Politikens charlataner

riksdagen

FOTO Ingemar E L Göransson


Tittade på ”Uppdrag: Granskning” på TV1 ikväll. Vad som slog mig är vilken svårplacerad och hal politiker Fredrik Reinfeldt är. Han glider mellan ståndpunkter och verkar göra det med ett enda syfte med sin politiska gärning: att bli statsminister. Politiken anpassas till det som är möjligt och det som kan gå hem. När svenska folket gillar kollektivavtal inser Reinfeldt att det ska han också. När svenska folket gillar den generella välfärden då gör Reinfeldt det han med. Men han gör det inte av övertygelse om dess förträfflighet utan p.g.a. att all annan inställning i offentligheten gör det omöjligt för honom, Fredrik Reinfeldt att bli statsminister.


 

Det vill säga att Reinfeldt är inget annat en sentida Machiavelli där ändamålet helgar medlen. Men så enkelt är det i alla fall inte som vi ska se av två exempel.


 

Fredrik Reinfeldt har haft barnflickor, au pair i sitt hem anställda för att ta hand om de Reinfeldtska barnen. Lönen är som arbetsrättsexperten Toivo Öhman säger ett brott mot god sedvänja på svensk arbetsmarknad och skulle säkerligen underkännas och justeras uppåt av en prövande domstol.


 

Vad Reinfeldt gör att utnyttja mesta möjliga kryphål för att slippa att betala kollektivavtalets löner. Han sätter t.o.m. sitt namn under anställningsavtalen utan att blinka. Reinfeldt ville inte svara på Uppdrag Gransknings” frågor utan gömde sig bakom sin pressekreterare.


 

Moderaterna bluffar när de säger att de inte tänker privatisera akutsjukhusen. På flera håll i landet lägger nu moderaterna förslag om att sälja ut sjukhus. Så här skriver moderaterna i brödtexten till sitt budgetförslag 2006:


 
”Vi anser vidare att samtliga akutsjukhus i stället skall få fortsätta arbetet medatt bli mer fristående genom bolagisering och därefter försäljning.”

 

De sjukhus som ska bli föremål för de moderata ambitionerna är: Karolinska universitetssjukhuset, .Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Norrtälje sjukhus och Södertälje sjukhus. Det är alltså inte en oviktig del av Stockholms akutsjukvård som skall privatiseras och bli föremål för kapitalistiska vinstambitioner.


 

Och det är inte bara dessa utan totalt är det 15 viktiga varav 4 är universitetssjukhus som moderaterna vill privatisera. Om man sammanställer de olika moderata partidistriktens offentliga ambitionerna som moderaterna visar upp i handlingsprogram och budgetförslag inför valet eller innevarande års budget.


 

Den totala listan ser imponerande ut:

Lunds universitetssjukhus, Skåne

Universitetssjukhuset MAS, Skåne

Centralsjukhuset Kristianstad, Skåne

Lasarettet i Helsingborg, Skåne

Lasarettet i Ystad, Skåne

Västerviks sjukhus, Kalmar

Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm

Södersjukhuset, Stockholm

Danderyds sjukhus, Stockholm

Södertälje sjukhus, Stockholm

Norrtälje sjukhus, Stockholm

Lasarettet i Enköping, Uppsala

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Avesta sjukhus, Dalarna och

Lasarettet i Lycksele, Västerbotten.


 

Så när Fredrik Reinfeldt lägger huvudet på sned och blinkar med sammetsblicken så ljuger han när han påstår att moderaterna inte vill privatisera akutsjukvården.


 

Vad innebär detta och vad blir konsekvensen om dessa 15 sjukhus blir privata. En konsekvens blir att på sikt blir det den lönsamma vården som blir centrum för verksamheten. Det innebär att din och min behövda vård, vårt vårdbehov, kan få vika för lönsamma ingrepp som berikar ägarna. Ingen skall inbilla mig att de som köper ett sjukhus gör det av filantropiska skäl utan helt enkelt man vill tjäna pengar precis som om det varit vilken kommersiell verksamhet som helst.


 

Hela upplägget leder fram till privata försäkringslösningar av sjukvården precis som högern har eftersträvat sedan årtionden. Ett första och avgörande steg i systemskiftet från gemensam välfärd till privat välstånd.


 

Fredrik Reinfeldt bluffar när han påstår att moderaterna inte vill privatisera sjukvården. Har han aldrig talat med sina moderata partivänner i Skåne, Stockholm, Kalmar, Uppsala, Dalarna och Västerbotten. Om han, vilket han givetvis gör, känner till deras ambitioner så antingen så bluffar han Fredrik och ljuger väljarna rakt upp i ansiktet eller annars har han ingen koll på vad hans egna partivänner vill. Lika illa båda alternativen.


 

Så varken när det gäller kollektivavtalet eller den generella välfärden är Fredrik Reinfeldts omvändelse från nyliberal till mittenliberal speciellt övertygande. Det är väl snarast att Fredrik Reinfeldt är en charlatan som åker land och rike runt och säljer ett ormserum kallat allianspolitik. Dekokten är allt annat än nyttig, den kan t.o.m. blev dödlig för den som dricker den.Till sist.........


..........Folkpartisterna får snart föra bok över vem som sagt vad till vem i "Leijongate"-härvan 


Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !

Kommentarer
Postat av: caroline

rösta för en röd rör grön regering på på söndag

2006-09-15 @ 22:08:34
URL: http://carolinesblogg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0