Vilket är ditt bästa-före datum?

Vilket är ditt bästa-före datum?

FOTO Ingemar E L Göransson


”Första dagen på det nya arbetsåret. Slår upp morgontidningen Östgöta Correspondenten och i del två hittar jag en stor artikel om min gamle granne och bekant; Magnus Aspenström. Våra flickor växte upp på samma gård och våra respektive fruar umgicks mycket. Magnus och jag tog en och annan pilsner och diskuterade livet.


 

Magnus är arbetslös och har varit det länge. Han är precis som jag över 50 år och är inte högutbildad akademiker. Jobba vill han och kan han men ingen arbetsgivare vill anställa honom. Just det ingen arbetsgivare vill anställa Magnus för han är ”för gammal”.


 

Hans långa arbetslivserfarenhet från olika jobb allt ifrån måleri, mackenjobb till lagerchef hjälper inte längre – Ingen arbetsgivare vill ha Magnus. Det här är en träffande sammanfattning på en samhällssjuka och en attityd som vissa arbetsgivare har. Man vill inte anställa människor som inte fyller ut hela kravkostymen. Och läs nu rätt; det är inte politikerna eller facket som inte vill anställa Magnus, en full frisk, arbetsvillig man i 50-årsåldern utan det är arbetsgivarna som inte vill anställa honom.


 

Är det inte sjukt, är det inte symtom på en felsyn och ett förhållningssätt till arbetskraften som arbetsgivare visar upp när dom sållar bort Magnus, Ali, Kalle, Lisa eller Mischka?


 

Och vad kan politiken gör åt en sådan missriktad attityd och de värderingar som ligger i botten? Inte mycket egentligen, bara föra en debatt om den diskriminering som faktiskt sker i det tysta. En diskriminering som bygger på fördomar om människors arbetsförmåga och arbetsvilja.


 

Blir Magnus hjälpt av att a-kassan sänks, givetvis inte men han drabbas och han får det svårare att klara sig och sin familj. Reinfeldts recept för Magnus gör bara saken värre och inte bättre. Det blir inte fler jobb för att Magnus blir fattigare.”Det här inlägget skrev jag på LO:s valblogg den 21 augusti och i går ringde Magnus mig. Det var ett kärt återhörande och ett längre telefonsamtal blev det av det hela.


 

Har du fått något nytt jobb. Nej, ett skambud från en mindre nogräknad arbetsgivare  men också ett mer seriöst erbjudande som kanske blir något av vem vet.


 

Det hela reser en principfråga och en viktig fråga om Arbetsförmedlingen och hur den fungerar. Men även om arbetsgivarnas feghet att anställa äldre som har många år kvar att ge. Vi är ju dumma om vi försöker försvara arbetsförmedlingen av ryggradsmässiga skäl och orsaker och då bortser från bristerna hos AF. En aktiv arbetsmarknadspolitik är inte betjänt av ett intill idioti grundat försvar för brister och fel hos AMS och AF. Varken politiken eller de arbetslösa vinner något på det


 

Det ointresse och den brist på engagemang man kan möte hos vissa handläggare eller det nog så intrikata regelverk som kan t.o.m. bli ett hinder för att matcha arbetslösa med lediga jobb. Att det ät så vet var och en som jobbat med olika arbetslöshetsprojekt.


 

Kommer Magnus att få ett nytt jobb? Det beror nog mycket på om arbetsgivarna ändrar sin inställning till arbetslösa och framför allt äldre arbetslösa.


 

Till sist……

 

………redan nu börjar det bli problem för Reinfeldt och hans allians. Hur många kvinnor ska det vara i ministären. Maud står för ett krav på 50-50 och gubbarna tre för att kompetens ska avgöra – Läs det måste vara män. Frågan är kanske t.o.m. så att det är klent med kompetens när Reinfeldt ska regera!


 

………Philips måste ha gjort marknadens sämsta MP3-spelare; HDD1420. Fanskapet som min son fick i februari har tillbringat mer än halva tiden på verkstad utan att någon har hittat fel på den – men den funkar inte! Köp inte eländet!


 
Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !

 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

"Maud står för ett krav på 50-50 och gubbarna tre för att kompetens ska avgöra - Läs det måste vara män."

Nej, även Leijonborg vill ha 50-50. Reinfeldt och Hägglund är av uppfattningen att kön inte alls ska styra, utan att man ska välja de som anses bäst lämpade, oavsett kön. Det skulle med all sannolikhet inte innebära enbart män.

2006-09-21 @ 22:19:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0