En skam

 
 
De giftiga kalla krälarna.

Ormarna, lura i gräset

Att stinga oss djupt i hälarna.

Dock: hör du det ettriga väset

Löp inte åt sidan – som stackarna,

Så ormen kan stinga en annan,

Nej, lyft på den främre av klackarna

Och krossa den vidriga pannan.

(Nils Ferlin från ”Med många kulörta lyktor” 1944)

 
Intolerans är den fulaste av alla synder. Att döma människor efter hårfärg, utseende, hudfärg, religion, etniskt ursprung, nationellt ursprung, dialekt, kön, sexuell läggning eller vad annat den bigotte kan hitta för att hänga upp sin fördomsfullhet på. Intoleransen skapar förutsättningen för mänskliga konflikter, krig mellan nationer och omänsklighet.

 
Ingen ska tro att svensken eller någon annan är min fördomsfull än någon annan från vilket annat land vilket det än vara månde. Fördomsfullhet, inskränkthet, dumhet, okunnighet är den bigottes kännetecken vem  det än är.

 
Uppgifterna att fem procent av svenskarna har antisemitiska uppfattningar är skrämmande nog. Likaså att det finns en stor minoritet som har muslimfobiska uppfattningar. Det finns också människor som har fördomar om katoliker, afrikaner eller människor från balkan. Förmågan att klistra fördomar och förutsägbara uppfattningar om människor som man egentligen inte vet något om.

 
Hatets logik är också lika med okunnighetens logik, Dvs. det kan inte känner till har man också fördomar och förutsatta uppfattningar om. Det är också då det judiska folket får de epitet som syns i den nyligen publicerade undersökningen som har uppmärksammats. Det är också att mörka krafter utnyttjar spänningarna i mellanöstern för sina gena bigotta intressen. Likaså har säkerligen misstänksamheten ökat på ett obehagligt sätt mot människor med arabiskt ursprung och av muslimsk övertygelse.

 
När ska vi lära oss att inte bedöma människor efter andra måttstockar än varje människa oavsett vilken bakgrund, religion, etniskt ursprung, hudfärg eller vad det än är. Varje människa är unik och varje människa är okränkbar. Låt aldrig fördomar vara opåtalade eller bigotta kommentarer landa på jobbet, i kompiskretsen eller vid köksbordet!

 
Den som inte vågar stå upp för människovärdet blir också medskyldig! Lyft klackarna och krossa den vidriga pannan!

Andra bloggar om politik: http://bloggar.se/om/politik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0