Två månader kvar och det är jämnt
Socialdemokratisk båtturné i Nyköping
Foto Ingemar E L Göransson
Om två månader är det val och vi ska bestämma vilken politik som ska bli den vi lever med de kommande fyra åren. Ska vi åter få en borgerlig regering som har som främsta målsättning att försvaga löntagarna och vrida maktbalansen på arbetsmarknaden mer i händerna på arbetsgivarna ,med allt vad det medför av ökad lönespridning och ökande klyftor.
Eller ska vi fortsätta på en i grunden reformpolitik där inte bördorna läggs på arbetslösa och sjuka. En politik som behåller maktbalansen mellan arbete och kapital och löntagarnas organisationer inte försvagas.
Som det ser ut just nu är det hugget som stucket. Det kan gå åt vilket håll som helst Den ena dagen presenterar Demoskop en opinionsundersökning där vänsterblocket totalt har tappat nästan 10 % på en månad och dagen efter kommer Skop med men som tyder på dött lopp. Att det kommer att bli en strid in på mållinjen är uppenbart. En strid där varje röst kommer att bli betydelsefull.
Vad som skrämmer i vart fall undertecknad är den grundideologi som finns hos den borgerliga alliansen. Kläm åt de arbetslösa och sjuka, tvinga dem till underbetalda låglönejobb som röjer vägen för ökad lönespridning och ökade klyftor. Försvaga facken så att de inte klarar att ta upp striden för medlemmarnas intressen och tvinga ett brott mellan fackföreningsrörelsen och socialdemokratin.
Ovanpå det så finns en önskan hos alla de borgerliga partierna tt förverkliga sina hjärtefrågor, sänkta inkomstskatter, något slags bidrag för hemmavarande mammor, avskaffade skatter som fastighetskatten, förmögenhetskatten och så vidare. Ingen har väl räknat på hur mycket statskassan skulle förlora på en borgerlig misshushållning på nytt. Spåren från Fälldin och Bildt förskräcker – det var dyrköpta regeringsår.
Till sist……..
Israel uppförs sig på det sätt som världssamfundet normalt kritiserar när det sker. Övervåldet och det massiva angreppet på Libanon för att slå ut terroristerna i Hizbollah har fått prägel av en kollektiv straffexpedition. Det av krig under så många år plågade Libanon som var på väg att etablerar sig som ett allt bättre fungerande tolerant flerreligiöst samhälle. T.o.m. turisterna var på väg tillbaka men hela denna positiva utvecklig hotas nu av israelisk ockupation av den södra delen av landet.
Israel har på några dagar slagit ut alla kommunikation genom urskillningslösa bombraider mot Beirut och södra Libanon. Samtidigt angriper Hizbollah i eftermiddag Haifa och allt fler tecken finns på ytterligare på en upptrappning och hotet om totalt krig i området kan inte bortses ifrån.
FN måste agera och USA kan inte längre tyst se på medan Israel gör som de själva önskar.
Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se där jag söker upplysningar om en handfull nära 100-åriga foton!
Fin båt! Det så att man känner hur det proletära hjärtat bankar när man ser en spinnaker med sosse-loggan. Flyter den ännu? Råttorna verkar iallafall ha lämnat den..:-)
Sossarna har haft 75 år på sig göra det bättre för de svagaste i samhället ändå så tjänar en städare med 20 års erfarenhet 17-18000 kronor/mån. Snacka om att lura och utnyttja de svagaste i samhället.
"Det är en felaktig föreställning att en ökad lönespridning på en arbetsplats måste leda till större inkomstklyftor i landet. Det är dock inte alls givet. En mer differentierad lönerespons gör det lättare för löntagare som har haft ”för låga” ingångslöner att höja sin lön, medan ”för högt” betalda kan få en lönesänkning. Lönespridningen i landet blir mindre cementerad, men inte nödvändigtvis större." - saxat ur: http://www.svensktnaringsliv.se/index.asp?pn=2349655
En städare med 20 års erfarenhet skulle garanterat ha högre lön om kollektivavtal inte funnits.
