Skall Svenskt Näringsliv investera för framtiden - precis som SAF 1980?

Skall Svenskt Näringsliv investera för framtiden - precis som SAF 1980?


Stängda arbetsplatser maj 1980.
Fler foton från lockouten finner du här.
FOTO Ingemar E L Göransson


Maj 1980 lockoutade SAF flera 100.000 arbetare i en konflekt som raserade samförståndet mellan parterna under ett decenium. Tänker Svenskt Näringsliv göra om det misstaget genom då man liksom 1980 har en borgerlig regering i ryggen.


När har facket rätt att ta strid för sina medlemmars rättigheter? När är det okay att gå ut i konflikt och när är det okay för facket att konstatera att det finns risk för konflikter. Den här för facket livsviktiga frågan har blivit närmast glödande aktuell efter att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin konstaterade på DN Debatt 22/9 att om alliansen driver igenom förändringarna v a-kassan och andra till fördel för arbetsgivarna förändringar så finns en uppenbarlig risk för konflikter på arbetsmarknaden i samband med avtalsrörelsen.


 

Detta modesta uttalande har fått hela kadern av ledarskribenter, Svenskt Näringslivs-chefer, högerpolitiker, nyliberaler och alla andra som gillar att tugga sin litania om det hotfulla facket. Nu för LO den i valet förlorande socialdemokratins politik in på arbetsmarknaden osv andra sedan länge välkända kampsånger.


 

Faktum är om regeringspolitik innebär att en vanlig LO-medlem drabbas av en ökad beskattning på 300 kronor för att han eller hon är med i facket plus att avdragsrätten försvinner så kräver medlemmarna av sina förhandlare kopmp4ensation i avtalsrörelsen. Dessa försämringar, uttaxeringar är inget annat än konfiskation i lönekuvertet som motsvarar got och väl den löneökning den genomsnittlige LO-medlemmen fick 2005 eller 2006.


 

Att då som Wanja Lundy-Wedin konstatera att det finns risk för en svårare avtalsrörelse är ett nyktert konstaterande av verkligheten – inte ett förtäckt hot. Insändarskribenten Fredrik Lundström, Stockholm i DN den 28 kan möjligen ses som arketypen för dessa borgerliga kritiker av LO:s rätt att beskriva verkligheten när han hoppas att Reinfeldt ska lagstifta facket tillbaka till stenåldern som Margaret Thatcher gjorde på sin tid i Storbritannien.


 

Är det typen av inställning vi har att förvänta oss av den ny riksdagsmajoriteten så lär det bli svårt att hitta ett samtalsläge utan risken är då stor att LO:s ordförandes farhågor om svårigheter i avtalsrörelsen kan bli mer än besannade. Glöm inte SAF:s ”investering i framtiden” som Curt Nicolin uttryckte det inför avtalsrörelsen 1980 och som kom att kasta Sverige ut i en storlockout. En storlockout som kom att skada förtroendet mellan parterna under hela det återstående decenniet med som följd en lönebildning som präglades av återkommande konflikter och misstro. Det finns även andra paralleller som att under motsvarande period var det en borgerlig regering.


 

Nicolin fick avkastning på sin investering och lönebildning kom att präglas av ökade klyftor under hela 1980-talet och 1990-talets första halva. Sedan dess har lönebildning präglats av en positiv reallöneutveckling för löntagarna. Ett nytt försök från Svenskt Näringsliv att ”investera i framtiden” skulle säkerligen kunna resultera i nya ökade klyftor och en parallell till 1980-talets för löntagarna eländiga negativa reallöneutveckling.


 

Reinfeldt och hans alliansregering bör lyssna och ta LO:s varningar på högsta allvar. Det är mer konstruktivt att söka samförstånd än konflikt men facket kommer aldrig att backa för en nödvändig strid om så blir. Men facket kommer inte att söka strid för stridens egen skull.

  

Till sist…….


 

………De 10 mest lyssnade låtarna i min mp3-spelare just nu:


 willi Willie Williams Armagideon Time

Uppkäftig gungande reggae som The Clash plankade (bra men originalet är ett strå vassare)


Marc Cohen Walking In Memphis

Underbar, det känns som om jag gick där själv igen


 Dusty Springfield Goin´ Back

Skönhet over allt annat och andra sångerskor


Solomon Burke A Change Is Gonna Come

Från den annars mediokra plattan med samma namn, pastorn håller en predikan om rättvisa utifrån Sam Cokes medborgarrättsrörelsehyllning


32226-96 Paul Burlison Train Kept A-Rollin´

Gitarristen från Johnny Burnettes R`n´r Trio i en obskyr nyinspelning där det ryker banne mig om både gitarr och förstärkare – Jävlar anamma!


The Fratellis 3 Skinny Girls

Engelsk debut av ny låtskrivare Jon Fratelli – Larmigt och inte så lite punkigt


Wooden Wand And The Sky High Band Dead Sue

Veckans Dylan? Nytt New York-band som är riktigt riktigt spännande


coltrane John Coltrane Ogunde

Kom på Coltranes postuma Expression-LP och är en lisa för själen


staton Candi Staton That´s How Strong My Love Is

Udda och brilliant soul från Muscle Sholes i Alabama. Historiens bästa version av denna klassiker i genren


The Stratogeezers Secret Agent Man

Amatörband från Atlanta som spelar med entusiasm och skicklighet den musik de älskar mest – instrumentalsurfrock. Har en egen hemsida, besök den massor av livemusik och även låtar att ladda ner


 

………Mer musik…den som gillar The Ventures ska surfa in på The M-Ventures site och återuppleva amerikanska The Ventures sommarturné 1965 spelad av ett lokalt japanskt gäng. Helt vansinnigt men faktiskt riktigt kompetent coverband.


Glöm inte fotobloggen med en ny bild varje dag och hemsidan !  

Kommentarer
Postat av: Aquina

Alliansens försök att förhindrar fackanslutning känns inte svenskt... ta ett steg över atlanten så ser vi den sorts politik herr Reinfeldt verkar snegla åt. Mycket skrämmande! Minimlöner på femtiolappen i timmen och pigavdrag men inte fackavdrag... Att arbetare föll för lögnen om "Sveriges nya arbetarparti" är vansinnigt!

2006-09-29 @ 16:30:19
URL: http://aquina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0