Folkpartiets grumliga röstfiske

32226-47

Sydengland 1970-talet

FOTO Ingemar E L Göransson



Alla människor skall behandlas lika – ingen för mer – ingen för mindre. Det här är en av portaltankarna i fackets arbete och verksamhet. Det innebär också att alla skall bidra efter förmåga till det gemensamma samhället vi lever i – och få det stöd som vi alla kan och behöver i olika skeden av livet. Det gäller skola och utbildning, det gäller vård och omsorg där vi som barn behöver stora omsorger och får också ta del av vårdens resurser. Det gäller inte minst när man blir äldre då kroppens degenerering sakta men säkert tar sin tribut med en ofta försämrad hälsa och krämpor som sätter in.


 

Det är också viktigt att samhället och vi som medborgare visar hänsyn och tolerans i vårt förhållande till våra medmänniskor. Att acceptera att vi inte är alla lika och att vi har våra egenheter. Att visa upp en generös attityd och en nyfikenhet på det och de som vi lever under så kort tid tillsammans med.


 

Medborgarskapet är egentligen en konstruktion som inte har speciellt mycket med människors förhållande till varandra. Medborgarskapet i ett land eller en nation har inget med hur vi ska förhålla oss till våra medmänniskor över lag. Vi har alla gemensamt en och samma konstruktion vad det gäller kroppens funktioner, vi har två ben, två armar osv. Människan oavsett hudfärg, etniskt ursprung, längd, vikt, utseende o.s.v. ett och samma släkte. Det som egentligen mest skiljer oss åt är olika levnadsvanor, kulturmönster och därmed också religion och språk.

 


En kulturvetare kan
förklara detta väsentligt bättre än undertecknad. En läkare kan däremot inte skilja en afrikan från en lett, en norrman eller en svensk. Inget skiljer vad det gäller fysiken, matspjälkningen, rörelseapparaten, hjärnans konstruktion osv.


 

Nu finns det politiker som vill låta kulturarvet styra hur vi ska förhålla oss till varandra. Att låta exempelvis religionen uppdela människosläktet i acceptabelt, tolerabelt eller ta avstånd ifrån är egentligen inhumant och förlov sagt ganska korkat. Rädslan för den muslimska trosbekännelsen som sprider sig i västvärlden har stora likheter med det agitation som den katolska kyrkan använde för att rättfärdiga korstågen och Jerusalems ”befrielse” för tusen år sedan.


 

En annan sådan här måttstock har blivit synen på språket. Man måste kunna tala svenska för att bli svensk medborgare hävdar Folkpartiet och Leijonborg sitter på en presskonferens tillsammans med den gamla f.d. maoisten Mauricio Rojas och med allvarliga miner säger att ett språktest måste till för att bli svensk medborgare.


 

Det dyker då upp ett par problem med detta resonemang. För det första vad är en acceptabel språkkunskap för att då bli aktuell för denna ynnest och vem skall sätta upp kriterierna?


 

För det andra vad gör vi, med alla som vi inte påstår att vi inte förstår idag? Tornedalningar, östgötar utanför Mjölby, vissa skånska dialekter, gotlänningar osv. alla de svenskar som talar starka och tydliga dialekter som många gånger är svårare att förstå än invandrare som bryter på olika språk. Vete attan om jag skulle bli svensk medborgare med Leijonborgs språktest med den Linköpingsdialekt som jag talar.


 

Men låt oss lämna raljansens scen och vara allvarliga. Folkpartiets förslag är inte ett seriöst försök att integrera utan ett oblygt röstfiskeri som gick bra förra gången och kanske går återigen. Förslaget är också en gruvlig och enkelriktad skuldbeläggning på invandrarna då språket får bli den allt överskuggande orsaken till bristerna i integrationen.


 

Detta, då orsaken långt mer ligger hos oss som redan har vunnit ynnesten att vara medborgare och vår intolerans mot hur andra behandlar eller använder svenskan. Likaså lägger det skulden på invandraren för att det finns fördomar om deras kompetens, kunskaper och förmåga att ge ett bidrag till vårt gemensamma samhälle. Politiken skall inte stryka fördomar och bigotteri medhårs utan ta strid med sådana tendenser.


 

Folkpartiet fiskar i fördomsfullhetens avloppsdiken med sitt språktest. Det gillas säkerligen av högerextremister i Sverigedemokraterna, halvfulla gaphalsar på kräftskivor eller kostymnissar med främlingsfientliga åsikter. Det gillas säkerligen av den obetänksamme som låter reptilhjärnan styra före förnuftet.


 

Folkpartiets språktest är ett skamligt förslag som tar fokus ifrån kärnfrågan; hur ska vi gemensamt åstadkomma att alla människor behandlas lika – ingen för mer – ingen för mindre. Men den tanken har Leijonborg redan för länge sedan lämnat för röstmaximeringens princip!


 

Till sist……


 

……………börsdirektörerna ökade sina löner förra året med hela 16 %. Man kan alltid skylla på styrelserna, marknadsläget, hotet från utlandet eller väderprognosen. Till syvende og sidst handlar det om börsdirektörernas girighet!


 

……………101 fackligt aktiva krävde igår på Aftonbladets debattsida att Svenskt Näringsliv byter spår och bidrar till att skapa 500.000 nya jobb – vad säger Urban Bäckström som Sverige med honom som statssekreterare förlorade 468.000 jobb?


 

……………AMS vill starkare styra ungas utbildningsval för att pressa tillbaka arbetslösheten. Generaldirektören Bo Bylund är äntligen på rätt spår. Sverige behöver inte fler TV-hallåer och mediafolk utan fler elektriker, styr och reglermekaniker och andra mindre glamorösa yrkesmänniskor.


 

……………Idag släpps den sista (?) av de av Rick Rubin producerade Johnny Cash American V: A Hundred Highways album. En döende mans testamente – jag rusar till skivaffären.

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0