Nej till extremisternas provokationer

32226-6

Extremismens återvändsgränd
Foto Ingemar E L Göransson


När den främlingsfientliga Jyllands-Postens publicerad ”satiriska” bilder på islams profet Muhammed så är det något som givetvis skapar debatt och upprörda känslor bland troende muslimer. För det första så är avbildandet av Muhammed förbjudet enligt muslimsk tro och för det andra så är bilderna klart rasistiska i sin karaktär och har till syfte att förolämpa muslimer och muslimsk trosuppfattning.

 
De kan jämföras med om en tidning skulle få för sig att publicera bilder av Maria och Josef av pornografisk natur så skulle det väcka en enorm anstöt hos troende katoliker och uppfattas som en förolämpning och skymf av de troende.

 
Yttrandefrihet innebär inte att man måste publicera bilder eller texter som kan uppfattas som antingen som anstötliga eller förolämpande. Vi tillåter exempelvis inte bilder som de som naziblad som Der St¨µrmer gjorde i sin antisemitiska propaganda under 1930-40 talen. Vi tillåter heller inte att människor framställs i bild eller text som kan vara åtalbara. Därför finns också tryckfrihetsåtal att ta till.

 
Idag är det politiskt möjligt, t.o.m. politiskt önskvärt i vissa kretsar att framställa muslimer och islam på ett sätt som påminner om det som var skälet till korstågen för snart tusen år sedan då ”saracenerna” skulle utrotas och Jerusalem skulle befrias. Rasismen och demoniseringen av den muslimska kulturen var likartad då som nu och syftet var att utmåla islam som det stora hotet mot den västerländska kulturen och västerlandets levnadsmönster och vanor.

 
Idag sker det under stridsropet krig mot terrorismen och då är alla propagandametoder tillåtna. Jylland-Postens teckningar skall ses som en del av just denna propagandaoffensiv mot islam. Att USA och Bush-administrationen har ett intresse av att islam och muslimer framställs på detta sätt är mindre en amerikansk omsorg och bekymmer när det gäller bristen på demokrati i arabvärlden. Inte heller bekymras Bush av det avskyvärda och primitiva kvinnoförtrycket i exempelvis Saudi-Arabien eller Afghanistan utan bekymmer mer av pekuniär natur: stavat olja.

 
Alltså; till syvende og sidst handlar hela den danska krisen inte om tryckfrihet eller yttrandefrihet utan om hur extremistiska politiska strömningar triggar varandra till nya brott som gör att hela vår värld hotas av en våldsspiral som bara är i extremisternas intresse.


Vi ser det också i hur Syrien söker slita sönder Libanons fredliga utveckling med att uttnyttja den danska krisen för sina syften och spela ut olika extrema grupper mot varndra i ett försök att distabilisera Libanon och därmed förvärra krisen i regionen.


Tyvärr verkar alla maningar till lugn och dialog i vart för stunden falla på hälleberget. Förnuftiga röster får för den skull inte tystna utan måste fortsätta tala för förnuft och människovärdet mot extremister oavsett de finns i Danmark eller i islamistiska grupper.

 
Låt inte förnuftet tystas!

 
 
För övrigt…….

 
……..att svensk politiks arbetsmarknadsfundamentalist # 1 Maud Olofsson vill ersätta arbetslöshet med rättslöshet; då blir alla ungdomar både arbetslösa och rättslösa – Lysande Maud!

 
……..att SSUs ledning har börjat slumsysterverksamhet hos överklassbrattsen och de småkriminella i Stockholms mest kriminella område: Stureplan.

 
……..att den ryska seger i Bandy-VM var helt förtjänt – Det bästa laget vann och det unga svenska landslaget kommer att vinna om något eller några år.

……..att Neil Diamonds nya 12 Songs är mästerlig och Rick Rubin har gjort en magnifik produktion – Spring och köp!

 
……..att veckans nostalgitripp är franska Magic Records EP-box med den franske pop-sångaren Richard Anthonys alla 60-tals-EP; snyggt repro-jobb och lysande ljudkvalitet. Kolla in www.magic-records.com

 


Kommentarer
Postat av: Ruth

Vaddå rasistiskt? Jag tror inte det finns något rasistiskt över hela denna historian. Vafan! ska inte folk och lite rå skämtsinne? Jag är kristen sedan födseln men inte tappar jag mitt sinne för humor för det?
Det finns hur många som helst roliga historier om tex Jesus, eller Gud för den delen. Ingen startar väl ett krig för det?

2006-02-08 @ 17:01:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0