Den oeniga högeralliansen

Högern i Sverige säger att de är överens om tagen. De är, säger de, överens om vilken politik de ska driva om de kommer till makten i september. Reinfeldts högerallians med ett i lag och ordning/främlingsfientliga vatten fiskande; med ett Centerparti som verkar ha som grundstomme för politiken fackförenings- och sosse-antipatin och ett kd som om de har några egna uppfattningar så varken hörs eller syns de inte alls. De sitter helt enkelt tyst längst bak i Reinfeldts moderata klassrum.

Om man däremot tar sig till och skärskådar innehållet i politiken så slås den mest inpyrde borgerlige entusiasten av den disharmoni som vidlåder den borgerliga ”enigheten”. De har Ulla Johansson på LOs blogg gjort hennes funderingar är väl värda att ta del av. Hela hennes inlägg finner den intresserade läsaren på http://val2006.lo.se/blogg/index.php?theAuthor=3 där Ulla konstaterar några viktiga synpunkter.

Borgarna är inte överens som vem som skall bli chef för basset. Maud Olofsson menar att vara störst är inte självklarhet för att ta statsministerposten. Troligtvis är Maud själv spekulant på sagda utmärkelse.

När det gäller arbetsrättsfrågorna finns ingen enighet heller. Folkpartiet och kristdemokraterna vill ha exempelvis 12 månaders provanställning. Centern dubbla den tiden och införa en CPE-lag i Sverige som skulle göra ungdomar under 26 rättslösa. Moderaterna håller tyst i klassen för att inte äventyra sin status som det nya ”arbetar”partiet.

När det gäller fackliga rättigheter så vill (fp) och (kd) tillåta sympatiåtgärder under vissa omständigheter medan den mer aggressiva Maud vill förbjuda slika äventyrligheter. Moderaterna håller tyst i klassen för att inte äventyra sin status som det nya ”arbetar”partiet.

När det gäller turordningsreglerna är det flera förslag som gäller där givetvis Maud och Centern går längst i sina ambitioner att placera sig så långt till höger i loppet om att vara mest höger i alliansens vad det gäller facket och löntagarnas rättigheter. Alla de fyra borgerliga partierna vill angripa på olika sätt strejkrätten men är inte överens om omfattningen eller hur.

När det gäller partiernas inbördes förhållande så vill centern ha en uppförandekod för deras mellanhavande. Det låter ju lovande eftersom det gör det än tydligare att de är oense i grundläggande frågor. Vi har sett det vad det gäller skattepolitiken, familjepolitiken men även utrikespolitiken där fp vill skicka in Sverige NATO medan de övriga borgerliga är måttligt upphetsade över ett sådant förslag. Vi har sett hur Centern är på en helt annan kurs vad det gäller den viktiga energipolitiken; folkpartiet skiljer sig i synen på buggning från de övriga och så är det i fråga efter fråga.

I dag lämnar de fyra borgerliga sina budgetförslag sedan de igår lämna sitt eniga förslag. Frågan ställer sig naturligtvis. Varför igår en enigt förslag och idag fyra särskiljande polemiserande förslag.

Var finns den omtalade regeringsdugligheten och vem försöker dom lura?

Till sist……

………äntligen vår!

………det är så man nästan faller i gråt när man läser om lille Bobby och hans fruktansvärda öde. Hur kunde skola, socialmyndigheter och andra missa så totalt?

………borgerligheten söker göra en hönsgård av en fjäder av LOs ekonomiska stöd till (s) genom lindrigt sagt kreativa beräkningar!

………nu finns (äntligen) det flera uppdateringar på hemsidan: www.kulturochpolitik.se 

………ge inte upp, än har inte Arlanda döpts om till Olof Palme Airport!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback