Kollektivavtalet är inget hyckleri

32226-19

Från förra årets manifestation för kollektivavtalen

FOTO Ingemar E L Göransson

Svenska Dagbladet och dess främste pennriddare P J Anders Linder beskyller facket och främst LO för att ”ha en riktig hyckelkampanj i gång”. LO har haft fräckheten att gå ut i en landsomfattande kampanj för kollektivavtalen och för att ta strid för den svenska, eller rättare sagt den nordiska modellen med kollektivavtal som styr arbetsmarknaden. Detta lämnar pennriddaren P J Anders Linder ingen ro så i dagens utgåva av Svenska Dagbladet blåses det i basunerna och till strid.  Hela artikeln hittar du här.

 
Utgångspunkten för hela diskussionen är givetvis Vaxholmsfallet där Byggnads krävde att det på svensk arbetsmarknad gällande kollektivavtalet skulle gälla, inte ett kollektivavtal tecknat i annat land. Och inte minst de oblyga försöken att introducera på arbetsmarknaden lönedumpningen som ett konkurrensmedel. Att inte bara löntagarna kommer att förlora på slik dumhet om den genomförs som de nyliberala ideologerna på SvD, DN och Expressens ledarsidor begriper de uppenbarligen inte. Arbetsgivarna skulle också utsättas för en osund konkurrens från i många fall mindre seriösa företag.

 
Det som sticker i ögon på pennfäktarna är det faktum att facket och kollektivavtalet är en priskartell där arbetarna som omfattas av avtalet lovar varandra att inte utföra jobbet för lägre lön än den avtalade. Skälen är givna; att få så goda levnadsvillkor för sig, de sina och sin klass. Arbetsgivarna får i gengäld arbetsfred så länge avtalet varar. Man kan säga att arbetsgivarna köper arbetsfreden i och man tecknar ett kollektivavtal.

 
Hela iden med kollektivavtal är att reglera lönekonkurrensen och sätta den ur spel för att säkra arbetsfred vilket i sig ger välstånd. Med andra ord ett s.k. vinna-vinna spel med ett modernt begrepp. Faktum är att Sverige hade flest strejkdagar i hela västvärlden innan kollektivavtalen blev ett faktum genom Saltsjöbadsavtalet 1939. Kollektivavtalen blev därför grundbulten för den svenska välfärdsutvecklingen efter kriget.

 
Om detta är hyckleri som P J Anders Linder på SvD påstår så borde han begrunda vad alternativet är. Han borde fundera över vilka krafter som har satt sig i rörelse mot att försvaga kollektivavtalen på svensk arbetsmarknad. Hans tidning är en kraft som tillsammans med DN och kvällsdraken Expressen konsekvent angripit fackföreningsrörelsen och speciellt Byggnads i samband med Vaxholm. Moderaterna, som i ord kramar kollektivavtal, angriper fackets rätt att hävda rätten till de avtal som finns på arbetsmarknaden redan.

 
Man glömmer också med en viss ”elegans” att även för arbetsgivaren finns stora fördelar med kollektivavtalen; arbetsfred, enklare förhandlingsordning när man förhandlar med en part istället för varje anställd, motverkar osund konkurrens mellan företag p.g.a. lönedumpning och inte minst det är enkelt med kollektivavtal.

 
LO är med andra inte ute i en hycklerikampanj som SvDs P J Anders Linder påstår. Tvärtom det är nödvändigt att alltid försvara kollektivavtalen; både i löntagarnas och seriösa arbetsgivares intresse. Det har dock inte P J Anders Linder, DN och Expressens ledarsidor begripit. Tyvärr!

 
Till sist……

……….Stockholmarna har upptäckt att deras stad har blivit bättre att vistats och leva i tack vare trängselavgifterna – dags för moderaterna att byta fot även i denna fråga?

 
………Att börsföretagen verkar ha glömt fallskärmsdebatten för ett decennium sedan – fringisarna, orimliga pensioner extrema löner och bonusar har kommit tillbaka – det är inte mindre stötande nu än vad det var då.

 
………”Moderaterna föreslår neddragningar i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen, förtidspensionerna, a-kassan, biståndet och den statliga byråkratin. Dessutom föreslås avgifter för tandvård, öppenvård och mediciner”. Så öppenhjärtigt beskriver Johan Forsell ordförande för MUF den moderata politiken. Har du hört det du också, Fredrik Reinfeldt?

 
………I dag 1922 dog den svenska arbetarrörelsens grundare Mäster August Palm. Läs dagen till ära hans broschyr ”Vad vilja socialdemokraterna” lika aktuell idag som då. Så här skrev han: ”Vi skola nämna fordringarna och kunna göra det med glädje, emedan vi äro öfvertygade om, att ingen rättänkande man och qvinna på denna grund skall vända sig ifrån oss: friheten, jemnlikhet och frid emellan nationerna, kunskap och upplysning lika tillgänglig för alla, ett rättfärdigt och förståndigt ordnande af samhällets medlemmarnas arbete under deras egen ledning, vidare att staten, samhället, drager försorg om sina gamla, sjuka eller i öfrigt till skada komna medlemmar. Dessa äro de väsentligaste af våra fordringar, och säkert skola icke många ense dem obilliga”.

 
För den som vill läsa mer om August Palms idépolitiska betydelse i svensk arbetarrörelse kan läsa här.

 
………Lyssna på den lysande samlingen från engelska Ace Records ”Hearing Is Believing The Jack Nitzsche Story 1962-1979” som sammanfattar detta rockens producent, arrangörs och låtskrivargenis livsgärning i 26 låtar – Får bara inte missas!

Andra bloggar om politik http://bloggar.se/om/politik  

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0