Regeringen väljer konflikt

regeringen väljer konflikt

Det är uppenbart att regeringen genom sin halsstarrighet väljer konflikt med löntagarna istället för att söka hitta samförstånd. Därigenom blir Reinfeldts högerregering en arbetsgivarregering och inget annat.

FOTO Ingemar E L Göransson


Den gångna veckan har varit en fortsatt upptrappning i kraftmätningen mellan högerregeringen och löntagarna ang. a-kassan. TCO genomförde en omfattande flygbladsutdelning i Stockholm och en protest utanför riksdagen mot det djupt orättvisa och orättfärdiga förslaget som Littorin i alla fall i sin halsstarrighet lade fram.



I Östergötland; Linköping, Norrköping och Motala demonstrerade stora uppbåd på gott och väl flera tusen arbetare och tjänstemän. En mobilisering som vi inte knappast sett sedan Vietnamdemonstrationernas dagar. Allt medan allt fler kritiserar inte bara förslaget innehåll utan också på det sätt det har forcerats fram som är unikt i svensk politisk historia.



Orsaken är givetvis att den högerledda regeringen har sökt och fått den kraftmätning med fackföreningsrörelsen den sökt. Nu eller aldrig, kan fackföreningsrörelsen tvingas på knä så kommer det politiska minnet vid mandat perioden ha glömt händelserna och den politiska turbulensen hösten 2006.


 

Ytterligare en orsak rörde igår professor Lars Calmfors vid i ett TV-inslag när han konstaterar att arbetslösa tvingas att acceptera lägre reservationslöner om a-kassan ger sämre ersättning vilket innebär att lönenivåerna sakta kommer att sjunka. Och vem som har beställt den ordning behöver man inte vara politisk sibylla för att inse. Naturligtvis förväntar sig hökarna på svenskt Näringsliv och Företagarna utdelning på sitt insatta kapital och sina kampanjer för en annan ordning på arbetsmarknaden.



Nästa steg i systemskiftet på arbetsmarknaden blir ett angrepp på arbetsrätten eftersom förändringarna av a-kassan bara marginellt kommer att skapa nya jobb. De borgerliga propagandisterna som talar sig varma för dansk flex-security glömmer också att priset för svagare anställningsskydd har varit högre och mer heltäckande a-kassor alltså inte den väg som nu regeringen väljer i sin ambition att fronta facken.


 

Den gångna veckans upptrappning i striden mellan regeringen och löntagarna kommer att fortsätta. Hur den än kommer att sluta så kommer förhållandet mellan löntagarnas organisationer och regering vara förgiftat under hela mandatperioden. Och handen på hjärtat har någon regering råd att ha facken och löntagarna som sin fiende. Är det ett en sund politik som så tydligt ensidigt ser till arbetsgivarnas uttalade politiska ambitioner?


 

Till sist…….

 

…………….Namninsamlingen på nätet närmar sig nu 50.000 namn. Har du inte skrivit på gör det här.

 

  Veckans ”hembrända”:

 

Förslag på bra låtar att lyssna på i bilen, mp3-spelar eller på datorn.

 


1. Four Tops Baby I Need You Loving

(från Four Tops Live Motown USA LP 1966)

Mästerlig inspelning där gospel och 60-tals soul gifter sig och når nya fantasiska höjder.



2. Jerry Lee Lewis & Kris Kristofferson The Pilgrim

(från Last Man Standing Edel CD US 2006)

Två ikoner möts och skapar magi.

 

3. Jet Harris & Tony Meehan Diamonds

(Decca UK single 1963)

Klassisk engelsk gitarrinstrumental.


 

4. Eddie Cochran Somethin´ Else

(Liberty US single 1960)

En av rockens största som fick på tok för kort karriär.



5. Del Shannon Runaway `67

(från Home away EMI CD 2006)

Rockens störste psykfall. Talang utan gräns men svårt plågad själ. Återvände gång på gång till sin första hit. Här i Andrew ”Loog” Oldhams produktion. I stereo för första gången sedan 1967.



6. Scott Walker My Death

(från Scott Philips LP UK 1967)

Detta svårmodiga geni som har gjort sparsamt med plattor. Spelar ingen rioll om det är 1967 eller 2006. Stort svårmod och mardrömslikt.


 

7. The Shirelles Will You Love Me Tomorrow

(Scepter single US 1960)

Den eviga frågan som alla tonårstjejer ställer sig. Den första feministlåten i rockens historia. Kanske inte men i alla fall många år före sin tid.


 

8. John Coltrane Impressions

(från New Sound CD UK 2002)

Inspelad ett år innan den officiella utgåvan på LP. Inspelad i live i Konserthuset i Stockholm november 1961. Så bra så bra att det är inte sant.



9. Träd, Gräs och Stenar Sommarlåten

(från Mors Mors Tall CD 2002)

26 minuter (!) lång improvisation från Sveriges bästa psychedeliaband.



10. Nico Chelsea Girls

(från Chelsea Girl Verve LP 1966)

Inte heller denna vecka går det inte att undvara detta mästerverk.



Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och

http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0