Facket ger inte upp så lätt

32226-20

Sergels Torg, Stockholm fredagen den 17 mars 2006

FOTO Ingemar E L Göransson

Ett fyllt Sergels Torg i Stockholm, möten på 25 platser över hela landet, protester mot försöken att kastrera kollektivavtalen till ett tandlöst betsel för arbetsfred. Så kan man sammanfatta de omfattande protester som fackföreningsrörelsen genomförde i fredags mot högers försök att komma åt den svenska modellen för villkoren mellan arbete och kapital i Sverige.

 
Protester och närmast gatustrider i snart varje stad i protest mot att ungdomar ska göras rättslösa på arbetsmarknaden. Bara under lördagen beräknats 1,3 miljoner ha demonstrerat mot högerpolitiken. Arbetare, studenter, ungdomar alla i enighet mot högerregerings nya lagar som gör ungdomar under 26 år rättslösa på den franska arbetsmarknaden. Samma exempel som Center-Maud har påstått att det har gett tusentals nya jobb i frankrike och som hon vill importera till vår arbetsmarknad. Märkligt då lagen togs nu i veckan i Frankrike till ackompanjemang av vildsinta protester från föremålet för den franska högers och även nu svenska centerns omsorger.

 
Ser ni mönstret; samma höger här som i Frankrike; samma angrepp på löntagarnas rättigheter här som där; samma gamla höger här som där.

 
Egentligen inga nyheter; men det tål att upprepas. Högern vill inget hellre än att göra facket och löntagarna svagare och arbetsgivarna och kapitalet starkare. Man vill det av princip då man som alltid tyckt att arbetare och andra löntagare ska ha mindre att säga till om då överheten inte bär svärdet förgäves. Makten ska innehas av de som är lämpade, de som förstår bättre. Och av definition är det högerns valmanskår.

 
På sin egen hemsida berömmer nu moderaterna sig själva och sin historia. I ett citat från Nya Dagligt Allehanda från 1910 citeras följande  ”På sin fana har förbundet skrivit devisen: mot samhället fiender”. Dess program innesluter därför i själva verket allt, som kan giva vapen och värn i en strid för samhällets bestånd. I nuvarande stund har förbundet inskränkt sig till att angiva tre huvudpositioner, från vilka denna strid bör föras. Den ena är en vår samhällsutvecklings lugn och vår konstitutionella frihets trygghet garanterande lösning av rösträttsfrågan, den andra är upprätthållandet av den individuella friheten mot socialismens kränkningar i form av föreningstvång och avtalsbrott, den tredje slutligen är värnandet av vår nationalekonomiska frihet mot beskattningsformer, som ruinerar industrien och omöjliggör kapitalbildningen. ”
 
Egentligen inget nytt ” konstitutionella frihet” dvs. rösträtten fortsatt en exklusivitet för överheten; socialismens kränkningar i form av föreningstvång och avtalsbrott dvs. frihet från fackföreningar och kollektiva avtal; "frihet mot beskattningsformer" dvs. beskattning av de rika.
 
Inget nytt under solen med andra ord – samma höger som alltid.
 
Ett fyllt Sergels Torg med fackföreningsmedlemmar lovar att arbetarrörelsen inte kommer att ge upp striden förrän valdagen är slut.

Till sist......

.............Mammad Wallerisons OS-pizza fick SOK att gå itaket och krävde pizzabagaren på 50.000. det är skönt att veta att SOK har sinne för propotioner. Ge Mammad allt stöd han behöver mot SOKs maffiafasoner!

.............LHC skämde ut sig i fredags i den fjärde matchen mot Luleå - För helsicke spela hockey inte träna boxning.

.............EM-schlageruttagningen är klar - Bert Karlsson vann:

.............Lyssnar just nuLaura Nyros konsert från Fillmore East i New York 1971 som Sony har haft den goda smaken att släppa - naket, omsint och skimrande vackert!

.............SM-bandy final i morgon. Sätter en slant på Edsbyn och åker på folkfesten i Uppsala.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0