Spåren förskräcker

32226-15

FOTO Ingemar E L Göransson

I en liten artikel i lokaltidningen här hemma (Östgöta Correspondenten) i lördags skrev man att utförsäljningen av lokalvården var kanske inte helt lyckad. Lokalerna blev sämre städade, sämre arbetsvillkor för städerskorna och det var tveksamt om det blev billigare för kommunen.

 

 
Nu är rapportern ingen politisk inlaga från motståndare till beställare – utföraremodellen som det officiellt heter utan det är Arbetslivsinstitutet som dömer ut köp och säljsystemet som det har genomförts i Linköping.

 
Man kanske kan fundera på om det kanske är fel på att utförsälja överhuvudtaget eller i vart vissa utförsäljningar (läs privatiseringar) inte alltid är till medborgarnas bästa utan mest en politiskt kosmetika och ett irrspår påverkar av en mer ideologisk än förnuftsmässig tankevärld.

 
Personalens löner frystes i och med privatiseringarna, dvs. att städerskorna fick i praktiken lägre löner än vad de skulle haft om kommunen hade fortsatt varit arbetsgivare. Arbetsvillkoren blev också sämre mer att städa på kortare tid. Följden har också blivit att de som blev kvar har drabbats av sjukdomar och arbetsskador. De social kostnaderna med besparingspolitiken har också glöms menar utredarna på Arbetslivsinstitutet.

 
Kort sagt utförsäljningarna gjorde att det blev skitigare i kommunens lokaler och städerskorna fick det sämre – vilken seger för marknadsfundamentalisterna!

 
Slutligen….

 
…….Hur fungerar det i huvudet på vuxna som bevittnar hur en ung flicka blir överfallen och våldtagen på ett offentligt bad utan att ingripa – ni borde skäms!

 
…….Fredrik Reinfeldt anser att alla är taskiga mot honom. I en ny bok beskriver han hur illa han har behandlats i MUF och Moderaterna. Nu är det sossarna som är taskiga som ifrågasätter hans politik med satir på sina håll (OBS Opinionsstrategen Mats Lindström håll inte på med satir – det var ren och skär förföljelse som inte har med politik att göra). Är Reinfeldt den presumtive statsministern eller en primadonna?

 
…….LKAB- chefen får en mångmiljonpension när han går. Likaså Vattenfalls chef. Allt enligt reglerna sägs det. Näringsministern uttrycker sin förståelse för miljonrullningen. Bryter snart ihop!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0