Tjugo år efter Olof Palme
FOTO Ingemar E L Göransson
Det har gått 20 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata. 20 år utan att brottet har fått en slutgiltig lösning och 20 år där myter, spekulationer och konspirationsteorier har fått ersätta fakta och vetande.
Men det är också 20 år där samhället har förändrats så närmast totalt. Ett samhälle där solidaritet har ersatts med av egoism och marknadens tyranni. I dag skall vi själva i valfrihetens namn välja för att få pension, välja telebolag, elleverantör osv. Vi skall i all oändlighet välja och bevaka våra val efter principen var och en för sig själv och alla andra för dem. Det är ett samhälle där egoismens höga visa har gjort samhälle väsentligt mycket sämre och kallare.
För Palme var den fulla sysselsättningen och solidariteten det mest väsentliga. Likaså att samhället skulle vara en sammanhängande organismen där det fanns utrymme och plats för alla. Idag är den fulla sysselsättningen möjligen en politisk vision som tas fram vid högtidliga tillfällen. Det viktiga i dagens Sverige är bekämpandet av inflationen och att hålla räntan på en närmast obefintlig nivå.
Det är bra med låga räntor, det är bra med låg inflation men det är inte bra med ett samhälle där arbetslösheten får bli det som tudelar samma samhälle och ställer unga mot äldre; fattiga mot rika; invandrare mot infödda; kvinnor mot män osv. ett tudelat samhälle där politiken har reducerats till ett transportkompani till markanden.
Olof Palme sökte hela sitt aktiva liv en tredje väg mellan socialism och kapitalism. Sverige lyckades en period att hitta en sådan väg; folkhemmet. Idag finns inte någon sådan eller sådana politiker. Alla förhåller sig till en allenarådande marknaden och dess herravälde.
För socialdemokratin var det en förlust av sin själ som skedde den 28 februari för 20 år sedan. Ideologin och den ideologiska spänstigheten försvann i sorgearbetet efter Palme. Därför har också vägen för socialdemokratin blivit en utveckling, dock under motstånd, till en till marknaden synnerligen pragmatisk socialdemokrati.
Ingen ifrågasätter högt idag den väg som socialdemokratin har hamnat på. Och det är högst olyckligt för det behövs en tredje väg, en ny tredje väg mellan socialism och kapitalism i ett integrerat Europa och i en värld där det kalla kriget har ersatts vad en amerikansk militär och politisk dominans. De små ländernas roll har också försvagats betydligt under perioden efter murens fall. Inte på grund av att Sovjetblocket var en bundsförvant till de små länderna utan för att det kalla kriget höll supermakterna sysselsatta med sig själva och i skuggan av det kunde de små ländernas inflytande växa.
Olof Palme hade en enorm betydelse för en hel generations självbild. För en generations framtidstro och en generations önskan att utveckla samhället där det fanns plats för alla. Var finns vår tids Palme; var finns den ideologiska fyrbåk som så väl behövs i dagens marknadsanpassade samhälle. Var finns helt enkelt den politiska debatt som ser bortom ekonomiska kvartalsrapporter och börsnoteringar?
Det är kallt på soffan i det som är kvar av folkhemmet, när blir det varmare?
Det är kallt på soffan i det som är kvar av folkhemmet, när blir det varmare?
Kommentarer
Trackback