Örtengren har hittat det mest skrattretande och overifierade uttalande som Svensk Näringsliv hittils har lyckats prdoucera. Själva idén med ökad lönespridning är ju att de högst avlönade ska ha högre inkomster än idag (det skall löna sig att utbilda sig är argumentet.) Och att det skall skapas ett låglöneproletariat modell de anglo-saxiska länderna där "working poor" blir ett faktum. Läs gärna Barbara Ehrenreich bok om hur verkligheten för låglöneproletariatets USA ser ut. Boken heter "Barskrapad" och är utgiven av Leopards Förlag.
Tyvärr trpr Örtengren på sina egna fabler medan verkligheten ser helt annorlunda ut. trots att Sverige har haft en ökad lönespridning de sista 10 åren där företagsledare och höga chefer dragit iväg så har faktikst även lågavlönade haft en reallöneökning inte fått det sämre vilket är mer än vad man kan säga om den verklighet som beskrivs i den nedan nämna boken av Barbara Ehrenreich.
Det finns inget som hindrar arbetsgivare att betala ÖVER kollektivavtalen men kollektivavtalen förhindar lönedumpning. Det är inte heller någon tillfällighet att över 80 % av svenska folket tycker att det är en bra ordning med kollektivavtal (enligt en SCB undersökning beställd av fackförbundet SEKO). Örtengrens återkommande angrepp på kollektivavatlen är snarast uttryck för en extrem åsikt och inte något som har stöd i folkopinionen, ens ens det parti han gör reklam för på sin blogg (m) angriper idag kollektivavtalen. Det är ensamt i öknen.
Barbara Ehrenreich är USA:s mest timide marxist som är förundrad över varför man i skandinavien hela tiden frågar hur stor debatt hennes böcker skapat i USA när de inte gjort det.
Ditt förakt för de som kan rädda Sveriges välfärd rimmar illa med sossarnas arbetsmarknadspolitik. När man inte har något att komma med måste man se möjligheter inte stånga sig ännu mer blodig i stenväggen.
Jag har inte någon extrem åsikt.
"Anställda vill i mycket större utsträckning få respons på sitt arbete, även genom lönesättningen. Arbetsgivare har inte ännu förmått att erbjuda individuell lönesättning i den utsträckning som anställda efterfrågar. Det visar två omfattande undersökningar som TEMO gjort för vår räkning bland anställda och företagsledare."
I Sverige kan man dra ner sin egen arbetsinsats väsentligt och ändå plocka ut samma lön som alla andra. Det är socialdemokratisk rättvisa i hela sin skenhelighet.
Sossarna har haft 75 år på sig göra det bättre för de svagaste i samhället ändå så tjänar en städare med 20 års erfarenhet 17-18000 kronor/mån. Snacka om att lura och utnyttja de svagaste i samhället. En städare med 20 års erfarenhet skulle garanterat ha högre lön om LO/SAP och flumvänstern inte suttit vid makten.
Hur går det förresten med att hitta en källa som styrker påståendet att sänkt skatt innebär sänkt välfärd? Svårt uppdrag?
Örtengren kräver att en källa som styrker att sänkt skatt innebär sänkt välfärd. Om det blir mindre skatteintäkter så lär det finnas mindre pengar i statens totala skattkista. finns det mindre pengar så kan man också göra mindre med det som finns. OM man inte som ex Bildt gjorde ökar statsskulden med en skenade hastighet. Men det är likt Strängs kommnetar 2det är först varmt att kissa i byxorna men det blir kallt sedan. bildt var bra att pissa i byxorna och det var ingen lyckad politik
Om Örtengrens politik skulle hålla skulle vi få världens bästa välfärd om alla skatter togs bort - alla inser det omöjliga i en slik teori. det påminner starkt om Lenins ju färre desto bättre - inte den heller speciellt lyckad!
Jag behöver ingen källa för att inse att välfärden är beroende av skatteunderlaget - det räcker med sunt förnuft.
Återigen det finns inget hinder i kollektivavtalet för individuell lönesättning eller högre löner än vad avtalen säger. Komunal, SEKO och även andra förbund har inslag eller t.o.m. helt individuellt satta löner. Men nu är det inte det som Örtengren eftersträvar utan möjligheten att sänka det sämst avlönades löner. de som han påstår tjänar 17-18.000 kronor per månad. Jag är helt övertygad om att motsvarande jobb i USA skulle vara väsentligt sämre avlönat och framförallt otryggare. grupper som dessa kanklara sig på ett jobb i Sverige medan i USA behöver de jobba på två och tre olika jobb för att klara försörjningen. Se Barbara Ehrenrich Barskrapad.
