En avtalsrörelse mot väggen

En avtalsrörelse mot väggen

FOTO Ingemar E L Göransson


Det har blivit uppmärksamhet kring att LO har påpekat att otydligheten hos den tillträdande Reinfeldtregeringens politik kan göra avtalsrörelsen mycket svårare. Det har upprört borgerliga media som DN i sin fullförblommade nyliberalism då anklagar LO för att inte acceptera folkviljan; dvs. den nyvalda Reinfeldtregeringen. Detta efter att LO har genom Wanja Lundby-Wedin i en debattartikel framför sin oro för att Reinfeldt just kommer att göra avtalsröreslen svårare än vad den behöver bli. Likaså har samma farhågor framförts i LO-tidningen.


 

Vad som är självklart för var och en, eller borde vara, det är att om spelreglerna ändras måste också spelarna ändra sin taktik och strategi. Det gäller familjespelet som avtalsrörelsen. När parterna inte vet vad som gäller hur kan man då bara säga att allt är som förut. Det som var förutsebart finns istället idag både hot och otydlighet från Reinfeldt & Co.


 

Problemet är att facket aldrig kan acceptera att det som medlemmarna avstått i tidigare avtalsrörelser nu konfiskeras och skänks till arbetsgivarna. Dvs. arbetsgivaravgifter som räknas in i det förhandlingsbara utrymmet nu inte finns där längre. Likaså att a-kassan som både sänks och dess avgift dramatiskt höjs innebär ett faktiskt lönesänkning både på kort och lång sikt.


 

Att detta är så svårt att förstå för borgerliga ledarskribenter. Det är ju faktiskt så att fackets uppdrag är medlemmarnas bästa möjliga ekonomiska utveckling med reallöneökningar och ökad köpkraft. Detta samtidigt som facket har inte tagit ut mer än vad företag och ekonomi har tålt. En höjning av a-kasseavgiften med 300:- per månad innebär i runda tal 500:- i obeskattad inkomst. Det motsvarar vad många fick i lönepåslag under förra året! Kom inte sen och tala om att avtalsrörelsen inte försvåras! Till detta kommer bortskänkandet av arbetsgivaravgift som är en del av avstått löneutrymme.


 

Reinfeldt, om han vill ha ett hyfsat förhållande till fackföreningsrörelsen bör avstå från i vart fall försämringen av a-kassan och undvika en ren konfrontation med facket. Reinfeldt bör avstå från provokativa angrepp på fackliga intressen och löntagarna som skulle orsaka en närmast omöjlig avtalsrörelse.

Det är också, eller borde vara det, för Reinfeldt att notera att trots att han har en majoritet bakom sig i riksdagen har han halvavalmanskåren mot sig. Dvs. SDverige är ett delat land; ska Sverige också bli ett land präglat av klasskonflikter under de komande fyra åren. Något mandat för ett systemskifte har den nya regeringen absolut inte. Tänker Reinfeldt ta den striden för att skapa sitt idealsamhälle? Vem vet, men snart får vi någon slags besked.


 

Till slut…….

 

………Äntligen på DVD: C.S.I New York. Spännande, intelligent, ödesmättat och så förbannat bra.


 

………Herregud våran Peugeot 407 SW diesel har gått 130 mil på en tank! Dvs. kring 0.5 liter/mil. Tror inte det är sant.

 

Besök gärna min fotoblogg och glöm inte www.kulturochpolitik.se !

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0