiaboss som står över alla sådana futtigheter som att leva efter det man kräver av alla andra.
Men detta lämnas inte opåtalat då flera framträdande folkpartister nu kräver Leijonborgs avgång. Men de kräver inte bara en Leijonborgsk ändalykt utan också en förändring av fp.s hela politiska linje nu när hela gänget kring Leijonborg har fläckats ner av skandalen som intrången i SAPnet innebar. Partisekreterare, informationschef , ungdomsförbundet och nu även Leijonborg har utpekats eller åtalats i denna modern svensk politiks mest klantiga politiska skandal.
Problemet är vad händer med alliansen om socialliberalerna gör comeback i (fp). Kan ett socialliberalt fp i längden sitta och vara valboskap åt den moderata riksdagsgruppen? När nås deras politiska smärtgräns eller kan (fp) ta hur mycket stryk som helst. Vad händer om och när 4 %-spöket börjat materialiseras.
Lars Leijonborg är en belastning för (fp) men också en nödvändig kugge i moderaternas maktanspråk. Moderaterna behöver ett lydigt folkparti och det är inte garanterat utan Lars Leijonborg och hans danska politik. Förtroende eller inte. Lars Leijonborg är därför en nyttig idiot för högerregeringen.
I dag (torsdag) vid lunchtid har 263.000 skrivit på LO:s protestlistor mot högerregeringen Reinfeldts angrepp på a-kassan. 165.000 varav 90 % har gjort det ute på arbetsplatserna. Det är ett styrkebevis av fackföreningsrörelsen och borde stämma till eftertanke från Littorin, Borg och Reinfeldt. Ska de sätta sig i en situation där det blir en avgrund mellan facken och den politiska makten. Eller ska regeringen bita i det sura äpple och inse att man har helt missbedömt löntagarna och deras stöd för en a-kassa som ger trygghet när arbetslivet förändras.
I går samlades totalt 40.000-tals löntagare på mängder av manifestationer för en bra a-kassa över hela landet. Det skedde till musik, sång och korta tal. Skriv på protestlistorna även du om du inte gjort det hittills!
Tipset är dock att a-kasseupproret är bara början på en formidabel kraftmätning mellan löntagarna och den mest impopulära högerregeringen sedan Hammarskölds dagar i början av förra seklet. Löntagarnas förtroende för Reinfeldts högerregeringen är slut vad det gäller fackföreningsrörelsen.
Till sist…….
…………….Belastningen Anna Sjödin envisas att sitta kvar som SSU-ordförande. Det är både pinsamt och korkat att inte inse när det är dags att gå. Förtroendet är inget formellt utan förtroende är en färskvara som man enbart kan förtjäna. Inse det och gå för SSU:s skull och även för din egen skull, Anna!
PS Denna blogg skrev i tisdags egentilgen men på grund av webblogs stora tekniska problem har inte kunnat publiceras förrän nu.
.
"Löntagarnas förtroende för Reinfeldts högerregeringen är slut vad det gäller fackföreningsrörelsen."
Sossemaktens lakejer i LO-borgen har alltid avskytt alla som inte krälar i stoftet för dem, inget nytt där.
Att LO genom massiva och kraftigt snedvinklade kampanjer till slut lyckats få en fjärdedel så många underskrifter mot den demokratiskt beslutade förändringen av a-kassan som uppropet mot bensinskatten fick är inte imponerande.
Per Hagwall och verkligheten är två saker somm inte går ihop. Vem kräver att vem skall kravla i dammer för dem+
En regering som trots massiva protester - faktiska de mest omfattande på över ett årtionde en regeringen som nonchalerar protseterna och som har synen på demokrati som något som enbart sker på valdagen? Eller den organisation som kanaliserar sina medlemmars vrede och oro?