Nu avfärdar Örtengren henne som marxist som om det i sig vore något hinder för att det hon beskriver som sant. För Örtengren blir alla som inte håller med honom marxister eller lögnare vilket får stå för honom och hans extrema nyliberalism. Örtengrens trovärdighet är inte överväldigande med de åsikter han har om bl.a. kollektivavtalen som placerar honom långt till höger om (m). Eller har Reinfeldt blivit marxist också?
Ingemar EL Göransson kräver att påståenden ska ha en trovärdig källa. Men när han själv ska styrka sina påståenden med en källa så hänvisar han enbart till sunt förnuft. Detta är pinsamt. Detta är mycket pinsamt.
Inte ens med hela LO bakom sig kunde han luska fram något dokument, rapport, eller undersökning som stödjer påståendet att sänkt skatt leder till sänkt välfärd.
Ändå har så bygger socialdemokraterna hela valkampanj på detta. Sossarna har spenderat miljoner och åter miljoner av arbetarnas fackavgifter på att sprida detta budskap. De sprider denna osanning till de som behöver ett maktskifte allra mest. Detta gott folk är oerhört pinsamt, oetiskt och skandalöst!
Sänkt skatt leder INTE till sänkt välfärd. Socialdemokraternas valkampanj är härmed officiellt en lögn!
Med Örtengrens resonemang så bör välfärden bli bättre ju mindre skatt vi betalar.
Begär Örtengren att jag ska bevisa att välfärden inte blir sämre om resurerna minskar så är det rimligt att Örtengren visar att minskade resurser ger bättre välfärd eftersom hela hans argumentation bygger på detta.
Alltså upp till bevis Örtengren !
Socialdemokraternas och ditt argument är endast hållbart om den svenska ekonomin och arbetsmarknaden är och har alltid varit statisk. Det är den inte.
Socialdemokraetnas valkampanj är en lögn!
Örtengren; det är ingen som påstår att arbetsmarknaden är statiskt. det sker ochb alltid skett förändringar. du har fortfarande inte svarat på min fråga: med ditt resonemang borde välfärden bli som bäst om alla skatter togs bort, eftersom du påstår att mindre resurser ger mer välfärd. Svara nu på frågan!
Man använder sänkta skatter till att bl.a. skapa möjligheter till att fler arbetar som i sin tur betalar skatt och ökar skatteintäkterna till staten.
Socialdemokraternas valkampanj är en lögn.
Tydligen har Ingemar enbart läst 1 st bok i sitt liv eftersom hänvisningen till Barbara Ehrenreich börjar bli något tjatigt. Vända bort din blick från USA ett tag (tydligen det enda man får lära sig inom ABF) . Jag kan upplysa dig att Sverige ligger i Europa och därför bör alla förhållanden jämföras med EU länder (+ Schweiz). Jag har påpekat detta flera gånger för dig men tydligen är din USA fixering nåt som sitter i generna på sossar.
Så, har du en aaaaning om hur socialsystemet ser ut i Schweiz?
Schweiz lika som Sverige tjänade stora pengar på WW2 och båda länder låg ungefär lika vad gäller BNP/capita fram till början av 70 talet. Sedan tappade Sverige totalt och löntagaren i Sverige har numera hälften av köpkraften jämfört med en Schweizare. Detta bekräftar om något den absurda politiken som fördes av sosserna.
I övrigt bör påpekas att G. Strängs kommentar angående byxorna gällde devalvering. Just så! Jämför SE kronans utveckling med Schweiz och du ramlar förmodligen av stolen.
// Brian (som du anser är Blind, Illiterat och numera även en Vasall)
Ehrenrich bok är viktig då det är en av de få på svenska översatta böckerna om "working poor"-fenomenet. Att Brian tycker den är oviktig kan bero på att han antingen inte har läst den eller inte tycker problemet som den beskriver är viktigt. Jag vet inte själv men förhoppningsvis får vi ett svar på detta.
