Med stetsonhatt och kravatt - Funderingar kring midsommar

32226-45

Författaren i sin stetsonhatt
FOTO: Eva-Lotta Göransson

”Med Stetson hatt och kravatt” sjöng Hasse & Tage för många år sedan i 88-öresrevyn. Med stetsonhatt det låter något det. Om man tittar på fotografier ända fram till mitten av 1960-talet så är ingen barhuvad. Från 14-årsålder så hade nästan alla manliga medborgare hatt. Det var en signal att nu var du en vuxen man.

 
Jag använder hatt och har gjort det till och från sedan början av 1990-talet. Inte för det coolt (men det är det också) utan för det är den ultimata huvudbonaden. Skyddar mot brännande sol, skyddar mot hällande regn och är skönt att ha på huvudet när det blåser även om man ibland får hålla i hatten.

 
Den som använder hatt i dag får stå ut med blickar och inte minst med korkade skämt som har du glömt hästen eller ”Hey cowboy!”. Men skit i det jag gillar att bära hatt och är i ett gott sällskap alltfler blir vi i denna än så länge dock exklusiva skara. Men det är många som inte vågar att ta detta utmanade steg – att bli hattbärare!

 
I dag kommer jag nog att ta min stetsonhatt midsommar och allt som det är!

 
De engelska musiktidningarna Mojo och Uncut är två lysande exempel på musikjournalism på en nivå vi aldrig ser i Sverige. Intressanta essäer om artister och deras verk, initierade recensioner och andra artiklar som fördjupar nöjet med att lyssna på musik. Men inte nog med detta varje nummer skickar med en CD med musik som ofta är vald med stor omsorg oavsett om det är för att ge exempel och illustrera det man skriver om eller rent tematiska samlingar. Ibland t.o.m. tidigare inte utgivna spår eller för tidningen speciellt inspelade spår.

 
Ett av de mest spännande projekten på länge är det senaste där The Beatles Revolver album har nyinspelats med dagens artister. Fantastisk bredd och spännande covers som ger Beatles-originalen en ny dimension när albumet från 1966 fyrtio år senare är i högsta grad levande. Köp senaste numret av Mojo och hör hur Revolver skulle kunna ha låtit om det hade spelats in 2006 och inte 1966. Förbluffande bra!

 
Midsommarafton med sedvanligt midsommarväder – dvs. regn och sol omväxlande. Ett litet tips till snapsen ikväll Throndhjem Akvavit eller Bommerlunder. Den första är en norsk fruktig och mild kryddad snaps från Trondheim med Bommerlunder är en nordtysk från Flensburg även den en mild kryddad snaps med en något lägre alkoholstyrka (38 %). 

 
Till detta testa den utmärkta brittiska bittern Brakspear som säljs som folköl. Rejäl smak och en liten smaksensation faktiskt. Och kvällens whisky varför inte en liten Bowmore Enigma 12-årig singlemalt och njuta av havsdoften från de inre Hebriderna blandas med smak av sherry och honung.

 
I morgon gäller det för Sverige att vinna över Tyskland. Ingen lätt uppgift men inte omöjlig. Sverige har ingen press som tyskarna har. En tysk förlust vore lika med nationell katastrof och glöm inte sommaren 1994 hur det gick då. Men jag måste säga mitt favoritlag är Australien som spelar en brittisk fotboll på det sätt som engelsmännen själva har glömt bort. Även om de uppskrivna bortskämda miljonärerna är duktiga så är det ett ljusår ifrån det hjärta som grabbarna från down-under visat under VM. Matchen mot Kroatien är en av de bästa och dramatiska fotbollsmatcher jag någonsin sett – underbart att se. Jag hoppas att australienserna går långt, långt med den inställning och det hjärta de visar!

 
Dagens blogg innehåller inget om politik – inte för att det inte finns att skriva om men jag börjar bli så förb*nn*t trött på gnällspikarna på den borgerliga sidan. Deras verklighetsuppfattning gör att man kan tro att vi lever i en totalitär bananrepublik där folket svälter och tigger på gatorna! Önskar du käre läsare en sådan diet så länka över till LO:s valblogg där högerskribenter tar ära och redlighet av LO:s bloggare bland annat undertecknat. Här kan man bli kallad för det mesta och politiken är i kommentatornas värld en enkelriktad gata, och det kan inga hur starka än de är, argumnet ändra på.

 
För övrigt har det gjorts en större uppdatering på min hemsida där ett stort antal fotografier från arbetlivet för 30 år sedan har lagts ut som i går. Fotografier som jag själv inte hade sett då de aldrig kom över negativstadiet. Ett unikt dokument av arbetslivet på ett åkeri för 30 år sedan.

 
Trevlig midsommar och kör nyktert!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0