A-kassan ett moderat verktyg för konfrontation

A-kassan enbart ett medel för konfrontation

Är moderaternas istadighet när det gäller hanteringen av a-kassan är enbart ett medel för att söka en konfrontation med hela fackföreningsrörelsen? Det finns all anledning att fundera på det perspektivet när man ser den nonchalans och ovilja att söka annat än strid.

FOTO Ingemar E L Göransson


Kommunerna protesterar mot regeringens och Högerlittorins angrepp på a-kassan. Skälet är att kommunerna kommer att få ökade kostnader genom att fler arbetslösa kommer att mista sin a-kassa och blir tvingade till att söka socialbidrag för sitt försörjning.


 

Kritiken försöker nu borgerliga ledarsidor att ursäkta och då med argumentet att svenska folket valde med öppna ögon en politik som hade som grund att angripa a-kassan.


 

För det första är majoritet inte överdrivet stark. Den rör sig endast om några procent av valmanskåren. Så den av borgerliga ledarsidor framställda majoriteten krymper ihop till mer verkliga proportioner. För det andra opinionen mot förslaget har en majoritet bakom sig – inte regeringens förslag.


 

Men problemet är att arrogansens hos moderaterna omöjliggör en dialog med kritikerna som vilken annan nytillsatt regering skulle söka. Kombinationen av arrogans och prestige kan bli politiskt förödande för alliansregeringen.


 

När sedan Synovate Temos undersökning visar att 81 % av LO:s medlemmar; 62 % av TCO-arna och SACO-medlemmarna är 55 % negativa till regeringens förslag (se SvD idag, papersupplagan).


Att då demonstrativt nonchalera den kraftigt ökade opinionen mot politiken kan knappast vara en intelligent politik då man ska faktiskt regera i en hel mandatperiod. Istället eftertänksamhet få ersätta halsstarrigheten hos vilken regeringen med funderingar på hur man skulle komma ut ur självförvållade debaclet och hur man skulle kunna komma på talefot med sina kritiker.


 

Kommunernas viftas bort med några svepande formuleringar som exempelvis i dagens Göteborgs-Posten. ”Många utbildar sig och inte ska behöva ta vilket jobb som helst” eller ”många människor i princip utbildar sig till arbetslöshet”. Detta är några av de svepande argument som till innehåll och substans som egentligen inte har mycket värde om man synar dem närmare.



Det är svårt för att inte säga omöjligt att inte ta erbjudna jobb så länge de ligger inom ramverket för a-kassan – annars blir det avstängning. Ett favoritargument mot a-kassan har varit att det utbildas till arbetslöshet. Om så är fallet så finns det flera problem med argumentet. Det tar tid att utbilda sig och arbetsmarknaden kan förändras över tid. Ska vissa utbildningar förbjudas? Vem skall då bestämma det? Arbetsmarknadsminister Littorin eller t.o.m. Reinfeldt, himself?


 

Som alla som förstår så är dessa generaliserande argument enbart dålig advokatyr för att dölja en misslyckad, illa fotad politik och en helsikes prestige som är hotad av dålig genomtänkt förslag.


 

Kommunerna protesterar; facken planerar aktioner och demonstrationer; nästan 44.000 har skrivit på protestlistan som finns på Internet; majoriteten av borgerliga väljare är kritiska; ledarsidor inser vad konsekvensen av inte lyssna på kritiken; kort sagt allt färre stödjer regeringens förslag.



Genomför regeringen i alla fall sitt förlov sagt korkade beslut som har så ringa stöd kommer att innebära att förhållandet mellan fackföreningsrörelsen och den sittande regeringen att bli djupt präglad av missnöje och misstro vilket knappast varken förhållandena på arbetsmarknaden tjänar på och eller regeringen. Söker däremot regeringen konfrontation så kommer man att lyckas över hövan.


 

Till sist……..

  

……………George Bush åkte på storstryk i nattens kongressval. Ökad hopp för en fredligare värld kan skönjas. Hillary Clintons jordskredsseger i New York öppnar vägen till Vita Huset 2008 och USA:s förste kvinnliga president.

  

Besök

www.kulturochpolitik.se

och min fotoblogg

http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

   

Kommentarer
Postat av: Carl Hellberg

Som vanligt var det inte mycket jag håller med dig om, men glädjande nog kan jag se att vi är enade på den sista punkten. Att George W. Bush lämnar Vita Huset om två år önskar nog de flesta svenskar, möjligtvis undantaget några gammelmoderater och Kristdemokrater. Heja Hillary!!!

Läs gärna mer av mina åsikter på:
http://carlhellberg.blogg.se

2006-11-08 @ 19:33:42
URL: http://carlhellberg.blogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Carl det är helt okay att inte vara överens - det är ju själva kärnan i demokratin rätten att vara skiljaktig i åsikter.

det enda ställe där det är total tystnad är ju på kyrkogården och dit har vi väl ingen av oss speciellt brått!

2006-11-09 @ 09:12:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0