Tar jobben slut

För ett antal år sedan läste jag en bok som hette ”The End Of Work” (Tarcher/Putnam Books, New York 1995). Boken var skriven av en amerikan med namnet Jeremy Rifkin. Den kom ut 1995 i USA och blev en succé. Boken diskuterar vad som händer när ett samhälle får en tillväxt som inte skapar nya jobb utan allt färre producerar mer så att alltfler får allt svårare att få jobb.

 
Grundtanken i Rifkins bok är att genom teknikutvecklingen så kommer utvecklingen ofelbart gå mot en situation där fåtalet gör merparten av arbetsuppgifterna samhället. Rifkin för fram tesen att om inte samhället klarar av att möta utmaningen som innebär att arbetet inte i sig blir nödvändigt för alla utan flertalet faktiskt inte behövs för att genomföra.

 
Rifkin visar med ett räkneexempel på hur 90 miljoner av de då existerande 124 miljoner industrijobben i USA med teknikutveckling, datautveckling osv. riskerar att försvinna. Vi kan själva ta exempel på hur teknikutveckling kan slå ut en hel industri. Facit i Åtvidaberg tillverkade världens bästa och mest avancerade räknesnurror på sin tid men i o m miniräknare och den teknik som den stod för kom slogs hela Facitkoncernen ut på en förhållandevis kort tid. Alla jobb försvann mer eller mindre över en natt. Samma sak varnar Rifkin för.

 
Vad innebär det för framtiden och jobben och inte minst vår syn på jobben och på jobbet. En helt ny världsbild håller på att målas upp. Ett arbetsliv där arbetena inte räcker utan vi måste hitta ett nytt sett att se på jobbet både som försörjning men också som identifikation och livsmål.

 
I det här perspektivet blir den aktuella politiska debatten kring arbetslösheten ett problem då förslagen till lösningar ur ett rifkinskt perspektiv kan synas fel medicin eller i vart fall en kamp mot väderkvarnar. För är det så att det starka teknikutvecklingen leder till en fortsatt tillväxt som inte ger nya jobb så får exempelvis nyliberalernas avregleringsförslag, borttagande av arbetsrätt och låglönekonkurrans motsatt effekt. De jobben är ju de som kommer att försvinna i samma utvecklingsspiral som de som man vill ersätta och skapa från högerns håll.

 
Vad finns kvar då. Jo en social ekonomi där mänskliga behov av vård, skola, omsorg, rekreation, resor och att vara en social varelse kvar efter allt har producerats av allt färre. Efter ha läst Rifkins bok kan man undra är vi på väg mot ett Utopia där arbete blir något för eliten medan resten av befolkningen måste hitta andra , men lika vettiga och behövda sysselsättningar i framtiden. Och vad händer med ett samhälle som utvecklas slikt? Kan ett sådant samhälle bli rättvist och jämlikt eller blir det ett starkt klassbundet och hårt samhälle.

 
Frågan är för viktig för att nonchalera och är värd att diskutera.

 
För övrigt……

 
…….Riksbanken har upptäckt en inflation som ingen annan ser

 
…….God natt till BK Derby och tack för det som var

 
…….Tony Meehan, trummis i gamla Shadows har lämnat oss.

 
…….Link Wray gitarristen som uppfann distorsionen har också tackat för sig

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0