Är den svenska högern dummare än den franska?

32226-22

Byggjobbare demonstrerar i Stockholm mot högerns angrepp på arbetsrätten
FOTO Ingemar E L Göransson

Är den franska högern förnuftigare än den svenska? Eller är den svenska högern dummare än den franska? Det är en fråga som finns anledning att ställa sig efter den uppenbara spricka som har blivit tydlig i den franska högerregeringen. Efter dagar av stora protester mot den lagstadgade rättslösheten för ungdomar så är det nu mer eller mindre en öppen spricka i högerregeringen där inrikesministern Nicolas Sarkozy revoltetar mot sin premiärminister de Villepins.

 
När sedan premiärministern de Villepins vägrar lyssna på sin inrikesminister (glöm inte 1,5 miljoner demonstranter på gatorna) och hans mjukare inställning att pröva CPE under ett halvår och sedan utvärdera. Sarkozy har sagt till Paris Match att förändring måste upplevas som rättvis för att fransmännen skall acceptera den. (Källa Extra Östergötland 23 mars sid 11)

 
Intressant, detta visar att för det första så var inte försämringen av anställningstryggheten i Frankrike speciellt genomtänkt i högerregeringen och för det andra så underskattade man fransmännens motstånd mot att göra unga på arbetsmarknaden rättslösa.

 
I Sverige har CPE framställts som en reform som ger 10.000-tals jobb men då har man talat om CNE som är en annan anställningsform (dålig den med) som påminner en del om svenska korttidsanställningar. Vi vet att centern vurmar för att göra ungdomar rättslösa på arbetsmarknaden och att ge arbetsgivarna ett carte blanche bara de tar in ungdomar på arbetsgivarens godtyckliga villkor enbart för att få ner den, vilket alla är överens om, intolerabelt höga ungdomsarbetslösheten.

 
Den svenska högern är genuint inställd på en generalkonfrontation med fackföreningsrörelsen annars skulle man inte lägga fram ett förslag som det Centern har gjort. Idén är att facket skall kuvas med hjälp av en delad arbetsmarknad där arbetslösa tvingas ta jobb under avtal samtidigt som fackets medlemmar (faktiskt över 80 procent av löntagarna) skall genom avdragsrätten för fackavgiften tas bort; väsentligt högre egenavgift till a-kassan och försvagade möjligheter till konflikt. Detta ger tillsammans en fackavgift som är kanske dubbel mot idag samtidigt ett fack som blir väsentligen svagare.

 
Från fackligt håll kan aldrig rättslösa villkor vara en väg att lösa arbetslösheten. Det kan bara ske genom att det blir fler jobb och genom ökad tillväxt. Jobb kommer bara fram genom att det finns arbetsuppgifter som finns behov av att få utförda. Problemet är att det finns för lite jobb idag och slimmandet av arbetsplatserna fortsätter som tidigare. Fler och sämre anställningsvillkor ger inte fler jobb. Sverige är ju tyvärr världsmästare i grenen jobless growth; dvs stark tillväxt utan att det ger nya jobb. Svenska företag är bäst i världen på att rationalisera.

 
Händelserna i Frankrike visar om inte annat att högern kan få stora problem med sitt eget folk – 1,5 miljoner ute på gatorna som idag kräver bort med CPE kan i morgon komma att kräva högerregeringens avgång. Det är kanske vad inrikesminister Sarkozy också inser och därför distanserar sig från sin egen hårdnackade premiärminister de Villepins.  Centern och högern i Sverige kanske räknar med att opinionen i Sverige är mindre demonstrationsbenägen än den franska och därför framhärdar i sin önskan om en arbetsmarknad mer på arbetsgivarnas villkor

 
Till sist…….

 
……….Kommunals ordförande Ylva Thörn ger sina medlemmar stöd i kraven på att kontakthanterings skall bort på Östgötatrafiken på grund av upprepade rån. Stöd kommunalarnas krav på kontantbefriad kollektivtrafik – köp månads eller årsbiljett i stället!

 
………Miljödomstolen har gett kärnkraftverket i Ringhals klartecken till en investering på 13,5 miljarder i kärnkraftstekniken. Effekten kommer att öka med nästan 10 procent fram till 2001. Bra beslut, varför inte ge klartecken till att bygga ut kärnkraften också? Är det inte dags att glömma kärnkraftsomröstningen för mer än 25 år sedan. (Förlåt att jag röstade på linje 2!)

 
……….SCA:s och Industrivärldens Sverker Martin-Löf vill återreglera elmarknaden. Orsaken är de instabila och genuint höga elpriserna som plågar stora delar av industrin. Oops! Industrin vill återreglera det som avreglerades; är det så att även de inser att marknadsekonomin behöver tyglas??

 
………Lyssnar just nu på The GrassRots, amerikansk västkust folkrock från slutet av 1960-talet återupptäck – grymt bra!

 
………Köpte DVD-boxenJag Claudius” – med Derek Jakobi och John Hurt; nästan 11 timmar dekadans, brott och skörlevnad från romarriket. Tala om såpa; En njutning för ögat och örat; lysande skådespeleri, mäktig regi och helt enkelt så bra som bara engelsmän kan producera!

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Patrik Renfors

Hej du har en väldigt bra blogg, med mycket intressant att läsa om den fackliga kampens legitimitet i dagens förhårdnade samhälle.

Jag håller dock inte med om kärnkraftfrågan, men annars är det en riktigt bra blogg.

2006-03-25 @ 20:18:00
URL: http://www.oxelokamrat.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0