Vårtecken

32226-23

FOTO Ingemar E L Göransson

Nu har kriget brutet ut totalt. De borgerliga partierna har börjat puckla på varandra som om det gällde att bli siste man högst uppe på dyngstacken. Moderaterna angriper Kd om fastighetskatten; fp angriper centern angående buggningsförslaget ger Maud O på pälsen för energiuppgörelsen. Centern går också väsentligt längre än de övriga i alliansen med sina förslag att riva ner arbetsrättsliga lagstiftningen för ungdomar. Moderaterna morrar då det sätter krokben för deras ambitioner att framställa högeralliansen som löntagarnas bäste vän. Fp har i sin tur kommit på kollisionskurs med moderaterna (även Centern och Kd?) i o m förslaget om att pojkar och flickor skall sättas i separata klasser. Batongpartiet fp vill också börja utvisa invandrare som begår brott med automatik vilket inte övriga allians”kamrater” uppskattar. Kort sagt fullt krig har börjat råda!

 
Kort sagt, ju närmare vi kommer desto mer börjar alliansens eniga fasad krackelera. Egentligen är de bara överens om en sak; försämra för löntagarna och försvaga facket. Ingen dålig ambition men den är lätt att genomskåda. Ambitionen att sopa under mattan allt man är osams om för att inte störa chanserna att ta makten i höstens val. För det är inte möjligheten att genomföra sin egen politik som lockar för ju närmare vi kommer desto tydligare blir det att på allt fler områden är man i grunden osams; skolpolitiken, energipolitiken, arbetsmarknadspolitiken men även skattepolitiken. Och det är inte nyanser som skiljer utan det handlar om grundläggande skillnader.  Det är inte underligt att SvD och DNs ledarsidor börjar slita sitt hår och faller näst intill i gråt när de ser hur deras allianshype börjar visa upp sin rätta sida.

 
Som när det gäller skolan där fps förslag om könssegregerad skola döms ut av moderaterna; som när Centerns förslag om rättslöshet för ungdomar döms ut av de övriga; som när fp och moderaterna är väsentligt mer kärnkraftsvänliga än centern. Kort sagt på alltfler områden ser vi allt större sprickor i den eniga fasaden som visades upp i Bankeryd och under alliansledarnas tågresor.

 
Nej, det som enar eventuellt enar allianspartierna är deras anti-socialdemokratiska och anti-fackliga grundsyn. Den praktiska politiken har väljarna all anledning att frukta att den blir som under Fälldins och senare Bildts dagar; oreda, överbudspolitik och ekonomisk ansvarslöshet.

 
I perspektiv av detta framstår oklarheterna kring förhållandet mellan (s), Ohlys vänsterparti och miljöpartiet som lite upprört damm bara. De tre partierna har dock under två mandatperioder lyckats samarbeta kring en politik som har gjort svensk ekonomi bland de starkaste. De problem, låt vara stora, att få arbetsmarknaden att vända rejält så full sysselsättning blir en möjlighet och inte bara en ambition det viktigaste som skall lösas. Frågan är vem har förutsättningarna och som skall klara det: alliansen som är snart osams i varje betydelsefull fråga och visar upp sin osämja för öppen ridå. Eller, de tre samarbetspartierna som ändå har lyckats regera med ett gott resultat under de gångna mandatperioderna.

 
Jag vet vilket alternativ jag skulle lägga min röst på, fundera du också så tror jag du kommer till samma svar.

 
Till sist…..

 
……..veckans rubrik står Östgöta Correspondenten för då den i slutet av veckan konstaterade att ”Död fågel ej sjuk”. Om detta innebär att döden är ett friskhetstecken låter tidningen vara osagt

 
……..i lördags eftermiddag deltog undertecknad i en kulturdebatt under rubriken ”Vill konsten ha vilken publik som helst” – Imponerande att det kom gott och väl ca 40 personer en lördag eftermiddag för att under 2 timmar diskutera detta!

 
……..på måndag får LHC sin revansch efter Frölundas ganska tveksamma seger i Göteborg. Utan att vara alltför enögd så var väl LHC bortdömda lika mycket mål som Frölundas godkända segermål?

 
……...är det inte dags att hylla vår mest internationellt kände och respekterade politiker? Döp om Arlanda till Olof Palme Airport!

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se
 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0