"Lame duck" Bush och svenska myter som inte tål verkligheten

Käftsmäll för Bush och svenska myter som inte tål verkligheten

En av de få delstater som republikanerna lyckades behålla var det kyrktäta Tennessee. Annars Bush blev i kongressvalet förvandlad till en cermoniell figur och i Sverige SCB avslöjar moderaternas myter om den svenska arbetsmarknaden.

FOTO Ingemar E L Göransson

 

USA:s troligtvis sämste och mest korkade sherifftyp till president gick på en rejäl mina i det nu avslutade kongressvalet. Administrationen Bush förlorade majoriteten både representanthuset och senaten.  Resultatet innebär att president Bush nu kommer under de två kommande åren förvandlas till en ceremoniell institution som inte kan få igenom något av sin politik på andra villkor än att den demokratiska majoritet ger sin välsignelse.


 

Nu ska man i alla fall komma ihåg att inte ens det demokratiska partiet är ett vänsterparti likt våra svenska men skillnaden är att ett antal senatorer som står väsentligt till mer till vänster än Bush-folket med deras kristna fundamentalister, krigsivrare och islamofober. Den värsta terroristfebern måhända lugnar ner sig och realiter får större utrymme i politiken än tidigare.


 

Det var länge sedan en amerikansk president hade en majoritet emot sig både senat och representanthus vilket verkligen gör nu George Bush till en ”lame duck”. Vad detta kommer att få för betydelse för utvecklingen i Irak låter sig vara osagt men ett ökat motstånd från kongressen mot ökad pengar och manskap till krigsvansinnet lär bli ett faktum.


 

Närheten i tid till det kommande presidentvalet 2008 gör att ingen demokrat som vill vinna Vita Huset kommer att vilja framstå som en krigsivrare under dessa år. Det sätter den allt krigströttare inhemska opinionen stopp för. Snarare kommer flera att lova att ta hemma ”pojkarna” och avsluta detta sorgliga kapitel i amerikansk modern historia. En gissning är att Hillary Clinton kommer nu att använda sin plattform i New York att slåss för att bli den första kvinnliga presidentkandidaten och kanske den första kvinnan i Vita Husets ovala rum.



 

 ARBETSLÖSHETEN MINSKAR OCH JOBBEN KOMMER

Den öppna arbetslösheten sjunker stadigt och är nu nere i 4 % (dvs. 180.000) och samtidigt att det kommit till 25.000 nya jobb under hösten. Det innebär att den politik som den förra regeringen förde har fortsatt pressa tillbaka arbetslösheten och skapa ny sysselsättning. Troligen är det slut med det nu när Reinfeldt & Co. kommer att spä på arbetslösheten med sin slakt av AMS-utbildningar och arbetsmarknadspolitiken. Uppenbarligen går det att öka arbetsutbudet och få fler i jobb utan att haverera a-kassan som Littorin och hans kompisar i moderaterna nu gör. Under 2007 kommer arbetslösheten att öka och öka klyftan mellan de som har jobb och de som befinner sig utanför arbetsmarknaden för ögonblicket.



 

En mycket omhuldad myt är att tillverkningsjobben försvinner utomlands och då främst till låglöneländer. Idag presenterar SCB statistik som visar att detta är en myt – mindre än 3.000 jobb försvinner årligen den här vägen. Så arbetsgivarna och deras högerliberala sångkör sjunger synnerligen ”off key” när de påstår att arbetsmarkanden och löntagarnas rättigheter jagar de arma företagarna ut ur landet. En neslig lögn och en lögnaktig politik.

 

 

Uppmarschen för a-kassan fortsätter. Om en vecka  kommer SAC att genomföra sin s.k. generalstrejk. Problemet är att den inte har någon legitimitet och löntagare som jobbar under existerande kollektivavtal ska nog akta sig för slik megafonpolitik då ett deltagande kan rendera i arbetsdomstolen och böter för avtalsbrott. SAC:s plakatpolitik slår inte ens hål i luften utan enbart blandar bort korten. Om inte löntagarnas organisationer håller sig till ingångna avtal och respekterar dessa och därmed fredsplikten så blir möjligheten att sluta nya avtal väsentligt mindre.

 

För övrigt det är ju inte mot arbetsgivarna som kampen om kassan skall föras utan mot högerregeringen Reinfeldt.



Namninsamlingen mot högerregeringens angrepp på a-kassan fortsätter. Har du inte skrivit på den ännu kan du göra det här. Hittills har nästan 46.000 skrivit vilket innebär att sedan igår har ca 1.000 personer anslutit sig till det Aftonbladet så träffande har kallat a-kasseupproret.




burnette


Till sist……..

  

…………….äntligen har jag hittat den lysande T-Bone Burnett-debuten ”Truth Decay” (Takoma LP 1980) Ett mästerverk i americana och rock-a-billy från den så tillbakadragne T-Bone Burnett. Spår som ”Quicksand”, ”Boomerang”, ”Come Home” och ”House Of Mirrors” kan få vem som helst mållös! Fantastisk rock med punkenergi och rock-a-billystuk parad med en innerlig kärlek till den amerikanska musiktraditionen. Ut och leta i reabackarna och bland begagnat!


 

Glöm inte www.kulturochpolitik.se

och fotobloggen

http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0