Strängs kommentar gällde inflationen men den är en bra beskrivning på den lättviktiga syn som präglas i vissa kommentarer ang skattintäckter och skattefinansiering av välfärdssektorn.
Att Örtengren tror på dynamiska effekter i ekonomin precis som Bildt - vad det ledde till vet vi det försvann närmare 400.000 jobb.
Vad den låglönemarknad som Örtengren och andra vill se skulle ge för ökade skatteintäkter när ni vill samtidigt ta bort skatten till stora delar är omöjligt att se.
Min uppfattning är att vi ska inte och kan inte konkurrera med låglöneländer. Vi skulle aldrig vinna en sådan strid utan det skulle enbart skapa ett låglöneproletariat likt det som Ehrenrich beskriver i sin bok.
Sverige kan och ska konkurrera med kunskap och kompetens och därmed goda löner och rättvisa villkor för alla. den defatism och pessimism om framtid som finns på borgeligt håll om framtidens arbetsmarknad är bara att beklaga men inget att förvånas över då man tror att facket och löntagarnas inflytande är hindret för utvecklingen. Bara att beklaga som sagt!
Jodå Ingemar, Ehrenrichs bok står i hyllan här på originalspråket och läst långt innan den var översatt till Svenska. Tyvärr ser jag att du som vanligt inte kommenterar mina försök att fokussera dig på närmare länder i dina jämförelser. Jag förstår varför eftersom resultatet blir ganska omvälvande för din världsbild. Så, håll dig borta från bloggandet ett tag och studera socialsystemet i Schweiz och skatterna.
Intressent vad du kommer fram till eftersom jag bor i detta land större delen av året och har direkt erfaring av Vård, Skola och Omsorg som det heter så vackert på sossespråket. Märkligt nog kan jag även jämföra med Sverige genom många års personlig engagemang och resultatet är inte direkt positiv för Sveriges del (..Brittish understatement..)
//
//
Vi har en låglönemarknad idag, Ingemar. Se dig omkring. Ditt skräckscenario finns redan i sossesverige. Ingenting tyder på att det kommer bli ännu mer låglönemarknad vid en alliansregering. Det är bara ren spekulation från sossarnas spågummor i LO-borgen.
Självklart tror jag på dynamiska effekter! Fullt finansierade skattesänkningar ger dynamiska effekter såsom fler jobb...
"Dynamiska effekter är inte detsamma som underfinansiering. Och inte ens all underfinansiering är nödvändigtvis inflationsdrivande. Nuder blandar dessutom ihop två olika konjunkturstuationer. Vid "full sysselsättning" tänkte ekonomerna att en skattesänkning kunde stimulera övertidsarbete och uppgång från deltid till heltid. Då skulle stat och kommun få in skatteintäkter från de ytterligare arbetstimmarna och därför skulle en skattesänkning inte helt behöva finansieras med utgiftsminskningar.
Vid låg sysselsättning tänkte ekonomerna att skatterna kunde sänkas för att öka den totala efterfrågan. Då skulle arbetslösa få riktiga jobb som skulle generera ytterligare skatteintäkter. Om dessa inte var lika stora som skattebortfallet var inte så viktigt så länge som inflationen inte ökade. En skattehöjning för att stabilisera ekonomin behövdes först när "full sysselsättning" nästan hade uppnåtts. I allmänhet kallades dessa effekter av en skattesänkning inte för 'dynamiska effekter'. Göran Persson är själv inne på denna väg, men med ökade utgifter som primär åtgärd. Spräckta utgiftstak borede Nuder ha nämnt i detta sammanhang.
Nuder demonstrerar en intressant okunnighet för att vara finansminister - både vad gäller terminologi och resonemang. Han har tidigare erkänt sin bristande kunnighet i nationalekonomi." - Danne Nordling
Ingemar:
Enligt regeringens senaste vårproposition kommer skattetrycket under perioden 2000-2008 att sjunka från 53,4 % till 49,5 % vilket motsvarar 122 miljarder kronor.
Hur mycket har denna skattesänkning som socialdemokraterna har genomfört och fortsätter att planera, minskat den svenska välfärden?
Se här för källa etc...