Först politiken sedan exekutorn

Först politiken sedan exekutorn


Partiledardiskusionen har ersatt debatten om vilken politik och valanlysen som socialdemokraterna ska bedriva för att återvinna förtroendet. Det räcker med en tavelnasare i Rosenbad - 2010 krävs mer än mörka ögon och att lägga huvudet på sned i TV.

FOTO Ingemar E L Göransson
(Fotot är tagit med en halvformatkamera i mitten på 1970-talet.)



Aftonbladet skrev häromdagen att alternativen till ny ordförande för socialdemokraterna stod mellan Per Nuder och Margot Wallström. Nuder skulle enligt AB ha stödet från den etablerade delen av partiet i form av kommunalrådsfolket, partiledning och facket. Margot Wallström däremot från bl.a. kvinnorna och yngre.


 

Den här närmaste kremlenologiska diskussionen verkar vara lite märklig i mina ögon. Att Per Nuder har Göran Persson och folket kring honom med sig i sin kandidatur säger sig självt. Men samtidigt var det just den politik som var orsaken till valnederlaget. Den nuffrologiska matematiska politikens budgetdisciplin som faktiskt fick underkänt av många i vanliga fall socialdemokratiska väljare. Påståendet att partiets fackliga aktivister skulle ha vunnits för Nuder stämmer i vart fall inte med undertecknads erfarenhet.


 

Vad som är lika märkligt är den fixering som verkar finnas vid Margot Wallström som vid upprepade tillfällen både i intervjuer, pressmeddelande och på alla andra upptänkliga sätt hatr tydligt sagt nej till erbjudandet att bli partiordförande.


 

Det förs också en skendebatt om vilket kön som den kommande partiordföranden skall vara av. Istället borde väl den viktigaste egenskapen vara att vitalisera partiet, ingjuta entusiasm och politisk vilja i partiet än byxornas snitt. Att det skulle vara en politik fördel med en kvinnlig partiordförande som uppfyller kraven som partiet och dess medlemmar har att ställa på förmåga och vilja att skaka liv i den sovande jätten är givetvis klart.


 

I den offentliga partiledardiskussionen finns inte så lite av fattigdom när samma i verkligheten omöjliga namn är de enda som nämns. Nuder har ringa stöd utom från kretsen kring Persson medan Wallström har som sagt vid upprepade tillhällen har sagt ifrån och det med besked.


 

Det är dags att först fundera över vilken politik som partiet skall bedriva för att komma tillbaka. För att vinna ett val mot det opinionssänke som alliansen nu har utvecklats till är ingen bedrift. Men vi skall väl inte vinna nästa val på högerns svaghet utan på vår egen styrka, eller hur. Så, politiken först och exekutorn därefter!



Till sist………


 

……………...Den senaste SIFO-mätningen visar att de framgångar och mer därtill har försvunnit i takt med högerns impopulära politik. Synd bara att alltför många lät sig luras av Reinfeldts cockerspanielögon före valdagen.


 

……………..kampen mot högerregeringens angrepp på löntagarna fortsätter. Protestera du med om inte annat genom att skriva på den av Anders Malmgren initierade namninsamling. Nästan 50.000 har gjort det hittills – har du?


 

Glöm inte

 www.kulturochpolitik.se


som har fått en länk (klicka på Cool links) i USA av Stratogeezer (Atlantas enda surf-rockband).
Du kan lyssna och även ladda ner deras demo-cd här


http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

  

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Carin Jämtin som ordförande tack!

De gamla snubbarna i kanslihushögern måste bort!

2006-11-21 @ 01:29:07
URL: http://http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0