Svartjobb är en dålig affär

32226-53

FOTO Ingemar E L Göransson

När man jobbade som jag fackligt inom transportbranschen under många år var det vanligt med svarta löner. Det var vanligt att man växlade in övertid exempelvis mot svart ersättning. Det var inget märkligt tvärtom det var legio under 1970 och 80-talen. Jag slutade som åkerichaufför i mitten på 1980-talet så efter det vet jag inte från egen erfarenhet hur vanligt det är idag.

 

Så när jag fick frågan häromdagen på e-posten från en ung kille så det ingen främmande fråga som jag fick utan har fått samma fråga från några andra förut. Varför kan man inte jobba svart. Det är väl ingen som tar någon skada av det. Jag kunde givetvis ha svarat det enkla och självklara svaret – Det är olagligt.


 

På sätt och visst borde det räcka men det blir lite tunt för nästa fråga blir: varför är det olagligt. Det blir lite som det här med fartgränser. Vi vet alla att det är olagligt att köra för fort men flertalet av oss gör det då och då. Det är svårt att motivera sig att hålla rätt fart när man kör en modern bil med ABS-bromsar och diverse elektroniska hjälpmedel som gör bilen säkrare än då hastighetsbegränsningen sattes till 90 eller på en rak lugn motorväg.


 

Så funderingarna kom igång och en inventering av argument tog form. Det första argumentet var det gavs sig självt. Jobbar du svart har du inget skydd mot att bli lurad eller utnyttjad av mindre seriösa arbetsgivare. Du kanske inte får rätt lön, du blir blåst på OB, övertidsersättning och semesterlön eller traktamenten. Mycket pengar som den arbetsgivaren kanske blåser dig på. Inget kul och inget smart.


 

En arbetsplats där man jobbar svart finns säkerligen inget kollektivavtal vilket innebär att du är oförsäkrad om något händer. En olycka kan få katastrofala följder för dig och dina närmaste. Ingen olycksfallsförsäkring, ingen möjlighet till rehabiliteringsförsäkring, ingen försäkring som täcker sjukvårdskostnader eller olyckor i samband med resor till och från jobbet. Ofta är det också så att de ev. privata försäkringar inte gäller om man jobbar svart.


 

Du kan inte heller dra av dina arbetsresor om du pendlar till ett svartjobb. Du riskerar att förr eller senare kommer skattmasen och kollar dig i sömmarna och åtal med sköntaxering och t.o.m. en vistelse innan för gallerförsedda fönster följer.


 

Ett annat viktigt argument är pensionen i framtiden som man skall få ut. Har du inte betalt skatt så får du en usel pension. Det blir bara den lilla folkpensionen (ca 6.000 just nu tror jag). Detta eftersom skattesystemet bygger på livsinkomsten och inget annat. Så, har man inte haft en inkomst får man ingen pension. Visst man kan köpa egen pensionsförsäkring men förr eller senare kommer skattemyndigheten att undra varifrån inkomsterna kommer.


 

Men det viktigaste argumentet är ändå att vi är alla medlemmar av ett samhälle och vi har ett gemensamt intresse att detta samhälle ska fungera. Vi behöver sjukvård, barnomsorg, skolor, universitet, vägar, järnvägar, flygplatser, försvar, rättsystem med domstolar osv. Vi har ett gemensamt intresse av att samhället ska fungera och därmed också ett intresse av att allt detta finns när vi behöver det. Detta är ett skäl om något för att vi solidariskt måste finansiera detta tillsammans.


 

Detta är nog det starkaste argumentet mot svartjobb – vi är alla del i den större levande organismen som kallas samhället. Jobbar vi svart så är det kortsiktigt ganska riskabelt och långsiktigt blir det förgörande för individen och för samhället som organism. Var inte kortsiktigt obetänksamt småsnål och var inte långsikt dumdristig jobba inte svart!


 

Grabben som frågade svarade dagen efter att så här att han inte tänkt på det och skulle fundera på mitt svar innan han någon gång jobbade svart igen.


 

Till sist


   

………var samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin och Metallbasen Stefan Löfvén presenterade regeringens satsning på miljöteknik i tisdags i Motala. I dag en starkt växande exportbransch som omsätter 240 miljarder. Inga låglönejobb utan trygghet utan kvalificerade jobb.


 

………är sommaren är rätt tillfälle att testa ny eller oupptäckt musik på Just nu lyssnar jag på Ornette Colemans otroliga ”Free Jazz” från 1961. Nästan 40 minuters improvisation – lysande och ruggigt spännande musikupplevelse.


 

……… avled hjärnan bakom och grundaren av den nyskapande rockgruppen Pink Floyd – Syd Barrett härom veckan. Efter ett förlorat liv i sinnessjukdom och sviterna av drogerna han tog under mitten av 1960-talet. Barrett var mannen som skapade den märkliga och skrämmande värld som sedan blev Pink Floyds.


 

……….tog även sångaren och Tv-personligheten Freddie Garrity avsked av omvärlden i förra veckan. Garrity tillhörde med sitt band Freddie & The Dreamers de mer framgångsrika banden i den engelska pop-invasionen av USA i mitten 1960-talet. Hans clowneri gjorde honom populär även som barnprogramledare.


 

………Billy Preston, även kallad den femte Beatles-medlemmen har spelat sin sista ton på pianot. Efter en lång karriär tillsammans med artister som Sam Cooke, Mahalia Jackson, Ray Charles, Little Richard och inte minst The Beatles och George Harrison. Mest känd var han för sin millionsäljare ”That´s The Way God Planned It”


 

………den förste som fick ett genombrott i Europa med sin Ska-musik (en föregångare/parallell till reggae) från Jamaica var Desmond Dekker som dog den 25 maj. Han fick en överraskande hit 1967 i England med ”007 (Shanty Town)”, ”Israelites” och ”It Miek”.



Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se      






Kommentarer
Postat av: Mm

Fan va bra

2007-12-04 @ 14:41:07
URL: http://denstore.Símon
Postat av: Bosse

Men om han inte vill

2007-12-04 @ 14:42:25
URL: http://bajamajan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0