11 september, Reinfeldt och empatin och Anna Lindh

ny

New York dryga halvåret innan terrorangreppet

FOTO Ingemar E L Göransson


Den 11 september är ett datum som står inristat i allas medvetande precis som att alla som var med vet vad de gjorde den dag John F Kennedy eller Olof Palme vart mördad. Den 11 september för fem år sedan angreps USA för första gången på sitt eget territorium av främmande makt. (inte riktigt sant för mexikanska trupper gick över Rio Grande någon på 1800-talet.) Flera tusen oskyldiga New York-bor dog i ett inferno av eld, rök och damm i något som påminner om ett armageddon.


 

Följderna av terroristernas fega angrepp har blivit att världen har kastats in en situation av halv krigssituation där den globala osäkerheten har trappats upp och väst har drabbats av islamofobi inte så olik den som fanns i korstågens tankevärlden.


 

Faran är att västs politik som den har utformats av Bush inte gör skillnad mellan extremister och vanliga muslimer som inte gör annat än tar avstånd från galningarnas terrorstrategi. Den 11 september blir därför inte bara en sorgedag där vi hedrar offren för extremisternas angrepp på oskyldiga utan också en dag till påminnelse om att lugn sans och tolerans är en bättre väg än krigets och våldets vansinne.Reinfeldt och "arbetarnas ovilja till arbete "

Att Fredrik Reinfeldt var en högerman visste vill väl lite till mans men att han skulle avslöja sitt inre själsliv och sin borgerliga brist empati för vanligt folk som han så gärna annars talar sig så varm för.


 

I gårdagens TV-debatt mellan Göran Persson och Reinfeldt så ställde den 36-åriga förtidspensionerade tvåbarnsmamman Nena Nyström frågan om vad de två alternativen kunde göra för henne och hennes situation.


 

Medan Persson visade förståelse, insikt och empati för Nena och hennes situation. Inga försämringar utan istället förbättringar utlovade statsministern. Reinfeldt däremot vecklade in sig i ett resonemang om ”man klarar att ensam ta hand om två barn borde man minsann klara av att jobba”.


 

Här kröp den högermannen fram och visade ingen förståelse för att ett värdigt samhälle skall som med August Palms ord ”att staten, samhället, drager human omsorg sina gamla, sjuka eller i öfrigt till skada komna medlemmar”
(Vad fodrar Socialdemokraterna hämtat ur Akta er för Socialdemokraterna AKS Stockholm 1995 sid 55).
Tvärtom Reinfeldts uttalande var rigitt, utan förståelse och ovilja att visa förståelse för hur det är leva med ständig värk, oro för barnens framtid, bristen på pengar och inte se något syn i tunneln.


 

Reinfeldts uttalande och hans slirande i debatten är typiskt för den ideologiske högermannen som är helt övertygad om arbetarnas medfödda lathet och ovilja att arbeta om ingen (dvs. överheten) håller dem herrans tukt och förmaning.


 

Men Nena Nyström själv då, enligt dagens Aftonbladet säger hon:

- ”Att Reinfeldt dömer. Inte bara mig utan även alla andra som är förtidspensionerade. Dessutom verkar han tro att det bara är vi som inte kan jobba som har så här dålig ekonomi, men det är det inte. Det finns många fattiga i Sverige.”


 

Om sex dagar är det val och vi ska bestämma i det demokratiska valet vem som ska styra Sverige de närmaste fyra åren. Nena och andra förtidspensionärer, arbetslösa eller andra som med August Palm ovan ”till skada komna medlemmar” har inget gott att vänta från högermannen Reinfeldt. Det visste vi förut och fick det bekräftat i går kväll söndagen den 10 september. De ”nya” moderaterna är de gamla men med lite polityr!


 

Till sist……..

 

………Göran Persson har uttalat sig i den infekterade nedladdningsfrågan. Insikten om misstaget att för snabbt anamma nöjesindustrins lobbys krav som skedde för ett år sedan. Persson har helt rätt det går inte att stoppa tekniken utan andra sätt för att säkra upphovsmännens rättigheter måste till.


 

………I dag blev Anna Lindh mördad av en mentalt störd person på NK i Stockholm.


 ben_rogers………Jag lyssnar just nu på ”Ben Rogers´Instrumental Asylum” australiensisk surf-rock och  instrumental gitarrorgie. Påminner om Dick Dale, lite Shadows med ett modernare sound. Häftigt, rått och alldeles utmärkt. Beställes från www.blazz.com.au för den intresserade


 

………Jag har startat en fotoblogg där jag kommer att publicera ett nytt foto varje dag (i vart fall målsättning). Välkommen att kolla!


 

Glöm inte min hemsida www.kulturochpolitik.se !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0