Vid kafébord och myter

kafebord


FOTO Ingemar E L GöranssonSverige har kanske Europas starkaste ekonomi, bäst fungerande offentlig sektor och det tillkommer långt över 100.000 nya jobb årligen. Svenskarna konsumerar mer än någonsin, köper fler bilar, Tv-apparater, resor och så vidare. T.o.m. den stora arbetslösheten äntligen har börjat vända. Det sker fort nu då sysselsättningsmål och öppen arbetslöshet börjar närma sig acceptabla delmål trots den självständiga riksbankens vaktande på inflationsmålet på 2 % som det allt överskuggande. Chansen finns att skapa en situation där full sysselsättning och låg inflation existerar sida vid sida.Detta trots att
inte Sverige har fallit i fällan att skapa en låglönearbetsmarknad utan sakta men säkert genom regeringens politik har chansen att visa att det är möjligt att hitta denna balans mellan låg inflation och hög sysselsättning.


 

I det här läget är valrörelsen en fråga om personers utseende och framför allt utstrålning som verkar kunna avgöra, Detta samtidigt som den ena spion- eller mailaffären uppenbaras. Och, samtidigt som ett borgerliga myter ges oemotsagt utrymme.


 

Myten om utnämningspolitiken där i förra veckan DN var upprörd över att 30 % av alla utnämningar hade gått till socialdemokrater. Underförstått att socialdemokraterna var inte kompetenta som landshövdingar, ambassadörer och generaldirektörer. Huruvida de övriga 70 % mer ideologiskt borgerligt färgade var kompetenta låter sig vara osagt.


 

Myten om de överbetalda sossarna. DN i dag söndag skriver att socialdemokrater på riksdagslistorna har högre genomsnittlig lön av borgerliga kandidater och detta trots sämre utbildning. Budskapet är klart sossar är överbetalda och okunniga.


 

Myten om den inte fungerande arbetsmarknaden. Det är omöjligt att anställa för det går inte att bli av med folk. Sanningen att korta anställningar är majoriteten av unga kvinnors verklighet försvinner i mytbildningen. Sanningen att borgerligheten vill ha arbetsgivarens oinskränkta makt över ledning, anställningar och avskedande försvinner i kanonaden mor arbetsrätten. Det räcker att lyssna till Maud Olofssons locktoner för att inse att löntagarnas rättigheter försvinner med Olofssons inträde i Rosenbad.


 

Myten och den socialdemokratiska enpartistaten. Vad myten säger att eftersom socialdemokraterna har styrt Sverige under så många år så har Sverige förvandlats till en enpartistat. De som sprider den här myten menar också att det faktum att det skett i fria val innebär en bekräftelse på att landet har förvandlats till en enpartistat modell gamla öststater eller ännu värre Nordkorea. Även mer måttfulla borgare ger myten sin välsignelse när man talar om nödvändigheten av maktskifte för maktskiftets skull oavsett politiken eller folkviljan.


 

Vara eller icke vara. Fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav eller högeralliansen är frågan. Troligtvis är opinionen väldigt jämn och inget kommer att vara klart förrän på den sena valkvällen.För oss som föredrar ett fortsatt (s)-styre finns vara en väg att gå.
Prata politik, agitera och gör det ända in i sista minuten. Inget annat är en möjlig väg för att stoppa Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg och Hägglund för att få chansen att ”missköta” Sverige som deras föregångare lyckades med så ”väl”. Det är vid fikaborden som valet avgörs inte i myterna och ingen annanstans.


 

Till sist……..


 

……….Är du osäker på hur mycket du kommer att förlora på moderaternas politik visavi a-kassan. Använd LO:s behändiga räknedosa och se hur stor DIN förlust blir om du blir av med jobbet.


 
coltrane


……….Lyssnar just nuJohn Coltrane "Live At The Half Note". Inspelat våren 1965 och sänt lokalt over New York. Har tidigare bara funnits på risiga bootlegs men Impulse har förvärvat rättigheterna och släppt dessa pärlor.


 
 

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !

    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0