Valdebatt, hätska utfall och Elvis

32226-10

Göran Persson talar i Örebro inför 1200 partivänner

FOTO Ingemar Göransson

Måndag kväll, sitter här och funderar över varför saker är som de är. Det är dagen efter den första stora partiledardebatten och den kanske inte gav så mycket nytt egentligen.

 
Alternativen är tydliga och det är befriande på något sätt. För när det blir trångt i den ”liberala” mittenfållan så blir allt också så förtvivlat grått och inte så lite lagom. Inte så att det är önskvärt med extremalternativ utan de demokratiska alternativen till höger och vänster behöver bli synliga för att vara alternativ. Troligtvis är det också den enda vägen att få upp valdeltagandet som under en följd av val följt det sorgliga europeiska mönstret – d.v.s. nedåt.

 
Göran Persson visade fram en eftertänksam, resonerande attityd vilken är klokt. För politiken är idag väsentligen svårare än vad den var för 10, 20 eller 30 år sedan. Det finns inga enkla lösningar eller gordiska knutat som bara är att hugga isär så löser sig allt. Självsäkerhet och en vi-har-den-enda-vägens-politik är så långt från verkligheten som det bara är möjligt.

 
Fredrik Reinfeldt i sin tur har en aggressiv framtoning med substansen är just den enda vägens politik där hävdandet av gordiska knutar blir lätt en besvärelse som bara skapar besvikelse och minskad tilltro till politik som samhälligt verktyg för samhällsförändring.

 
En annan sak som slår mig är den hätska stämning som är från anhängarna till alliansen. De för sin politiska ”agitation” med inte så lite av hatiska tonlägen och invektiv, nedlåtande tillmälen och idiotförklarande av sossar i allmänhet och fackligt aktiva sossar i synnerhet.

 
Det här skiljer sig markant från den nästan servila stämning som rådde i söndagens partiledardebatt. Det är viktigt att kunna skilja mellan person och sak. Dessa unga, för de är nog det, wannabes hyser ett så närmast vitglödgat hat mot socialdemokratin att det nästan är skrämmande. När man läser kommentarerna på LO valblogg (där jag själv är en av bloggarna) så undrar man om dessa människor egentligen mår bra av att hata och förakta så mycket. Det skrämmer mig faktiskt för det är ett rent klasshat som syns mellan raderna från vissa kommentatorer.

 

 
För övrigt…..

 
…..Det går inte att låta bli att kommentera mordet på lille Bobby. Frågan kvarstår om hur kunde de sociala myndigheterna undgå att undersöka hur förhållandena var framför allt som Bobby själv inte ville hellre än vara hos mormor där pojken kände sig trygg. Man får hoppas att det görs en ordentlig utvärdering av det som skedde och hur det kunde få ske. Jag blir så ledsen när jag läser om hur pojkens korta liv slutade.

 
……Karin Pilsäter i lag och ordning-partiet (fp) torskade i lördags morse för rattfylla. Tragiskt, dock en reflektion är var är alla vänner av ordning på DN, SvD och Expressen som brukar kräva avgång, offentlig stegling och hudflängning. Hoppas det är en ändrad attityd som även gäller alla som gör en tavla. Hoppas att Pilsäter kan få ordning på sina bekymmer och återvända till politiken, inte för att jag gillar hennes politiska uppfattning utan av rent mänskliga skäl.

 
……Var i London för någon vecka sedan och på HMV på Oxford Street köpte den synnerligt vackra boken ”Memphis Recording Service The Beginning of Elvis Presley The Birth of Rock `n´ Roll Volume 1 1953-1954” som innehåller DVD 5.1 med de ursprungliga Sun-inspelningarna i ett helt överlägset sound och för första gången sedan då utan RCAs studiopålägg. Inte nog med det: ”That´s all Right” pressad i vinyl från originalmatrisen från 1954 och en vacker bok som berättar historien. Så läcker och ett blivande samlarobjekt på grund av de mycket begränsade upplagan.

 
…..Har åter stiftas bekantskap med den lysande engelska komediserien ”Yes, minister” (Javisst herr minister på svenska) som troligtvis är en av de roligaste serierna om politikers ambitioner och tjänstemännens makt.


.....Ny layout på bloggen - Vad tycks? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0