Kvinnoförtrycket fortsätter

32226-16

Min mormor och hennes systrar som hoppades på mer (Fotografiet taget ca 1930)
För att läsa hennes spännande livs historia på  http://www.kulturochpolitik.se/72363bf5-fb20-46c2-90fd-df1e85f1e0a1-29.html

FOTO Okänd (Tillhör Ingemar E L Göransson)

I dag den 8 mars är det den Internationella Kvinnodagen. En lämplig dag att ta pulsen hur det står till med jämställdheten och hur förhållandet mellan mäns och kvinnors situation ser ut.

 
Det är inget som man egentligen blir speciellt glad åt, tvärtom man blir istället förbannad när man ser att trots årtionden av både politiskt och fackligt arbete så är bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor kvar och lika tydlig som någonsin.

 
Kvinnorna har endast 90 procent av männens löner även om de har samma jobb. Kvinnorna har väsentligt mer deltidsarbete och därmed svårare att försörja sig utan deras inkomst blir ett tillskott till mannens inkomst i familjebudgeten.

 
Kvinnodominerade jobb betalas sämre än mansdominerade jobb. Exempelvis grabbarna som går på el-utbildningarna ser fram mot en lön när de kommer ut på jobb som ligger minst 8.000 i månaden över tjejerna som går på omsorgslinjen på gymnasiet. Alltså fortfarande kvarstår orättvisan som var mellan min frus lön som undersköterska och min som postsorterare redan för 20 år sedan. Då 1986 skiljde det ca 30 procent till hennes nackdel. Hon tog hand om sjuka människor medan jag sorterade paket. Hennes jobb var och är kvinnodominerat medan mitt var mest killar som stod och kastade paket.

 
Ojämlikheten i samhället där kvinnor och kvinnors jobb ses som mindre viktigt eller mindre värt belönas också av en än mörkare sida och det är det våld som sker mot kvinnor i samhället. Det sker i hemmet, det sker på jobbet och det sker inte minst mot de mest utsatta kvinnorna. Det är kvinnor från fattiga länder som luras till Västeuropa mot fagra löften om jobb men hamnar i slavarbete, till en halv- eller illegal arbetsmarknad eller än värre; prostitution.

 
Det är också vanliga barn, unga flickor och kvinnor som utsetts för övergrepp som våldtäkter eller andra sexuella brott. Då blir det lindrigt sagt upprörande att den 8 mars 2006 läsa högsta domstolens lagtolkning av den nya lagen om våldtäkt mot barn. En tolkning som säger att en berusad 14 åring trots nej inte kan få se sin baneman dömd till våldtäkt för att han inte förstått hennes nej. Eller 13-åringen som gravt berusad blivit utnyttjad av en vuxen man.

 
Ett för den Internationella Kvinnodagen märkligt sätt att celebrera den på är uttalandet av justitierådet Johan Muncks om att barnsex inte är våldtäkt. Om det här innebär ett tankesätt eller en sinnestämning hos det välutbildade och välavlönade justitierådet Munck och eventuellt andra av hans skrå så förklarar det mycket att den juridiska världens, för vanligt folk obegripliga, tolerans gentemot förövarna i olika sexbrott mot barn och kvinnor.

 
Det blir än mer beklagligt när en väl utbildad jurist i HD som Johan Munck, påstår att flickorna ställde upp frivilligt. Bara uttrycket ställde upp frivilligt säger allt om juristen Munck. Man bara häpnar och blir rasande på den välutbildade juristen och HDs fortsatt hårdnackade motstånd mot att bestraffa dessa avskyvärda brott. Att utnämna Munck till dagens mansgris är väl inte att ta i.

 
Tidningen Aftonbladets artikel finns att läsa på (uttalandet av justitierådet Munck finns i papperstidningen sid 12) idag:

 
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,789449,00.html 

 
Det har alltid varit arbetarkvinnan som har stått längst ner i samhällspyramiden; de sämsta jobben; det största ansvaret för barnen och familj; det är ur arbetarkvinnornas skara som de flesta prostituerade har rekryterats; det är fattiga arbetarkvinnor från öst som utnyttjas i den avskyvärda traffikhanteringen; det är arbetarflickorna som har fått stå tillbaka i skolan; kort sagt kvinnoförtrycket finns kvar och det är fortfarande ett klassförtryck precis som det alltid varit.

 
Glöm inte det, trots att det är internationella kvinnodagen den 8 mars anno 2006!

 
Till sist…..

 
……Bra musik att lyssna på under kvinnodagen (och för den delen alla andra dagar på året; Nancy Sinatras ur-coola comeback platta på Sancturay från 2004. Varför inte även låna ett öra åt de ljuvliga Staple Singers och engelska Kent-bolagets samling ”A Family Affair 1955-1984”, 30 år av hårdsvängande gospel där de tre kvinnliga medlemmarna visar vad kvinnokraft är. Glöm inte heller klassikern Diamond Life med afrikanska Sade; soft som siden och varm som Saharas natt.

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Henrik Holmlund.

Hej.
Jag är allvarlig.
Var kan man läsa om Barnsex?
Det är sjukt.
Maila.

2006-10-14 @ 14:32:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0